tirsdag den 11. juni 2024

Capstone California Wine Certification Program

Foto: Philip Nordstrand


Capstone California Wine Certification Program er udviklet af California Wine Institute. Det består af fem niveauer, hvoraf 1-3 er tilgængelige nu via Vinakademiet. Hvert af de første tre niveauer omfatter et onlinekursus på engelsk, en online eksamen og en afsluttende kommenteret smagning, hvor man får pin og diplom. Smagningen varetages af René Langdahl og er dermed i de allerbedste hænder.
Jeg har været så heldig at kunne gennemføre niveau 1-3 umiddelbart i forlængelse af hinanden i år.

Introduction Level 1, omtalt i dette blogindlæg, med smagning 28. februar.

Intermediate Level 2, omtalt i dette blogindlæg, med smagning 3. april.


Advanced Level 3 blev afsluttet med smagning i går.

De sidste to niveauer er det ikke muligt at tilmelde endnu, med der bliver Expert Level 4 og Ambassador Level 4. Expert Level vil jeg bestemt overveje, Ambassador Level er ”designed for those seeking to build critical knowledge and to be a thought leader in California wine.” og det er bestemt ikke min ambition 😊

Den teoretiske del af level 3 omfatter californisk vinhistorie, geografi og klima, jordbund, druer, vindyrkning og vinfremstilling, lagring og modning, lovgivning, officiel klassificering, vigtig producenter, årgange samt Business of Wine – om økonomiske aspekter af vinverdenen.

Smagning i går omfattede officielt 23 vine, og så kom der en bonusvin …

Der uddeles diplomer og læses etiketter

Vinene er udvalgt af Capstone California Wine Certification og de fleste ikke repræsenteret på det danske marked. De er udvalgt for at give et bredt udsnit af californisk vin på et flot mellemniveau.

Vi fik masser af relevante data om vinene, klima, jordbundsforhold, druer, fremstillingsproces osv.

Vi smagte 2 mousserende (traditionel metode), 2 Sauvignon Blanc (mere markedsorienteret), 2 Chardonnay (Bourgogne!), 2 roséer (Provence tilgang og ren Pinot Noir), 3 Pinot Noir (vildt spændende), 2 Merlot (producenter der vil noget med druen), 1 Cabernet Franc (utraditionel i Californien), 2 Syrah (seriøst spændende), 3 Cabernet Sauvignon (bl.a. Paul Hobbs Coombsville 2019), 3 Zinfandel (i moderne stil) og 1 Muscat (sød vin på Muscat Hamburg).

En af deltagerne havde en fantastisk overraskelse med. Stag's Leap Wine Cellars S.L.V. Cabernet Sauvignon 2005. Stag’s Leap blev grundlagt af Warren Winiarski i 1970 og hans Stag’s Leap Wine Cellars S.L.V. Estate Cabernet Sauvignon 1973 vandt den berømte Parisersmagning i 1976. 

Warren Winiarski døde den 7. juni, 95 år gammel, og det var en genial anledning at mindes ham med et strålende glas af hans egen vin. S.L.V. Cabernet Sauvignon 2005 skulle efter sigende stilmæssigt ligge meget tæt på 1973’eren. Det er kultvin, 2019 koster 2.195 hos Kjær & Sommerfeldt.

Det var en fantastisk smagning, det har været et spændende forløb, og jeg lurer på Expert Level 4 …

Ingen kommentarer: