lørdag den 10. december 2016

Nose Work julesøg aka Parringsleg

(Foto Tina Hougaard-Nielsen)

Fredag var jeg tilmeldt julesøg hos Hougaard&Hund med alle tre hunde. Det var annonceret til at vare 17-21, men ualmindeligt hyggelig stemning og fedback osv. gjorde at blev lidt over 22, før turen gik hjem. Efter den mest fantastiske aften.

Der var seks ekvipager tilmeldt, og efter aftale med Tina havde jeg de tre, så Megan, Lille Bjørn og Max var henholdsvis nr. 1, 3 og 5, når vi gennemførte søg, perfekt!

Under den første halve times teori talte vi om de enkelte hunde/føreres aktuelle niveau, og der var nogle der var i gang med parring af godbidder og dufte, andre var ikke. Vi kom til at tale om, hvordan uden forstående ville opleve vores snak, og dér blev grobunden lagt for en ekstra sjov aften :-)

(Foto Tina Hougaard-Nielsen)

Ingen af mine hunde har arbejdet med parring, så det kom de til i første runde, hvor det var søg på dels godbid/lavendel, dels godbid. Det foregik i et afgrænset område af butikken + separat på toilettet.

(Foto Tina Hougaard-Nielsen)

I anden runde = julesøget, var det en konkurrence, hvor en julegavepakke med lavendelduft lå mellem en række andre kasser, og vi skulle ind én for én, afsøge kasserne og fortælle, hvilken kasse vi mente var den rigtige. Endelig var der en runde i laden, dels med søg i et afgrænset område med bl.a. halmballer, dels søg på en traktor, her igen god/lavendel eller ren godbid.

Der var løbende tilbagemelding under runde 1 og 3, til afslutningen fik vi tilbagemelding på runde 2, og der var uddeling af rosetter til 1-3, samt gaver til alle, superflot og meget populært!
 
(Foto Tina Hougaard-Nielsen)

Megan går på hold hos Tina, hvor Lille Bjørn og Max er hjemmetrænet som en kopi af Megans træning. Megan arbejdede fantastisk. Hun har en tydelig markering (knæk med halen) når hun finder duft/godbid. I anden runde markerede hun tydeligt en kasse, men føreren valgte at afsøge alle de andre og tilbage igen før han i sidste runde og tredje markering var enig med Mean. Megan havde klart det hurtigste tid, som ville have været reduceret til 15 sekunder, hvis føreren bare havde stolet på hende. I hallen arbejdede hun også godt og vedholdende.

(Foto Tina Hougaard-Nielsen)

Lille Bjørn var også rigtig god i første runde, og slikkede beholderne med duft, han var fuldstændig upåvirket af omgivelserne og gik fx ind på hylderne. I anden runde gik vi lang tid frem og tilbage, og føreren mente at han vaklede mellem to kasser og vælge den samme, som Megan havde valgt, fordi jeg synes hans markering var klarere der. I hallen var han fuldstændig på og meget ihærdig, en rigtigt terrier sagde de andre. Selvom nogle af duftene var meget svære at nå for ham arbejdede han benhårdt for dem alle, og HVIS han var til salg var han blevet solgt 2-3 gange den aften …

(Foto Tina Hougaard-Nielsen)

Max arbejdede fint i første runde, men det var tydeligt at han mangler noget højdesyg. I julesøget var han meget optaget af gulvet, og meget påvirket af sin fører. Jeg fik en klar tilbagemelding om, at han søgte fint, når jeg ”ignorerede” ham, ikke arbejdede særligt godt, når jeg mente at jeg ”støttede” ham. Jeg måtte erkende, at det til forveksling lød som Max’ adfærd i HTM, FS, LP og Rally. Når føreren stoler på sin hund, arbejder den bedst … Jeg oplevede at han vaklede mellem to kasser og valgte den røde ved siden af den gule som de to andre havde markeret. I sidste runde arbejdede han også godt om end ikke med samme intensitet som Lille Bjørn.

Præmieoverrækkelsen var en stor fornøjelse. Megan vandt og Lille Bjørn blev nr. 3, og jeg er ærligt talt ret stolt af de to gamle hunde. Jeg ville ikke drømme om at kalde det en sport for pensionister, men det er helt klart en disciplin, som passer hundene rigtigt godt.

Tak til mine tre medkursister og deres dygtige hunde, og ikke mindst tak til Tina for et veltilrettelagt og –gennemført hold, for god feedback og får nogle flotte rosetter og præmier!

Ingen kommentarer: