fredag den 20. marts 2009

Klikkerinstruktøruddannelsen – afsluttende prøve

Foto: Susanne Jørgensen

I ni blogindlæg har interesserede siden august 2008 kunnet følge Lille Bjørns og mine oplevelser på Hund & Trænings klikkeinstruktøruddannelse, som er gennemført over i alt ni fredage siden 20. august 2008.
I dag var vi så nået til den afsluttende praktiske prøve, hvor vi skulle demonstrere følgende otte øvelser (i parentes er indlæringsform anført, * = obligatorisk øvelse):
 • Fremsending til target (Adfærd igangsat med Target)
 • Hund stå kaldes i plads (Adfærd på verbal kommando)
 • Indkald med stop (Signalstyret kæde)
 • *Apportering (Responsstyret kæde)
 • *Aflevere i kurv (Responsstyret kæde)
 • *Bakke rundt om fører (Dirigeret shaping)
 • Dreje hoved til venstre (Fri shaping)
 • Gentage adfærd 4 gange uden belønning (dæk-sit x 4) (Aftrapning af belønning)

Mette Andreassen optog en video af vores program, som kan ses via disse to links: Del 1 og Del 2.
Når jeg selv skal sige gik det rigtigt godt :-) Jeg skal da love for at både Lille Bjørn og hans fører var i topform. Som man kan se på videoerne er Lille Bjørn bare glad hele tiden, og det var bare lækkert. Alle de andre fra holdet var med som tilskuere, så det var rigtigt dejligt prøveagtigt, lige som jeg havde drømt om.
Vi fik karakteren ”Meget god” (næsthøjest på skalaen) for denne del af prøven og jeg har dermed gennemført og bestået Hund & Trænings klikkeinstruktøruddannelse.

Ingen, der har fulgt min blog, er i tvivl om min begejstring for kurset, men jeg vil alligevel benytte lejligheden til en sammenfatning.
Baggrunden for at jeg deltog i uddannelsen fremgår af begrundelsen i min ansøgning fra 18. februar 2008:

 1. Jeg synes det er fantastisk at iagttage den udvikling der er sket med Megan siden vi
  gik fra ”gammeldags” træning til klikkertræning. Jeg har fået blod på tanden med hensyn
  til at forstå baggrunden for teknikken og lære dyberegående om anvendelsesmuligheder
  – for i sidste ende kvalificeret at kunne undervise andre og blive en meget dygtigere træner selv.
 2. Karen har opfordret mig til at deltage, med henblik på at blive træner for Hund & Træning.
 3. Sidst men ikke mindst forventer jeg i mit professionelle arbejde at kunne anvende læringen fra dette kursus i relation til praktisk projektledelse; jeg tror at moderne anvendt indlæringspsykologi i hundeverdenen i vidt omfang kan anvendes i relation til mennesker.

Og formålet er blevet opfyldt i meget høj grad. Jeg har lige set optagelsen af den praktiske prøve, og jeg kan bare konstatere at jeg er blevet en meget bedre træner. Ikke alene på grund af dette kursusforløb, men det er en kraftig medvirkende årsag.
Også professionelt er mine forventninger blevet indfriet. Jeg har ikke et konkret eksempel, men jeg kan mærke at jeg er blevet bedre til at iagttage og forstå mennesker, og en del af dette kan jeg direkte relatere til teori fra kurset her.
Undervisningsformen har jeg været ualmindeligt tilfreds med. Det er en meget fin blanding af teori, træning af færdigheder, kommentering af andres træning, planlægge indlæg, træning med andres hunde osv.
På den administrative side synes jeg kurset har haltet noget, men jeg har givet Hund & Træning en del feedback, og jeg oplever at det er blevet vel modtaget. Jeg har specielt savnet en velstruktureret kursusmappe, for her bagefter er det jo den mappe, som vi skal bruge som opslagsværk i mange situationer, og så havde en gennemtænkt struktur været dejlig.
Og så har min kæphest været at beståelseskriterierne efter min opfattelse ikke har været tydelige nok. Men også på det område er der lovet mere information til de næste hold.
Så min konklusion er ubetinget positiv. Det har været en fantastisk lærerigt og meget inspirerende forløb. Christina Ingerslev, Karen Frost og Karen Ulrich er nogle af de dygtigste, pædagogiske og vidende instruktører man kan opdrive. Og som en ekstra bonus har det været et rigtigt dejligt hold at være med på. Og jeg oplevede ingen diskrimination, selvom jeg var ene hane i kurven :-)
Tak til alle for et dejligt forløb – der bliver nogle fredage der bliver meget tommere, nu hvor klikkerinstruktøruddannelsen slutter.

5 kommentarer:

Camilla sagde ...

Hej Paul,
Tillykke med at du nu officielt er uddannet klikkerinstruktør. Glæder mig til at suge af din viden:)
Godt gået!

Paul sagde ...

Hej Camilla,
Tusind tak! Jeg er naturligvis blevet en dramatisk bedre træner og instruktør nu, og du slipper ikke for mine gode råd :-)))

Camilla Johannessen sagde ...

hvor er der video?? .. nåh ja og tillykke :)

Paul sagde ...

Hej Camilla,
Der er to links (del1 og del2) i teksten :-)
Mange hilsner
Paul

Sofie Fjeldsted Olsen sagde ...

Tillykke Paul!

Jeg er så heldig at jeg skal til at påbegynde klikkerinstruktøruddannelsen :O)

... så dejligt med din blog, så jeg kan se "hvad der venter"...

... og jeg skal nok holde lidt "øje med" om de begynder at infri nogle af de lovede punkter.

Tillykke -igen!

De bedste hilsner fra
Sofie Thomsen
www.hasselgaard.dk