lørdag den 5. marts 2011

Lille Bjørn på kursus hos Helle Damkjær

Lille Bjørn i dæk (Foto: Vibeke Gyldenkærne)
I dag var Lille Bjørn og jeg på dag 1 af Helle Damkjærs LP-kursus hos Charlotte Lyngholm. Jeg prøver lige at læse sætningen én gang til: Lille Bjørn har været på kursus hos Helle fra landsholdet, en af mine absolutte favoritinstruktører. Som nævnt i et par blogs for nylig var jeg på det tilsvarende kursus for 2 år siden med Megan. At jeg meldte mig til kurset med Lille Bjørn var lidt af en tilfældighed, som så meget her i tilværelsen: Jeg så på Facebook at Charlotte skrev at der var én ledig plads; jeg synes træningen med Lille Bjørn går rigtigt godt; han er blevet mere voksen (han bliver 4 år i næste uge), og jeg er bestemt også blevet en meget bedre træner. Og så var det meget nemt at blive fristet, hvad jeg så også gjorde.

Jeg synes, som jeg gjorde for to år siden, at det er et fantastisk kursus. I modsætning til for to år siden var der for mig ikke så mange overraskelser i Helles træningsfilosofi, men det var dejligt at kunne sidde afslappet og lytte til beskrivelsen, og bare være enig – og så alligevel notere nogle punkter; ja jeg er enig, men hvorfor gør jeg det så ikke???
Jeg hæftede mig specielt ved følgende, som jeg bør være skarpere til:
 • Et tydeligt signal til hunden, når den gør noget, den ikke kan få belønning for. Hunden må fx ikke kunne komme ind i plads (hvor den skal belønnes), hvis den har fejlet, så signal (fx Hovsa) og fører der træder ud af position er gode afbrydelser
 • Mere fokus på social kontakt som belønning
 • Vælge problemer med omhu ved træningen, så det hele ikke bliver problemløsning
 • Undlade ”Bliv” som generel kommando til at hunden skal forblive i en position
I dag arbejdede vi med følgende øvelser:
 • Fællesdæk: Jeg arbejdede med Lille Bjørn ved siden af mig (udgangspositionen) og lidt bevægelse omkring ham. Jeg skal huske at give ham ny kommando når jeg har belønnet (og dermed afsluttet forløb). Vi trænede ikke på en række, som man ”plejer”, men bare rundt omkring i hallen
 • Fælles sit: Det var rigtigt godt, jeg fik virkelig klikket og belønnet godt = masser af succes!
 • Fri ved fod: Lille Bjørn er ret god i denne øvelse. Jeg fik et godt tip om forskellige plads-kommandoer (kan siges forskelligt fx ved skift til løb og skift til almindelig gang), og så skal jeg være skarpere i omkringerne, så Lille Bjørn kan sætte farten op i vendingen, ikke efter vendingen (hvor han så kommer for langt frem). Jeg fandt ud af, at det jo er det vi træner med rallyøvelsen 360 grader højre om, smart!
 • Apportering: Jeg skal arbejde specielt med at opbygge værdi i at holde apporten. Der skal være en fest når Lille Bjørn holder fast, så det er en fokusøvelse den næste tid
 • Spring: Er supergod, jeg skal bare hjælpe ham i afslutningen
 • Næseprøve: Lille Bjørn vil gerne smage på pindene, og løsningen var enkel: Helle hældte 100 næseprøvepinde ud, og én med min fært blev lagt imellem. Jeg satte mig ved dem (ikke stå à la færdig øvelse) og 5-6 gange fandt Lille Bjørn den rigtige – uden at smage på de andre! Og så blev det lige forklaret hvorfor vi kan genbruge næseprøvepinde i et væk: Hunden skal kunne diskrimere pinden med den friskeste fært. Hvis den kan gå spor, kan den skelne den rigtige retning, så hvor svært er det lige at afgøre om det er en pind føreren lige har haft i hånden eller for 2 dage siden???
Lille Bjørn var en drøm at arbejde med. Han vil så gerne lave noget, jeg har kontakt når jeg har brug for det, og når jeg er social med ham i pauserne er han bare på hele tiden. Jeg har godt kunne mærke det de seneste måneder, men nu er jeg helt sikker: Vi skal definitivt prøve kræfter med LP igen, for nu tror jeg at jeg er klar til arbejde med ham på den rigtige måde.
Som bonus havde jeg meget stort fornøjelse af at følge de andres træning med Helle. Jeg har fået en stribe tips, som jeg kan bruge både i egen træning og i egen undervisning, og der er dejlig spredning på holdet, så det bliver ikke på noget tidspunkt kedeligt.
Som afslutning bad Helle os om til aften at notere de to vigtigste punkter, vi ville gøre noget ved.
Jeg har besluttet følgende:
 • Bruge den sociale kontakt meget mere – og bevidst – som belønning
 • Opbygge værdi i apporten
I morgen er vi friske til en ny dag!

1 kommentar:

Gyldenkærne Border Collies sagde ...

Hej Poul
Ja, et super godt kursus, hvor manfår meget med hjem i sin rygsæk. Dine noter er rigtig gode, som jeg kan bruge, sammenlagt med mine egne.
Jeg kan desværre ikke komme i morgen.
Ses næste søndag.
Hilsen Vibeke