søndag den 9. februar 2014

Rallyinstruktøruddannelsen i Sydkystens Hundeskole – dag 1

Merete og 7 engagerede kursister

Ideen til at udbyde en rallyinstruktøruddannelse i Sydkystens Hundeskole opstod den 16. august 2013. Tanken har nok ulmet inden, men den eftermiddag talte Merete og jeg om den, og ideen blev hurtigt bakket op af resten af bestyrelsen. Det skal ikke være noget hemmelighed at vi har været meget spændte på, hvordan vores instruktøruddannelse ville blive modtaget. Hund & Træning udbyder også en rallyinstruktøruddannelse. Merete og jeg har begge gennemført en eller flere uddannelsesforløb hos Hund & Træning og har stor respekt for deres faglighed.

Når vi alligevel valgte at udbyde en uddannelse, med samme betegnelse som deres, var det naturligvis helt bevidst. Vores fokus er, som man kan læse i kursusbeskrivelsen, bl.a. at de kommende instruktører skal:
 • Kende rallyreglerne
 • Kende alle rallyskilte i alle klasser og vide hvordan de kan indlæres
 • Vide, hvordan man opbygger flow: fra enkeltmomenter og enkeltøvelser til færdige baner
 • Vide, hvordan man forbereder kursister på konkurrencesituationer
 • Kunne opbygge kursusplaner for kursister på alle niveauer
 • Kunne bedømme ekvipager på alle niveauer i henhold til DKK’s regler
 • Kunne give feedback til ekvipager på alle niveauer
Vores målgruppe er derfor også meget specifik: Instruktører med dokumenteret erfaring i hundeundervisning og med kendskab til grundlæggende indlæringsteorier og –principper

Vi henviser meget gerne til Hund & Trænings rallyinstruktøruddannelse, som Karen Ulrich har beskrevet her.

Karen skriver bl.a. ”Vi er af den overbevisning, at man har lettere ved at formidle til andre, hvis man selv har arbejdet med den praktiske træning af de øvelser, man underviser i, og vi lægger derfor stor vægt på, at vores kursister kommer til at arbejde med de praktiske rallyøvelser med egen hund.”

Vi er bestemt ikke uenige, men det har vi bevidst valgt fra på vores uddannelse. Så, hvis man vil indlære rallyøvelser, er det altså ikke vores uddannelse, man skal vælge, men et af vores mange rallyhold.

I går var første undervisningsdag for det første hold i vores rallyinstruktøruddannelse. Jeg vil godt afsløre, at der er 7 deltagere, at vi har givet rabat på prisen, så det kun koster 4.500 kr. inkl. moms at gennemføre forløbet over 5 hele dage og at vi er to instruktører alle 5 dage.

De 7 kursister har i forhold til træning af egen hund generelt stor erfaring og også specifikt i rally: De 4 går i championklasse, de 2 i ekspertklasse og den sidste skal debutere i rally om 14 dage.

Vi fik en fantastisk dag og jeg kan love for at det var 7 trætte kursister og 2 trætte instruktører der tog hjem efter en intensiv dag.

Dagens emner var:
 • Generelt om rally, hvor vi detaljeret gennemgik DKK’s rallyreglement
 • Detaljeret gennemgang af alle 36 begynderskilte
 • Gennemgang af indlæring af udvalgte øvelser i begynderklasse
 • Indlæringsprincipper: Hvordan man får adfærd, timing, kriterier, frekvens, kvalitet af forstærkning samt planlægning. Målrettet mod rally og opbygning af forløb i rally.
 • Planlægning af et begynderhold i rally
Vi fik en masse spændende diskussioner undervejs og det var en ekstra bonus, at næsten alle konkurrerer i rally i forvejen og dermed har prøvet mange af de situationer, vi taler om.

Næste gang skal vi:
 • gennemgå alle øvede skilte, bl.a. skal hver kursist gennemgå tre skilte (hjemmeopgave),
 • tale om indlæring af nogle af de nye momenter i forhold til begynderklasse,
 • gennemgå pointgivning i detaljer, da det er en vigtig forudsætning for at kunne undervise i rally, at man véd, hvad der trækkes, for ved konkurrencer,
 • bedømme en række ekvipager, der gennemgår begynderbaner og øvede baner
 • tale om konkurrencer, træning imod dem, og den praktiske gennemførelse
Merete og jeg glæder os vildt meget!!!

PS: Hvis det skulle vise sig, at der er nogen, der bliver fristet af vores Rallyinstruktøruddannelse, kan vi love, at den vil blive udbudt igen til efteråret. Og helt ekstraordinært vil vi tilbyde, at man kan komme med på den igangværende runde: Hvis man kontakter mig indenfor en uge, så finder vi en dag, hvor vi kan gennemføre dag 1 for nye tilmeldte :-)

Ingen kommentarer: