fredag den 25. oktober 2013

Ny energi

Solrød Strand torsdag eftermiddag

I går blev Kirsten endelig ”løsladt”. Ja, det hedder det hjemme hos os, for hun følte det virkelig som at være i fængsel. Men nu er hun hjemme efter 5 ugers sygdom og usikkerhed og vi håber at kontrollen, som hun løbende skal til, ikke viser nogle tilbagefald.

En vigtig besked til hende har været at hun skal spise masser af proteiner, og det tager vi naturligvis meget alvorligt. At det samtidig kan give nogle fantastiske måltider tager vi gerne med.

Rejecocktails

Bøf med østershatte, kartofler og ærter

Hjemkomsten blev fejret med først en klassisk rejecocktail og så en bøf med tilbehør.

Helleflynder med tilbehør

I dag stod den på Helleflynder med Maine hummerhale , sauce nage, ris, gulerødder og pastinak.

Max med to colluer

Hundetræningen har været ikke eksisterende i denne uge. Men det er blevet til nogle hyggelige ture på stranden. I går fik Max leget med disse to collier og vi mødte også et par westier.


I dag mødte vi først til allersidst to andre hunde, så alle tre hunde nød at kunne løbe løs og have hele stranden til rådighed.

Ugens hundemæssige aktiviteter har været undervisningen på to LP-hold i mandags.

Og så et foredrag med Björn Forkman i onsdags. Det var Christina da havde foreslået ham, hun har haft ham som underviser i sin studietid. Vi havde derfor planlagt at han skulle holde et foredrag for instruktører i Sydkystens Hundeskole suppleret med nogle få andre.

Han var et ualmindeligt spændende bekendtskab. Han er professor i Populationsbiologi ved Institut for Produktionsdyr og Heste på det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Jeg skal ikke forsøge at gengive hele det 2 timer lange indlæg, som var uhyre indholdsrigt og spændende og underbygget af forskningsresultater.

Så I må nøjes med nogle få iagttagelser, som jeg så vidt muligt har koblet til hunde og hundetræning.

Lloyd Morgans regel: ”In no case is an animal activity to be interpreted in terms of higher psychological processes if it can be fairly interpreted in terms of processes which stand lower in the scale of psychological evolution and development.” – eller som Björn udtrykte det: Man skal forklare dyrs adfærd ud fra at de er så dumme som muligt. Man skal ikke fortolke ud fra de er mennesker.

Hastigheden af indlæringen er afhængig af forstærkningens kvalitet.

Forstærkningen skal være i overensstemmelse med hundens forventninger. Hvis man fra startindlæring med mange godbidder reducerer eller fjerner belønninger uhensigtsmæssigt vil adfærden blive svækket eller forsvinde.

Belønning skal falde meget hurtigt, noget under 0.5 sekunder fra klik til godbid.

Hvis man træner med fine signaler kan man ved behov skrue op (fx større håndtegn/højere stemme), mens det modsatte ikke kan lade sig gøre (hvis hunden er vant til kraftigere signaler vil den ikke reagere på finere).

Læringen er afhængig af summen af stimuli (stimuluskonfigurationen). Fx tid på døgnet. Hvornår træner vi typisk – om aftenen når vi har fri. Hvornår går vi typisk til prøve …

Hvis vi træner kæder vil hunden lynhurtigt gennemskue det og forudse hvor belønningen vil falde (Pavlov is always on your shoulder). Så træningen skal varieres så hunden ikke kan gennemskue kæden. Få Pavlov til at arbejde for dig!

Et stort antal gentagelser resulterer i at adfærd bliver til en vane.

Vi fik også en spændende introduktion til Positiv straf.
  • Der indgår for de fleste etiske overvejelser i forbindelse med straf.
  • Straf kan være mange ting.
  • Straf har en stærk effekt, så hvis man bruger det skal man bruge det rigtigt.
  • Det er komplekst.
  • Man skal være konsekvent, hvis det skal virke.
Når man bruger afstraffelse skal man passe på konteksten (ovenstående stimuluskonfiguration), for typisk indgår føreren i den positive straf, som dermed får uønskede bivirkninger (fx hunden bliver bange for føreren).

Hvis man ønsker at straffe skal man anvende den maksimalt ønskede straf første gang, så det ikke bliver en eskalerende proces uden effekt.

Straf øger risikoen for adfærdsproblemer.

I straffen skal føreren ikke prøve at agere som hund (bruger hundeadfærd som at stirre i øjnene), for så vil hunden opfatte føreren som hund og agere derefter.

Endelig hørte vi om det at kunne huske adfærd i længere tid – korttids- vs. langtidshukommelse. Sidstnævnte kræver lagring. Det er bedre at træne og så holde en pause, hvor der er mulighed for at det indlærte får lov at bundfælde sig. Hellere 1 gang om ugen end 5 gange om ugen.

Ovenstående blev alt sammen dokumenteret med forsøgsresultater.

Vildt spændende og rigtigt meget at tænke over.

Ingen kommentarer: