onsdag den 26. november 2008

Træning hos Charlotte Lyngholm den 24. november

Mandag eftermiddag – det var begyndt at småsne, men vejrudsigten lød ikke afskrækkende, så selvfølgelig skulle vi træning hos Charlotte Lyngholm! Det tog dog 60 minutter mod de sædvanlige 45 minutter at komme til Tuse Næs, men hvad betyder det, når man skal til træning med begge hundene?
Vejr og sygdom havde reduceret deltagerantallet en del, men vi der kom fik fornøjelse af to luksustræningstimer med henholdsvis to og tre deltagere!
Lille Bjørn er på hold med Catja og Zazu, en herlig Rhodesian Ridgeback. Vi nåede ikke mindre end syv øvelser i dag.
Vi varmede op med lineføring, hvor vi skulle gå almindelig gang, løbe og gå langsom gang med valgfri vendinger (vi tog venstre). Underlaget er vildt spændende, men jeg lærte at træde et skridt til siden, give en plads kommando, og vupti var Lille Bjørn klar. Hans lineføring var rigtig god, og jeg fik også belønnet godt, og hævet intervallerne en del.
I apporteringen arbejder vi meget med at variere øvelser, hvor Lille Bjørn skal holde apporten, for efter 2-3 ens gentagelser gider han ikke mere. Så vi trænede med variationer som:

  • jeg lagde apporten og gik, Lille Bjørn samlede op og fulgte med, jeg satte hånd ind under apport mens vi gik og gav slip-kommando
  • jeg satte mig på hug, lagde eller kastede apporten lidt væk, og Lille Bjørn samlede op og kom med den og lagde i min hånd på slip
  • jeg holdt apport, Lille Bjørn tog den i munden, og holdt til jeg gav slip-kommando

Jeg skal nu fortsætte variationen og hæve kriterierne, så jeg fx under gang bukker mig ned uden at tage apporten, rejse mig igen, og så næste gang tage den, så Lille Bjørn ikke slipper når jeg bukker mig.
I næseprøven trænede vi først starten af øvelsen, hvor jeg klikkeed Lille Bjørn for at sidde i plads, blive siddende mens jeg vendte ryggen til Charlotte, og klikkede for at han blev siddende mens Charlotte fik næseprøvegenstanden og lagde den ud. Det blev rigtigt godt efter et par gentagelser. Diskrimineringen var Lille Bjørn god til, så det var ren overivrighed der gjorde at han en ud af tre gange tog den forkerte. Afleveringen var ikke god, han smed pinden, men det træner vi særskilt.
Så trænede vi rallyøvelsen: ”STOP - Dæk - gå rundt om”. Jeg har klikket en del under gangen rundt, men i dag strammede jeg den. I første forsøg klikkede jeg efter ca. 150 grader og gav en ekstra kommando. Anden gang gik jeg hele vejen rundt og gav et ekstra håndsignal undervejs. Men Lille Bjørn blev flot liggende. Stor jubel!!
Så trænede vi LP1 ståen, hvor Lille Bjørn ikke har problemer med at stå på afstand, men indgangen driller. Jeg stillede ham, gik to skridt, tilbage, han blev stående, men på klikket satte han sig. Charlotte så, at det var min håndbevægelse mod lommen med godbidder, der fik ham til at sætte sig, så nu kom godbidderne op på et bord, og inden vi havde set os om kunne jeg gå både 3 og 4 skridt ud, og Lille Bjørn blev stående både når jeg gik ind og når jeg klikkede!! Igen stor jubel!!
Så var der lige en fællesdæk. Jeg véd af erfaring at gentagelser ikke plejer at lykkes, så jeg tog chancen i første forsøg med 10 meter og 30 sekunder, og det gik flot. Efter belønning og ny dæk kommando gik jeg igen ud på 10 meter og vil hæve til 45 sekunder, men Lille Bjørn rejste sig allerede efter 15 sekunder. Her var dog forstyrrelser, idet Charlotte kom ind i hallen med springet.
Endelig skulle vi træne LP1 spring. Jeg havde som sædvanlig en del rod med at få Lille Bjørn i plads til springet, men lidt lokning med godbid klarede det! Derefter tog han et superflot spring og indtog meget flot plads. Anden gang var det nemt at lokke Lille Bjørn i plads til starten, og derefter træned vi nogle gange separat at sidde i plads ved starten, få godbid, og så gå væk igen, dvs. ikke tage spring.
Det var samlet set en fantastisk træningsomgang. En række bøvlede starter og afslutninger er der kommet facon på, så vi kan træne dem systematisk. Som Charlotte sagde: han kan jo alt det indimellem, nu skal vi bare lære starter og afslutninger :-)

Så blev det Megans tur. Det var et 50 % større hold! Camilla og Emma, Pia og Chivas samt undertegnede med Megan. Men alligevel nåede vi igen syv øvelser.
Vi varmede op med fri ved fod: Almindelig gang, løb og langsom gang med højre vendinger. Det går simpelthen fantastisk; når først jeg har kontakten er Megan blev så god til at følge mig, også i vendingerne – det ender med at blive en favoritøvelse :-). Da vi skulle demo for de andre hang Megan i udgangen, så jeg måtte afbryde øvelsen, med derefter lavede vi en flot øvelse, med et par opmuntringer undervejs.
Så skulle vi træne sidste del af apport udlagt: fra ståen til afleveringen. Megan løb ud, apporterede og tilbage i godt tempo, satte sig ret flot, men så blev det afsløret, at jeg blot satte hånden under apporten for at Megan skulle slippe. Der var ingen slip-kommando. Fy og det skal trænes!
Så udførte Megan en eksemplarisk næseprøve, 10 meter, 6 genstande, hun snusede til to og kom tilbage med den ene, som naturligvis var den rigtige; en anelse skæv plads men ellers supernydeligt!
Så tog vi lige nogle springapporter med metalapporten, og det gik strygende, men igen savnedes slip-kommandoen. Vi bliver nok nødt til at træne den til næste gang …
Fællesdækken kneb det igen med. Jeg stillede mig i 20 meters afstand (ikke i skjul) og Megan rejste sig efter kort tid. Derefter lå hun 60 sekunder, belønning, rejste sig, da jeg var på vej ud, men blev efter en ny afdækning liggende til vi blev dirigeret tilbage efter 25 sekunder. Jeg skal virkelig passe på med denne øvelse, så den bliver bygget ordentlig op igen.
Sid i gruppe. Først 20 meter i 30 sekunder og belønning. Så begyndte Megan at hænge med hovedet, men da hun løftede det kom klikket (35 sekunder) og ny belønning. Hun rejste sig da jeg gik ud i gen, og måtte lige sættes af, så jeg kunne afslutte øvelsen korrekt. Men generelt meget tilfredsstillende.
Endelig skulle vi lige have en fremsending. Feltet lå 10 meter ude. Megan have et lidt langsomt udløb, men stoppede flot midt i feltet og blev dækket af midt i. Superflot, og meget ros, specielt ovenpå søndagens dårlige feltøvelser!

Så det var to dejlige træningstimer. Charlotte forstår som altid at skabe en fantastisk energi på holdet – uanset størrelse! – der er masser af feedback, konkrete ideer til punkter der halter eller slet ikke fungerer osv. Det er sjovt, hyggeligt og totalt inspirerende at komme til træning, og jeg er sikker på at hundene synes det samme: Megan var bare på hele tiden på den gode måde, og jeg kunne dårligt få hende ind i bilen da vi skulle hjem, fordi hun ville følge med Charlotte :-)

mandag den 24. november 2008

Træning i Jersie den 23. november 2008

Jeg synes det var fantastisk træningsvejr i dag! Solen skinnede, det var lige omkring frysepunktet, der lå noget sne og is, men ikke vildt meget, så de ydre omstændigheder var gode.
Jeg havde ikke trænet med Megan siden mandag, så hun virkede også oplagt – men desværre var det de gode dufte på arealet som var mere interessante end mine godbidder. Der skal virkeligt arbejdes med dem …
Vi trænede sammen med Camilla & Emma og Gitte & Era, og jeg bad om at Megan kom til at ligge i midten i fællesdækken. Hun rejste sig de to første gang jeg gik i skjul, så jeg måtte starte med at 20 m afstand synlig i 30 sekunder, belønning, og så ny dæk kommando, hvor hun så rejste sig da jeg gik væk igen. Til sidst kom vi op på 30 sekunder, hvor jeg var i skjul. Meget ustabilt, men vi arbejder videre med det.
Fri ved fod var nok dagens bedste øvelse (!). Jeg bruger nu en 8 x 8 meter kvadrat (som den i stillingsskift under gang i Eliteklassen) som markering, så jeg har noget målbart at gå efter, og i dag var kriteriet at Megan med max 2-3 verbale opmuntringer skulle kunne 8 m, højre om, 8 m, omkring, 8 m venstre om og 8 m. Første gang stoppede jeg efter 4 m, fordi Megan begyndte at snuse. Men så tog vi et fuldt forløb med to opmuntringer undervejs. Og vi lavede to gentagelser (afbrudt af andre øvelser), og det gik bare bedre og bedre. Når Megan er på i den øvelse nu er hun bare på. Dejligt at den øvelse begynder at få lidt facon :-)
I apport udlagt lavede i en opvarmning, hvor jeg selv lagde apporterne og tydeligt markerede højreapporten. Og der var ingen slinger i øvelsen (fuld øvelse). Så lagde Camilla henholdsvis en højre og en venstre apport for os. Og jeg blive igen mindet om, hvorfor jeg skal opdele øvelsen. For udgangen til keglen, specielt vendingen fungerer ikke godt, og så ødelægger den anden den af øvelsen … Men mit fokus var at Megan skulle tage den rigtige apport, og det gjorde hun begge gange. Men jeg synes stadig udløbet er usikkert, jeg er ikke helt sikker på at hun vælger den rigtige før efter at hun er løbet lidt og drejer mod den. Hendes pladser er blevet meget bedre, Camilla mente den sidste var perfekt.
Stå under gang trænede vi alene, og der var ingen problemer med de to forsøg.
Fremsending gik helt galt. Megan blev distraheret af de kegler, der var lagt ud til fri ved fod, og løb flere gange i den retning; vi havde en god fremsendelse på 10 m, og derefter på 20 m, men da jeg skiftede side endte det med dårligt tempo. Så jeg stoppede øvelsen helt.
Næseprøven var heller ikke specielt god. De blev lagt i stjerneform på 20 meters afstand, og i første forsøg løb Megan ud til en kegle cirka 10 meter til venstre for næseprøvegenstandene. Hun blev stående på to ekstra kommandoer, så jeg måtte gå tættere på (10 meter) og pege på genstandene før hun løb hen til dem og tog den rigtige. Næste forsøg gik en anelse bedre, hun løb igen ud til keglen; jeg gav en ekstra kommando, og afventede derefter. Og pludselig begyndte hun at søge og fandt den rigtige og kom pænt ind med den, efter cirka 80 sekunder. Hun er ikke i tvivl om, hvad øvelsen går ud på, og det er da positivt.
Så alt i alt ikke den mest strålende træningsdag, men der er da en del lyspunkter kan jeg godt se, nu jeg skriver dette :-)

lørdag den 15. november 2008

Klikkerinstruktøruddannelse - 14. november 2008

Den 14. november nåede vi så til 4. dag af Hund & Trænings klikkerinstruktøruddannelse. Jeg har tidligere skrevet begejstret om form og indhold og de tre superundervisere/-instruktører Christina Ingerslev, Karen Ulrich og Karen Frost. Og det høje niveau holdes naturligvis, så derfor vil jeg her nøjes med at skrive om dagens program.

Opsamling. Vi talte om de afsluttende prøver på kurset, dels den skriftlige eksamen den 8. kursusdag, dels den praktiske prøve med hundene den 9. dag. Det glæder jeg mig til. Den skriftlige prøve på 1 time skal dokumentere, at vi har fået fat i de grundlæggende begreber indenfor klikkertræning, og den praktiske prøve skal dokumentere, at vi kan anvende teorien i praksis på vores egen hund.

Hjemmeopgaver. Så skulle vi vise hvor langt vi var nået med vores hjemmeopgave, fri shaping af vilkårlig adfærd. Det går supergodt med Lille Bjørn, som tilbyder at dreje hovedet til venstre. Vi fik også lejlighed til at træne forskellige andre øvelser, for Lille Bjørn er jo ikke til mange gentagelser :-) Vi fik trænet at holde på apport til ”slip”, fremsending til target, diverse fri ved fod elementer samt nogle rally øvelser. Lille Bjørn var meget tændt og koncentreret, så det var bare en fornøjelse!

Teori om stimuli. Christina Ingerslev holdt et rigtigt godt indlæg om Stimuli (= alt det, der kan opfattes af hunden) og vigtigheden af at kunne kontrollere stimuli for at få effektiv træning. Nogle af de vigtige pointer:

  • Signaler (er også stimuli) udløser respons med konsekvens (fx ”dæk” --> hunden dækker --> hunden får godbid)
  • Signalet er en tertiær forstærker, som øger sandsynligheden for respons (fx at hunden dækker), som efterfølges af sekundær forstærker (klik) som udløser primær forstærker (godbid)
  • Signaler kan have mange former (auditive, visuelle, taktile (berøring) og dufte) og er afhængige af omgivelserne (context cues)
  • Adfærd skal først navngives, når den kan gentages med høj intensitet, så der er en adfærd til et signal
  • Vær tydeligt og brug kun ét signal ad gangen – hvis man bruger flere vil det mest fremtrædende blokere for det/de mindre fremtrædende
  • Signalet skal generaliseres, så hunden reagerer på det under alle forhold

Så skulle vi arbejde med signaler i praksis. Vi skulle dels træne ændring af et verbalt signal til et andet, dels udskifte et håndsignal med et verbalt. I første øvelse ville jeg skifte ”dæk” ud med ”kaffe”. Først skulle jeg sikre at dæk var indlært, og derefter anvende kommandoen kaffedæk, med hurtig nedtrapning til kaffe … dæk og så kaffe. Og det virkede forbløffende hurtig. Så hvis jeg vedligeholder dette signal kan Lille Bjørn dække på signalet ”kaffe” :-) Derefter ville jeg udskifte mit håndtegn for sit med det verbale signal ”fløde”. Det kom ikke helt på plads, men der begyndte at komme reaktion på ”fløde”, så det skal vi da lige træne på plads hjemme! Det er rigtigt praktisk at kunne skifte signaler, fx hvis to indlærte kommandoer (fx stå og sit) ligger for tæt på hinanden lydmæssigt; så kan den ene skiftes ud med en anden, der adskiller sig tydeligere.

Så blev vi introduceret til øvelsen Aflevering i kurv: Karen Ulrich fortalte hvordan hun havde trænet denne øvelse med sin beagle Socks, og demonstrerede hvor dygtig Socks er til øvelsen. Og derefter skulle vi planlægge, hvordan vi ville træne øvelsen med egen hund. Øvelsesplanlægning er fornuftigt, fordi man får overvejet en række væsentlige forhold omkring øvelsen, fx hvordan den færdige øvelse præcis ser ud, og hvilke deløvelser den skal deles op i, og dermed trænes i.

Næste trin var naturligt at gennemføre træningen i praksis. Jeg startede med klik for at kigge i baljen, derefter blev et lege-reb lagt ned i baljen, og der blev klikket for interesse for det og dernæst at det blev løftet. Jeg skulle være temmelig hurtig med klikket, ellers røg rebet ud af baljen, når Lille Bjørn løftede hovedet. Men til sidst, da jeg stillede mig, så han ikke skulle dreje hovedet, når jeg klikkede, fik vi et godt flow, hvor han løftede reb, fik klik og smed rebet i baljen. Det er en hjemmeopgave til næste gang OG en eksamensopgave, så den skal vi nok få arbejdet videre med.

Derefter skulle vi i grupper udarbejde et kursusprogram for et begynderklikkerhold. Lisbeth, Lillian og jeg fik skrevet et ret godt program synes vi selv. Det er spændende at diskutere hvad man skal have med på sådan et hold, hvor hverken hunde eller førere kender klikkeren, så deltagerne får den rette ballast til at klare ”dagen og vejen” eller at fortsætte med træning mod større mål.

Så var der lidt opsamling på dagen, herunder fik vi træningsloggen, som vi afleverede sidst, retur med Karen Ulrichs gode kommentarer.

Endelig fik vi hjemmeopgaver for til næste gang. Vi skal træne aflevering i kurv, samt udarbejde et oplæg til en teoriaften for et hvalpehold.

Jeg glæder mig bare rigtigt meget til vi skal mødes igen den 5. december.

torsdag den 13. november 2008

Skøn træningstime i Jersie

Hold da op en god træningstime vi havde i Jersie i dag :-)
Vi var Camilla og Emma samt Megan og mig.
Jeg havde planlagt et forløb med Megan med en række øvelser/momenter og præcise kriterier for succes, og det fulgte vi stort set. Et par gange måtte jeg justere kriterierne, og vi tog lige lidt ekstra, nu det hele gik så godt.
Vi begyndte med en fællesdæk, fuld LP3. Selvfølgelig er Camilla og Emma ikke verdens største distraktioner, men der bliver klikket ind imellem, men Megan lå eksemplarisk fulde 4 minutter, og da både dækken (verbal, første kommando) og afslutningen var perfekt – kunne vi virkelig juble. Megan har ikke ligget 4 minutter siden hun blev champion.
I sid i gruppe skulle jeg for første gang i skjul. Så vi startede forsigtigt med 10 m og 10 sekunder og derefter 20 sekunder i skjul. Og det gik fint.
Fri ved fod øvede jeg på en ny måde. Jeg havde lavede et 8 x 8 meter kvadrat markeret med kegler, og havde sat som succeskriterium at jeg skulle have kontakt med Megan i et forløb som bestod af 8 meter alm. gang, venstre drejning og 4 m alm. gang. Det gik fint, og som planlagt gjorde vi det fire gang i træk – og så jubel og leg. Når jeg oplever Megan som i dag, begynder jeg virkelig at tro på, at der kan kommer en fornuftig fri ved fod ud af dette til sidst!
Stillingsskiftet dæk-stå gik slet ikke som planlagt. Indendørs kan vi lave det perfekt på 20 m, men da jeg begyndte på 15 m rykkede Megan lidt frem. Så måtte jeg trappe ned og vi endte på 5 m, før det lykkedes. Så prøvede jeg at bygge op derfra, men rigtigt godt blev det ikke, så vi stoppede efter en succes på 6 m.
I den dirigerede apportering var Camilla dommer, og vi havde valgt en højre apport. Jeg havde et mellemsucceskriterium, nemlig at Megan skulle følge med i vendingen ved udgang til kegle, og jeg skulle klikke for første kontakt efter vendingen, og det fungerede rigtigt fint. Da jeg vendte mig om for at skulle sende hende til apport kiggede hun væk; jeg ventede til hun kiggede på mig, og så kom det rolige håndtegn Charlotte har lært mig, og apportkommandoen i slutningen af bevægelsen. Og – surprise – Megan løb perfekt ud til den rigtige apport og kom tilbage og afleverede flot. Herligt!!
Så skulle vi prøve stå under gang omkring førnævnte kvadrat. Det startede ikke så godt, fordi Megan satte sig på stå-kommandoen. Så måtte vi lige væk fra kvadratet og ned i tempo og det blev ved med at gå galt, og jeg fandt ud af det nok var min kraftige kropsdrejning der trykkede hende. Og ja, da jeg kun drejede hovedet, når jeg gav kommandoen, fungerede det fint. Så gik vi i gang ved kvadratet og det fungerede fint.
Så skulle jeg hjælpe Camilla med en LP3 næseprøve, hvor genstandene blev lagt på Palle Bergsø facon dvs. i rektangel med god afstand imellem de enkelte pinde, og den med fært ligger i midten i bageste række. Emma gjorde det naturligvis super flot, så jeg synes også Megan skulle prøve – og hun gjorde det også superflot, bortset fra at hun blev ”inspireret” af Emmas afslutning og smed næseprøven til sidst foran mig.
Så til indkald med stå. Jeg er ved at komme af med det verbale signal, så jeg tog først et indkald med håndtegn og 1 sek forsinket verbalt signal, og så et indkald med rent håndtegn. Og det gik flot i begge tilfælde.
Så til fremsendingen. Først fremsending til kegle på hhv. 5 og 10 m afstand. Dernæst ville jeg lave alm. fremsending til felt (LP3), men der blev Megan i første omgang distraheret af nogle kegler fra kvadratet, men rettede op uden kommando og løb til det rigtige felt. Så stillede jeg hende ved en kegle 10 meter fra feltet og gik ud til en kegle 5 m fra, og sendte hende først til venstre mod felt, og derefter til højre mod felt. Det gik flot, men tempoet skal op. Det er tydeligt at Megan skal vænne sig til, at blive sendt til felt når jeg ikke står lige ved hende. Vi har heller ikke trænet det så længe …
Så sluttede jeg med stillingsskiftet sit-stå, og det gik rigtigt godt med perfekt skift på først 15 siden 25 meter.
Og som bonus, nu det gik så godt, tog vi lige en tur rundt om kvadratet med sit under gang, og der var ingen slinger i valsen.
En times skøn træning, med masser af jubel og leg indimellem. Det er bare dejligt når næsten alting fungerer rigtigt godt, også med hævede kriterier i flere af øvelserne.
Der var godt nok meget overskyet, men regnen begyndte først da vi kørte hjem, så også på det punkt var lykken med os.

søndag den 9. november 2008

Engelske springer spaniels og lydighed

[I firkantet parentes tilføjelser 09.11 kl. 12.45, så det bliver for spaniels, ikke kun engelske springer spaniels]

Det er ikke voldsomt mange engelske springer spaniels (ESS) der deltager i lydighedsprøver i Danmark.
I år har jeg oplevet i alt 4: Nova (Camilla Frimodt Dindorp), Carlos og Laika (Katrine Søegaard) samt vores egen Megan.
Det kunne jeg godt tænke mig at der blev ændret på :-)
Jeg har de sidste dage skrevet med tyske Yvonne Keeve, som har Sporty Springers . Søndag den 2. november vandt hun en Eliteklasse (OIII) med i alt 15 hunde med sin ESS Desperados Undis. Og tre andre ESS – heraf to af Yvonnes opdræt – konkurrerer i Eliteklasse i Tyskland. Og det kunne da være rigtigt spændende hvis der ligefrem kunne være konkurrence på Elite-niveau med ESS i Danmark!!
Yvonne fører en uofficiel lydighedsrangliste for ESS i Tyskland, og den idé kunne jeg godt tænke mig at kopiere til danske forhold. De danske regler kunne være:
  • Alle DKK-stambogsførte ESS [spaniels repræsenteret i Spaniel Klubben i Danmark] som deltager i officielle LP-prøver deltager i konkurrencen
  • Op til fem resultater pr. ESS [hund] tæller med
  • Points til konkurrencen er de opnåede antal point ved en prøve, med følgende vægtning:
    o LP1: Vægt 1
    o LP2: Vægt 1,5
    o LP3: Vægt 1,75
    o LPE: Vægt 2
  • Der udregnes et gennemsnit pr. hund som antal point i alt divideret med antal prøver

Kennel Border to Border belønner årets vinder med en pokal og en flaske champagne.
Jeg skal nok gøre passende reklame for dette tiltag, og håber det kan få flere ESS [spaniels] på banen i lydighedskonkurrencerne.

For 2008 ville resultatet have været (med forbehold for at der kan være ESS [spaniels] med til de sidste to prøver i år, og at jeg har overset nogle fra årets konkurrencer):

  1. Engelsk springer spaniel Happy Lean's Brown Sugar (Megan) fører Paul Lysholdt Rasmussen, 421 point
  2. Amerikansk cocker spaniel Truly Yours Joe Kool (Louie) fører Frank Kristensen, 323 point
  3. Engelsk springer spaniel Val Mo Li's Tyr (Carlos) fører Katrine Søegaard, 251 point
  4. Welsh springer spaniel Red And White's Enna Eneste (Enna) fører Kristine Møller Jeppesen, 169 point
  5. Welsh springer spaniel Red And White's Korint Von Bagsværd (Kiwi) fører Kristine Møller Jeppesen, 167 point
  6. Cocker spaniel Stardew One Night Of Sin (Cocktail) fører Susanne Merris, 164 point
  7. Cocker spaniel Blenkarn Lion King (Boban) fører Dorte Lauritsen, 152 point
  8. Engelsk springer spaniel Sieger's One In A Million (Laika) fører Katrine Søegaard, 139,5 point
  9. Engelsk springer spaniel Dietrich (Nova) fører Camilla Frimodt Dindorp, 138 point

PS: Jeg er ved at undersøge, hvad der skal til, for at konkurrencen kan blive officiel i Spanielklubbens regi.

søndag den 2. november 2008

Dansk Politihundeforening

Da jeg fik offentliggjort artiklen ”Om undervisning af mennesker” i Hund & Trænings april nummer 2008 affødte det bl.a. en henvendelse fra Dorthe Nielsen fra Dansk Politihundeforening. Det endte med en aftale om, at jeg skulle holde et indlæg i forbindelse med det årlige arrangement for foreningens områdeinstruktører om emnet ”Sådan gennemføres et godt undervisningsforløb!”
Man kan læse om Dansk Politihundeforening her (og nej, de er ikke stolte af hjemmesiden).
Dansk Politihundeforening har ikke haft en ensartet officielle uddannelse for lokalinstruktørerne. Man har nu udvalget 2 personer (områdeinstruktører) fra hvert område i alt 14 personer (En blanding af civile og politi) til at varetage uddannelsen af lokalinstruktørerne. De enkelte områdeinstruktører har forskellige baggrund, men er kompetente mennesker, som har et ønske, om at gør et stykke arbejde for foreningen. På konkurrenceplan har de haft/har de gode resultater med deres hunde.
Områdeinstruktørerne samles årligt en weekend til efteruddannelse med en masse træning med hunde, og så noget teori. Jeg var på i dag (1. november) 17-19 og inden havde kursisterne været ude at træne fra kl. 9.
Mit indlæg havde tre hovedemner:
  • Hvordan man planlægger et godt undervisningsforløb, hvor faglighed, pædagogik og engagement tilsammen skaber et godt forløb?
  • Hvordan man møder sine kursister på en professionel måde, og vedligeholder gode relationer i hele kursusforløbet?
  • Om erfaringsudveksling, ideer til at mødes indimellem til faglige indlæg og erfaringsudveksling.

Det var dejligt, at deltagerne ikke var helt møre efter en hel dags træning :-) Der var masse af dialog og diskussion om alle mulige emner. Jeg nævner i flæng:

  • Klikkertræning versus traditionel træning
  • Shaping som træningsteknik
  • Klikkertræning af høns
  • Motivation af kursister
  • Hvad gør man, hvis man ”går i sort” (taber tråden)?
  • Hvordan udbredes kendskabet til Dansk Politihundeforenings træning (markedsføring)?
  • Hvordan udveksler man erfaringer efter denne weekend, og holder kontakt i gruppen?

Det var meget inspirerende for mig, og jeg håber deltagere også fik en masse med hjem!

Jeg måtte jo indrømme, at mit kendskab til træningsarbejdet i Dansk Politihundeforening er begrænset, så jeg fik straks en invitation til at besøge Skovbo afdeling.

I øvrigt fik jeg en fantastisk kompliment. På et tidspunkt kom vi til at tale om Charlotte Lyngholm, og en af deltagerne fortalte, at han havde haft hende til at give introduktion til klikkertræning for sine instruktører. Jeg udbrød spontant: "Charlotte er bare vildt inspirerende", og han svarede: "Det er du også!".

DEN kompliment kan jeg leve højt på MEGET længe :-)

lørdag den 1. november 2008

Hverdagstræning

De kommende måneder vil jeg sjældent få mulighed for at træne ret meget på hverdage, bortset fra den ugentlige træning med Lille Bjørn og Megan hos Charlotte Lyngholm.
Jeg har derfor de sidste par uger forsøgt at køre et cirka ½ times program sidst på eftermiddagen, så alle hundene bliver trænet lidt; jeg forsøger at lægge en plan for hver hund, men har jeg ikke det improviserer vi. Det skal dog helst skemalægges, så jeg får dækket de forskellige øvelser på en hensigtsmæssig måde.
Otto på 10 år er også med, men det er kun for hyggens skyld :-)
Øvelserne er en blanding af LP (delmomenter), rallyøvelser og fri shaping, som jeg pt. bruger på alle hundene for at fremme kreativiteten.
Dagens program blev gennemført i haven med vådt græs, 5 grader og begyndende mørke.

Før jeg fortæller om dagens program må jeg dog lige undtagelsesvis fortælle om vores aftensmad:
Til forret fik vi en anretning med:
  • Ristede græskarkerner med havsalt
  • Løgismoses hjemmerøgede laks med Crème fraîche creme med basilikum og rosa peberkorn
  • Kogte vagtelæg
  • Dertil Freixenet Dulce

Til hovedret:

  • Stegt andebryst marineret i brown ale og sød sherry.
  • Sprødstegte kartoffelskiver med knasende krydderurter
  • Stegte hokkaidostrimler
  • Grønlangkål sauteret i fløde med æble eddike og honning
  • Dertil Merlot 2004 fra Ella Valley Vineyard, Israel

Så kunne jeg ikke mere, men Kirsten kunne lige få plads til en chokolademousse fra Løgismose :-)

Og så noter fra dagens træning.

Først Lille Bjørn:

  • Kirsten hjalp med næseprøven, hvor vi bortset fra at afstanden til næseprøvepindene kun var 5 meter gennemførte en fuld LP3. Det var bare en fornøjelse at se Lille Bjørn arbejde i denne øvelse: Han søgte fra venstre mod højre, tog nr. 1, 2, 3 og 4 i munden og smagte på dem, og vendte så tilbage til nr. 3 (den rigtige) og bragte den ind, og sad med den til han fik klik. Derefter prøvede vi LP1 med to genstande med pæn afstand, først den rigtige til venstre. Den tog Lille Bjørn bare og kom ind med den; da han ikke havde været ude ved den højre byttede vi lige om på dem. Og så måtte konstatere at Lille Bjørn ikke gad den øvelse mere: Han løb hen til den ene genstand (den uden fært) og begyndte så at løbe væk fra genstandene; på en ekstra ”find” kommando kom han dog tilbage og fandt den rigtige og kom ind med den. Men jeg burde naturligvis have tænkt på at han ikke gad de gentagelser …
  • Så tog vi et LP2 frem- og tilbagespring. Jeg måtte lige tage mig i at prøve at få ham i plads i begyndelsen (det var KUN springet der skulle trænes), så fra stå fik han kommandoen ”spring” og sprang flot, og næsten samtidig med ”tilbagespring” var han på vej tilbage og endte i flot plads. Super!
  • Så tog vi nogle rally øvelser: ”Sit foran, højre rundt og stop” samt ”Sit foran, venstre rundt og stop” – ingen problemer når man må bruge håndtegn og træde lidt tilbage for at få hunden i sit :-) Derefter skulle vi have ”Stop- gå rundt om hunden”; det var lidt sjovere, for da jeg kom cirka 120 grader rundt rejste Lille Bjørn sig. Så vi måtte lige arbejde med at klikke for at blive siddende, så jeg kunne arbejde mig gradvis rundt. Det svære punkt er lige efter 180 grader, så vi skal have trænet dette noget mere.
  • Til sidst tog vi lige 3 minutter fri shaping, hvor jeg arbejder med at han tilbyder venstre drejning af hoved og efterhånden også krop. Nu holder han hovedet to minutter i ca. 110 graders vinkel før klik – det er en hjemmeopgave på klikkertræneruddannelsen.

Så blev det Megans tur:

  • Først en LP2 apportering med metalapport (for at hun skulle vænne sig til den). Det blev en meget skæv plads …, hvornår lærer jeg at holde afslutningen adskilt fra resten af øvelsen når vi træner :-(
  • Så en LPE apportering, og det gik super bortset fra en skæv plads – se foregående punkt.
  • Så tog vi lige nogle rally øvelser. Jeg har tilmeldt Lille Bjørn en prøve 14. december, og så skulle Megan også lige meldes til, så vi skal lige genopfriske nogle øvelser. Vi tog lige ”STOP - Sit foran - Højre rundt til Plads”, ”STOP - Sit foran - Venstre rundt til Plads”, ”STOP - Dæk - gå rundt om” (2 gange) og ”STOP - Stå, gå rundt om” (2 gange) og det gik fint – Megan har ikke udført de øvelser i mange måneder, og hun var tydeligt opmærksom, og fik masser af belønninger. I sidste øvelse hvade vi nogle indledende forvirringer, fordi Megan dækkede på stå-kommandoen, så den måtte vi lige indøve forfra. Og så skal jeg virkelig passe på kropssproget, nu vi arbejder med fri shaping, for hver gang jeg bevæger mig fx for se på hende, tilbyder hun adfærd.
  • Så vores 3 minutters shaping, hvor Megan er blevet super til at tilbyde mange flotte stillingsskift, og hvor jeg snart skal have sat nye kommandoer på primært stå-dæk, dæk-stå, sit-dæk og sit-stå.
  • Til sidst legede vi med Megans Kong Wubba, som hun er helt pjattet med :-)

Til sidst Otto:

  • Han er blevet glad for springet, så jeg stod nu ved siden af springet og forsøgte at få et frem- og tilbagespring uden håndtegn. Det gik fint nogle gange, men så gik han i stå ved tilbagespringet og peb, og tog så nogle sjove høje spring over springet: han sprang nærmest op på stedet og fløj over. Så prøvede jeg at stille mig foran springet som til LP2, og efterhånden fik jeg med hjælp med håndtegn et frem- og et tilbagespring.
  • Shaping er lidt ensformig med Otto, fordi han i princippet kun tilbyder tre typer adfærd: at sitte, at bakke og at pibe. Så jeg arbejder nu med – ret ambitiøst! – at få ham til at dække. Det er ambitiøst fordi vi aldrig har kunnet få ham i dæk, end ikke med lokning. Så nu forsøger jeg ved at klikke for nedad bevægelser når han sidder, det blev til 12-15 klik på 3-4 minutter, så må vi se hvad det udvikler sig til.

Når jeg skriver dagbog efter træningen bliver jeg lidt imponeret over hvor meget man kan nå på en god halv time – herligt!