onsdag den 20. marts 2024

Drengen, muldvarpen, ræven og hesten (Charlie Mackesy, 2019 og 2022)


Hvordan er det lykkedes mig ikke at have opdaget Charlie Mackesys internationale bestseller Drengen, muldvarpen, ræven og hesten tidligere? 

Svaret blæser i vinden, men heldigvis blev jeg gjort opmærksom på den for nylig, har lånt den og nydt den i fulde drag. Både bogen fra 2019 og Drengen, muldvarpen, ræven og hesten – den animerede historie fra 2022 – baseret på en animeret udgave af bogen.


Jeg er helt vild med 2019-udgaven. Bare de første ord: ”Du er begyndt med begyndelsen, og det er imponerende.” Det er ikke tænkt som en historie, og jeg har - udover at læse den samlet - først og fremmest glædet mig over at have den liggende, slå op, nyde de fine tegninger og de kloge ord. Kort skrevet: en vidunderlig bog, sød, charmerende, klog, fyldt med livsvisdom helt nede på jorden OG med vide perspektiver. Det er en bog til at give mental inspiration, stor til eftertanke, et smil på læben, tårer i øjnene. 

Den animerede historie indeholder en masse mellemregninger, som jeg ikke tænkte over i den første bog. Den første er kalejdoskopisk, filmudgaven ”fylder huller” og bliver en færdig og sammenhængende historie. Det kan jeg godt forstå, men … 

Det er bestemt ikke en dårlig bog, men jeg foretrækker helt klar 2019-opgaven. 

Jeg synes den appellerer meget mere til at jeg som læser selv er aktiv og reflekterer, selv digter med, i højere grad skal engagere mig. Sagt med andre ord: Jeg bliver som læser draget ind i bogens magiske univers. Jeg tvinges som læser til at fokusere og nyde de enkelte tegninger selvstændigt, uden at blive mindet om at det skal være en sammenhængende fortælling. Det synes jeg er en kæmpestyrke.

En kæmpeanbefaling herfra.

Ingen kommentarer: