Undertitel: From Still to Sparkling. The Newest New World Wine Country
Engelsk vin fylder ikke meget i de vinuddannelser jeg har gennemført. Eller rettere: De fylder intet. Hverken på Vinakademiets sommelieruddannelse eller på WSET Level 3 Award in Wines er engelsk vin omtalt.
Jeg har besluttet, at jeg ville blive lidt klogere på hvad der rører sig i England på vinfronten. De første skridt blev taget på en kort tur til London i sidste uge. Foyles på Charing Cross Road var første stop, jeg havde besluttet at jeg skulle købe én bog, og det blev Oz Clarkes: English Wine. Jeg fik på turen lejlighed til at smage Roebuck Estates Rose de Noirs 2019 og Chapel Down Kit’s Coty Blanc de Blancs 2019, og specielt sidstnævnte imponerede meget.
Men jeg skriver dette nyder jeg Simpsons Wine Estate Canterbury Sparkling Rosé Brut 2020. Jeg sidder på terrassen og får den perfekte sommervin. Duft af jordbær, hindbær, citrus, grape, abrikoskerne, marcipan. Tør, fed mousse, fyldig, velbalanceret, frisk. Lang, blød eftersmag. Et fantastisk glas vin.
Tre glas engelsk mousserende vin på højt niveau, det er en beskeden referenceramme, men efter at have læst bogen giver det så meget mening.
Oz Clarke skriver rasende godt. Selvfølgelig kan han stoffet ud og ind. Han får det præsenteret pædagogisk, underholdende, på en uprætentiøs måde. Ikke mindst de 2/3 af bogen ”A Tour of the Regions”, med gennemgang af de engelske (og walisiske) vinregioner er vidunderlig læsning, præget af Oz Clarke detailkendskab til mange af de involverede, hans engagement og hans kærlighed til de mange, der brænder for at skabe fantastisk vin.
England har historisk ikke en stor tradition for at være vinproducerende land. Der er et stort potentiale på mange fronter, men vejret har været den store fjende: for køligt, for meget regn. Men på den front har klimaforandringerne været til fordel for engelske vinproducenter (som det også gælder for danske). De stigninger som er oplevet de seneste 20-30 år har groft sagt gjort, at geologisk og på andre områder meget sammenlignelige områder i Champagne og England har oplevet, at det er ved at blive lidt for varmt (Champagne) og har det helt rette niveau (England). Det betyder at der flere steder i England er ideelle betingelser for at fremstille mousserende vin af tårnhøj kvalitet – og de gør det.
Selvom der også produceres stille vin i England, også på druer som normalt ikke ”regnes for noget” (Bacchus, Rondo, Seyval Blanc m.fl.) er ca. 80 % af den engelske beplantning Champagnedruerne: Pinot Noir (inkl. Pinot Noir Précoce), Chardonnay og Pinot Meunier.
Portrætterne af de enkelte vingårde er skønne, nogle nærmest magiske. Producenter i alle mulige størrelser, nogle mikroskopiske, andre giganter. Men alle drevet af passionerede mennesker. Oz Clarke kender dem, har besøgt dem og har fingeren på pulsen.
Jeg tager Simpsons Wine Estate som eksempel, fordi det ”tilfældigvis” er den jeg har i glasset lige nu. Charles Simpson fortæller, hvorfor han kom til Kent efter 17 år i Frankrig, og troede på at ”in Kent we can have, not the best vineyard sites in England, but the best vineyard sites in the world”. Oz Clarke kender området godt, han har boet i nærheden. Og det hele bliver personligt og meget læseværdigt. Simpsons er topprofessionelt på alle fronter, og jeg glæder mig til at smage andre af deres vine – jeg har netop købt 4 forskellige mousserende fra Gourmet Wine.
På helt samme måde har jeg fået voldsom appetit på andre engelske vine, og mon ikke der pludselig kommer et gennembrud i Danmark?
Jeg har noteret et sted jeg MÅ besøge næste gang jeg kommer til London er London Cru. Jeg fandt netop ud af det ligger tæt på, hvor jeg boede i London. Så er der en god undskyldning for at vende tilbage til London!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar