mandag den 27. juli 2009

Chicken camp, workshop 2 og 3, dag 1

Officiel titel på kurset: “Bob & Marian Bailey. Cueing/Criteria. Operant Conditioning Workshop. Chicken Camp.” Dette kursus var oprindelig to 5-dages kurser i henholdsvis Cueing og Criteria. Det har en periode været slået sammen til ét 7-dages kursus, men det er næstsidste gang det afholdes som sådan; når Bob Bailey stopper som underviser i løbet af 2010 bliver det igen 2 kurser.
Det samlede forløb i den udgave jeg har tilmeldt mig består således af følgende kurser:
  • 1. Introduction/discrimination (5 dage maj i år). Med fokus på mekaniske færdigheder og at få adfærd.
  • 2/3. Cueing/Criteria (denne uge). Sætte signaler på adfærd, så adfærden kan kontrolleres. Sætter kriterier = træffe beslutninger.
  • 4. Chaining (5 dage til maj næste år). Sætte adfærd sammen i forløb, opdele, danne nye kæder.
  • 5. Teaching (5 dage til maj næste år). Kommunikere til andre hvordan de skal træne.

Som sagt er det sidste gang Bob Bailey afholder disse kurser, så jeg er bare lykkelig for at jeg har fået mulighed for at deltage.
På dette hold er vi 12 deltagere, heraf 6 gengangere fra det første kursus i maj. Det er igen meget internationalt med svenskere, nordmænd, en englænder, amerikanere, hollændere og mig.
Jeg danner par med Cecilia fra Sverige, som har en 6½ måneders datter Emma med; for en sand entusiast er det intet problem :-)
Til de særligt interesserede kan jeg oplyse, at Bob har det godt. Han gennemgik en større hjerteoperation 3 uger før kurset i maj, som han gennemførte på trods af at hans læge frarådede det. Han siger at han er blevet garanteret mindst 10 år til :-)
På teorisiden har vi fået en meget hurtigt repetition af det første kursus og er igen blevet mindet om fundamentale forhold som:

  • Training is a mechanical skill
  • Reinforcing behaviour we don’t want can be worse than not reinforcing behaviour we do want
  • What you see is what you get
  • Think less, see more: the question is “What do you see?” not “What do you think you see?”
  • The question is: “What is the animal doing?” not “What do you think the animal is doing?”

Ikke mindst har vi talt meget om at forstærkning er en proces, ikke en hændelse. I daglig tale: vi forstærker alt fra klikket til godbidden er slugt. Og det er helt afgørende for vores gennemførelse af træningen på kurset, at vi erkender dette, fordi vi ellers ikke kan opnå den adfærd vi er ude efter – se fx klippet med Bob Bailey (link nedenfor).
Og så har vi taget hul på teorien om cueing..
På færdighedssiden har vi fået en hurtig genopfriskning af de mekaniske færdigheder, vi har valgt to høns, en gammel (trænet) og en næsten ny (har været på bord, men knapt betinget på klikker). Vi skal igennem introduktionsopgaver med at de klikker på forskellige targets, og målet for den første større opgave er at én af hønsene (formentlig den garvede) med en laserlysstråle som signal skal prikke på et target (se opstilling på videoen).
Vi kørte fra kl. 9 til næste 17:45 – det er rigtigt dejligt at være tilbage igen!
Lidt klip fra dag 1. Og skal for god ordens skyld gentage, at Bob Bailey opmuntrer til at vi videooptager hans undervisning – og vores egen træning i det hele taget – og synes det er mistænkeligt hvis undervisere ikke tillader dette!
Fortsættelse følger.

1 kommentar:

Gyldenkærne Border Collies sagde ...

Har lige set filmen. Hvor ser det dog spændende ud. Det må jeg høre lidt mere om.