torsdag den 10. oktober 2024

Vinnørderi


Forrige tirsdag var jeg til tolvte undervisningsdag på Sommelieruddannelsen hos Vinakademiet. Emnet var ”Øvrige Frankrig”, dvs. Frankrig udover Bordeaux og Bourgogne, som vi har haft en selvstændig dag om.

Hver dag, som typisk varer 7½ time inkl. ½ time frokost, er intensiv undervisning med topkompetente undervisere, denne gang Christian Thorsholt Jacobsen. Udover den teoretiske undervisning er der blindsmagning af typisk 8-9 vine indenfor dagens emne.

Dagens allersidste vin faldt jeg helt for … jeg skulle læse min analyse af vinen op, og jeg kunne godt mærke, at der var noget helt særligt ved den vin.

Det viste sig at være en vin fra Arbois, en appellation i Jura, fremstillet på 100 % Trousseau (og nej jeg gættede ikke druen 😊), i øvrigt til 225 kr. smagningens næstbilligste vin. Jeg fandt importøren af vinen, men ak den var udsolgt. Jeg skrev til dem, de får nogle om en uges tid og jeg har sikret mig et par flasker.

Jeg får nyhedsmails fra mange vinforhandlere; jeg må indrømme at jeg bliver træt af den i forhold til mig kedelige markedsføring. I vidt omfang handler det om:
  • kæmpenedsættelser – baseret på tvivlsomme førpriser
  • om vine som en eller anden anmelder har givet høje bedømmelser eller på Vivino har høje gennemsnit = det er vine ”mange” kan lide
  • vine der sammenligner sig med noget de ikke er, fx mini-Amaroner, Bourgogne-dræber, lavet på Champagne-metoden osv. og selvfølgelig er ”billigere” end originalen
  • ”tilbud”, så længe laver haves, nøje udvalgt, kommer aldrig igen
Der er jeg blevet endnu mere bevidst om, hvor tom markedsføringen egentlig er for konkret vurdering af vinen.

I bund og grund har uddannelsen fået den positive effekt, at jeg i endnu højere grad er bevidst om at analysere og vurdere vinene systematisk og konkludere på basis af det, vurdere vinen ”objektivt” ud fra balance, længde, intensitet og kompleksitet, og så supplere med min personlige vurdering – og naturligvis inddrage prisen i den sammenhæng.

Jeg vil hellere smage noget nyt og overraskende end noget jeg ”kender”. Hellere 6 forskellige vine end 6 ens. Hellere nogle nye områder end nogle jeg ”kender”.

I næste uge er emnet ”Champagne og andre mousserende vine”. Jeg er også på det område begyndt at få skærpet min kritiske sans.

Jeg holder rigtigt meget af Champagne, men føler mig i forhold til stille vine langtfra så rutineret i at kunne analysere Champagne.

Der er mange, der udbyder Champagne-kasser, hvor man på abonnement kan få én eller flere flasker med forskellige intervaller.

Jeg har kigget på flere af dem og er faldet for Champagne for alles koncept. Champagne er det eneste de beskæftiger sig med, de er i direkte kontakt med de lokaler champagneproducenter, de har et max på antal abonnenter, fordi de - hvis de øgede grænsen - ville reducere muligheden for at få fat i de helt små producenter. Dermed finder de frem til noget som man ikke kan finde andre steder, baseret på et stort netværk i Champagne.

Som en ekstra ”attraktion”, da jeg var kommet så vidt, var der lukket for tilmelding, og de har en ret lang venteliste. Jeg var superheldig at få en invitation forleden, meldte mig straks til, og i dag kunne jeg hente velkomstpakken, se fotoet.

To champagner, to champagneglas, en champagnestopper og materiale om vinene og opskrifter til mad, der vil matche vinen. De to champagner var (naturligvis) to ganske særlige champagner: fra Veuve Rauer i Tours sur Marne i Montagne de Reims, henholdsvis Hommage Vintage 2018 og Valentina. Begge er kun produceret i 2.500 nummererede flasker.

Det var en dejlig oplevelse af modtage kassen, at åbne den, at læse om de to champagner, og helt enkelt føle sig som noget særligt. Jeg er overbevist om, at det abonnement vil bidrage til at gøre at min viden om og glæde ved champagne vil blive øget betragteligt.

Jeg har skrevet det før, men gentager det gerne: Det allervigtigste udbytte for mig af Sommelieruddannelsen er, at den har kickstartet min livslange interesse for vin på et helt nyt og højere niveau. Jeg har fået en masse specifik viden, jeg har lært at analysere vin: se, dufte og smage på vin, sætte ord på, og omsætte ordene til en meningsfuld og kommunikerbar helhed. Jeg har fået skærpet min kritiske sans, fået endnu mere lyst at til at prøve nyt, at blive inspireret, at lære, at blive klogere.

Jeg er meget heldig!

Ingen kommentarer: