onsdag den 10. juni 2009

Megan hos Hanna Helminen den 9. juni 2009

Jeg har nu indenfor kort tid deltaget i to kurser hos Karlebos Ivrige Poter, og det begynder at ligne en trend: De hyrer nogle dygtige LP-folk, som har opnået gode resultater, har noget på hjerte, kan formidle og skabe engagement. Den 23.maj deltog Lille Bjørn og jeg i et kursus med Åsa Eriksson og i går var turen så kommet til Megan og mig, som skulle deltage i et kursus med Hanna Helminen.
Jeg glædede mig naturligvis, men vidste stort set intet om Hanna på forhånd. Jeg vidste at hun har moderen til Marianne Jensens Yatzy: Nana (Maccabee Bilberry Cream). Jeg vidste at temaerne var stillingsskift, indkald med stå og dæk samt fri ved fod og fastholdelse af motivation. Og det var det. Jeg vidste ikke engang om Hanna var en mand eller en kvinde :-)
Det ved jeg så nu! Hanna Helminen er en meget dygtigt kvinde, hun har en masse ideer til hvordan man kan gøre lydighed til sjov og fest for hunden, og opnå fantastiske resultater, hun er sprængfyldt med energi og smittende entusiasme, meget pædagogisk og humoristisk. En drøm af en underviser, som ikke havde problemer med at holde opmærksomheden fanget selvom det regnede det meste af de fire timer.
Fri ved fod og indkald med stå og dæk introducerede hun med sin egen Kit (Tending Dayfly), en meget lækker Border Collie.
Der er mange ting jeg skal have afprøvet/gentænkt, så det kan indpasses i min træning:
  • En ”slap af” kommando, hvor hunden ikke dækkes af, men lægges sammen med en godbid, som den skal passe på. Så tænker den ikke på andet før føreren beder den gå i gang med at arbejde igen.
  • Superpræcis præsentation af belønningen for plads, med venstre hånd lige ud for den ønskede position (det er ren Bob Bailey: Training is a mechanical skill!)
  • Indøve det at hunden sidder i plads og har kontakt med føreren som særskilt øvelse, som opbygges til fulde fire minutter (= så lang tid som en fri ved fod kan vare).
  • Træning på et underlag hvor der er smidt godbidder, og fokus på at hunden har kontakt til fører
  • Udvikling af plads til - udover at være kommandoen til at komme på plads – også at være et belønningssignal. Genialt! Plads må man jo bruge i forbindelse med alle temposkift, 2-skridtsøvelser mv. i fri ved fod, så plads kan dermed være fantastisk til at holde motivationen oppe (erstatte dygtig eller hvad man nu ellers siger under træning)
  • Lære hunden at tavshed (føreren siger ikke noget) er godt = det du gør lige nu er jeg tilfreds med. Omvendt betyder det også, at hvis hunden under træning gør noget, som vi ikke er tilfredse med, skal vi sige noget. Under en konkurrence skal hunden ikke blive i tvivl, vi ønsker at den skal fortsætte, selvom vi ikke siger noget (som vi jo ikke må)
  • I indkald med stå og dæk havde Megan og jeg fokus på tempoet i indkaldet, og jeg skal da love for, at vi fik gjort noget ved det. På fire gange gik vi fra et slapt indkald til et 100 km/t indkald, med noget Whiskas i en madskål, hvor jeg stod med min venstre fod på madskålen, og i øvrigt i korrekt indkaldsstilling, og Megan tordnede imod mig, og til allersidst fik vist madskålen. ”Megan ville vælge Whiskas” blev lanceret som slogan af tilskuerne :-)
  • Vi lærte en øvelse, hvor vi sender hunden rundt om først en, så to kasser eller andre markeringer (ikke kegler!!), som ren leg, så hunden løber i cirkler omkring os, og så pludselig kommer vi med stå eller dæk kommandoen. Hunden har fokus på at løbe rundt (i godt tempo), og skal hele tiden være forventningsfuld om, hvad det næste bliver: fortsat løb, plads, stå, dæk – meget smart! Pludselig er det ikke et kedeligt moment der trænes, men en sjov leg, hvori momenterne indgår
  • Hanna fortalte lidt om forkommandoer, og vigtigheden i at hunden er forberedt på, hvad der skal ske. Udgangspositionen er den samme, når vi dækker hunden af og forlader den, men det er vidt forskelligt, hvad der kommer derefter: den skal blive liggende i 4 minutter(Fællesdæk), den skal komme løbende kort tid efter (indkald) eller den skal efter kort tid skifte position (fjernkontrol).
  • Endelig afprøvede vi stillingsskift, og jeg fik lige et par tip til mine udfordringer med at Megan, når hun er træt, og det var hun på det tidspunkt, rykker frem i stå-sit og stå-dæk. Vi prøvede en bakkeøvelse, og så kommandoen (sit eller dæk)og så belønning bagud – og naturligvis virkede det!

Jeg glæder mig virkelig til at prøve en masse af ovenstående af, og jeg vil gerne skrives op til næste kursus med Hanna!!!

Hannas hjemmeside.

2 kommentarer:

Sofie Fjeldsted Olsen sagde ...

Den med "plads" som ros under fri ved fod... den er ny for mig! Det er sgu' godt tænkt :O)
De andre fifs vil jeg også præsentere for min mand, -det er ham der er mest optaget af lydighed her i huset :O)
Tak for tips og ideer.

Vomba og Yatzy sagde ...

It was so nice to read about your thoughts for the evening training. Nice words, thank you, thank you :)

Hugs to Megan. Be awere that you bye her the Right kind of Whiskas (duck with sauce) so the training continues as good as it started :))

Hanna