torsdag den 30. juli 2009

Chicken camp, workshop 2 og 3, dag 4

Den indledede spørgesession drejer sig mest om Behavioural economics (som jeg kort omtalte i går), og om vigtigheden af at tænke over hvad man træner som kæder; en adfærd har en begyndelse, en midte og en afslutning, og i fx et agilityprogram kan midten i den enkelte øvelse godt være trænet som en kæde, men begyndelsen og afslutningen skal ikke indgå i den, fordi de kan variere – man kommer fra en vilkårlig anden øvelse i en vilkårlig vinkel fx.
Dagens teoretiske indlæg handler bl.a. om:
  • Ændring af forstærkningsværdi, typisk reduktion af den, ved at vente (tiden er reduktionsfaktor), og ved at der opstår mulighed for anden adfærd inden belønningen. Ét sted hvor det kan udnyttes konstruktivt er hvis man får klikket forkert, så kan man belønne så hønen skal flytte sig for at få godbidden.
  • Om forskel mellem traditionel træning og klikkertræning
  • Om det at træffe valg, både for hønen/hunden etc. og træneren
  • Om momentum i adfærd, hvor vedholdende er den, hvis man ikke længere forstærker den.

Formiddagen udgør sidste del af cueing del af kurset. De, der endnu ikke har fået deres ene høne evalueret, skal forsøge at nå dette, men vi andre træner videre med at få de evaluerede høns til at danse rundt, de andre til at få trukket tiden før de hakker når laserlyset tændes.
Min unge høne får aldrig lært at reagere entydigt på signalet, dens hakkeadfærd uden signal er bare for stærk. Jeg får at vide, at jeg gør alt det rigtige i forhold til hønen, men resultatet er magert :-(
Den gamle høne får jeg lært at snurre nogenlunde pænt med targetstick.

Efter frokost går vi i gang med kriteriedelen af kurset. Der er to slutøvelser.
I den ene skal hønen gå to gang rundt om to (røde) kegler placeret i hver sin ende af bordet. Træneren må kun stå ved den ene ende, og al træning må også kun ske derfra.
I den anden skal hønen gå to gange i ottetal mellem to (gule) kegler placeret i hver sin ende af bordet.
Vi skal beslutte hvilken høne vi vil bruge til hvilken af de to opgaver, og jeg vælger min unge til den med de røde kegler, som skulle være den letteste af de to. Vi får nu timeslots på 44 minutter, indenfor dette er der 10 minutter til mig, 10 minutter til Cecilia, 10 minutter til mig og 10 minutter til Cecilia, samt tid til at bytte. Indenfor hvert 10 minutters slot skal vi selv planlægge hvad vi vil.
I første 44 minutters slot skal den valgte høne træne på de røde kegler, den anden fortsætter der hvor den er kommet til med gamle øvelser. Som Bob Bailey siger: ”Only screw one chicken up at a time”; hvis (når) vi begår fejl, er der ingen grund til at udføre dem på begge høns på en gang.
Senere på eftermiddagen får vi lov til at gå i gang med den anden høne på de gule kegler.
Et af Bob Baileys mange vigtige lærepunkter er at iagttage hønen, for at finde ud af hvad den kan. Og i løbet af nogle runder ser Cecilia, at min gamle høne meget gerne vil gå rundt om begge keglerne, og yes, da jeg prøver det af, ser det bestemt ud som noget den har prøvet før. Så jeg laver et swap (det må vi godt i dag), og den gamle høne kommer på de røde kegler, den nye på de gule.
Hvordan det spænder af, må de næste dag vise :-)
Lidt videoklip fra dagen, og for en gangs skyld uden hønsetræning. Der er efterlyst billeder af kursusstedet, så her kommer de:

Ingen kommentarer: