søndag den 30. juni 2024

Lidt om vin og mad, lidt mere om rally 😊

Morgenfoto fra Jacobshavn

Sommelieruddannelsen er på pause indtil 3. september, men det er læsning og læring af materiale fra niveau 1 bestemt ikke. Jeg har læst det mest af materialet – kompendium, PowerPoints, kortmateriale, noter – svaret på repetitionsspørgsmål samt tager quizzer. Jeg mangler kun lidt materiale om Østeuropa og Mellemøsten. Så har jeg et samlet Word-dokument med noter og kort, som bliver fast læsning de kommende måneder. Materialet skal ligge på rygraden, så jeg ender som et omvandrende vinleksikon 😊 

Hvis jeg skærer alle udenomsværkerne væk, så er min allervigtigste læring siden jeg for godt 3½ måned siden gik i gang med uddannelsen at være seriøs og systematisk, når jeg smager og køber vin.

Til smagningen har vi et standardskema, som vi skal anvende til at gøre noter. Det betyder – firkantet stillet op – at jeg ikke ”bare” drikker vin. Jeg ser på den, snuser til den, smager på den, og gentager og gentager, mens jeg tager noter. Jeg sætter mig ind i vinen og forsøger at relatere det, jeg oplever i glasset, til det, jeg kan læse om vinen, og forhåbentlig blive bedre og bedre til at kombinere og huske. Og naturligvis kommer kombinationen i forhold til mad også indover, det er et af de vigtige områder som vi kommer meget dybere ind på i niveau 2. 

På købssiden betyder det øget fokus på referencevine, vine som kan give noget specifik læring. 


Jeg var i går til smagning på Præstø vingård, vores lokale vingård, hvor der var lejlighed til at smage 14 vine, en ganske stor del af deres sortiment. 

Morten Østergård Hansen har grundlagt Vingården 2010 og er noget imponerende langt med sine vine. Han producerer hvid, rosé, mousserende, rød og en enkelt dessertvin. Priserne er sat ud fra almindelige forretningsmæssige principper, og de kommer nok ikke ned på et niveau, så andre end særlige nysgerrige/entusiaster vil smage på dem, men en smagekasse er nok værd at investere i her! 

Morten fortalte meget entusiastisk om vinene og hans engagement brænder igennem!

Mine favoritter er: 
  1. Præstø Vingård Solaris 2021 (Hvid, 195 kr.)
  2. Præstø Vingård Tårnfalken 2018 (Mousserende, 295 kr.)
  3. Præstø Vingård Rondo 2020 (Rosé, 125 kr.)
  4. Præstø Vingård Spurvehøgen 2023 (Rosé, 150 kr.)
  5. Præstø Vingård Solaris 2021 Reserva (Hvid, 225 kr.) 


I weekenden har vi været på en skøn kulinarisk rejse med bl.a. hummer fra Limfjorden og det har givet en ekstra sjov opgave med at finde et godt vinmatch til. 

*** 


Efter rallyprøven 23. juni er der kun fire rallyprøver i Sydkystens Hundeskoles kalender, alle dobbeltprøver med én dommer som udgangspunkt, og dermed mere overskuelige. 

Den 6. juli afholder vi prøve i Osted, den havde en venteliste på 46, så der blev hurtigt lavet en aftale med Stine Smith, om at hun også kunne dømme, for det var lidt for mange til at vi ville skuffe dem. 

Den 13. juli afholder vi prøve i Ringsted med Liv som dommer, det er også næste gang jeg skal op med Max og Otto. 

 Den 14. juli afholder vi prøve i Bårse, den har deadline til midnat i dag, men er fyldt godt og vel. Jeg sender PM ud i morgen, og så er der tre prøver i kalenderen samtidig, hvor der er udsendt PM. 

Endelig har vi en prøve i kalenderen den 25. august 2024 i Bårse, med start kl. 16:00. Det er et eksperiment med en eftermiddags-/aftenprøve, men det prøver vi af 😉 

Jeg skulle selv have været til prøve i Ringsted i dag med begge drengene. Jeg har med vilje trukket den endelige beslutning om deltagelse til i dag. Svenskerne skulle besøge en af Christians gamle venner i går, ville fortsætte til os, og så skulle vi naturligvis hygge i dag. Alt gik efter planen, og i morges meldte jeg derfor afbud til prøverne.

Det var i øvrigt de sidste kvalifikationsprøver til DM 2024 i rally, og Max skulle være sikker på at komme med i seniorklasse, han ligger efter mine udregninger på en 18. plads med sine 194 point. Det bliver hans ottende DM, det sjette med mig som fører og det første i seniorklasse, og realistisk nok det sidste. Jeg håber vi får den oplevelse med. 


Jeg har benyttet lejligheden til at få registreret hans seneste titler RLSB, RLSS og RLSKM24.

Ingen kommentarer: