søndag den 21. august 2016

Guld


Tina og Max

Max og jeg havde fornøjelsen at deltage i et kursus I dag fra 16-20: Motivation og Belønningsteknik, med Anja Christiansen som instruktør. Vi have i bedste Olsenbande stil fået en liste over ting vi skulle have med:
  • skrive redskaber
  • stol
  • evt bur (der er øvelser hvor alle hunde ikke er på samtidig)
  • 5 forskellige typer godbidder (gerne af forskellig værdi)
  • 5 stk forskellige stykker legetøj
  • en frisk og sulten hund
Og så mødte 8 topmotiverede kursister og en som altid veloplagt Anja, det var et godt grundlag for 4 fantastiske timer.

Første opgave var at skrive en top 5 liste over hvad vi mente motiverede vores hund. Det er altid en spændende opgave, for det er et øjebliksbillede, det kan ændre sig pga. alt muligt, og ændrer sig definitivt over tid. Men jeg fik rangordet forskellige typer legetøj, forskellige typer godbidder, mig selv og andre personer og andre hunde. Spændende!

I næste opgave skulle vi med en makker træne en selvvalgt øvelse, og makkeren skulle observere og notere hvad føreren gjorde og hvordan hunden reagerede.

Jeg fik Tina Hougaard-Nielsen som makker (vi valgte hinanden :-)). Jeg kender hende fra rallyinstruktøruddannelsen, og jeg synes det var en fornøjelse at arbejde sammen med hende. Max synes bestemt også det var et glimrende valg, selvom han ser lidt mellemfornøjet ud på billedet.

Jeg arbejde med tyskervending, og det at få Max tæt på mig i vendingen. Vi fik konstateret, at jeg skal arbejde med fødderne (hvordan sætter jeg dem), belønningsteknik (hvor jeg belønner), faste kriterier (hvad er godt nok bag mig), at piv med en skjult bold er dårlig lokning (Anja) og min tone når jeg siger ”plads”. Det var meget kort klaret på den ”simple” øvelse.

Den næste øvelse kom ikke som den store overraskelse efter det indledende forløb. Vi skulle lave en prioriteringsliste for henholdsvis godbidder og andet (legetøj, fører, lyde mv.). Hvorefter vi skulle teste, hvordan hundene ville vælge.

Max præferencer af godbidder var ikke lige det jeg havde troet. Han foretrak laksecrunch som jeg havde som nr. 3, derefter Chicken chunks (min nr. 4)  og dernæst ost (min nr. 1).

Legetøjet klarede jeg bedre: Pibebolden er nr. 1 og det lilla kødben nr. 2.

Så er 5 minutters opgave: Notere 10 forskellige måder at belønne med godbidder, så de ender i hundens mund. Ikke så nemt i starten, men jeg nåede op på 9.

Det er godt stof til eftertanke. For det første ikke at være sikker på, hvad hunden foretrækker af godbidder, for det andet ikke at være sikker på, hvad hunden foretrækker af legetøj. Og så ikke have overvejet vildt nøje, at en godbid (og et legetøj) kan anvende på et uanet antal måder.

Der er forskel i værdien. Når vi belønner hunden skal der være sammenhæng mellem belønningens værdi og kvaliteten af det arbejde hunden udfører, vurderet af os i forhold til de kriterier, vi arbejder efter. Det er mange ting at have fokus på. Vi skal vide, hvad vi ønsker, iagttage hvad hunden gør, vurdere det på en skala, og belønne hensigtsmæssigt ud fra denne vurdering – det kræver træning.

Så igen blev jeg (vi) mindet om, at sikre en blanding af motivation og præcision i træningen, at arbejde med variabel belønning for at opbygge forventningens glæde i hunden, at sætte træningen op til succes – og planlægge, hvordan vi ville belønne.

Så – big surprise – skulle vi arbejde med øvelsen fra før, men nu med den nye viden som input.

Jeg udvidede min tysker til en hund rundt om fører, jeg loadede mig med to stykker legetøj og to godbidder, diskuterede mine kriterier med Tina og gik i gang med øvelsen. Det var altså ikke nemt (=kræver træning), at have fokus på så meget, så jeg missede et par flotte udførelser. Vi kunne dog konstatere et godt flow, hvis jeg satte op til succes ved at starte i langsom gang og ved at bruge legetøj som primær forstærker, fordi det skabte intensitet, hvad jeg ønsker i den øvelse.

Vi havde fantastisk vejr til kurset

Hvad sker der, når hunden har fået belønning? Typisk at intensiteten falder. Så vi fik prøvet en øvelse i at fastholde intensitet, dvs. fastholde hundens fokus under udførelse, under belønning, og direkte videre til udførelse. Anja styrede suverænt hvornår vi skulle udføre øvelse, og hvornår vi skulle belønne.

Jeg arbejdede med fri ved fod med Max, og en vekslen mellem leg, godbidder og pibelegetøj skabte et fantastisk fokus, faktisk bedre sidst end først (vigtigt Paul!).

Afslutningsvis, og vi var ved afslutningen af et 4 timers forløb, skulle vi arbejde med forstyrrelser. Øvelsen, hvor fører går rundt om en anden, som prøver at lokke hunden væk. Føreren skal bare gå i passende cirkler, må ikke kalde på hunden eller give signaler, men skal belønne intensivt, når hunden vælger føreren til på bekostning af den fristende forstyrrelse. Jeg tror Max fangede den til sidst, han arbejdede virkeligt fantastisk, selv om Tina var ret tiltrækkende.

Konklusion: Sæt hunden op til succes, hav skarpe kriterier, beløn variabelt og sørg for 100 % fokus. Simple, but not easy.

Hvordan var Max? En smuttur, det var i allersidste øvelse, hvor han skulle ud og tisse. Ellers var han bare ret optaget af andre kursister, når der ikke sket noget med ham, og meget fokuseret på mig, når vi skulle arbejde. Hvilket var rigtigt rart ;-)

Hvordan var kurset? En masse opgaver og øvelser, som naturligt byggede videre på hinanden. Jeg tror jeg kendte dem alle i forvejen, men de var sat i sammenhæng, og kædet sammen, så det bare blev til en stribe aha-oplevelser for mig.

Jeg kan kun glæde mig rigtigt meget over, at kurset lå præcis i dag, for det var lige det jeg havde brug for efter i går.

Guld til Anja for endnu et fantastisk kursus!

Ingen kommentarer: