tirsdag den 28. juli 2009

Chicken camp, workshop 2 og 3, dag 2

Dagene starter fast med fri spørgetid, som i dag kun nåede et spørgsmål, nemlig om logning (keeping records). Nøglepunkterne er følgende:

  • Præcis beskrivelse af målet = den ønskede adfærd
  • Præcis beskrivelse af processen = hvilke trin skal gennemføres (og hvordan) for at nå målet
  • Tjekpunkter, så det kan konstateres om et punkt lykkes eller ej under træningen

Målet er at træningen bliver helt fokuseret på at træne. Ikke tænke, planlægge, notere eller andet uvedkommende.
Dagens teoretiske indlæg er meget detaljerede om hvornår signaler skal introduceres, med masser af eksempler på det vi gør rigtigt og ikke mindst forkert i vores træning i den ret enkle øvelse: prik på et target når et rødt laserlys tændes. Som det kan ses af videoklippet nedenfor er der en del udfordringer i dette, så vi træner en del mechanical skills, bl.a. med makker som høne: vi tænder lygten, makker/høne hakker i target, vi klikker, belønner bagved hønen (den skal væk fra target) og slukker laserlyset når hønen får godbidden. Og alt sammen indenfor ganske få sekunder.
Vi taler om mange forskellige former for signaler, og får et generelt råd, som jeg har noteret mig som specielt interessant. Indøv adfærd med et andet signal, end det endelige. Når hunden (eller hvad man nu træner med) så udfører adfærden på det pågældende signal, skiftes signalet ud med det endelige. Så vi eventuelle dårligdomme, som det oprindelige signal er belastet af, ikke følge med over. Det er selvfølgelig almindeligt kendt, at man kan skifte signaler ud, men at have det som strategi er nyt for mig.
Endelig er der teori om værdien af forstærkere, samt præsentation af forstærkere. I vores aktuelle træning er sidstnævnte essentielt, da vi kun har klikket og præsentation at gøre godt med.
På træningssiden arbejder vi videre med vores to høns. Min nye høne (nr. 180) er nu temmelig sikker på at prikke på lyssignalet, nu skal tiden strækkes. Min gamle høne (nr. 5) har jeg nu på ventetider mellem 5 og 9 sekunder (hvor der ikke er lyssignal), og jeg troede jeg var klar til eksamen, som består i: hønen sættes, på tegn fra Bob tændes lyset, hønen prikker på target, lyset slukkes, dette gentages, og tredje gang lyset tændes må man belønne. Som man også kan se af videoklippet var jeg ikke klar endnu.

Ingen kommentarer: