tirsdag den 6. februar 2024

Guds eget køkken – Passione, Pasta e Poesia (Eva Ravnbøl, 2023)


Det står helt præcist på bagsiden: "Denne bog er en kærlighedserklæring til italiensk mad og madkultur. Den er fyldt med klassiske opskrifter, lidenskabelige kokke og personlige historier fra Guds eget køkken."

Jeg blev revet med fra forordet. Eva Ravnbøls (ER) kærlighed og lidenskab lyser ud af hver side, og det er en fornøjelse at læse om:
 • Bella & brutta figura – om korrekt adfærd i forbindelse med mad og drikke 
 • Guds eget køkken – hvor ER afgrænser sine opskrifter, hun er specielt inspireret af det romerske, toskanske og napolitanske køkken 
 • Kvarterer i Rom - som handler om Centro storico og Piazza del Popolo, samt bageren, pølse- og ostehandlen, vinhandlen og slagteren 
 • De italienske måltider – morgenmad, frokost og aftensmad samt ikke mindst søndagsfrokosten
 • Kaffe i Italien – med fokus på espressoens betydning som noget, man mødes om 
 • Aperitivo – om det man kan få før middagen 
 • Antipasti – startende med Bruschetta og bogens første opskrift (på side 53 😊) og omtalen af artiskokkongen Carlo, en af de mange ildsjæle, som bogen omtaler, der skaber grundlaget for de guddommelige måltider, ved at arbejde kompromisløst for den allerbedste kvalitet af deres produkter 
 • Primi – som starter med pastaloven, hvor første paragraf indledes: ”Pasta er en selvstændig ret. En såkaldt primo. Første del af hovedmåltidet. Aldrig tilbehør.” 
 • Zuppe & Minestre – om supper 
 • Secondi – kylling, kødboller, oksefilet, lam, pighvar, saltimbocca, oksetyksteg. Samt contorno (tilbehør) 
 • Dolci - chokoladekage, tiramisù, caprese-kage med klementiner, semifreddo al torrone
Og pludselig er man ved fortegnelsen over opskrifter på italiensk og på dansk.

Jeg kan afsløre, at jeg har læst alle opskrifter grundigt, og jeg har lovet mig selv og Kirsten at afprøve nogen af dem, men jeg har ikke afprøvet en eneste endnu.

Jeg har nydt at læse bogen, men har trukket nydelsen over flere dage, simpelthen fordi den er så velskreven, underholdende og lærerig, at det ville være synd bare at læse den i et stræk.

Jeg elsker alle historierne om ER’s familie og ”familie”, hvor sidstnævnte dækker vidt over næsten-familie, venner, bekendte, leverandører – en skare af mennesker som sammen har bidraget til at Cucina Divina har fået den form og det indhold, den har.

Guds eget køkken er en kærlighedserklæring til et køkken, som kompromisløst satser på kvalitet, omhu, passion, at bruge den tid, det tager – og samlet skabe grundlaget for fællesskaber med måltidet og samværet som det samlende punkt.

Nyd den som en introduktion til Italien og italiensk madkultur, med spændende opskrifter inklusive mange klassikere, små portrætter af spændende producenter og ellers bare en begejstret fortælling om Eva Ravnbøl og hendes begejstring for Italien, som hun formidler læseværdigt og med smittende kærlighed.

Ingen kommentarer: