tirsdag den 19. marts 2024

Sommelieruddannelsen dag 2

Røsti med stegt kål og krabbesauce

Dagen startede med besvarelse af repetitionsspørgsmål fra dag 1, inden vi gik i gang med dagens emne: Frankrig. 

Frankrig på én dag, det er tæppebombning med fakta om lovgivning og gennemgang af ”alle” regioner. For hver region skal vi lære om klima, jordbundsforhold, appellationer, druetyper og vine. 

Om Alsace er det fx vigtigt at vide at Vogeserne skærmer, så der er varmere og tørrere end i Champagne. Der er 7 druesorter: de 4 ædle - Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris og Muscat – samt Pinot Blanc (Auxerrois), Pinot Noir og Sylvaner. Der er 53 appellationer. AOC Alsace som dækker 71 % af al vin, AOC Cremant d’Alsace (25 %) samt 51 AOC Alsace Grand Cru. Vi gennemgik de vigtigste druers karakteristika: duftintensitet, typiske syreindhold, alkoholprocent, krop. 

Et af formålene med at lære alt det, er, at vi, når analyserer en vin – som jeg kort beskrev i forbindelse med dag 1 - er i stand til at indsnævre hvilken vin det kunne være/udelukke hvilke det ikke kan være. 


I dag gik vi udover Alsace igennem Loire, Bourgogne, Bordeaux og Rhône. Det er omfattende og det er ikke enkelt, det er vildt fascinerende. 

Det skriger på at informationen blive struktureret og samlet i et regneark, det blev vi opfordret til som én mulighed for at indlære stoffet. Jeg behøvede ikke en opfordring 😉 

Niveau 1 af uddannelsen forløber til 28. maj, og på Niveau 2, som starter efter sommerferien, og er på 13 runder, får Frankrig selvstændigt to hele dage, så det er oplagt at have et skema at hægte den nye viden op på. 

Der kommer på Niveau 1 selvstændige dage om Italien, oversøiske vinlande, Tyskland/Østrig/Ungarn/Grækenland, Øvrige Europa samt Spanien/Portugal, så der er virkelig noget at holde styr på.
Røget æg med svamperagout

Uddannelsen gennemføres på Hotel- og Restaurantskolen og frokosten indtages i en restaurant på skolen. Eleverne er ansvarlige for driften og dagens menu var: Røget æg med svamperagout og Røsti med stegt kål og krabbesauce. Det vat virkelig lækkert! 

Opdækning til vinsmagning, før der kom vin i glassene :-)

Der var 2 vinsmagninger. Umiddelbar efter frokost 4 hvide vine:
  1. La Vauvise, Sancerre Les Demoiselles 2022
  2. Garnier & Fils, Chablis 2022
  3. Kuentz-Bas, Alsace Gewurztraminer Mosaïk 2018
  4. Dom. Maldant-Pauvelot, Savigny-Lès-Beaune 2022
Som afslutning på dagens 4 røde vine:
  1. Dom. Dujardin, Monthelie 1er Cru Les Champs Fulliot 2019
  2. Laurent Habrard, Crozes-Hermitage Sylvain 2019
  3. Ch. Beychevelle, Saint-Julien Amiral de Beychevelle 2019
  4. Dom. de la Janasse, Châteauneuf-du-Pape 2021
Som bonus fik vi anbefalinger til hjemmesmagning, fordi vi selvfølgelig ikke kan nå at smage så mange vine på uddannelsen: Alsace Pinot Gris, tør Chenin Blanc fra Loire, Condrieu, Saint-Émilion eller Pomerol samt Côtes-du-Rhône (Villages). Ikke dumt at blive tvunget til det!

En intens og lærerig kursusdag, igen!

Ingen kommentarer: