lørdag den 7. januar 2017

Nosework – allt du behöver veta


Det er længe siden jeg har anmeldt en bog, men i dag var jeg nødt til at skrive en anmeldelse, den officielle ligger her.

Min seriøse interesse for Nose Work er ganske ny. Jeg har snuset lidt til næsearbejde, været på forskellige kurser, men ikke på et egentligt forløb. Det kom jeg for første gang den 5. oktober sidste år, som man kan læse om i Nose Work begynder med Megan.

På vej hjem fra Stockholm Hundmässa 2016 faldt jeg over Nosework – allt du behöver veta, ovenikøbet på tilbud, og jeg har læst den lidt på kryds og tværs, og de sidste 14 dage systematisk fra ende til anden.

Hvis du ikke gider læser resten af anmeldelsen, så får du den korte konklusion her:

Nosework – allt du behöver veta er en fremragende bog! Det er tydeligt at det er det tom eget erfarne personer, der har skrevet bogen og de har en meget struktureret og pædagogisk tilgang til Nose Work.

Der beskrives:
 • hvordan man arbejder med de enkelte trin og momenter,
 • faldgruber og typiske fejlsituationer,
 • korrektion af fejl
Der lægges vægt på:
 • god indlæring af de enkelte trin,
 • positiv/meget positiv indlæring,
 • at gå tilbage i indlæringen både hvis næste trin viser sig for svært eller i det hele taget for at fastholde motivationen.
Hvert kapitel afsluttes med en opsummering af det vigtigste fra kapitlet.

Jeg har lært en frygtelig masse om Nose Work ved at læse bogen, og er blevet mindet meget om hvor afgørende god grundtræning er, for at få en hund som med høj motivation og stor sikkerhed (i den rækkefølge) udfører Nose Work – eller hvad som helst man arbejder med sin hund med.

Så ja, det er en fremragede bog, som bør læses af alle, der interesserer sig for Nose Work, hvad enten det er til konkurrencebrug eller ”bare” for at aktivere hunden.

Jeg glæder mig vildt til den 7. maj, hvor jeg har været så heldig at få plads på et kursus med Max hos de to forfattere.

Bogens kapitler er kort omtalt i det følgende.

Vad är nosework och specialsök? Beskriver forskellen mellem Nosework og specialsøg.

Belöningar och belöningsteknik. Beskriver fundamentale forhold vedrørende belønninger (mad, legetøj, sociale), belønningsteknik (hurtigt, så tæt ved kilden som muligt) og nogle konkrete belønningstips. Sidstnævnte beskriver meget pædagogisk at hundeførere er meget tilbøjelige til at glemme/skrue ned for belønninger, når hunden når hunde når målene. Som gennemgående symboler har den en tegning af Tio snabba (ti godbidder hurtigt efter hinanden) og Stort kalas (fest!)

Förberedande övningar. Nogle indledende øvelser, for hunde der ikke er så vant til at bruge deres næser, inden man går i gang med inden man indlærer duft. Fx søge efter legetøj eller godbidder.

Utrustning och hantering av doft. Beskriver hvilket udstyr, man bør have, og hvordan man skal arbejde med duftene.

Lär in doften. To forskellige teknikker til indlæring beskrives. Først og fremmest indlæring ved hjælp af Urvalsbana (Udvalgs sti), som fx indeholder seks ens skåle i et stativ, seks lerkrukker, seks krydderidåser osv. Som alternativ beskrives indlæring ved hjælp af shaping-

Moment i nosework. Baseret på at grundindlæring af duften er i orden, beskrives i dette kapitel de fire momenter som indgår i sporten Nose Work: Beholdersøg, Indendørs søg, Udendørs søg og Køretøjssøg.

Det er virkeligt imponerende beskrevet. Hvordan man forbereder søget, herunder omhyggelighed med duften. Indarbejdelse af rutiner for gennemførelse (før, under, efter). Så hunden véd når den arbejder og når den ikke gør. Trinvis indlæring. Hvad man gør med sværtmotiverede hunden. Hvordan man øger sværhedsgraden. Det er forbilledligt.

Fritt sök och uppstyrt sök. Beskriver frit søg (hunden får lov at undersøge området selv – enten løs eller i line) og styret søg (føreren bestemmer, hvor hunden skal søge). Der beskrives indlæring, fordele og ulemper, og kombination af de to fremgangsmåder.

Gå vidare i träningen. Kapitlet beskriver hvordan træningen udvides:
 • Flere duftkilder i samme søg
 • Høje og lave søg
 • Ukendt duftkilde (fører ved ikke hvor kilden er)
 • Tærskler og hjørner (søgning ved indgange til områder og i hjørner)
 • Store områder
 • Små eller trange områder
 • Tomme områder
 • Duftkilder som det er svært ellert umuligt at komme til
 • Nye dufte
Markeringar. Kapitlet beskriver indlæring af at hunden markerer, at den har fundet duftkilden. Det anbefales at man før indlæring af markering sikrer, at hunden fastholder at den har fundet duftkilden, selv om den forstyrres. Kvalitetssikring. Der beskrives forskellige måder, at arbejde med dette på: Er du sikker?, Jeg ser dig ikke!, Omvendt lokning, Den forvirrede fører og Jeg kommer straks!

Der beskrives følgende markeringer: Blive ved kilden (som minder meget om at fastholde, som beskrives under kvalitetssikring), næsen holdes på kilden, sit eller dæk, halsgivning eller kradsen.

Igen meget detaljeret beskrevet, herunder at markeringen er en ekstra adfærd ovenpå søget og fundet af duftkilden, og at man skal være opmærksom på ikke at svække de foregående led i kæden. Der beskrives også problemer som blindmarkeringer (huden markerer, selvom der ikke er duft), yderligere markering (duftskyen fremfor kilden), og markering på forstyrrelse

Söksystem och sökplan. Kapitlet beskriver, hvordan man lærer hunden at arbejde på en systematisk måde. Hunden har (eller kan lære) en systematisk måde at søge på (et søgesystem). I den konkrete situation skal føreren lægge en søgeplan, som i høj grad kan være tæt på hundens naturlige ,måde at søge på, men naturligvis tilpas aktuelle forhold og førerens kendskab til hunden.

Störningsträning. Kapitlet beskriver træning med forstyrrelser, under hensyntagen til den specifikke hund, for at styrke dens evne til at arbejde både under træning og konkurrence, og reducere dens påvirkning af forstyrrelser.

Duftforstyrrelser, legetøjsforstyrrelser, naturlige forstyrrelser, godbidsforstyrrelser, konkurrenceforstyrrelser og træning mod konkurrence.

Problemlösning. De almindeligste problemer og løsning af dem beskrives. Typisk er Manglende motivation hos hunden, manglende duftsforståelse, manglende udholdenhed ved kilden og førerfejl – og de fleste (læs: stort set alle) kan henføres til sidste kategori, og meget ofte at føreren går for hurtigt frem ...

Redo för tävling? Kapitlet beskriver forløbet før , under og efter en Nosework-prøve, herunder taktik.

Doftteori och hundens luktsinne. En ganske kort introduktion til duftteori, og hvordan hundens lugtesans fungerer.

Ordlista. En kort forklaring af de vigtigste begreber i Nosework.

Ingen kommentarer: