fredag den 28. februar 2025

Sarah Aalborg: Secure by Choice – The security professional’s guide to human biases in GRC (2025)


Jeg må straks tilstå at jeg ikke tilhører bogens målgruppe. Jeg arbejder ikke med cybersikkerhed indenfor GRC (Governance, Risk, and Compliance). Men jeg er en nysgerrig person 😊 

I forbindelse med Master of Mental Training™ har vi talt meget om underbevidsthed versus bevidsthed. Og det er netop hvad Secure by Choice handler om, og som triggerede min nysgerrighed: koblingen mellem IT-sikkerhed og det forhold at mennesker ikke altid træffer rationelle beslutninger om sikkerhed. Bogen handler om hvordan disse skævheder (biases) kommer til udtryk, og hvordan man kan håndtere dem for at opnå den ønskede adfærd i forhold til sikkerhed.

Bogen gennemgår 13 biases:
  1. Path of Least Resistance. Vi vil naturligt vælge vejen med mindst modstand. 
  2. Complexity Bias. Vores hjerne ønsker ikke for mange valgmuligheder. 
  3. Overconfidence Bias. Mennesker overvurderer generelt sig selv, og mener de er bedre og mere rationelle end andre.
  4. Availability & Confirmation Bias. Vi fokuserer underbevidst på noget vi lige har bemærket, og pludselig ser vi det alle vegne & Vi fokuserer underbevidst på noget der bekræfter det, vi allerede ved. 
  5. Social Proof aka Herd mentality bias. Vi tenderer mod at agere som de andre i flokken. 
  6. Continuity Bias. Hvis vi er gået i gang med noget, er det meget nemmere at fortsætte med de næste skridt. 
  7. IKEA Effect. Vi værdsætter det mere, hvis vi selv har ydet noget for at opnå det færdige resultat. 
  8. Default Bias. Vi tenderer mod at lade tingene være, fremfor at rette noget. 
  9. Feedback Bias. Det forhold at vi har en tendens til at fortsætte, hvis vi får positivt feedback. 
  10. Negativity Bias. Vi har en tendens til at reagere hurtigere og kraftigere på negative ord og reaktioner.
  11. Optimism Bias. Vi tror vi er mindre udsatte for negative hændelser og mere sandsynligt oplever noget positivt end andre mennesker. 
  12. Bandwagon effect. Vi har en tendens til at følge de andre, gøre som de andre. 
  13. Framing. Denne bias handler om at vi i høj grad agerer ud fra den kontekst (indramning) en situation præsenteres på, snarere end det konkrete indhold. 
Hver af dem beskrives med gode eksempler, hvorfor de kan være problematiske i forskellige situationer ikke mindst sikkerhedsmæssigt og hvordan man ved at være opmærksom på bias kan tage højde for den i sit design af løsninger og dermed vende den til en styrke. 

Hvis du har læst hertil, har du sikkert flere gange tænkt: Jamen, det handler jo ikke kun om sikkerhed? 

Præcis! Sarah skriver: ”It’s not just about security systems but understanding ourselves and our colleagues.” Det er det der gør bogen spændende også for læsere, som ikke er i den direkte målgruppe. 

Security kan erstattes med andre områder fx helbred, karriere, hundetræning – det er jo generisk at underbevidstheden har de biases. Ved at være bevidste om det kan vi udnytte det til vores fordel. 

Jeg vil varmt anbefale bogen, som er letlæst, underholdende, med masser af gode eksempler samt værktøjer og ideer som nemt kan tages i anvendelse. 

Hvorfor skal du læse Secure by Choice? 

Hvis du er indenfor den ”officielle” målgruppe skal du købe bogen straks, fordi den uden nogen tvivl vil gøre din tilgang til dit arbejde mere nuanceret, og du på en enkel måde kan få løftet sikkerheden i din organisation. 

Hvis du er ansat et sted, hvor der arbejdes med IT, så kunne du overveje at sende et link til rette vedkommende i organisationen, og opfordre til at læse bogen. 

Hvis du bare er lidt nysgerrig på, hvordan vores underbevidsthed arbejder for at hjælpe os, får os til at gøre det nemme, og hvorfor det kan være godt i mange situationer, men også risikabelt; så skal du ikke betænke dig på at læse bogen.

torsdag den 27. februar 2025

Sommelier

Den skønneste solnedgang tirsdag ved Jacobshavn

Jeg har skrevet en del blogindlæg om sommelieruddannelsen undervejs. Efter eksamen i mandags fik jeg lyst til at skrive om den sidste del af forløbet, bl.a. ud fra det mentale perspektiv – da jeg er i gang med Master of Mental Training™ (MMT) var det jo det naturligste i verden at bruge nogle af de teknikker, jeg har lært. 

Det er næsten et år siden sommelieruddannelsen begyndte, den 12. marts 2024. Jeg har i forløbet skrevet et Worddokument baseret på vores studiemateriale, jeg genlæste lige indledningen, hvor jeg skrev: 

Dette dokument er mine noter fra kurset, hvor jeg har samlet kompendierne til de enkelte runder, PowerPoints, repetitionsspørgsmål, quizzer, noter fra de enkelte undervisningsdage samt det løse, så jeg havde én referenceramme i forhold til eksamen. 

Så skrev jeg ordet – eksamen. Jeg tror alle, i hvert fald langt de fleste, prioriterer det meget højt at består eksamen og få papir på, at de har gennemført Sommelieruddannelsen. Jeg vil naturligvis også meget gerne bestå, men for mig er det vigtigste dels processen – det skal være sjovt at komme til hver af de 21 dage, som uddannelsen omfatter – dels resultatet i form af en dybgåendeviden om vinproduktion, vin og alt muligt andet, som kurset omfatter, fx parring af mad og vin, spiritus, øl …” 

Efter den sidste undervisningsdag skrev jeg dette blogindlæg om mit udbytte af uddannelsen. Det var helt i overensstemmelse med det, jeg skrev for snart et år siden. 

Eksamenslæsningen startede systematisk i begyndelsen af december 2024:
  • Jeg lavede et skema hvor jeg for hver undervisningsrunde og for hvert område pr. gang, noterede om jeg havde gennemgået kompendium, PowerPoints, eventuelt kortmateriale, håndskrevne noter samt quizzer og repetitionsspørgsmål - målet var at jeg KUN skulle bruge Worddokumentet i det videre forløb.
  • Derefter lavede jeg en plan for at komme alt materialet igennem én gang inden den 7. januar 2025 (hvor vi havde prøveeksamen), og svare på repetitionsspørgsmålene 2 gange.
  • Efter prøveeksamen udarbejdede jeg en plan for forløbet frem til den 23. februar; jeg ville sikre at alt materialet blev gennemgået yderligere en gang og at jeg dækkede alle områder til eksamen. Eksamen omfatter: 
    • Almen teori. 2 timers skriftlig eksamen med korte faktuelle spørgsmål samt spørgsmål der kræver længere svar og argumentation. Forberedelsen omfattede genlæsning af Worddokumentet og ikke mindst intensivt arbejde med repetitionsspørgsmålene.
    • Vinmenu. En skriftlig prøve hvor vi præsenteres for en tre-retters menu, hvortil der skal argumenteres for og foreslås vine. Forberedelsen bestod i 3-4 testopgaver som blev bedømt af Thomas Ilkjær. Derudover gennemgik jeg notater om vin- og madkombinationer.
    • Smageeksamen/blindsmagning (40 minutter), med tre delelementer:
      • Vi skulle finde en defekt vin blandt fire glas, og identificere defekten. Forberedelse: sidste undervisningsrunde havde fokus på bl.a. defekter i vin, jeg trænede det ikke derudover.
      • Typebestemme to spiritustyper. Forberedelse: Det trænede jeg slet ikke.
      • Smage og analysere 4 vine ud fra et standardskema, som vi dog ikke måtte have med. Forberedelse: at lære skemaet udenad (endnu bedre). Jeg arbejdede ikke med at smage vine. 
Den sidste uge op til eksamen kunne jeg en gang imellem mærke lidt stress, når der pludselig var et ord, en drue, et område eller andet jeg ikke kunne huske. Heldigvis blev jeg mindet om at huske, hvad mit formål med at deltage på sommelieruddannelsen var, og det indebar ikke at jeg skulle blive stresset op til eksamen. I MMT-termer: jeg skulle huske min indre målsætning ”du skal ”bare” gøre dit bedste”.

Resultatet blev, at jeg den sidste uge læste cirka 1½ time daglig, sidste gang søndag den 23. februar om morgen, og ingen læsning frem til eksamen 2 døgn efter. Og nok så væsentligt – hver gang jeg i de to døgn overhovedet kom til at tænke på eksamen/vin, skyndte jeg mig at tænke på noget andet! Det var baseret på, at jeg havde læst materialet omhyggeligt flere gange, og at jeg troede på at min underbevidsthed ville hjælpe mig i eksamenssituationen. 

I tirsdags var der eksamen. Jeg havde et kort ritual 5 minutter før hver af de tre dele, hvor jeg gentog min vinmantra, følte mig som verdens bedste sommelier, viste det i mit kropssprog og derefter satte mig til eksamensbordet. Jeg var totalt ustresset under alle tre elementer. 

Klar til eksamen!

I første del, den teoretiske del, fulgte jeg min strategi til punkt og prikke: Hvis det er noget du ikke lige kan svare på, så gå videre og vend tilbage til det. Det betød at jeg fik et godt flow i besvarelsen. En sektion som kunne give 15 point ud af 210 (bestået grænse 139 point = 66 %), gik jeg først i gang med efter måske 1 time, og der kom formuleringerne ganske naturligt, det gjorde de ikke de første gange jeg læste teksten.

Kyllingesouffle boller med sæsonens grønt

Så var der frokostpause, og jeg tænkte ikke et øjeblik på hverken den overståede eksamen eller den næste, menuopgaven.

I menuopgaven var det endnu vigtigere med min strategi, nemlig ikke nødvendigvis at gøre som det forventedes: at lave en stringent analyse af retten, på basis af den formulere krav til vinen, derpå foreslå 3-4 forslag til vine der levede op til kravene og så anbefale en specifik vin. Jeg sprang lidt rundt mellem retterne, i et par tilfælde forestillede jeg mig den perfekte vin og arbejdede mig baglæns; samlet endte jeg med at være færdig med retterne i omvendt orden: dessert, hovedret og til sidst forret. 

Så kom blindsmagningen. Den defekte identificerede jeg nemt, tydelig prop, og for en sikkerheds skyld skrev jeg 2,4,6 Trikloranisol. De to spiritustyper, det blev gæt. 

Så kom den mest omfattende del: analyse og vurdering af 4 vine. Det er et fast skema som skal bruges til analysen, den omfatter 24 punkter med underpunkter, der er 7½ minut pr. vin. Bare for at nævne de 24 punkter:
  • Udseende: Klarhed, farveintensitet, farvenuance
  • Duft: Renhed duftintensitet, aromaudvikling, aromakategorier, aromaeksempler
  • Smag: Sødmegrad, syre, tannin, krop, smagsintensitet, aromakategorier, aromaeksempler, alkohol, eftersmag
  • Konklusion: Kvalitet, potentiale, druesort, alder/årgang, oprindelse, serveringstemperatur, mad/råvarer 
Der er ikke tid til dyb refleksion, det er vigtigt at have trænet det, herunder tidsparameteren, og så tro på sig selv. Jeg kunne mærke at det flød godt for mig, jeg kunne ikke have gjort det bedre. 

Eksamen er slut, 10 tømte glas :-)

Min fornemmelse efter den samlede eksamen: At jeg havde været tro mod mine kriterier, jeg mødte hver eksamen på den rigtige måde mentalt, jeg blev ikke på noget tidspunkt presset (jeg gik bare videre og vendte tilbage) og jeg nød det! 

Altså hvor fedt er det ikke lige at få lov at bruge en dag på at vise, hvad jeg har lært det sidste år, og bare mærke at jeg gjorde mit allerbedste. 

Det var OGSÅ FEDT at kunne mærke i praksis, hvor stærke værktøjer vi har fået på MMT allerede, jeg er overbevist om at marginalerne var på min side pga. dem. 

Resultat i point eller bestået/ikke bestået? Jeg havde seriøst ingen fornemmelse. 

Jeg fik resultatet i går aftes kl. 18:06. Lidt detaljer og så denne afslutning: 


Det var en kæmpebonus i forhold til min indre målsætning, og hold da op det føltes godt!

Det blev naturligvis fejret med et glas Champagne. 


Herfra fortsætter jeg med læsning af materiale til WSET® Lewel 3 Award in Wines. Det glæder jeg mig meget til at fordybe mig i.

lørdag den 22. februar 2025

Drømme – Mål – Glæde


En dejlig frokost på Muldiverset, strålende solskin, det kaldte på en tur til Næbskoven med hundene da vi kom hjem. Tankerne fløj på den skønneste måde, og jeg tænkte, at det skulle ende i et blogindlæg – dette 😊 

På dag 2 af det første modul på MMT (Master of Mental Training™) skulle vi udarbejde vores drømmeliste. I forbindelse med kurset er en af de obligatoriske bøger The Power of Full Engagement,  og vores hjemmeopgave til næste gang er en video på max 5 minutter, med noget vi vil dele fra bogen. Min er her og kort går det ud på, at jeg blev inspireret til at genlæse mine mål og justere en del på dem. Nogle dele er uændrede, men der er andre som har fået mindre eller større fokus. 

Det afspejler i høj grad den udvikling jeg har været igennem siden jeg startede på kurset. Megakort: Mærke efter dårlige/ikke ressourcefulde følelser, og håndtere dem. Ikke at jeg ikke ”falder i”, men jeg er blevet meget bedre til at håndtere det. Det betyder mere selvkærlige mål (og drømme) og i bund grund at det er mere glæde i hverdagen. 

En masse eksempler følger 😊 

Skønne ture i skoven med hundene. 


En dejlig Freestyle oplevelse med Otto, tak til Henriette for at filme, og for dagens allerbedste ros: at jeg strålede af glæde i ringen!!! Se video her.


At overraske Mia med Sydkystens Hundeskoles Hundepris, tak til Birgit for at filme, se video her.

At have booket den første SHS Classic rallyprøve 13. december 2025 med Liv som dommer, og ”vilde” planer om en prøve, som vil blive noget særligt. 

Efter at have gennemført sommelieruddannelsen at have fokus på WSET Level 3

At have nogle spændende bøger i baghånden bl.a. glæder jeg mig særligt til One Thousand Vines: A New Way to Understand Wine. Og at have viljen og lysten til at nørde rigtigt meget videre med vinens vidunderlige verden. 

At fortsætte med vedvarende engagement på MMT-uddannelsen: at suge til mig, anvende, lære fra mig, inspirere. 

At have været så privilegeret at få øjnene op for Tolkiens magiske verden. På en magisk måned læste jeg hele Ringenes Herre (Eventyret om Ringen, De to Tårne og Kongen vender tilbage), jeg har mandag til torsdag læst Hobbitten og næste univers jeg skal i gang med er Harry Potters, jeg ”kom til” at sluge Harry Potter og De Vises Sten i går, og de næste 6 bind står klar i reolen, og de kommer ikke til at samle støv. 

Jeg har af faglig interesse, og fordi jeg kender Sarah lidt, bestilt Sarah Aalborgs Secure By Choice, den glæder jeg mig til at læse og skrive om. 

På musikfronten fik jeg lyst til at mindes mine tidligere teenageår, og jeg har bl.a. nydt at genhøre Beatles’ LP’erne A Hard Days Night og Help! Det gav mig rigtigt mange gode følelser at høre dem begge. 

Sidst men vigtigst. Jeg har de senere år oplevet nogle ganske store helbredsmæssige udsving. Jeg er heldigvis kommet godt igennem, men jeg ville bestemt ikke tage skade af at arbejde mere med mig selv. Forleden gjorde jeg noget ved det, jeg kontaktede Tina (den fitte coach) og begynder i næste uge på enetimer hos hende igen. Jeg kan måske ikke blive som 50-årig igen, men en fit 60-årig ville da heller ikke være dumt.

onsdag den 12. februar 2025

Passion for vin

4. februar, ost og vin, 5 typer oste, 7 typer vin, hvad passer sammen og hvad gør ikke? Min overall favorit: Dom. Hurst, Alsace Pinot Gris Sélection de Grains Nobles Grand Cru Brand 2017

Jeg har mange gange håbet på at få mulighed for at fordybe mig i vinverdenen. Efter nogle bump på vejen, fik jeg - flot timet i forhold til at jeg gik på pension sidst i 2023 - mulighed for at komme på Sommelieruddannelsen hos Vinakademiet. 

Det var en drøm der gik i opfyldelse.

Første kursusdag var 12. marts 2024, den sidste af tyve den 4. februar 2025 – og jeg må ærligt sige, at alle mine meget høje forventninger er blevet indfriet – og lidt til!

Tyve masterclasses med al den information man kan drømme om, som fundament for at nørde videre med vinverdenen i bredden og i dybden. 

Et lille overblik:

  • Thomas Ilkjær om Vitikultur og vinifikation, Frankrig og Italien
  • Christian Thorsholt Jacobsen om Tyskland, Østrig, Frankrig udover Bordeaux og Bourgogne samt søde vine og hedvine
  • Fredrik Hierner om Spanien og Portugal
  • René Langdahl om de oversøiske lande (fokus på USA, Argentina, Chile, Australien, New Zealand, Sydafrika), Bordeaux og Bourgogne
  • Lars Kragelund om destillering
  • Jakob Bunch om klassiske spirituosa
  • Anders Kissmeyer om øl
  • Bonnie Reinwald om mad og vin samt Champagne og andre mousserende vine
  • Thilde Maarbjerg om Champagne mv., defekte vine, sommelierens arbejdsopgaver samt ost og vin

Et stort pensum, med omfattende og detaljeret information, formidlet af toppen af poppen i den danske vinverden.

På den allerførste dag fortalte Thomas Ilkjær, som er ansvarlig for uddannelsen, at vores drivkraft skulle være passionen. Min passion for vin samt mine ambitioner om at lære vinverdenen i bred forstand meget bedre at kende, har gjort, at min motivation har været vedvarende. Den er bestemt ikke blevet mindre, nu forløbet er gennemført.

4. februar: "Smagning" af defekte vine

Hvis jeg skal opsummere mit udbytte kort så:

  • Først og fremmest har jeg opnået kompetencer til at kunne analysere en vin systematisk ud fra udseende, duft og smag – og sætte ord på en objektiv beskrivelse af vinens kvalitet ud fra Balance, Længde, Intensitet og Kompleksitet (BLIK) – det i sig selv har været det fulde forløb værd for mig. Det har siden jeg startede på forløbet været en helt ny og vidunderlig oplevelse at vælge vin, smage på vin, forstå hvorfor den smager som den gør, matche den med mad og sætte ord på oplevelsen.
  • Jeg har fået en bred og dyb forståelse for den komplekse proces der ligger bag det produkt, som ender som et (forhåbentligt) godt glas vin i glasset – herunder bl.a. viden om vinfremstilling, druesorter, vinområder og vintyper.
  • Jeg har fået  grundlæggende forståelse for mad- og vinsammensætning, destillation og et bredt udsnit af spirituosa samt øl.
  • Jeg har et solidt fundament for at arbejde videre med vinverdenen, både i dybden og bredden – med en grundlæggende erkendelse af, at jo mere jeg véd, jo mere finder jeg ud af, hvor lidt jeg egentlig véd – hvilket er fascinerende og meget motiverende for mig.

Hvad nu?

Jeg har et par vinbøger stående på læselisten, nogle podcasts at lytte til, nogle tidsskrifter, der skal læses, vine der skal smages, oplevelser jeg drømmer om – dette er bare begyndelsen på min vinuddannelse, og en hel anden vinkel på Livslang Læring.

Jeg er tilmeldt WSET Level 3 Award in Wines suppleringskursus som starter 26. marts. Det omfatter 2 dage og en eksamen. Det er et tilbud til personer, der har gennemført sommelieruddannelsen, og med bestået eksamen opnås en internationalt anerkendt certificering. Den helt store drivkraft for mig er at lære en masse vinudtryk på engelsk.

søndag den 9. februar 2025

Sydkystens Hundeskole Classic

SHS var med til Sjov Sommer i Solrød Kommune i bl.a. 2012, hvor én af
deltagerne lånte Lille Bjørn :-) De var to søskende og havde kun en hund!

Sydkystens Hundeskole (SHS) blev grundlagt i efteråret 2009. Vi var nogle nybagte hundeinstruktører der havde drømme at udleve, og så etablerede vi naturligvis en hundeskole. 

Vi var en del instruktører, der var mange forskellige typer hold og masser af aktivitet. Som noget særligt har vi gennemført Rallyinstruktøruddannelsen 7 gange. 

Den 29. december 2010 afholdt vi vores første rallyprøve, den koldeste nogensinde i Danmark. 

Det blev efterhånden til flere rallyprøver, der kom også lidt LP og en enkelt HTM-prøve med. I alt har vi afviklet 160 prøver, heraf 155 rallyprøver og yderligere 5 står i kalenderen.

Det har aldrig været meningen at vi skulle tjene en masse penge. Et par år besluttede bestyrelsen at vi skulle bruge flere penge for at nedbringe egenkapitalen, så der blev skruet op for præmier og støtte til forskellige velgørende formål. 

I 2024 har vi bl.a. sendt støtte til Danske Hospitalsklovne, Julekurven i Præstø, Legeheltene og det danske Rallylandshold. 

Vi har i flere år sammen med S. K. J. Maskinudlejning sponsoreret rosetter til nr. 4-20 i hver klasse ved DM i rally.

Siden 2014 har vi uddelt vores Hundepris til personer eller grupper af personer, som fortjener anerkendelse for en særlig indsats indenfor noget hunderelateret. På vores hjemmeside kan man se en oversigt: 

Alting har sin tid. I mandags havde vi bestyrelsesmøde og drøftede, hvad vi ville med SHS. En af optionerne var at lukke. 

Vi var dog enige om, at vi alle var interesserede i at SHS skulle fortsætte, men med et aktivitetsniveau som i forhold til de senere år er mindre ambitiøst. Vi valgte at kalde det SHS Classic 😊 

Katrine Bøg fortsætter med sin undervisning. 

Prøveaktiviteter vil typisk være nogle enkeltprøver i rally, ikke nogen der kvalificerer til DM og hvis de kvalificerer til Årets Hund er det et tilfælde. Den første rallyprøve er i støbeskeen, og vi håber at kunne annoncere den i næste uge. 

Vi har besluttet at fortsætte sponsorstøtten til DM i rally også i år. Hundeprisen bliver også uddelt i år.

Vi vil som altid være lydhøre overfor ideer til arrangementer. 

Jeg kom til at tænke på en sætning jeg lærte i sidste årtusind (!) i Cap Gemini, på et kursus, hvor vi talte om at udstede garantier overfor kunder: ”I må ALDRIG garantere noget … men I må love at gøre jeres bedste!” 

Jeg lover, at der vil blive gjort en ekstra indsats, så hvert af vores arrangementer bliver noget specielt!

lørdag den 1. februar 2025

Jim Loehr and Tony Schwartz: The Power of Full Engagement (2003)



Hvad betyder det at være fuldt engageret: ”To be fully engaged, we must be physically energized, emotionally connected, mentally focused and spiritually aligned with a purpose beyond our immediate self-interest.” [For at være fuldt engagerede skal vi være fysisk energiske, følelsesmæssigt forbundne, mentalt fokuserede og åndeligt afstemte med et formål ud over vores umiddelbare egeninteresse.]

Forfatterne kalder det et paradigmeskift (i 2003) i oversigtsform: 

Det tankevækkende (og skræmmende) er at jeg uden evidens gætter på, at bogen i dag er lige så relevant som da den udkom.

For at være fuld engagerede skal vi være skarpe på alle fire parametre: fysisk, følelsesmæssigt, mentalt og åndeligt. Vi skal håndtere energien i alle dimensioner, herunder være opmærksomme på at alle skal anvendes, også lidt over deres formåen, og at alle kræver restituering, for ikke at brænde ud eller blive stressede.

Bogen er fuld af gode, konkrete eksempler, på personer der er ude af balance på en eller flere parametre, og hvordan de via enkle teknikker – som ikke nødvendigvis er nemme at implementere (vaner skal brydes) – får et bedre liv.

Bogen indeholder et eksempel på (ekstra spændende, fordi det er en person der beskrives ret detaljeret i nogen) og en template for ”The Full Engagement Personal Development Plan”. 

Nøgleordet for mig i paradigmeskiftet er Purpose.  Det absolut mest læseværdige (og bevægende) kapitel er kapitlet ”Defining Purpose: The Rules of Engagement”. Forfatternes forslag til en start er at overveje spørgsmålet: ”Is the life I am living worth what I am giving up to have it?” [Er det liv, jeg lever, det værd, jeg giver afkald på for at få det?] Det er et seriøst godt spørgsmål!

Templaten for den personlig udviklingsplan indeholder bl.a. at man skal notere sine vigtigste værdier og sin vision baseret på disse værdier, svarende til den hensigtserklæring som Stephen R. Covey nævner i 7 goder vaner i forbindelse med Vane 2: Start med slutningen. 

Hvis man har det på plads: værdierne og hensigtserklæringen, har man det pejlemærke, som gør det enklere at navigere i livet. 

Hvorfor skal du læse bogen? 

Fordi den enkelt, overskueligt og med gode eksempler viser vigtigheden af at have fokus på det fysiske, det følelsesmæssige, det mentale og det åndelige. Fordi den understreger vigtigheden af at alle fire områder skal trænes/anvendes og restitueres. Fordi den har en meget anvendelig skabelon for udarbejdelse af en personlig udviklingsplan og implementering af den. Fordi den lægger sig tæt op ad 7 gode vaner på mange områder og ikke mindst ved at understrege det altafgørende i at have styr på sine værdier.