onsdag den 29. juli 2009

Chicken camp, workshop 2 og 3, dag 3

Efter den indledede spørgesession skal vi træne med makker som høne, fordi Bob Bailey mener vi generelt ikke er skarpe nok til at sætte kriterier, når vi klikker hønsene. Det er meget lærerigt at skulle ”tænke som en høne”, og at skulle klikke en makker der optræder som høne – og hundesvært. Begrundelsen er enkel nok: ”You can’t take the chicken home. You can bring your skills.” Så vi skal bare lære at iagttage, at time osv.
Dagens teoretiske indlæg handler bl.a. om:
  • Behavioural economics, bl.a. om hvordan samme belønning (fx godbid) kan have forskellig værdi, afhængig af hvor og hvordan den præsenteres for dyret. Hvis den leveres på stedet har den større værdi, end hvis dyret skal flytte sig. Og det udnytter man selvfølgelig som træner, hvis man belønner for noget der ikke er helt som ønsket – ved at præsentere et andet sted (som trækker dyret i den ønskede retning i forhold til den ønskede placering), får belønningen mindre værdi, og dyret vil naturligt søge mod det sted, hvor der skal arbejdes mindst muligt for at få belønningen.
  • Jackpot har ikke værdi for dyret, men Bob Bailey ser alligevel positivt på begrebet, fordi det kan forstærke føreren betydeligt, og det er jo også ret vigtigt!
  • Måder at få adfærd frem på, herunder at det er en myte at en shaped adfærd er stærkere end en lokket. Adfærd er adfærd, og den stærkeste adfærd er den, der er mest forstærket, uanset hvordan den er fremkommet.
  • Om at analysere adfærd
  • Og om tiden mellem den ønskede adfærd, den sekundære forstærker og den primære forstærker, og hvad der kan opstå i den periode, som også bliver forstærket.

Træningen skrider godt fremad, og lige over frokost får først jeg, siden Cecilia vores gamle høns evalueret, og de består prøven. De skal nu resten af cueing kurset (det slutter til frokost i morgen), arbejde med at lære at dreje rundt på stedet. De unge høns arbejder vi stadig med; hos min er der stadig udpræget prikkeadfærd uden cue, så jeg har får virkelig arbejdet med at iagttage adfærd, for at kunne time præcist hvornår laserstrålen skal tændes.
Lidt videoklip fra dagen:Jeg har helt glemt at fortælle, at jeg har fundet en håndfuld asiatiske spisesteder i Borlänge centrum, og det har resulteret i middage:

  • Mandag på Thai & Sushi, en lækker wokret med rejer og kylling
  • Tirsdag på China Garden, spid med kinarejer i jordnøddesovs, samt en anderet
  • Onsdag på Dala Indiskt Kök, hvor jeg fik ugens hidtil bedste måltid: Dala Indisk Mixed Special (Samosa, grillede kinarejer, lam og kylling)

Ingen kommentarer: