onsdag den 21. maj 2008

When Pigs Fly!

Jeg har gået til træning med Lille Bjørn siden han var 5 måneder, stort set kun hos Hund & Træning. Han er en dejlig Norwich terrier som altid er glad og energisk; han er også meget lærenem, og han kan en lang række grundlæggende lydighedsøvelser.

Jeg havde flot meldt ham til tre rally prøver den 27. april, 4. maj og 24. maj, for det var han jo ret skrap til - hjemme i haven!

Men debutten blev en brat opvågning, som det kan ses her: Rally den 27. april 2008
Lille Bjørn fik en virkelig herlig oplevelse, og føreren sin mest anstrengende banegennemgang nogensinde :-)

Den 4. maj gik det endnu dårligere.

Og så var det at jeg fik læst Jane Killions "When Pigs Fly! Training Success With Impossible Dogs". Jeg har et princip om at anmelde alle hundebøger, jeg læser - se Anmeldelser mv. - men jeg har ikke fået anmeldt netop den bog endnu [Tilføjet 22.07.2008: Nu er den anmeldt]. Forfatteren har trænet bull terriere så de kan konkurrere på højt konkurrenceniveau, og hendes lærdom er ikke epokegørende; men den er meget systematisk beskrevet, med humor og indlevelse, og lige til at gå til. Fx at træne med SAFETY:
  1. Shape it
  2. Add a cue
  3. Frequent but short sessions
  4. Energize your dog's behaviors with hos reinforcers
  5. Take it on the road very gradually
  6. Yield on your requirements when you change something

Trin 5 og 6 var jeg vist gået lidt let henover inden konkurrencerne ...

Så det har vi (også) fokus på ved træningen nu. Ved træningen i går hos Hund & Træning (instruktør: Susanne Jørgensen), var vi klar 15 minutter før, gik rundt på arealet, hilste på de andre hunde osv. Jeg havde stort set ingen kontakt med Lille Bjørn, og accepterede det. Da træningen begyndte søgte og fik jeg kontakt med ham, og han gik i line slalom mellem 8 kegler, frem og tilbage, med 4 klik/godbid undervejs; super kontakt og rigtig pæn lineføring. Masser af ros - og så pause. Så en øvelse med 4 kegler og sit ud for hver, frem og tilbage. Det gik sørme også fint. Og sådan var det hele vejen igennem.

Som forstærker fik han:

  • godbidder
  • en gummidims i et tov, som interesseret max 5 sekunder
  • en dummy med kaninskind viklet om, (A++), som ruskes vildt indtil skindet falder af hvorefter skindet ruskes vildt
  • masser af kærtegn

Det er tydeligt at se, at nogle øvelser er meget sjovere for ham end andre. Diskrimenering (søg efter pind med min fært) er vildt sjovt, og han er super til det. Sit er i den modsatte ende af interessefeltet, og når han ikke gider det mere, så er det bare slut!

Det er blevet meget sjovere at gå til træning med ham, nu hvor jeg tydeligt kan se, hvordan han kan motiveres, og er bevidst om, at han bare kan stoppe - og så ikke gide noget overhovedet mere.

Træningen går nu på, at jeg får en højere grad af indflydelse på hvornår han performer, så det fx kan ske de tre minutter han er til rallyprøve den 24. maj :-)

Ingen kommentarer: