Som ”opvarmning” til at gå i gang med Sommelieruddannelsen i næste måned, faldt jeg over Vin for begyndere – og øvede af Jonas Landin og René Langdahl.
Det er en fornøjelse at læse bogen, som giver en fortrinlig introduktion til vinens verden og disponerer de 362 sider rigtigt godt.
Del 1. Sådan bruger du vin
- Det fundamentale. Om glas. Om at opleve med alle sanser: Lytte, kigge, lugte, smage, føle, den sjette sans.
- Om vintyper. Hvid, rød, rosé og orange.
- Om vin og mad. Om principper for kombinationer af vin og mad.
- Gem vinen. Om vinens holdbarhed.
- En simpel årgangsoversigt (2000-2021)
Det er en fantastisk oversigt over det mest fundamentale, og måske det eneste en læser, der bare vil vide lidt om vin behøver at vide.
Del 2. Sådan skabes vin
- Terroir – smagen af sted. Klima, lys, landskabets former, jordens beskaffenhed, menneskets betydning
- Kom med ud i marken og ind på vineriet. I marken, druesort, landsbrugsfilosofi, opbinding og beskæring, plukketidspunkt, på vineriet, afstilkning eller ej, maceration og gæring, vinbeholderen, bærmekontakt, aftapning og stabilisering, hedvinsproduktion, mousserende vin
En oversigt, der gør det klart for den, som ikke allerede véd det, hvor kompleks en proces vinfremstilling er. Det sted, hvor vinen skal gro og de personer, der skal udnytte mulighederne, er fundamentale. Derefter er der utallige beslutninger, der skal tages, for at omsætte mulighederne til det produkt, som ender i et glas foran os, som forbrugere,
Del 3. Mennesker og vin
- Vinens historie fra oldtid til i dag. Vin i oldtiden, vin i middelalderen og kolonitiden, vin i oplysningstiden og under industrialisering – og vin i dag
- Drik, druk, tænk – kulturforskelle i vinforbrug
- Mennesketyper i vinens verden. Vinbonden, ejeren af vingården, sommelieren, supersmageren, keminørden, blærerøven, detaljerytteren, hverdagsvindrikkeren, antinørden, den unge vindrikker, den apatiske vindrikker, snobben, samleren
Et lille hyggeligt afsnit om vinens historie, om kulturforskelle – at være bevidst som vindrikker – og en humoristisk oversigt over vintyper, som man kan møde på sin vej som vindrikker.
Del 4. Sådan smager druerne
En oversigt i alfabetisk orden af 51 druer, der hver beskrives: Farver, personlighed, steder, Jonas’/Renés oplevelse af druen, vidste ud og hvis relevant reference til forfatterens podcast Vin for begyndere
Meget præcist halvdelen af bogen er sat af til en beskrivelse af hvordan forskellige druer smager. Det er superspændende læsning. Forfatterne er fantastiske til at sætte ord på vinenes duft, smag, helhedsindtryk – med masser af billedskabende beskrivelser. Jeg er overbevist om, at det bliver disse beskrivelser jeg vender tilbage, når jeg smager en vin fremstillet på én drue, og sammenholder mine noter med bogens beskrivelser.
Det er en ambitiøs bog, og samtidig er den i umiddelbart til at læse og få glæde af. Det, jeg holder allermest af, er den boblende glæde og entusiasme, der er åbenlys i hele bogen, men ikke mindst i drueafsnittet.
Jeg har studset over, at der er meget få illustrationer i bogen, men har overbevist mig selvom, at det faktisk er en fordel. Foto af hver af 51 druer har sikkert været overvejet, men helt ærligt, ville det bidrage til noget?
Jeg har også spekuleret på om det var bevidst, og det er det helt sikkert, at vinanmeldelser ikke mindst pointgivning af vin, ikke er nævnt overhovedet.
Det vigtige er, som bogen fremhæver, at den enkelte vindrikker træffer sine egne valg. Med denne bog i hånden er de særdeles godt rustede til at kunne foretage kvalificerede valg!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar