onsdag den 12. februar 2025

Passion for vin

4. februar, ost og vin, 5 typer oste, 7 typer vin, hvad passer sammen og hvad gør ikke? Min overall favorit: Dom. Hurst, Alsace Pinot Gris Sélection de Grains Nobles Grand Cru Brand 2017

Jeg har mange gange håbet på at få mulighed for at fordybe mig i vinverdenen. Efter nogle bump på vejen, fik jeg - flot timet i forhold til at jeg gik på pension sidst i 2023 - mulighed for at komme på Sommelieruddannelsen hos Vinakademiet. 

Det var en drøm der gik i opfyldelse.

Første kursusdag var 12. marts 2024, den sidste af tyve den 4. februar 2025 – og jeg må ærligt sige, at alle mine meget høje forventninger er blevet indfriet – og lidt til!

Tyve masterclasses med al den information man kan drømme om, som fundament for at nørde videre med vinverdenen i bredden og i dybden. 

Et lille overblik:

  • Thomas Ilkjær om Vitikultur og vinifikation, Frankrig og Italien
  • Christian Thorsholt Jacobsen om Tyskland, Østrig, Frankrig udover Bordeaux og Bourgogne samt søde vine og hedvine
  • Fredrik Hierner om Spanien og Portugal
  • René Langdahl om de oversøiske lande (fokus på USA, Argentina, Chile, Australien, New Zealand, Sydafrika), Bordeaux og Bourgogne
  • Lars Kragelund om destillering
  • Jakob Bunch om klassiske spirituosa
  • Anders Kissmeyer om øl
  • Bonnie Reinwald om mad og vin samt Champagne og andre mousserende vine
  • Thilde Maarbjerg om Champagne mv., defekte vine, sommelierens arbejdsopgaver samt ost og vin

Et stort pensum, med omfattende og detaljeret information, formidlet af toppen af poppen i den danske vinverden.

På den allerførste dag fortalte Thomas Ilkjær, som er ansvarlig for uddannelsen, at vores drivkraft skulle være passionen. Min passion for vin samt mine ambitioner om at lære vinverdenen i bred forstand meget bedre at kende, har gjort, at min motivation har været vedvarende. Den er bestemt ikke blevet mindre, nu forløbet er gennemført.

4. februar: "Smagning" af defekte vine

Hvis jeg skal opsummere mit udbytte kort så:

  • Først og fremmest har jeg opnået kompetencer til at kunne analysere en vin systematisk ud fra udseende, duft og smag – og sætte ord på en objektiv beskrivelse af vinens kvalitet ud fra Balance, Længde, Intensitet og Kompleksitet (BLIK) – det i sig selv har været det fulde forløb værd for mig. Det har siden jeg startede på forløbet været en helt ny og vidunderlig oplevelse at vælge vin, smage på vin, forstå hvorfor den smager som den gør, matche den med mad og sætte ord på oplevelsen.
  • Jeg har fået en bred og dyb forståelse for den komplekse proces der ligger bag det produkt, som ender som et (forhåbentligt) godt glas vin i glasset – herunder bl.a. viden om vinfremstilling, druesorter, vinområder og vintyper.
  • Jeg har fået  grundlæggende forståelse for mad- og vinsammensætning, destillation og et bredt udsnit af spirituosa samt øl.
  • Jeg har et solidt fundament for at arbejde videre med vinverdenen, både i dybden og bredden – med en grundlæggende erkendelse af, at jo mere jeg véd, jo mere finder jeg ud af, hvor lidt jeg egentlig véd – hvilket er fascinerende og meget motiverende for mig.

Hvad nu?

Jeg har et par vinbøger stående på læselisten, nogle podcasts at lytte til, nogle tidsskrifter, der skal læses, vine der skal smages, oplevelser jeg drømmer om – dette er bare begyndelsen på min vinuddannelse, og en hel anden vinkel på Livslang Læring.

Jeg er tilmeldt WSET Level 3 Award in Wines suppleringskursus som starter 26. marts. Det omfatter 2 dage og en eksamen. Det er et tilbud til personer, der har gennemført sommelieruddannelsen, og med bestået eksamen opnås en internationalt anerkendt certificering. Den helt store drivkraft for mig er at lære en masse vinudtryk på engelsk.

Ingen kommentarer: