søndag den 23. oktober 2011

JEG er en million for mine hunde

Jeg skrev i fredags en blog om planlægning. I dag er det nærliggende at citere den ofte brugte vending ”selv den bedste planlægning kan ikke erstatte det rene svineheld”.
Denne måned har hundemæssigt fået en masse ting til at falde i hak på en måde, som havde krævet mere end almindeligt heldig planlægning: kurset med Niina Svartberg, den ugentlige træning hos Johanna Allanach, Lille Bjørns LP2-titel og kurset med Helle Damkjær har været en ren foræring i forhold til arbejdet med Lille Bjørns træningsplan (og for den sags skyld også Max'). Og udover at være et dagligt værktøj vil planen også blive brugt aktivt i forbindelse med Conni Hansens Think-Plan-Do kursusforløb hos Sydkystens Hundeskole, som begynder den 19. november.
I dag blev det ekstra tydeligt, at der er masser at arbejde med, da vi havde dag to af kurset med Helle Damkjær. Vi var i dag kun 6 deltagere, og de blev udnyttet til et lidt ændret setup:

  • Der blev opstillet en prøvering med kantbånd, telt, spring, felt, kegler mv.
  • Lidt tanker fra gårsdagen under morgenmaden
  • Fællesøvelser à la LP3, først fællesdæk, så fællessit
  • Derefter havde vi hver især udvalgt 3 øvelser, som vi gennemførte i prøveringen. Efter hver ekvipage kommenterede Helle det hun havde set
  • Frokost
  • Vi trænede hver i sær en udvalgt øvelse og fik kommentarer fra Helle
  • Afslutning
Fra morgenmaden og i løber af dagen har jeg noteret to generelle huskepunkter:

  • Det er VIGTIGT at træne med forstyrrelser herunder at fremprovokere forstyrrelser, for ellers møder vi dem første gang i en prøvesituation, og det er ikke smart, hvis vi kunne have trænet det. Som en del af denne træning bør vil melde os til prøver, som alene har til formål at fungere som træning, de er ikke ”vigtige”, som fx kvalifikation til DM eller VM … så vi er LIGEGLADE med pointene.
  • Jf. bloggen i går er det VIGTIGT at vi har præcise kriterier, og fortælle hunden når den lever op til dem og når den ikke gør. Hvis noget er ”godt nok”, så er det fordi vi har sat det som kriterium. Skal hunden fx bare være indenfor feltet, eller skal den stå i et kvadrat på 1 x 1 meter midt i feltet? Føreren bestemmer, og belønner ud fra dette. Hvis hunden ikke lever op til kriteriet skal vi på en positiv måde vejlede den, fx ved at flytte den ind i feltet eller stille den i den ønskede position.
I løbet af dagen fik jeg arbejdet med Fællesdæk, Fællessit, Fri ved fod, Springapport, Næseprøve og Stå, sid og dæk under gang.
Den vigtigste lære for mig i dag var at jeg skal arbejde med at Lille Bjørn kan fastholde sine positioner, uanset om det er dæk, sid eller stå. Han vil meget gerne forlade alle positioner for at få belønninger, så det SKAL jeg bare have fokus på. Og jeg skal have arbejdet med spring.-kommandoen, så Lille Bjørn faktisk springer på den (han begyndte at løbe udenom springet da han skulle tilbage med apporten). Og jeg skal arbejde med søg i græs mv., så Lille Bjørn søger næsepinde, og ikke alt muligt andet interessant (kegler, godbidder, apporter mv.)
Både under mine egne gennemgange og under de andres noerede jeg en masse spændende ideer til inspiration i min egen træning, og alt det jeg umiddelbart kan bruge kommer med i den træningsplan, jeg skal bruge til Think-Plan-Do-kurset.
Titlen på bloggen?
Egentlig have jeg kaldt den ”Hvilken fest er den bedste fest?” Lille Bjørn ville rigtigt gerne feste med tilskuerne og med Helle, så jeg skal være virkelig på dupperne for at han vælger MIN fest, for ellers får vi da ikke trænet ret meget.
Men så skrev Helle til mig: ”Jeg glemte at skrive at jeg har overskriften hvis du skal skrive blog i dag: JEG er en million for mine hunde. Dette fordi det nok er det aller, allervigtigste du har fået med dig siden jeg så dig med Megan for allerførste gang. Dine hunde elsker dig og elsker lydighed og så er resten jo en leg. At Lille Bjørn så er så vel socialiseret og dejlig en lille fyr med charme, selvtillid og lækkert hår,... der gerne vil huske os alle på det, det er i mine øjne en vidunderlig luksusudfordring for dig. Men HUSK at sige til Kirsten at du har fortjent et klik og en meget lækker godbid - du kan jo tage en af Lille Bjørns for det lød lækkert det du havde i lommen :-D Det er SÅ flot førerarbejde og veletableret samarbejde du har med din to små charmetrolde”.
En kæmpestor tak til Helle for en pragtfuld tilbagemelding ovenpå et fantastisk kursus!!!

Ingen kommentarer: