torsdag den 16. januar 2014

Ny inspiration = ny energi


Match to sample (Foto: Carina Enevoldsen)
 
Man kan ikke beskylde mig for at hænge hjemme om aftenen, for hele ugen har stået i hundenes tegn. Udover den faste undervisning mandag og onsdag er der ny inspiration tirsdag og torsdag.

Tirsdag var anden runde på Susanne Bachs to LP-hold, og det blev to fantastiske træningstimer. Jeg tror ikke jeg har nævnt at jeg scorer alle træningstimer ud fra en samlet vurdering af hvordan træningen er gået, men det gør jeg og de to timer lå begge på min top 10 for det sidste halve år, virkelig fantastisk træning.

Med Max var der fokus på at fastholde – apport og næseprøvepind – uden at tygge. Det udviklede sig supergodt. At holde, at holde i plads, at holde under bevægelse, at holde under spring osv. osv. Jo mere vi arbejdede, jo mere koncentreret blev det og Max glemte helt at tygge. Vi lavede små momenter at dæk og sit, fri ved fod, stillingsskift, positioner og indkald, vi fik leget en masse, vi fik holdt pauser. Og der var kun lyd i pauserne. Jeg glemte da helt at nævne, at vi kom lydløse ind i hallen, fordi jeg legede med ham på vejen ind, som Susanne havde foreslået sidste tirsdag. Glad hund med total høj haleføring og en meget glad fører.

Så blev det Lille Bjørns tur, og der blev ikke holdt pauser. Den unge herre arbejdede med fuld energi i samtlige 60 minutter.

Vi startede med fokus på elitefelt, hvilket jeg aldrig har prøvet med Lille Bjørn, men det gik fint med lidt hjælp. Kegle. Felt. Afdækning. Indkald. Opdeling og belønning pr. trin. Det skal nok blive godt.

Ellers var fokus også her på at fastholde og det går hurtigt fremad, så han virkelig kæmper for at holde fast.

Krydret med lidt fri ved fod, nogle superskarpe stillingsskifter, positioner, et par flotte indkald og en suverænt flot næseprøve.

En virkelig skøn træningsaften på et dejligt hold og med en Susanne helt på toppen, fyldt med godt input, ideer til at komme videre og inspirerende feedback.

I dag var Max og jeg til del 1 af Johannas to afteners kursus “K9 Nosework” og “Match to Sample”. Vi havde arbejdet lidt med hjemmeopgaverne men ikke vildt meget, men det var ikke noget problem.

Der var tre runder.

Sok med kaffe i æske (Foto: Carina Enevoldsen)

I den første skulle vi arbejde med øvelse, hvor hunden skulle finde sok med kaffe i. Først forstærkning for bare at finde den (først visuelt, så med næse), så finde den med anden sok uden kaffe som forstyrrelse, så lagt i æske. Jeg fik hævet kriterierne lidt for hurtigt, og måtte lige have lidt hjælp til at sænke dem igen, for Max blev lidt frustreret. Men han arbejdede dygtigt.

Næste øvelse var Match to sample. Hunden starter i en fastholdt position, man viser en genstand - som den forstærkes for at kigge på - på kommando. Samme genstand lægges foran føreren og hunden forstærkes for at markere den på kommando. Dernæst skal bygges op, så kig på genstand i hånd og markering af identisk genstand foran fører, forstærkes. Dette gøres med forskellige par genstande.

Det store spring er så, at hunden kigger og markerer den rigtige genstand, når der ligger to forskellige genstande foran føreren. Meget spændende.

Jeg kom også her til at gå for hurtigt frem, vi skal have mere stabil adfærd på de to første momenter. Og så må min markér kommando gerne lyde som om jeg tror på at Max vil gøre det. For det gør han når jeg er konsekvent. 

Vatpind med anisduft i glas (Foto: Carina Enevoldsen)

Endelig skulle vi arbejde med en vatpind med en meget karakteristisk og gennemtrængende duft (i mit tilfælde anis), som blev lagt i et glas. Hunden skulle markere og sværhedsgraden øges ved at introducere flere glas uden fært. Max var dygtigt til det, men jeg kom igen til at gå lidt for hurtigt frem.

Vildt spændende at arbejde med disse øvelser, og rigtigt interessant at opleve hvordan jeg tre gange i træk overvurdere Max’ evne til at kunne indlære øvelserne. Han bliver frustreret, når det bliver for svært, og jeg skal huske huske huske at gå tilbage i indlæringen, så der forstærkes hyppigere og halen kommer op. Det er en helt anden type øvelser end vi er vant til, det kræver virkelig en indsats af hundene. Jeg var virkelig imponeret af Max.

Tak for meget inspirerende del 1 til Johanna, tak til Carina Enevoldsen for fotos. Vi arbejder videre og ser frem til fortsættelsen og afslutningen på næste torsdag!

Ingen kommentarer: