torsdag den 14. november 2024

Nørderi og ressourcefuldhed – om vinsmagning og mental træning

Otto og fører ved Hund og Glædes klubmesterskab

Når jeg begynder at beskæftige mig for alvor med et interesseområde, slår min indre nørd til.

Dengang jeg for alvor begyndte at interesse mig for hundetræning gennemførte jeg Hund & Trænings Klikkerinstruktøruddannelse, var med til at etablere Sydkystens Hundeskole, gennemførte den fulde pakke hos Bob Bailey (5 kurser), blev involveret i en masse organisatorisk arbejde og blev rallydommer.

Jeg fik flashback til min måde at kaste mig videbegærligt over nyt stof - når jeg kunne mærke at det var noget, der var vigtigt for mig - da jeg i weekenden havde besluttet mig for at melde til det fulde MMT forløb hos Rasmus Bagger, samtidig med at jeg er langt i Sommelieruddannelsen.

To vidt forskellige områder, med det til fælles for mig, at det er områder, jeg har interesseret mig for længe, for vinens vedkommende endog meget længe, og nu har fået lyst til at beskæftige mig endnu mere seriøst med.

Så kan man (sådan tænker jeg 😊) ligeså godt gå efter det bedste der er at opdrive i landet, og dermed blev det oplagt at vælge Sommelieruddannelsen hos Vinakademiet og Master of Mental Training-programmet (MMT) hos Rasmus Bagger.

Jeg har skrevet flere gange om Sommelieruddannelsen. Det virkeligt store udbytte for mig er, at jeg har fået et helt andet forhold til vin: at smage på vin for at kunne analysere den kvalificeret, fremfor bare at mene om den er god eller dårlig (= den kan jeg lide, eller den kan jeg ikke lide). 

En kvalificeret analyse omfatter at jeg på 7½ minut skal kunne vurdere et glas vin på 24 forskellige parametre, herunder begrunde vurderingen af vinens kvalitet på en 6-trins skala: defekt, dårlig, acceptabel, god, meget god, fremragende.

Vi gennemførte i tirsdags runde 15 af 21, hvor nr. 21 er eksamensdagen.

Hvordan bliver man dygtigere? Ved at øve sig!
 
Klar til start på endnu en runde af Sommelieruddannelsen

I hver runde af Sommelieruddannelsen smager vi typisk 8 forskellige vine, alle indenfor dagens tema. I tirsdags var temaet søde vine, Tyskland og Østrig. Meningen er selvfølgelig at vi skal have lejlighed til at smage et så bredt udvalg af vine indenfor pensum som muligt. 

Søde vine er ikke noget jeg (som de fleste danske vindrikkere) drikker meget, så det var en god lejlighed til at smage bl.a. Sauternes (Carmes de Rieussec 2016) og Ice Wine fra Canada (Pillitteri, Niagara Peninsula Riesling Icewine Market Collection 2017). I den tysk/østrigske del skulle jeg præsentere min analyse af den sidste vin, som viste sig at være Rosi Schuster, Burgenland Sankt Laurent Zagersdorf 2018, altså 100 % St. Laurent … den havde jeg ikke rigtigt.

Der er en masse teori og en masse praksis, jeg har naturligvis detailplanlagt det videre forløb inkl. eksamenslæsning i december frem til prøveeksamen 7. januar 2025 og derefter ”rigtig” eksamenslæsning frem til 25. februar.

Introduktion til Bourgogne ved René

Som bonus (sådan omfatter jeg det) fik jeg mulighed for at deltage i en masterclass hos Vinakademiet i går: ”The Geology of Burgundy’s Côte d’Or” med den franske geolog Francoise Vannier-Petit og René Langdahl som undervisere.

Francoise Vannier-Petit

Det er virkelig nørdet og meget spændende. Francoise Vannier-Petit har gennemført detaljerede analyser af jordbund og undergrund af en væsentlig del af Côte d’Or, og præsenterede sine resultater. Dertil smagte vi 17 vine fra området, og diskuterede, om der kunne påvises sammenhæng mellem jordbund/undergrund og vinens udtryk. Der var to case studies med henholdsvis 4 vine fra Santenay og 4 vine fra Chambolle-Musigny. Hvis der kan påvises sammenhæng, er det ikke umiddelbart observerbart, men Francoise er overbevist om, at der er en eller anden form for sammenhæng.

17 vine fra Bourgogner, det er noget særligt for en amatør vinnørd som mig. Jeg fik helt sikkert smagt vine, som jeg ellers aldrig ville komme i nærheden af, fx Clos de Vougeot ”Grand Maupertui” 2020, Domaine Jean-Marc Millot (listepris 2.000 kr.) samt et firkløver der dækkede Chambolle-Musigny:
  • 1er Cru les Noirots 2018, Domaine Arlaud
  • 1er Cru Chatelots 2022, Domaine Boursot Père & Fils
  • 1er Cru Lavrottes 2022, Domaine Boursot Père & Fils (som der er produceret 450 flasker af)
  • 1er Cru les Fuées 2022, Domaine Faively
Jeg noterede smagsindtryk for alle vine, og jeg noterede bl.a. at jeg synes de sidste to er fremragende. Vinene er vist ikke til at opdrive. Kvalitets-Bourgogne er bare ikke økonomisk indenfor rækkevidde for de fleste. Så meget desto større er det naturligvis at kunne være med til et sådant arrangement.

***

MMT-uddannelsen
 
Jeg har ”kun” gennemført 1 ud af 10 moduler à 2 dage, jeg har bestilt 3 obligatoriske bøger og låner en fjerde. Aktuelt har jeg fokus på hjemmeopgaven:

At have fokus på egne negative reaktioner/følelser og agere proaktivt (i modsætning til fastholdelse i nuværende situation). Er du lederen? Hvad kan du gøre?

Det er skræmmende så effektiv læringen går, når jeg har fokus på den. Jeg har i forrige blogindlæg nævnt, at jeg allerede lørdag aften havde mulighed for at træne en fantastisk case. En samtale, hvor jeg kunne mærke, at jeg fik dårlige følelser (ikke ressourcefuld indeni), blev irriteret og ikke kunne blive af med det dårlige. Jeg håndterede det mentalt bagefter, og næste morgen kunne jeg mærke, at det var en succes: den dårlige følelse var væk, jeg følte mig ressourcefuld igen.

Jeg har fortsat træningen, og der har kun været mindre situationer, men perfekte at træne på: mærke følelsen, konstatere at den ikke er ressourcefuld, håndtere den og så videre. Det er bare noget der kommer til at fortsætte, det er ved at blive en refleks, og det skal det også være.

Derudover er jeg mentalt klar til at præsentere læring fra de første moduler. Det er en naturlig del af vores træning, og jeg har en oplagt målgruppe, nemlig personer der sidste år deltog i mine arrangementer ” MENTALTRÆNING eller … Sådan lærte jeg at elske at gå til prøver og være sikker på, at jeg ALTID kommer hjem med armene hævet over hovedet”.

Jeg har en masse ekstra at fortælle med min nyerhvervede viden, og den vil jeg gerne dele med interesserede.

Bundlinjen er, at uanset om jeg træner vinsmagning, andet vinrelateret, mentaltræning, hundetræning eller noget fjerde eller femte: ”Det du øver bliver du bedre til hvad enten det er positivt eller negativt”.

Ingen kommentarer: