søndag den 21. oktober 2012

Luksustræning med Anita

Anita og jeg havde aftalt at mødes til træning i hallen her til morgen, bl.a. for at gøre status på vores videre arbejde med ideer fra Niina Svartberg kurset sidste uge. Jeg havde Megan, Lille Bjørn og Max med, og de løb løs udenfor hallen da Anita kom. Anita kom uden hund, og så fik jeg den fantastiske luksus at arbejde med både Lille Bjørn og Max under min yndlingstræningsmakkers kyndige og skarpe øjne i 1½ time.

De fire øvelser jeg har fokus på med Lille Bjørn er: indkald med stå, stå, sit, dæk under gang, stillingsskift og dirigeret apport. For hver af dem beskrev jeg, hvad jeg arbejdede med, viste det i praksis og bagefter fik jeg feedback på forløbet.

Indkald med stå. Jeg er begyndt at arbejde med ekstern belønning, madskål med godbidder bag ved Lille Bjørn. Jeg viste det, og modsat de andre gange jag har trænet det løb han hurtigt tilbage til skålen på mit værsgo. Første kommentar var at jeg godt kunne gøre noget for at opbygge værdi i den eksterne belønning … så jeg holdt ham i halsbåndet og lavede en lille leg ud af at lægge godbidderne. Det blev rigtigt godt! Vi talte også om udfasning af ekstern belønning, hvor jeg først vil lægge godbidderne på underlaget og siden bliver det bare et prik på underlaget bagved ham, det skal nok komme til at fungere. Det mest imponerende var at Lille Bjørn blev ved med at komme i fuld fart, selvom belønningerne lå bag ved ham - Anita mente han måske var lidt dum, og det var jeg bestemt enig i :-)))))

Stå, sit, dæk under gang. Jeg har udskiftet sit med it, og bruger hjælpesignal (verbalt) i dæk, hvis han hænger. Det gjorde han så ikke i dag, faktisk indtog han alle positioner perfekt og var 100 % på. Dejlig hund!

Stillingsskift. Jeg skulle vise hvordan jeg arbejder med stå-dæk, og glemte i første omgang den eksterne belønning. Men så fik jeg nogle pæne dæk-stå, og kunne derefter se på stå-dæk. Det langsomme tonefald og den ”pressende” håndbevægelse, det ligner noget på kort afstand, så der arbejder jeg bare videre med.

Endelig dirigeret apportering. Det er dejligt at Anita kan minde mig om ting jeg har glemt, for Johanna havde jo engang givet mig ideer til, hvordan jeg skulle gøre det sværere og sværere for Lille Bjørn at finde apporten, fx ved at skjule den, så han altid vidste at den var der, men skulle arbejde hårdere for at finde den. Så ideen med at bruge godbidder eller andet for at lære ham at løbe tilstrækkeligt ud blev droppet - for han følger jo altid dirigeringen korrekt, og han leder altid efter apporten. Så vi skal ”bare” have arbejdet med at gøre det gradvis sværere at finde apporten når vi træner, så han bliver ved. Så apport gemt bag en papkasse (han så den blev lagt), apport lagt helt op af væggen – og Lille Bjørn fulgte dirigeringen, og arbejdede for at finde apporten, selvom han ikke kunne se den, og klik når han var på vej tilbage. Rigtigt godt!

Så blev det Max’ tur, dvs. først blev fik alle tre hunde lov til at løbe frit igen, så kom der line på Max og vi gik ind i hallen, lukkede porten, og gjorde klar til at prøve. For jeg ville gerne prøve et prøvelignende setup, hvor vi prøvede seks LP2-øvelser. Først skulle jeg redegøre for, hvordan jeg ville reagere, hvis han valgte øvelser fra – jeg havde, meget planlagt, valgt frem-/tilbagespring, som første øvelse. Hvis han valgte fra, vil jeg venligt men bestemt sige Nej, og følge efter ham, og når han tog kontakt ville jeg rose ham og gøre klar til at gentage øvelsen. Hvis han igen valgte øvelsen fra ville han komme ud i bilen, Anita og jeg ville planlægge vores rallyhold på onsdag og så prøve igen med Max.

Men, han valgte hverken denne eller de andre fem øvelser fra. Jeg interesserede mig ikke specielt for præcision i øvelserne, men attituden var vigtig – ville han arbejde? Og det ville han i den grad.

Frem-/tilbagespring. Han sprang og løb uden om springet tilbage. Godt forsøg, setup og belønning og nyt forsøg. Hvor han gjorde det flot. Ros. I modsætning til Lille Bjørn, hvor der er masser af halløj ved belønningen, får Max stille og rolig klap og kradsen og en godbid, vi laver lidt småøvelser og så gør vi klart il næste øvelse.

Apportering. Superflot! Han blev siddende da apporten blev kastet, direkte ud, pæn opsamling og pænt tilbage. Der blev tygget lidt, det var alt.

Stå – sid under gang. Han stod lidt skævt i ståen (det var mit signal), men resten var flot.

Fremsending. I første forsøg gik han i snus da han var kommet 5-6 meter ud – samme sted hvor Lille Bjørn gjorde det forleden. Jeg afventede lidt og han løb ud gennem feltet uden at stoppe på min kommando. Jeg kaldte ham tilbage, et trick og en belønning. Og så nyt forsøg. Meget flot, stod fint i feltet og kom på min Plads-kommando (jeg har aldrig kaldt ham ind fra et felt før). Superflot.

Stillingsskift. Dæk, sit (flot), stå (2. kommando) og ned (rykkede lidt frem). Meget fint.

Indkald. Flot. Jeg plejer heller ikke her kalde ham ind.

Stille og rolig belønning mellem hver øvelse og til sidst, så ind i rummet og af med linen, og Anita kunne bare se min lettelse, som jeg ikke gjorde noget for at skjule. Det er kun anden gang jeg træner med Max i hallen, og det er i forhold til træning hjemme i haven trods alt et stort spring. Seks øvelser i rap, prøveleder (selv om han kender Anita alligevel en forstyrrelse) og en fører som mistede lidt fokus på ham undervejs, fordi jeg skulle kommentere nogle detaljer. Det var SKØNT at opleve at han var totalt fokuseret, ganske præcis i stort set alle øvelser (selvom det ikke var fokus!), Det var bare en FED oplevelse.

Jeg kan ikke mindes hvornår jeg sidst har haft så skøn og givende en træningsseance :-) Tusind tak Anita for en masse gode råd og kommentarer til eftertanke!

Jeg skrev i denne blog for godt 5 måneder siden om Anita: ”Når der bliver lejlighed til det vil Max og jeg gå på et LP-hold hos hende :-)”. Og det bliver der lejlighed til nu, for på onsdag er vi tilmeldt Anitas LP-hold. Vi glæder os rigtigt meget.

Ingen kommentarer: