lørdag den 2. juni 2012

Pick yourself up, Dust yourself off, Start all over again


Teksten til Pick Yourself Up er af Dorothy Fields, musikken af Jerome Kern. Sangen er fra 1936 og skrevet til filmen Swing Time, hvor den blev sunget af Fred Astaire og Ginger Rogers. Se fx dette link. Hvis noget ikke lykkes, så tag dig sammen og start forfra, er vist en fair sammenfatning af sangen. Det gælder i alle mulige sammenhænge, og det gælder også indenfor hundetræning.

Vi er nogen der har lært på den hårde måde, at der ofte ikke er genveje. Hvis en gammel favoritdisciplin ikke længere lykkes, kan det nogle gange skyldes lidt uheld eller usikkerhed, men hvis den mislykkes 2-3 gange i træk, er det ikke uheld men en tendens, og så må man overveje sin strategi. Og en rigtig god strategi er at gå tilbage til scratch og indlære øvelsen forfra.

Men hvorfor er det så svært for mange at starte forfra?

Jeg har prøvet det rigtigt mange gange, mest markant med Megan i fællesdæk. Jeg har fortalt historien mange gange, men det bliver den ikke kedeligere af. Den korte udgave er, at jeg med voksne Megan startede på et Foundation-hold (hvalpehold) hos Johanna Allanach, og arbejdede med de øvelser, som Johanna arbejder med på begynderhold. Seriøst forfra. Utroligt lærerigt, og blandt meget andet kom der en stabil fællesdæk ud af det.

Jeg har hørt om andre, som er mindre indstillede på at starte dramatisk forfra. Jeg har netop i fællesdæk hørt om rigtigt mange førere, som selvom de ikke kan få fællesdækken til at fungere, alligevel ikke er 100 % indstillede på at lytte til andres ideer til, hvordan de kan ændre det mønster, som det tit er blevet, når øvelsen fællesdæk udføres uden succes. For at citere mig selv i min blog i mandags – og det ER ikke særligt åndrigt at citere sig selv véd jeg godt :-))))
  • Hvis det ikke fungerer, er det ikke hundens skyld :-)
  • Hvis hunden lykkes er det førerens skyld!
Så hvis man har forsøgt at rette en øvelse op, og det ikke er gået godt efter en række forsøg – så erkend at du ikke kan løse det alene, og LYT til de andres råd. Prøv bare en periode at ignorere dine egne ideer, som jo ikke har fungeret i praksis, lyt til de andre og prøv deres ideer. Det værste der kan ske er at de andres ideer heller ikke fungerer. Men chancen er, at de måske virker, og det vil være ærgerligt ikke at have givet det en chance.

Og hvis du synes det er ligemeget hvad jeg synes i denne sag, så nyd i det mindste ovenstående link :-)

Ingen kommentarer: