søndag den 30. juni 2024

Lidt om vin og mad, lidt mere om rally 😊

Morgenfoto fra Jacobshavn

Sommelieruddannelsen er på pause indtil 3. september, men det er læsning og læring af materiale fra niveau 1 bestemt ikke. Jeg har læst det mest af materialet – kompendium, PowerPoints, kortmateriale, noter – svaret på repetitionsspørgsmål samt tager quizzer. Jeg mangler kun lidt materiale om Østeuropa og Mellemøsten. Så har jeg et samlet Word-dokument med noter og kort, som bliver fast læsning de kommende måneder. Materialet skal ligge på rygraden, så jeg ender som et omvandrende vinleksikon 😊 

Hvis jeg skærer alle udenomsværkerne væk, så er min allervigtigste læring siden jeg for godt 3½ måned siden gik i gang med uddannelsen at være seriøs og systematisk, når jeg smager og køber vin.

Til smagningen har vi et standardskema, som vi skal anvende til at gøre noter. Det betyder – firkantet stillet op – at jeg ikke ”bare” drikker vin. Jeg ser på den, snuser til den, smager på den, og gentager og gentager, mens jeg tager noter. Jeg sætter mig ind i vinen og forsøger at relatere det, jeg oplever i glasset, til det, jeg kan læse om vinen, og forhåbentlig blive bedre og bedre til at kombinere og huske. Og naturligvis kommer kombinationen i forhold til mad også indover, det er et af de vigtige områder som vi kommer meget dybere ind på i niveau 2. 

På købssiden betyder det øget fokus på referencevine, vine som kan give noget specifik læring. 


Jeg var i går til smagning på Præstø vingård, vores lokale vingård, hvor der var lejlighed til at smage 14 vine, en ganske stor del af deres sortiment. 

Morten Østergård Hansen har grundlagt Vingården 2010 og er noget imponerende langt med sine vine. Han producerer hvid, rosé, mousserende, rød og en enkelt dessertvin. Priserne er sat ud fra almindelige forretningsmæssige principper, og de kommer nok ikke ned på et niveau, så andre end særlige nysgerrige/entusiaster vil smage på dem, men en smagekasse er nok værd at investere i her! 

Morten fortalte meget entusiastisk om vinene og hans engagement brænder igennem!

Mine favoritter er: 
  1. Præstø Vingård Solaris 2021 (Hvid, 195 kr.)
  2. Præstø Vingård Tårnfalken 2018 (Mousserende, 295 kr.)
  3. Præstø Vingård Rondo 2020 (Rosé, 125 kr.)
  4. Præstø Vingård Spurvehøgen 2023 (Rosé, 150 kr.)
  5. Præstø Vingård Solaris 2021 Reserva (Hvid, 225 kr.) 


I weekenden har vi været på en skøn kulinarisk rejse med bl.a. hummer fra Limfjorden og det har givet en ekstra sjov opgave med at finde et godt vinmatch til. 

*** 


Efter rallyprøven 23. juni er der kun fire rallyprøver i Sydkystens Hundeskoles kalender, alle dobbeltprøver med én dommer som udgangspunkt, og dermed mere overskuelige. 

Den 6. juli afholder vi prøve i Osted, den havde en venteliste på 46, så der blev hurtigt lavet en aftale med Stine Smith, om at hun også kunne dømme, for det var lidt for mange til at vi ville skuffe dem. 

Den 13. juli afholder vi prøve i Ringsted med Liv som dommer, det er også næste gang jeg skal op med Max og Otto. 

 Den 14. juli afholder vi prøve i Bårse, den har deadline til midnat i dag, men er fyldt godt og vel. Jeg sender PM ud i morgen, og så er der tre prøver i kalenderen samtidig, hvor der er udsendt PM. 

Endelig har vi en prøve i kalenderen den 25. august 2024 i Bårse, med start kl. 16:00. Det er et eksperiment med en eftermiddags-/aftenprøve, men det prøver vi af 😉 

Jeg skulle selv have været til prøve i Ringsted i dag med begge drengene. Jeg har med vilje trukket den endelige beslutning om deltagelse til i dag. Svenskerne skulle besøge en af Christians gamle venner i går, ville fortsætte til os, og så skulle vi naturligvis hygge i dag. Alt gik efter planen, og i morges meldte jeg derfor afbud til prøverne.

Det var i øvrigt de sidste kvalifikationsprøver til DM 2024 i rally, og Max skulle være sikker på at komme med i seniorklasse, han ligger efter mine udregninger på en 18. plads med sine 194 point. Det bliver hans ottende DM, det sjette med mig som fører og det første i seniorklasse, og realistisk nok det sidste. Jeg håber vi får den oplevelse med. 


Jeg har benyttet lejligheden til at få registreret hans seneste titler RLSB, RLSS og RLSKM24.

mandag den 24. juni 2024

Rally i Bårse 23. juni 2024

Sponsorpræmier til Otto og fører fra Møns Bank og Den lille slikfabrik

Jeg har tidligere i dag lagt et blogindlæg ud om den fantastiske opbakning til at skaffe midler til Julekurven 9.500 kr. til Julekurven i Præstø – rally i Bårse 23. juni 2024

Men jeg vil gerne dele lidt andet fra prøven.

Dejligt prøveareal

Det er vores første prøve på Bårse Stadion, men bestemt ikke den sidste. Håndboldbanen, som den kaldes, er som skabt til en dobbeltprøve. Vi evaluerede lidt efter dagen og blev enige om, at de to ringe en anden gang skal placeres bagest (ud mod vejen), fordi der var en del forstyrrelser, når alle skulle forbi den nærmeste ring, når de gik til og fra bilerne. 

Der er masser af plads til parkering, gode toiletforhold, vand til hundene, et stort areal hvor hundene kan luftes – og Stadion ligger let tilgængeligt godt en kilometer fra motorvejsafkørslen. 

Jeg har fået en masse positiv feedback om arrangementet, ikke bare de flotte præmier, men også afviklingen. 

To dygtigere dommere (Janne og Stine) og to dygtige sekretærer (Conni og Katrine), så kører det bare!

Tidsplanen holdt ikke helt, vi var mindst ½ time foran til sidst, det skyldes klasseskifter, så vi i stedet for at have en championklasse med noget færre deltagere end ekspertklassen, havde to lige store klasser. Det gør det meget nemmere at afvikle parallelt.


Jeg dømte selv den ene championklasse (så Stine kunne gå op), og det var hyggeligt med to debutanter i klassen, og lidt overraskende at en klasse med 6 champions kunne vindes med 92 point. Men der var lidt forskelligt der drillede på dagen. Fx var der kun én der ikke fik fratræk ved fremsendelse til kegle.

Jeg var oppe til begge prøver med både Max og Otto. 

Den første prøve med Max (hos Stine), var ok. Der var et sideskift om kegle mod hækken, og Max lignede grangivelig en, der ville være løbet ud for at markere, så der kom lige en myndig fører på banen. Ommeren lykkedes mens den næste øvelse (dobbelt synkron) mistede vi – jeg er bagefter kommet til at tænke på, at jeg fik givet en forkert kommando begge gange, det ville forklare hvorfor Max reagerede som han gjorde 😊 Resten af banen var fin, og flot feedback fra Stine, fedt. 

Banen hos Janne var noget ganske andet, Max var helt væk fra starten – og en mere nærværende fører havde nok stoppet, men ikke jeg ☹ Godt 3 minutter på banen med en åbenlyst uoplagt hund var for dumt. 

Jeg har ikke nogen god forklaring. Kirsten hentede Max og havde Otto med. Hun fortalte, da jeg kom hjem, at Max havde virket ualmindeligt træt, han var gået i seng (han har mange!) da de kom hjem, og vågnede første 4 timer efter. Og så lå han jo også i bilen med udsigt til alle, der kom og gik, og det var jo ikke så fikst, når formålet var, at han skulle have ro. Note til mig selv: Max er 13 år, han har brug for meget hvile … 

Vi modtog flotte sponsorpræmier for samlet at blive nr. 4. Et gavekort fra Sjæl og Sans samt slik fra Den lille slikfabrik.

Sponsorpræmier til Max og fører fra Sjæl og Sans og Den lille slikfabrik

Otto strålede! 

Jeg varmede ham godt op ved at lege med ham på idrætspladsen, kaste legetøj, bytte legetøj, fuld fart på. Noget at drikke og så sidde på skødet til vi skulle ind. 

Den første bane hos Janne var han som en drøm at gå med. Han var der hele tiden, kun sidste øvelse (bak) var han lidt væk, og vi måtte lave den om. Jannes feedback var den smukkeste jeg kunne tænke mig: hun sagde at Otto og jeg gik, som når jeg gik bedst med Max. 

Samme opvarmning inden bane to hos Stine og igen var Otto som en drøm at gå med. Det føltes eventyrligt godt. Der var et indkald fra dæk, hvor han var kommet lidt for tidligt op, men hvem bryder sig om det, når han har performet så godt? 

To fantastiske banegennemgang og to virkeligt fede følelser. 

Som bonus fik vi to sølvpinde og blev nr. 6 sammenlagt. Vi fik en sponsorpræmie, et håndklæde, fra Møns Bank samt slik fra Den lille slikfabrik.

9.500 kr. til Julekurven i Præstø – rally i Bårse 23. juni 2024


Sydkystens Hundeskole afholdt i går en dobbelt rallyprøve på Bårse Stadion. Udover at være kvalifikationsprøver til Årets Hund i DKK var det også besluttet at overskuddet fra prøven skulle gå til Julekurven i Præstø.

På fotoet overrækker formanden for Sydkystens Hundeskole Paul Lysholdt et kort til Bettina Ellegård Jensen, som er ildsjælen bag Julekurven. Det fremgår at vi har overført et overskud på 9.500 kr. til det gode formål. 

Lidt ”kedeligt" om økonomi i forbindelse med vores almindelige rallyprøver 😊 

Indtægterne er deltagerhonorarerne. 

Udgifterne omfatter:
  • Leje af areal
  • Betaling af dommere, sekretærer og prøveleder (honorar, kørsel, gave, mad og drikke)
  • Betaling til DKK for afholdelse af prøve og registrering af resultater
  • Præmier til alle deltagere – vi plejer at give valget mellem et stykke legetøj eller to pakker alpha spirit godbidder.
  • Rosetter til de tre bedste hunde i hver klasse (10 klasser ved en dobbeltprøve), hunde, der får certifikat samt hunde, der bliver champion/mester på dagen; de får senere en pokal med hundens navn, titel og dato. Hunde, der opnår Bronze-, Sølv- eller Guldtitel på dagen, får senere en roset med hundens navn, titel og dato.
Vi har klart indtryk af, at vi ligger i den gode ende hvad angår præmier til rallyprøver, og ikke mindst personlige rosetter og pokaler er meget populære. Det ville vi ikke drømme om at gå på kompromis med!

Hvordan kunne vi så få så stort et overskud?

Som udgangspunkt kun ved at rallyudøvere har valgt prøven til! Begge prøver var fyldt, det er vi meget taknemmelige for. 

Men derudover har vi mødt en kæmpestor opbakning fra lokale virksomheder, som på forskellig vis har sponsoreret med præmier. 

Jeg vil gerne takke alle vores sponsorer.

Bårse idrætsforening - for fantastisk positiv velkomst på jeres arealer og gratis anvendelse af jeres faciliteter.

Den lille slikfabrik - for de fineste "slikposer", så alle de voksne fik en præmie (det plejer at være til hundene).

Krudtlinger i Præstø - for fine sponsorpræmier.

Kærlighed og Ko - for fin sponsorpræmie.

Land & Fritid - for fine gavekort.

Muldiverset - for fine gavekort

Møns Bank - for fine sponsorpræmier.

Ole Stol - for fine gavekort.

Præstø Bagværk - en særlig tak til Michelle for en overdådig jordbærkage! Deltagerne kunne skære et stykke og betale for det, det bidrog med flotte 500 kr. til overskuddet!

Præstø vingård - for fem flasker rosé.

Sjæl og Sans - for fint gavekort.

Tissot & Koch - for flot boggave.

Så følger fotos af de i alt 24 ekvipager som fik ærespræmier ved samlet at blive placeret i toppen i de fem klasser. 

Begynderklasse

Øvet klasse

Ekspertklasse

Championklasse

Seniorklasse

Og sidst en kæmpestor tak vores dygtige dommere Janne Kjærgaard og Stine Smith, som havde sørget for fede baner og gav flot feedback, samt sekretærerne Conni Hansen og Katrine Bøg, som havde fuldstændig styr på det administrative, også den lidt finurlige tværgående konkurrence.
 
Tusind tak til alle - samlet har vi skabt et flot overskud til et rigtigt godt formål.

tirsdag den 18. juni 2024

Rally i Bårse

Otto deltager på søndag og har godkendt arealet

På søndag er der rally i Bårse. Jeg vil gætte på at læserne at dette blogindlæg kan deles i to grupper:

  • Dem, der tænker, at det er noget med hastighedskørsel for biler: ”Et rally er et motorløb for biler bestående af et antal hastighedsprøver (specialprøver) på lukkede områder eller afspærrede offentlige veje.” Og nok undrer sig over hvordan det lige kan afvikles i Bårse og omegn.
  • Dem, er tænker, at det er hundesporten rally: ”Rally er en sport, hvor hund og fører gennemfører en bane, som er designet af en rallydommer. Dommeren beder føreren starte, hvorefter teamet (hund og fører) i deres eget tempo gennemfører en bane med 10-20 øvelser afhængig af klassen. Hver øvelse, der skal udføres, er angivet med et skilt”.

Jeg kan straks afsløre, at det er hundesporten rally 😉

Sydkystens Hundeskole står for arrangementet, og hvem er vi så? 

Vi blev stiftet i 2008 og har haft hjemsted i Solrød Kommune indtil den 24. august 2023, hvor vi formelt flyttede til Vordingborg Kommune fordi jeg – som har været formand alle årene – flyttede fra Solrød til Præstø.

I Sydkystens Hundeskole prioriterer vi at lade overskuddet for en del af vores prøver gå til gode formål. I år har vi hidtil støttet Danske Hospitalsklovne, Legeheltene og det danske landshold i rally.

Det var derfor nærliggende, at overskuddet fra vores første lokale rallyprøve skulle gå til et godt lokalt formål, det blev Julekurven i Præstø.

Vi har været meget glade for opbakningen til prøven. 

For det første er arrangementet udsolgt med 90 ekvipager. 

For det andet har vi mødt fantastisk lokal velvilje. Så herfra skal lyde en kæmpestor tak til følgende virksomheder, der har støttet med præmier:

Bårse idrætsforening

Den lille slikfabrik

Krudtlinger i Præstø

Kærlighed og Ko

Land & Fritid

Møns Bank

Ole Stol

Præstø Bagværk

Præstø vingård

Sjæl og Sans

Tissot & Koch

Særligt interesserede kan læse om arrangementet her Officielle rallylydighedsprøver på Bårse Stadion, 4720 Præstø den 23. juni 2024. Tilskuere er velkomne, men skal huske at det er en konkurrence der er i gang, så der er ikke mulighed for at hilse på hundene.

Arrangører og deltagere glæder sig til en fantastisk dag og der skal nok komme mere omtale på dagen.

Endnu engang kæmpestor tak for opbakningen!



PS: Vi håber mange vil benytte lejligheden til at gå en tur omkring Bårsesøerne, og måske nyde en is eller en frokost i Præstø.

søndag den 16. juni 2024

2 gange seniorklasse 15. juni 2024 - første titel som 13-årig

Præmieoverrækkelse :-)

Vi gør ikke så meget ud af hundenes fødselsdage, Kirsten synes de bliver rigeligt forkælede til hverdag :-)

Tur ved Præstø Fjord

Men selvfølgelig forkælede jeg dem begge lidt ekstra i fredags, da Max fyldte 13 år.

Vi forkælede os selv med en spontan tur til Mocca, hvor jeg fik deres pariserbøf.

I går fejrede Max og jeg sammen ved at tage til rallyprøver. Det var årets tredje dobbeltprøve arrangeret af Sydkystens Hundeskole med DKK Kreds 10, og den blev afviklet hos Hundene på Bjerggaarden, hvor Neel og Kim som altid havde sørget for toptrimmet areal og en fin afvikling.

Det regnede lidt indimellem, af og til meget mere, men det blev taget med godt humør. Dog medførte det at præmieoverrækkelsen blev flyttet indendørs.

Max og jeg var først op i seniorklasse hos Conni. Det gik ok og jeg var tro mod mine kriterier, men jeg synes han var lidt underlig engang imellem og virkede distraheret.

Charlotte Lia havde fulgt os på banen og kunne stille en præcis diagnose. Mens vi var oppe var der en fører der trænede dobbeltspring med sin hund, den kom en del lyd fra den, og det var det Max reagerede på! God forklaring, og ikke mere at spekulere på der.

 

På den anden seniorbane hos Charlotte var vejret skiftet til lidt regn som man ser på videoen – tak til Neel for at filme. Igen var jeg tro mod kriterierne, og efter en lidt urolig start, og lidt for højt tempo fra min side i en passage havde vi en rigtig fed afslutning på banen.

Jeg havde ikke tænkt over det, men Charlotte sagde i sin feedback, at det var tydeligt at Max var påvirket af regnen – og når jeg ser filmen, er det da også tydeligt … Som det kan ses på fotoet, er Max lidt utrimmet, og det gjorde ikke noget godt for frisuren med regnen 😉


Bonusinfo:
  • Ved prøven hos Charlotte blev vi 3. vinder (den gule roset). 
  • Vi var bedste ekvipage fra DKK Kreds 10 i seniorklasse og blev dermed Kreds 10 vinder 2024 (den store roset), hans første titel som 13-årig. 
  • Desuden fik vi i går rosetten for hans senior sølv titel, som vi opnåede 27. april i Nakskov. Hans sidste titel om 12-årig.

torsdag den 13. juni 2024

Max 13 år


Kære far,

Jeg véd, at du rigtigt gerne ville have skrevet noget selv, men jeg er meget glad for at du lod mig få lov.

Jeg bliver 13 år i morgen, og selvom du selv synes du tager det nogenlunde afslappet, så er vi mange, der véd, at det ikke passer.

Ikke mindst mig.

Jeg har meget længe vidst, at du bekymrer dig meget om mit helbred. Men ærligt talt! Jeg bliver 13 år! Jeg er lidt stiv i leddene, det kende du selv, men jeg synes, at du bekymrer dig for meget.

Det kan godt være at du tror Otto og jeg sover, når du sidder og opdaterer din Performancejournal, men det gør vi ikke hele tiden. Vi kan godt følge med.

Er du klar over, at vi har været oppe til 16 prøver de sidste to måneder? Er du klar over, at de to dårligste resultater er 72 og 76? Er du klar over, at jeg har fået sølvtitlen og to guldpinde? At jeg har vundet tre af prøverne? At jeg har fået 100 point 2 gange, senest den 9. maj?

Altså helt ærligt, hvad skal der til, for at du er tilfreds? Tror du ikke at de fleste almindelige mennesker ville være tilfredse (undskyld, jeg ved godt du ikke er helt almindelig …)?

Jeg knokler for dig til hver eneste prøve, jeg gør det så godt jeg kan. Men hvis jeg kunne coache dig, det er lidt svært, for du lytter ikke altid rigtigt godt, så ville jeg sige:
  • Lad være med at tænke på point, du har været rigtigt god til det længe, men er sløjet af på det sidste
  • Jeg har læst de kriterier for prøverne på lørdag, som du har sendt til Liv. De er fine, du skal bare gøre det 😊
  • Jeg bliver 13 år i morgen, men jeg er ikke affældig. Helt ærligt synes jeg, at jeg går noget bedre end dig – kærligt ment. Når jeg ikke kan mere, skal nok sige det til dig … Du så mig til træning hos Karina for en uge siden, var jeg ikke frisk? Var der ikke noget med, at hvis du satte tempoet ned og gav tydelige tegn, så kunne jeg godt det hele?
Jeg har valgt to billeder, som jeg synes passer fantastisk til dette skriv.

Det fra 9. maj, hvor vi sidst fik 100 point. Kan du huske hvordan du følte? Er det ikke sådan Liv spørger dig? (jeg smiler lidt, når jeg skriver det, fordi jeg véd den kommentar rammer)? Hvad skal der til for at du føler ligesådan til hver eneste prøve?
 

Det fra 4. maj var jeg ikke med til, men jeg kan se, at du er meget, meget glad, både fordi Liv og Choice fik et certifikat hos dig og Liv fik en hundepris. Den følelse du udstråler – jeg kan kende den bedre end de fleste – må du gerne tage med på lørdag.

Kære far, vi har haft så mange fantastiske oplevelser sammen igennem 13 år. Jeg lover, at jeg så længe jeg er frisk nok, vil elske at gå rally med dig – fordi jeg kan mærke, hvor meget det betyder for dig.

Jeg ved også, selvom du ikke er så god til at udtrykke det, at du elsker, når vi to bare går sammen, og kan mærke, at vi er ét. Så véd jeg, at du kan mærke ekstra meget, hvor højt jeg elsker dig, og du kan mærke, at jeg elsker dig 💓

Dodekalitten – Oreby Kro – Hotel Saxkjøbing


Kirsten gav mig Gastro Danmark 2024 i gave, da jeg havde bestået Capstone California Wine Certification Program Level 3 i mandags. Fra Gastros egen omtale: ”I Gastros store Danmarksnummer finder man 200 sider med omtaler og beskrivelser af landets bedste restauranter og med guides til gårdbutikker, små producenter og fødevaremarkeder. Fra Skagen til grænsen og fra Vadehavet til Bornholm.
For nogen, der som os, går ret meget op i, hvad vi spiser og drikker, er det en genial måde at få et overblik over muligheder fordelt på landsdele. Det er nu blevet det seriøse udgangspunkt for at vi mere systematisk ser mulighederne sydpå, nemlig Lolland og Falster.

Vi fastsætter suverænt reglerne selv, men vi taler om ture der kan gennemføres på én dag, gerne med noget kulturelt, naturligvis med et måltid inkluderet, og gerne forskellige bonusser. Hundene skal selvfølgelig med og skal også opleve noget!
    

Vi begyndte i dag med at køre til Kragenæs og se Dodekalitten. Den korte version (jf. linket): ”Dodekalitten (græsk: Tolvsten) er 12 stenstøtter, hver 7-9 m. høje og hver vejende 25- 45 tons, hvor de øverste 2 m er udhugget som hoveder, der alle vender mod centrum i en cirkel med 40 m i diameter. Under en kreds af siddesten indbygges et 12 kanal lydanlæg, som lader den rumlige elektroakustiske musik klinge inde i cirklen dagligt i døgnets lyse timer året rundt.” 


Der er angiveligt 1,2 km fra parkeringspladsen i Kragenæs til Dodekalitten, hvor vi kunne beundre havnen, lystbådehavnen, campingpladsen og en grusvej op til Dodekalitten. Det er et imponerende kunstværk, som stadig er under udvikling, 10 af de 12 stenstøtter er på plads, der indsamles midler til de sidste 2.

Jeg må indrømme at det kom bag på, hvor stort et indtryk Dodekalitten gjorde. Det er i sig selv noget særligt at stå ved og gå mellem så store stenstøtter, se på deres forskellige udtryk, spekulere over hvad de udtrykker og også tænke praktisk, hvilket kæmpearbejde det har været at skabe det. Men beliggenheden er også uforlignelig, med den smukkeste udsigt over Smålandsfarvandet til Fejø. Det er en god måde at lande på mentalt, at står dér.
    

Vi kørte videre til Oreby Kro, som ligger ved foden af Sakskøbing Fjord, det er svært at forestille sig en mere perfekt beliggenhed. 


Madvalget er let, for der er til frokost ikke noget valg 😊 Vi fik ”5 herligheder fra køkkenet” som var sild med løg og kapers, koldrøget laks med rygeostcreme og syltet sennepsfrø, lune fiskedeller med grov remoulade og citron, håndskåret roastbeef med peberrod og tyttebær, ost med sylt samt hjemmebagt brød og smør.

Det var virkelig godt og lækkert, og med et glas rosé og en lokal øl til, fik vi den skønneste frokost.

Vi valgte at tage til Sakskøbing for at finde et sted, hvor vi kunne få en kop kaffe og en kage. Vi valgte ret oplagt Hotel Saxkjøbing, som også reklamerede med kaffe og kage.

Det er Claus Meyer, der står bag, og vi kunne derfor godt tillade os at have lidt forventninger til at vores simple bestilling, kunne blive en succes. Det blev det ikke helt.
 

Kaffen var det vi kalder kantinekaffe – det er meget længe siden jeg har smagt SÅ ligegyldig kaffe. Kagen, som kom cirka 25 minutter senere, var tør. Endelig viste det sig at være et stort problem at få lov at betale, simpelthen fordi jeg ikke kunne finde nogen, der kunne afregne. Jeg skriver ikke normalt om priser, men 190 kr. for den omgang var altså ikke pengene værd.

Hotel Saxkjøbing stod på listen over steder, vi ville spise frokost, det gør den ikke længere.

Kirsten og jeg har til aften talt om, hvad vi kunne tænke os at besøge på Lolland og Falster, jeg har lavet en første gruppering af ideerne, og vi glæder os allerede til mange ture sydpå med forventning om spændende måltider og oplevelser i øvrigt.

tirsdag den 11. juni 2024

Capstone California Wine Certification Program

Foto: Philip Nordstrand


Capstone California Wine Certification Program er udviklet af California Wine Institute. Det består af fem niveauer, hvoraf 1-3 er tilgængelige nu via Vinakademiet. Hvert af de første tre niveauer omfatter et onlinekursus på engelsk, en online eksamen og en afsluttende kommenteret smagning, hvor man får pin og diplom. Smagningen varetages af René Langdahl og er dermed i de allerbedste hænder.
Jeg har været så heldig at kunne gennemføre niveau 1-3 umiddelbart i forlængelse af hinanden i år.

Introduction Level 1, omtalt i dette blogindlæg, med smagning 28. februar.

Intermediate Level 2, omtalt i dette blogindlæg, med smagning 3. april.


Advanced Level 3 blev afsluttet med smagning i går.

De sidste to niveauer er det ikke muligt at tilmelde endnu, med der bliver Expert Level 4 og Ambassador Level 4. Expert Level vil jeg bestemt overveje, Ambassador Level er ”designed for those seeking to build critical knowledge and to be a thought leader in California wine.” og det er bestemt ikke min ambition 😊

Den teoretiske del af level 3 omfatter californisk vinhistorie, geografi og klima, jordbund, druer, vindyrkning og vinfremstilling, lagring og modning, lovgivning, officiel klassificering, vigtig producenter, årgange samt Business of Wine – om økonomiske aspekter af vinverdenen.

Smagning i går omfattede officielt 23 vine, og så kom der en bonusvin …

Der uddeles diplomer og læses etiketter

Vinene er udvalgt af Capstone California Wine Certification og de fleste ikke repræsenteret på det danske marked. De er udvalgt for at give et bredt udsnit af californisk vin på et flot mellemniveau.

Vi fik masser af relevante data om vinene, klima, jordbundsforhold, druer, fremstillingsproces osv.

Vi smagte 2 mousserende (traditionel metode), 2 Sauvignon Blanc (mere markedsorienteret), 2 Chardonnay (Bourgogne!), 2 roséer (Provence tilgang og ren Pinot Noir), 3 Pinot Noir (vildt spændende), 2 Merlot (producenter der vil noget med druen), 1 Cabernet Franc (utraditionel i Californien), 2 Syrah (seriøst spændende), 3 Cabernet Sauvignon (bl.a. Paul Hobbs Coombsville 2019), 3 Zinfandel (i moderne stil) og 1 Muscat (sød vin på Muscat Hamburg).

En af deltagerne havde en fantastisk overraskelse med. Stag's Leap Wine Cellars S.L.V. Cabernet Sauvignon 2005. Stag’s Leap blev grundlagt af Warren Winiarski i 1970 og hans Stag’s Leap Wine Cellars S.L.V. Estate Cabernet Sauvignon 1973 vandt den berømte Parisersmagning i 1976. 

Warren Winiarski døde den 7. juni, 95 år gammel, og det var en genial anledning at mindes ham med et strålende glas af hans egen vin. S.L.V. Cabernet Sauvignon 2005 skulle efter sigende stilmæssigt ligge meget tæt på 1973’eren. Det er kultvin, 2019 koster 2.195 hos Kjær & Sommerfeldt.

Det var en fantastisk smagning, det har været et spændende forløb, og jeg lurer på Expert Level 4 …

søndag den 9. juni 2024

Mærkedage, mad og kriterier


Weekend er noget andet, når man er pensionist, men alligevel ikke … 

Fredag

En dejlig morgentur til Jacobshavn, fast morgenritual. 
 
Dejlig tur i Næbskoven

Fantastisk middag fra Muldiverset

Lørdag

En dejlig morgentur til Jacobshavn, fast morgenritual


Til Alphem for at fejre svigerdatter Sandra, som fylder 40 år søndag. 

Overnatning på Stenlängen Lodge på Ekeshult. 

Søndag


Skøn morgentur med hundene. 

Morgenmad hos fødselaren

Tur med drengene, Leo og Leah. 

Poul kom forbi med røgede ål

Den kommende uge

  • Mandag Capstone 3 smagning (20+ Californiske vine)
  • Onsdag hyggebesøg
  • Fredag Max fylder 13 år
  • Lørdag rallyprøve arrangeret af DKK Kreds 10 og Sydkystens Hundeskole, Max skal op. Kriterier noteret* 
* Max to seniorklasser. Det er dagen efter hans 13-års fødselsdag. Paul, du har mærket efter? Du er klar over at ALLE prøver i lang tid, og ikke mindre nu, er ren bonus. Du har spanket dig selv, fordi bare tanken om, at de seneste prøver skulle være de sidste, der skræmmende. Så du gør præcis som du gjorde hos Karina ved enetimen i torsdags: tæt på ingen opvarmning, indgang med 270 grader eller sideskift, ikke setup mv., roligt tempo som passer til Max og min egen dårlige venstre fod, tydelige tegn. Husk BEVIDST at nyde samværet, så det er vigtigere end den enkelte øvelse, især hvis den ikke ”lykkes”. 

fredag den 7. juni 2024

Minder og planer

Der er fart over feltet når Leo og Leah lufter hundene :-)

3. juni er en særlig dato for mig. I 2003 blev Megan født, og i 2014 blev Frasse, vores første barnebarn født. I mandags skulle vi fejre ham. Hans højeste madønske var købesushi, så vi var omkring Sushi Amor i Solrød til middag, inden turen gik til Oxie, så det hele var klar, da børnene kom fra skole. Gaven fra os var et Arctic Explorer Ship fra Lego, og sjældent har jeg haft så meget lyst til at åbne en gave, det så vildt spændende ud og var et kæmpehit. Dagen var fantastisk hyggelig, og at vi bagefter fik at vide at Leo havde sagt, at den bedste overraskelse var, at vi var hos dem, gjorde følelsen endnu bedre ❤

Der var to andre minder i denne uge, som også fik mig til at dvæle lidt ekstra ved tiden, der er gået. Det ene var, at jeg den 1. juni 2014 blev fastansat i Nets og afviklede Lysholdt Consulting, professionelt en kæmpe omvæltning, og – skulle det vise sig – en helt perfekt beslutning. Det underlige var mentalt, var det virkelig så længe siden, 10 år …

Endnu mere underligt var mindet om den 5. juni 2015, som jeg har skrevet om her … men jeg kan så meget andet… men jeg kan så meget andet. Ja, det er 9 år siden at Max og jeg debuterede i HTM, som de kommende år var vores absolut foretrukne disciplin.

Præmieoverrækkelse 5. juni (foto: Laila Stender Bonde)

Det var få dage inden Max fyldte 4 år, sjældent har jeg været så velforberedt til en prøve og det gik rigtigt godt.

Max bliver 13 år om 7 dage, vi træner og konkurrerer stadig i rally. Lørdag i næste uge, dagen efter hans fødselsdag, fejrer vi ved at gå til dobbeltprøve i seniorklase hos Hundene på Bjerggarden. Det er den sidste af årets tre prøver som DKK Kreds 10 og Sydkystens Hundeskole har planlagt i samarbejde. Jeg havde også meldt Otto til, men det blev lavet om, så jeg kan have fokus på Max.

I går var jeg med begge drengene til enetime hos Karina, denne gang startede jeg med Max. Jeg havde bedt om at gå en kort bane, så vi brugte den fra holdet før os – jeg skiftede to øvelser ud – vi gik banen, og fik præcis de fejl, som jeg har oplevet til et par prøver. Hvilket var ganske perfekt, fordi vi så kunne analysere dem. Karina kunne hurtigt stille diagnosen, og vi endte med at gå en blændede bane. Enkelt sagt: hvis jeg tilpasser mit tempo og er lidt tydeligere med mine signaler, så går vi genialt godt.
   
Otto i fri ved fod (foto: Karina)

Derefter blev det Ottos tur, og jeg har fået tre helt konkrete områder at holde fokus på: 1.-2. Præcis hvilken position der skal udløse belønning, vi har en fri ved fod, og en vending vi fokuserer på. 3. måden jeg belønner på. Vi gjorde gode fremskridt, da jeg pludselig (skarpt overvåget af Karina), var konsekvent i kriterierne … det lyder som back to basics, og det er det også.

Rallyprøver i 2025 er allerede i støbeskeen i samarbejde med DKK Kreds 10. Der er søgt om dobbeltprøver på Hestehovedet i Nakskov og i Næstelsø og en på Bårse skulle gerne komme til. Derudover det, som jeg egentlig synes er sjovest, lækre enkeltprøver eller dobbeltprøver med én dommer.

Jeg er officielt godkendt som FCI-dommer i rally, og jeg ville markere det ved at give bøffer fra Anker Chokolade til det FCI-hold, jeg hjælper. Men ak, de var ikke leveret til min lokale forhandler, så vi måtte ”nøjes” med flødeboller fra Frellsen Chokolade 😉

Træningen var skøn. Alle er superdygtige og dedikerede, stemningen er seriøs og hyggelig, og så er det en fantastisk mulighed for mig til at designe baner, dømme FCI og at sparre med Liv om det.

søndag den 2. juni 2024

Præstø – fjordrejer og vin


Jeg skrev om et fantastisk måltid på Møf i fredags 

Man kan være heldig og få fantastiske måltider serveret næsten ved døren 😊

Kirsten ringede, da hun var ude at gå morgentur, for at fortælle at hendes bror (som bor 250 meter fra os) havde fanget en masse rejer, om vi ville have nogen … Der er ingen point for at gætte svaret 😉


Vi fik en flot rejemad til frokost, og to hver til aftensmad … jeg elsker skaldyr af enhver art, men fjordrejer er altså noget ganske særligt.

Vi testede to vine til rejerne.

Gebrüder Nittnaus Gols Rosé Zweigelt 2022 (Meny, 100 kr.), som jeg ærligt talt var skuffet over. Den er endimensionel, meget svag næse, krop og smagsintensitet. En kedelig vin, og ikke pengene værd.

Præstø Vingård, Rondo Rosé 2018. Det er vores lokale vingård, den ligger under 2 km fra os, og vi havde endnu til gode at smage en vin derfra. Det har vi nu, og det var en fantastisk positiv oplevelse! En 6 år gammel rosé (vi fik den som gave, da vi flyttede til Præstø), er ikke nødvendigvis en vin der er på toppen, men Rondo Roséen har klaret alderen fint. Syrerig, medium krop og smagsintensitet, masser af eksotiske frugter (grape, ananas, banan, blodappelsin, citrus) og et virkeligt godt match til fjordrejerne.

Brødet var fra Meny i Præstø.

Så jeg kan roligt sige at jeg har fået to ekstraordinære måltider i denne weekend, en genial aften i Møf og to fantastiske måltider i Præstø, baseret på lokale varer.

Rallyprøver på Vilhelmsborg den 1. juni 2024

Zara og sekretær trainee :-)

Det er ikke så tit jeg dømmer uden for Sjælland tænkte jeg, da jeg skulle skrive dette blogindlæg. Det er så ikke rigtigt. En tredjedel af mine 212 dommeropgaver har været uden for Sjælland og Lolland/Falster heraf 20 i Jylland.

Et skønt areal behørigt aflåst!

Det er altid hyggeligt at dømme væk fra de normale omgivelser, og det var ekstra hyggeligt i går hos DKK Vilhelmsborg, som havde arrangeret en fantastisk flot dobbelt rallyprøve. To fyldte prøver, masser af flotte præmier, virkelig flotte rosetter (jeg fik lyst til at vinde en af dem 😉) og naturligvis som det allervigtigste: et meget veltilrettelagt og velgennemført arrangement, samt en masse virkelig flot førerarbejde. Zara fra DKK havde med kort varsel overtaget ansvaret for at være prøveleder, og det gik rigtigt godt :-)

Vi er ved at være klar til at gå i gang, min ekspertbane bagest

Jeg har tidligere været kendt for nogle meget ingeniøragtige baner (ja, jeg er ingeniør), med lige linjer og meget let genkendelige. Det har jeg prøvet at gøre op med, og det har jeg fået mange (positive!) kommentarer til. Jeg fik ekstraordinært mange i går, og jeg har lappet dem i mig 😊

Mine baner kan ses her og ekspertbanen (dagens første) nedenfor:
    


Jeg vil ganske ubeskedent skrive (og jeg roste også mig selv for det i går 😉) at der er et fedt flow på banerne, der er lange transporter, der er tekniske udfordringer, det er medium+ i sværhedsgrad.

Jeg havde ingen dårlige oplevelser som dommer. Det var varmt, specielt om eftermiddagen temmelig varmt, men alle førere respekterede at deres hunde havde det svært og satte kriterierne efter det.

Der var en del ekvipager der fik 100 på dagen, og det var en nydelse af se et meget højt niveau hos rigtigt mange deltagere.

Tusind tak for at jeg fik lov at dømme og kæmpestort tillykke til de mange dygtige ekvipager.


”Desværre” var dommergaven noget vi rigtigt godt kan lide herhjemme, så den får hurtigt ben at gå på :-)