tirsdag den 16. august 2016

At være mentalt klar

Tirsdag morgen på Solrød Strand

Det vil være synd at sige, at jeg følger meget med i de Olympiske Lege, men lidt bliver det da til her i ferien. I eftermiddags kom jeg – efter at have genset Godards ”Made In USA” – ind lige i starten af andet sæt af seminfinalen i damedouble i badminton hvor Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl mødte et kinesisk par.

Det var ret spændende og endte med en - synes jeg - velfortjent sejr til det danske par. Ikke mindst pga. deres mentale overskud. Jeg kunne SE på dem, hvordan de var i balance, selv om de var ude i tovene i 2. sæt, og selvom de ved stillingen 20-15 i tredje sæt mistede de første 4 matchbolde.

Deres indsats stod i skærende kontrast til kommentatorerne på DR1, som hele tiden havde fokus på resultatmål. De (doubleparret) ville blive de første ikke-kinesiske par i finalen siden bla. bla., nu var de kun 9 bolde fra finalen, nu var der 5 matchbolde osv. – alt sammen udsagn som, synes jeg, var pisseirriterende, fordi de var åbenlyst diametralt modsat det, Christinna & Kamilla udstrålede: fokus på den næste bold.

Der er mange andre situationer, hvor jeg har oplevet, at kommentatorerne har være i en helt anden verden i forhold til udøverne, det er synd, at niveauet for sportsjournalister er så lavt. Men pyt, man kan jo bare slukke …

Dette er direkte relateret til min egen mentale træning og status. Min egen vurdering er, at jeg er i total balance. Jeg har fuldstændig styr på, hvor jeg vil have, jeg skal være mentalt, og jeg korrigerer undervejs, hvis jeg mærker afvigelser.

Jeg fik et nyhedsbrev, som bekræftede mig i min tilgang. Nyhedsbrevet er Mental Management Dog Handler Newsletter - Issue 6, skrevet af Heather Sumlin, Lanny Basshams datter. Overskriften: What is the true definition of Success? Et citat:

The best time to evaluate your success is in the reinforcement phase of the run. It would be a wonderful thing if handlers had the ability to review their runs internally without distraction but that is not always possible. You will have distractions from time to time but you need to be in control of how you handle your post-run routine. Make it a priority and follow these steps:
  • Put the run in a category - was it Great, OK or Needs Work?
  • Rehearse the run again in your mind with any corrections that would make the run even better - this makes the last imprint of the run a positive one which helps to build Self-Image.
  • Record in your journal what you learned, detailed accounts of what went well and record the goals you met (make sure to record your successes as a handler as well as your dog's successes).
  • Let It Go - the final step is to let go of the run so you can move onto your next run with a clear and focused mind. “
For mig er det ekstremt positivt, at jeg synes, at jeg selv kunne have skrevet det ;-)

Min træning frem mod DM den 27. august bærer helt klart præg af, at jeg synes jeg er klar.

Der er to træningspas, og det er kun for sjov, det ene handler kun om HTM/FS.

Der er rallyprøve i Ølstykke på fredag, hvor mit fokus mest er, hvordan jeg varmer hundene op, når alle tre skal op – som til DM.

Lørdag er der HTM, FS og rally i Sorø – prøverne ligger så tæt, at jeg tror det vil være en god træning i at skifte hund og varme op under pænt pres.

Så er det et motivationskursus hos Anja søndag og rally generalprøve tirsdag, og så er det ”alvor” …

Og det er hele pointen, det er ikke ”for alvor” for mig.

Jeg kommer til DM med tre hunde, det er stort. Jeg kommer til DM for at have en fest med hver af hundene. Der kan ske en masse, der gør at jeg mister fokus, men mit mål er helt klart, at jeg efter hver prøve kan svare ærligt på ”Put the run in a category - was it Great, OK or Needs Work?” og svare Great!

Mit fokus ved prøverne fredag og lørdag er alene, at processen fungerer, dvs. at hundene tydeligt viser, at de synes, det er sjovt. ALT andet betyder intet. Hvis jeg får point til det ene eller andet bagefter, så er det REN bonus,

Det er meget sværere end det lyder, men det er dér, jeg er kommet til, og for mig var prøverne på Bornholm dokumentation af, at det virker.

Det er vildt spændende at være kommet så langt, men også lidt skræmmende, for er det det rigtige sted at være?

Så der ligger en strategisk coachingsamtale 25. august, så jeg forhåbentlig får helt styr på indersiden af hovedet, inden jeg tager til Bornholm den 26. august.

Ingen kommentarer: