Rally med forstyrrelser
Morgenturen gik til den mennesketomme strand og som ekstra bonus hørte jeg gøgen for første gang I år.
I dag blev første udgave af Amandas og mit 3-timers intensive rallykursus Bliv endnu bedre til rally! afviklet i Jersie.
8 ekvipager var tilmeldt og det blev mødt at 5 korte baner, nogle kantbånd, fint vejr og en hare, som færdedes hjemmevant på arealet, og bestemt ikke var specielt sky.
Selvom vi under planlægningen synes 3 timer var i underkanten, viste det sig at være en god idé med den tidsramme, for efter introduktionen var hundene på i over 2 timer, og mange var lidt trætte til sidst … Vi synes, at vi med erfaring fra noget, der nærmer sig 500 officielle rallyprøver, har en ballast, som vi kan bruge til at give andre inspiration til at udvikle deres samarbejde med hundene, og vi synes bestemt vi havde skruet et godt og indholdsrigt program sammen.
Nogle stikord fra introduktionen:
- Det er os (førerne) der vil konkurrere, det er ikke hundene
- Vi har ansvaret for at hunden er i stand til at håndtere det, at konkurrere, under alle mulige forhold – indendørs/udendørs, med alle former for forstyrrelser …
- Vi skal kende reglerne og skiltene • Vi har alle muligheder for at finde ud af vilkårene og forberede i forhold til det, når vi tilmelder en prøve
- Der er ting, vi kan kontrollere og ting, vi ikke er herre over – sidstnævnte er vilkår for konkurrencen, og det må vi acceptere og ikke bruge som undskyldning • Det vi kan kontrollere, kan vi forholde os til, og gøre noget ved.
- Som førere kan vi kontrollere vores mentale tilstand – og være bevidste om, hvordan vi vil have det
- En rallyprøve er ikke bare de 1-4 minutter, vi er på banen. Der er et langt forløb fra vi tilmelder en prøve, til vi kommer hjem efter prøven.
- Vi kan være tilbøjelige til at fokusere på ”selve prøven”, træner skiltene, belønne for adfærd ved skiltene. Men vi skal ikke underkende, at langt de meste arbejde ligger før og efter – fx hvordan vi kommer til prøveområdet, hvordan vi varmer op og agerer, ind til vi træder ind på banen og giver klarsignal. Og hvordan vi belønner hunden bagefter, uanset hvor dårlige førere vi har været – for hunden har altid gjort det så godt den kunne, ud fra vores træning af den
- Forløbet fra at belønne for adfærd, til skilt, til flere skilte, til en fuld bane, til mere end en fuld bane er langt og ikke simpelt, men vi som førere har ansvaret for, at hunden i sidste ende kan gå en bane med god intensitet uden belønning. Hvis ikke, har vi ikke trænet godt nok.
- Først en prøverunde, hvor alle deltagere skulle gå to korte baner som til en prøve, én hos Amanda og én hos mig, og gav feedback for stort set alt andet end udførelsen af skiltene. Meget interessant og mange aha-oplevelser, kunne vi se og høre
- Så en individuel runde, hvor to ekvipager havde egen tid hos Amanda eller mig, og de sidste 6 var sat sammen parvis, og skulle gå tre korte baner (en start sekvens, en midt sekvens med 3 skilte, og en slutsekvens), og give hinanden feedback. Dels for at træne at iagttage og give feedback, dels for at opleve, at andre måske havde de samme udfordringer som en selv. Alle deltagere fik således en individuel runde og 3 parrunder med 3 forskellige makkere
- Endelig en afslutningsrunde, hvor alle 8 ekvipager skulle passere nogle rallyskilte, kunne lave øvelser efter eget valg eller lade være, og hvor fokus var på at gå i mål, belønne og få feedback på én gang. Det var skønt at opleve, at ALLE gennemførte denne del fantastisk, her var ingen træthed at spore hos hverken hunde eller førere.
Vi glæder os til at undervise næste hold den 27. maj – der er stadig et par ledige pladser :-) – og mon ikke vi går i tænkeboks med et opfølgningshold?!
Tak til alle kursisterne for engagement, entusiasme og lydhørhed – i var bare en drøm af et hold!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar