torsdag den 20. oktober 2016

DM i rally 2016

Bettine Nordsejl holder velkomsttale

Fotos: Carsten Andersen

Note: Desværre var der ikke plads til hele min artikel om DM i rally i Hundens oktobernummer. Her er det fulde manuskript.

DKK Kreds 8 Bornholm havde arrangeret det mest fantastiske Danmarksmesterskab i rally og LP den 27. august 2016 på Hasle Stadion. Velplanlagt, velgennemført, flot vejr og flot førerarbejde. Og når alt andet er glemt, vil Bettine Nordsejls velkomsttale blive husket, fordi den ramte os alle lige i hjertet og fik både smil og tårer frem.

Det ottende DM – for alle hunde


Lørdag den 27. august 2016 var en dag mange lydigheds- og rallyekvipager havde set frem til i lang tid. Det var dagen, hvor DKKs Danmarksmesterskaber i alle LP- og rallyklasser blev afviklet. Alle prøver afholdt af DKKs kredse er kvalifikationsprøver, og der er megen prestige forbundet med at deltage i DM.


I rally inviteres de 20 ekvipager med højest pointtal i hver klasse. Ved eventuelle afbud inviteres reserver, og selv på dagen blev der taget reserver ind, så der var i alt 81 ekvipager til prøve i de 5 klasser - 5 klasser, da der for første gang var DM i juniorklasse med en enkelt deltager. De 81 ekvipager omfattede 62 førere, idet der var 6 dobbeltførere, 5 tredobbelte førere og 1 firedobbelt fører.


Som sædvanlig var der mange forskellige racer repræsenteret og mange ikke stambogsførte hunde, og ligeledes et stort spænd i hundenes alder, med en hund i begynderklasse på 1 år og 2 måneder og en hund i championklasse på 13 år og 2 måneder. Endnu engang blev det bekræftet, at rally er en sport for alle!

Det var ottende gang, at der blev afholdt DM i rally, det var anden gang Kreds 8 stod for det (første gang var 2011), og de gjorde det igen fantastisk.

Imponerende planlægning

Allerede længe inden DM kunne man mærke, at der var styr på det hele. Gennem en særlig Facebook-gruppe kom der løbende information om alt muligt i forbindelse med arrangementet, spørgsmål om overnatning, transport, praktisk afvikling osv., og det fungerede fantastisk.

I forløbet fra den første kvalifikationsliste var klar og til den endelige liste forelå, blev der gjort et kæmpearbejde med at håndtere afbud, finde frem til inviterede, der ikke havde svaret, sende nye invitationer ud mv.

Da den første tidsplan kom, kunne man se, at der også var tænkt over en praktisk og effektiv måde at afvikle stævnet på: de fire banegennemgange var placeret forskudt i forhold til hinanden, og det blev på forhånd meldt ud, at banegennemgange i rally skulle have prioritet. Derved kom der et rigtigt godt flow i arrangementet.


En velkomsttale til hjertet

Den praktiske afvikling på dagen levede helt op til de høje forventninger, forberedelserne havde givet anledning til.

Kun én ting var vi ikke forberedt på: En ekstraordinært fremragende velkomsttale fra formanden for kredsen, Bettine Nordsejl. Med temaet ”Hunden der startede det hele”, talte hun til os alle, fik os til at grine, til at tænke tilbage og mindes og til få tårer i øjnene. I faktaboksen har jeg fået lov til at citere en central del af talen.

De indledende runder


Afviklingen af selve rallykonkurrencerne foregik over to omgange, dels en kvalifikationsrunde for alle deltagere, dels en finalerunde for de 10 bedste i hver klasse. Begynder- og Ekspertklasse blev bedømt af Johanna Allanach, Øvede og Championklasse af Lone Sommer.

Der blev kun givet tilbagemelding om 10’ere (forkert udført øvelse), eller om man ikke var bestået (fx ved at springe et skilt over). Man fik ikke at vide, om man ikke havde bestået, hvis man ikke havde opnået mindst 70 point, så det var meget svært at vurdere, hvordan man var placeret indbyrdes.


Et stykke tid efter, at hver klasse var gennemført, var resultaterne gjort op, og så kom det for mange med spænding imødesete opråb, hvor de 10 bedste i hver klasse blev annonceret, de 10 som skulle konkurrere om DM i deres respektive klasse. Her skulle Begynder- og Ekspertklasse bedømmes af Lone Sommer, Øvede og Championklasse af Johanna Allanach.

Nogle dage efter DM kunne man af resultatlisterne se, hvor tæt det havde været i flere klasser, og hvor mange point man skulle have haft for at komme i finalen.

I begynderklasse havde nr. 11 i kvalifikation 97 point og en tid, der var 2:75 sekunder langsommere end nr. 10, som også fik 97 point. I øvede klasse skulle man have 91 point og i ekspertklasse 93 point.


Championklassen, der blev ikke givet ved dørene

I championklasse bød Lone Sommer velkommen med bl.a. ordene ”Det er DM. Der bliver ikke givet ved dørene.” Det gjorde der bestemt heller ikke. Kun 14 ekvipager bestod i første omgang, 6 blev IB’et på point eller diskvalificeret. Der skulle ”kun” 80 point til at komme i finalen. Dagens senere sølvvinder Border Collie Gawain's Future Dream ført af Christina Ulrich Pedersen mistede 10 point på nedrivning af springet, og fik dermed 89 point i kvalifikationen, der kan man virkelig tale om, at en øvelse kostede mesterskabet.

Til finalen var der kvalificeret fire Border Collier, to Shetland Sheepdog, en Dalmatiner, en Islandsk Fårehund en Rhodesian Riggeback og en Border Terrier, en fin blanding af ”traditionelle” lydighedshunde og hunde, som sjældent opleves på højt plan i lydighed.

Det var tydeligt, at enkelte hunde var trætte i finalen, men resultatlisten viser, at 8 ud af 10 fik point som højst afveg 6 fra resultatet i første runde, det er imponerende. Det var meget tæt i finalen, nr. 3 havde 176 point, nr. 7 173 point. Så hvis Rhodesian Ridgeback Kuzonga's Foenix ført af Karina Green havde lavet en ommer mere, var de rykket fra 3. til 7. pladsen, og sidste års Danmarksmester Lisbeth Zacho og Isaila's Dearest Lakota To You var blevet nr. 3. Det var vist godt, Karina ikke vidste det, da hun skulle gå banen!

DM – en stor oplevelse

Sidst på dagen - da alle rallyklasser og alle LP-klasser var afsluttet, resultaterne opgjort og diplomer udskrevet - kom så præmieoverrækkelsen. Alle ekvipager blev kaldt op og fik et håndtryk af dommerne sammen med et diplom og en erindringsgave. Placeringen blev afgjort ud fra summen af point i de to banegennemgange.



Top 3 i hver klasse kan ses i en faktaboks.

Det er en stor oplevelse at være med til DM, og hverken hundens race og alder eller førerens alder sætter nogen begrænsninger. Så lad mig slutte med en opfordring til alle, der konkurrerer i rally: Tilmeld en eller flere kvalifikationskonkurrencer – det fremgår af Hundeweb, om en konkurrence kvalificerer til DM – måske lykkes det dig at komme til DM 2017, som afholdes på Fyn den 5. august 2017.

Tak til Kreds 8 for et fantastisk arrangement

Til allersidst endnu et citat fra Bettine Nordsejls tale, nemlig en tak til alle, der har været involveret i planlægning og afvikling i DM:

Her på Bornholm er vi også en stor hundefamilie, hvor vi kærer os om hinanden og vores hunde, og vi har i fællesskab stablet dette store arrangement på benene. TUSIND TAK til alle jer, som har været med i forløbet. En særlig tak skal DM udvalget og sponsorudvalget have, for I har lagt et enormt stykke arbejde i sagen.

Jeg vil gerne bede jer alle sammen om at give dem en hånd.

Sten, Marianne og Hanne, som har løbet sponsorer på dørene og er kommet slæbende hjem med masser af materiel, flotte gaver og præmier til jer.

Hanne har også holdt styr på alle DM udvalgets opgaver og sikret, at vi overholdt vores tidsplan.

Ane som har styret budgetter og regnskaber.

Lynette som har skaffet hjælpere og fordelt opgaver.

Annette som har brugt oceaner af tid på at styre tilmeldingerne og en masse andet.

Ditte som er webmaster og multitasker af første grad.

Det har været hektisk, men en fornøjelse at arbejde sammen med jer, og I skal have en lille ting fra bestyrelsen.

Giv dem lige en hånd mere.

Herfra skal lyde en kæmpestor tak til arrangørerne, dommerne og deltagerne. Det var en meget stor fornøjelse at være med både som udøver og deltager. Jeg er en af mange, der helt sikkert vil kæmpe for at komme til DM igen næste år.

Fakta boks 1: Uddrag af Bettine Nordsejls velkomsttale

"Min DM tale har et tema, som hedder ”Hunden der startede det hele”, og den er tænkt som en hyldest til vores alle sammens helt specielle hund, som er årsagen til, vi alle sammen står her i dag. Vi er alle sammen startet som en ganske almindelig hundeejer, hvor vi bare skulle have en dejlig hund at gå tur med og som selskab. Men på et tidspunkt derefter, skete der imidlertid noget. Vi fik den her særlige hund, som på forunderlig vis var starten på et helt nyt liv.

Vi kom i kløerne på en hundetræner, som gjorde hundetræning spændende og fik vakt vores nysgerrighed på at lære mere. Og inden vi fik set os om, så begyndte det stille og roligt at gribe om sig…….. Fra bare at gå til træning en enkelt gang om ugen, så skulle vi også på kursus, vi blev overtalt til at gå til prøve, mere træning, nye trænere, der blev indkøbt lærerige hundebøger, lækre træningsrekvisitter, og garderoben kom efterhånden til at ligne en velassorteret outdoor forretning.

Vi blev en del af et godt sammenhold, hvor vi følger med i hinandens hunde, træning og prøver på godt og ondt.

På et tidspunkt kunne det også være dejligt med en hund mere. Mere træning, mere udstyr, nye hundevenner, flere prøver.

Hund nr. 3 flyttede ind, sammen med en ny bil, så der var plads til hele menageriet. Og for nogle af os stoppede det ikke der. Jeg selv har 7……… og jeg skal IKKE have flere! 

Ferier bliver planlagt, så der lige kan klares et hundearrangement i samme anledning.

Jeg behøver vist ikke sige mere, I kender det, vi er en del af samme familie og ramt af samme dille.

Min egen særlige hund, som er skyld i, at jeg står her i dag, hedder Emil. Han er en islandsk fårehund på 15 ½, han er min øjesten og bedste ven i hele verden. Sådan en hund har I alle sammen, den der startede det hele. Send den en kærlig tanke. Nogle af jer er så heldige stadig at have den, andre er her ikke længere, men de bor i hjertet, og er afløst af nye, som har været med til at udvikle jer yderligere. Sammen er I blevet så dygtige, at I står her i dag, til Danske Mesterskaber på Bornholm.”

Faktaboks 2: Top 3 i alle klasserne


Begynderklasse
1. Nova Scotia Duck Tolling Retriever Redborn Special Force, fører Hanne Nielsen
2. Ikke Stambogsført PeePee, fører Mona Lindhardt
3. Dansk Spids Buller, fører Tina Klausen


Juniorklasse
1. Australian Shepherd Magic Fireball's Ghost Dance, fører Sofie Nielsen


Øvede klasse
1. Schapendoes Dan De Does Enestående Dingle, fører: Lene Sunzenauer
2. Ikke Stambogsført Emma, fører Brian Cederbo
3. Border Collie Eddie, fører Iben Reimer Johnsen


Ekspertklasse
1. Border Collie Border Top's Nanna, fører Annette B. Olesen
2. Welsh Corgi Cardigan Blondie's Goodnight Girl, fører Anna Katholm Christensen
3. Border Collie Krauholt Talented Yoda, fører Maria Jensen


Championklasse
1. Shetland Sheepdog Ahl's Paya Papaya, fører Gitte Freytag
2. Border Collie Gawain's Future Dream, fører Christina Ulrich Pedersen
3. Rhodesian Ridgeback Kuzonga's Foenix, fører Karina Green

Ingen kommentarer: