tirsdag den 17. december 2024

2024 – Master of Mental Training™, Sommelieruddannelse og Hunde

Max og Otto hygger 💓

Det vigtigste der er sket for mig i 2024, er at jeg traf beslutningen om at søge om at komme på Rasmus Baggers Mental Trainer Practitioner™ uddannelse – og at jeg blev optaget.

Uddannelsen omfatter 4 moduler à 2 dage. Allerede efter det første modul den 7.-8. november 2024 besluttede jeg at søge om at blive opgraderet til Master of Mental Training™ (MMT), som omfatter 10 moduler à 2 dage, de første 4 identiske med Mental Trainer Practitioner™.  Også det blev jeg optaget på.

Det er virkelig det rette kursus på det helt rigtige tidspunkt. Jeg har allerede efter de to første moduler fået virkelig meget inspiration i forhold til mit eget liv, og til potentialet i at kunne fungere som coach og mentaltræner på højt niveau.

Fundamentale ting som at sætte mål for mit liv, klarlægge mine værdier og anvende Stephen R. Coveys 7 gode vaner i praksis har betydet et mentalt boost og at jeg i min ugentlige planlægning (vane 3: gør det første først) får fokuseret på de rette ting: de vigtige ting, som ikke haster.

Jeg kommer til at skrive meget mere om forløbet, lige nu er jeg lykkelig for at være blevet en del af det fantastiske hold, som er i gang med MMT-forløbet. Det er Rasmus Bagger personligt der står for al un-dervisningen. Det er seriøst vildt inspirerende: han er utroligt vidende, inspirerende og forrygende til at lære fra sig – med ét ord: karismatisk.

Hvis jeg skulle karakterisere min egen læring indtil nu, så er årets ord: Ressourcefuldhed.

* * *
Champagne og østers med whisky 👌

Den anden store uddannelse jeg er i gang med er Sommelieruddannelsen hos Vinakademiet, et forløb over 21 hele dage. De 16 første dage er gennemført, de sidste 5 afvikles i januar og februar 2025, den sidste er den afsluttende eksamen. 

Det er en meget krævende uddannelse, der er masse af hjemmearbejde og meget der skal læres udenad. Det er et stort område man skal dække som sommelier. Jeg kan nævne:
  • alt det der sker inden vinen ender hos forbrugeren (vindruer, druernes udvikling, sygdomme, vinfremstilling, lagring mv.),
  • vin i alle fremtrædende vinlande repræsenteret på det danske marked som Frankrig, Italien, Tyskland, Østrig , Spanien, Portugal, en række andre europæiske lande, oversøiske lande (fx Argentina, Chile, Australien, New Zealand, USA, Sydafrika). Viden om vilkårene for vindyrkning, lovgivning, klima i bred forstand, distrikter, druesorter, vinstile osv., 
  • på tværs af ovenstående Champagne og andre mousserende vine, samt sødvine og hedvine, 
  • mad og vin,
  • spirituosa,
  • øl,
  • bedømmelse og beskrivelse af vin, herunder defekter i vin.
Jeg har skrevet om det før, men gentager det gerne: den helt store gevinst for mig er, at jeg har fået en meget mere kvalificeret tilgang til at vælge, smage og kommentere vin. At gå efter det specielle, det utraditionelle; at kunne værdsætte detaljer og helheder, som jeg ikke på samme måde har kunnet værdsætte før; og at kunne analysere en vin systematisk og sætte ord på oplevelsen efter en anerkendt proces.

Det mentale og vin, to vidt forskellige emner, men begge emner som jeg brænder for. At jeg i mit første hele år som pensionist har fået mulighed for at komme på topniveau uddannelse i og nørde igennem på begge områder er et privilegium. 

Man skal ikke være ret længe sammen med mig, for at opdage, at det er to emner jeg brænder temmelig meget for, og jeg deler gerne min viden - så pas på 😉

* * *

På hundefronten er Max blevet pensioneret efter en lang karriere, som sluttede i år med bl.a. deltagelse i DM i rally 2024 og Årets Hund i rally 2023 og 2024. Vi gik en del fantastiske prøver, og også nogle hvor tingene ikke helt spillede. 

Det var meget svært for mig at få afsluttet hans konkurrencekarriere på en ”rigtig” måde – den perfekte prøve og så stoppe. Det var ikke mindst svært mentalt. Kun meget sent gik det op for mig, at der var noget med synet – det er kommet gradvis og han er helt blind på venstre øje nu.

Jeg har ikke glemt, at jeg har lovet et særskilt blogindlæg om vores konkurrencekarriere, men det haster ikke. Han nyder et meget, meget velfortjent otium og jeg har utallige minder om en fantastisk karriere i mange forskellige discipliner, som jeg nyder at kunne tænke på.
 
Otto med bold ved juleafslutning hos Shandi (foto: Shandi) - årets foto!

Otto debuterede i ekspertklasse i rally i juli; vi har gået nogle få prøver, og har lidt i kalenderen næste år. Jeg er meget bevidst om, hvad der mangler, for at vi kan begå os i klassen, og det betyder at grundtræningen er kommet i fokus, så vi får den nødvendige skarphed i positionerne. Jeg kan godt mærke, nu jeg skriver dette, at jeg virkelig skal overveje, om jeg brænder tilstrækkeligt for Otto i rallysammenhæng.

Vi ”debuterede” (efter 3 års pause kan man vist godt kalde det en debut) i Freestyle 1 i november og jeg blev ærligt talt ret tændt på det. Processen med at finde musik, de rigtige tricks, udvikle historien – det væltede frem med gode minder. Det specialdesignede opvarmningsprogram - ikke mindst musikvalget - vi havde lavet til en træningsklasse dagen inden debuten, var noget af det sjoveste og følelsesladede jeg har prøvet.

Mine trænings- og konkurrenceplaner i 2025 handler derfor meget naturligt mere om Freestyle end om Rally.

På arrangørsiden har vi igen i år har holdt en del prøver (24) i Sydkystens Hundeskole og der er 10 i kalenderen næste år. Men derefter er det også stort set slut. Der bliver nogle enkeltstående ”hyggeprøver”. DM-/ÅH-kvalifikation er godt dækket ind i ”nabolaget” med aktuelt 30 prøver i 2025 i en radius på 60 km fra Præstø.

Som rallydommer håber jeg at have mange gode år i mig endnu, så det fortsætter jeg med 😊

Ellers har 2024 været fyldt med alt muligt, som har bragt glæder og sorger, og sådan er livet jo. Jeg har med 7 gode vaner i ryggen virkelig fået arbejdet med at håndtere situationerne konstruktivt og fået prioriteret, hvad jeg ønskede at bruge tiden på. Jeg har foretaget gode tilvalg og fravalg.

I 2025 håber jeg at kunne anvende både MMT og min viden om vin i lidt større skala. Det er kun i støbeskeen, men da der er nogle drømmemål på begge områder, kommer det gradvis ind i planerne som konkrete aktiviteter.

torsdag den 12. december 2024

Spencer Johnson: Hvem har flyttet min Ost? En enestående måde at arbejde med forandring i dit arbejde og dit liv


Oversættelse af Who Moved My Cheese? An Amazing Way to Deal with Change in Your Work and in Your Life (1998) af Douglas Fullerton. 

En lille, letlæst bog, som fra udgivelsen blev en gigantisk bestseller og fortsat er det. 

Det er en fabel om musene Snif og Smut og de små mennesker hr. Hæm og hr. Ha, som hver dag løber igennem en labyrint for at finde ost, som vil gøre dem mætte og lykkelige. De finder Ostestation O, som opfylder deres behov. Indtil den dag, hvor der ikke er mere ost. 

Snif, Smut, hr. Hæm og hr. Ha reagerer vidt forskelligt på situationen. Der er også en Ostestation N, men nogen finder den før andre, og nogen måske slet ikke … 

På en ganske enkelt måde fortælles en meget dramatisk fortælling om, hvor forskelligt man kan reagere på forandring. 

***

Hvorfor skal du læse bogen? 

Fordi du er nysgerrig efter ved selvlæsning at erfare, hvorfor en lille bog om noget ost, der forsvinder, kan blive en bestseller. Fordi du under læsningen helt sikkert vil reflektere over hvad forandring er for en størrelse, og hvordan du vil reagere på den – formentlig kan du genkende noget af dig selv i mindst én af de fire hovedpersoner. Fordi du tænker, at det kunne da være en sjov gave til én du kender, som ikke er så vild med forandring – faktisk helst ikke ønsker forandring; og kunne give anledning til en sjov samtale om bogen og om hvad den Ost egentlig kan oversættes til i jeres verden.

fredag den 6. december 2024

Darren Hardy: The Compound Effect (2010, 2020)



The Compound Effect beskriver hvordan små ændringer, små valg, gennemført konsistent over lang tid, resulterer i radikale ændringer: Small, Smart Choices + Consistency + time = Radical Difference. 

I [] min kobling til Stephen R. Coveys 7 goder vaner.

1 The Compound Effect in Action giver eksempler på hvad effekten kan være, det være sig indenfor økonomi, helbred, relationer, lykke eller succes. Det afgørende er at træffe valget og fastholde rutinen altid, det skal blive en vane. [Vane 1: Vær proaktiv]. 

2 Choices. Vi foretager valg, valget resulterer i en adfærd, som når den gentages længe nok bliver en vane . En masse af vores dårlige vaner virker ubetydelige, men akkumuleret har de store konsekvenser. Hvis vi ønsker at ændre en vane, skal vi være bevidste om vanen og ønske at ændre den. Et simpelt men effektfuldt værktøj er at starte med systematisk at logge fx pengeforbrug, mad/drikke-indtag, tid brugt på nyheder, i 21 dage; formentlig bliver man chokeret over resultatet, og allerede i processen bliver man bevidst om det uhensigtsmæssige og begynder ligefrem at ændre vanen og dermed grundlægge den vedvarende forandring. [Vane 1: Vær proaktiv]. 

3 Habits. For at ændre vaner skal der meget mere end viljekraft til. Der skal være en drivkraft, et hvorfor. Der kommer ens kerneværdier ind i billedet, som grundlag for at definere sine mål. [Vane 2: Start med slutningen]. 

4. Momentum. For at de nye vaner (og de gode gamle vaner) skal fastholdes, skal der skabes momentum, ved at de indarbejdes i de daglige/ugentlige/månedlige rutiner. [Vane 3: Gør det første først]. 

5. Influences. Vi bliver påvirket udefra utallige gange i døgnet, det meste ubevidst. Vi kan på mange områder styre at vi reducerer adgang til fx TV, radio, avis og sociale medier og erstatter med input, som styrker områder, vi ønsker at styrke fx ”gør din bil til et mobilt klasseværelse”. Vær bevidst om, hvem du omgås og hvorvidt de gavner dig eller ej. Få en mentor. Sørg for omgivelser, der styrker det, du vil opnå. [Vane 1: Vær proaktiv & Vane 3: Gør det første først]. 

6. Acceleration. Man skal ikke lade sig nøje … når man når grænser for sine mål skal man forsøge at sprænge dem, gøre noget ekstra, præstere over forventninger eller gøre noget ekstra. [Vane 7: Slib saven]. 

Conclusion. Gør det! Der er masser af hjælpeskemaer gratis til rådighed på The Compound Effect Worksheets. [Vane 3: Gør det første først].

* * *

Hvorfor skal du læse bogen? 

Fordi den giver en masse gode råd, understøttet af letforståelige og overbevisende eksempler. Fordi rådene er understøttet af enkle værktøjer, flere eksemplificeret i bogen. Fordi den er lige til at gå til læsemæssigt. Fordi den er realistisk implementeringsmæssigt – det er ikke held der skaber din fremtid, der er ikke genveje til succes: det er DIG, din vilje, dine mål, din vedvarende indsats – som gør forskellen. 

 Jeg har tilmeldt nyhedsbrevet, med en daglig video til inspiration: Home - Darren Hardy

onsdag den 4. december 2024

Motivation, Otto, Freestyle, Rally

Fra dagens skønne FS-træning

I betragtning af at jeg kalder min blog for en hundeblog, har der stået forbløffende lidt om hunde på det sidste 😉

Jeg har nævnt at Max er gået på pension, men hvad med Otto?

Sandheden er, at jeg har manglet motivation, i forhold til Freestyle og især Rally.

Definition af motivation fra Rasmus Bagger:

(c) Rasmus Bagger

Det har jeg spekuleret meget over den seneste tid. 

Jeg har faktisk så sent som i går været et sted, hvor jeg tænkte, at jeg ”kun” ville fokusere på Freestyle med Otto. Jeg genså videoen fra 27. oktober af vores debut i FS1, og blev bekræftet I at vi begge hyggede os rigtigt meget til den prøve – og til generalprøven dagen inden. 

Jeg har fået ideer til den videre udvikling ikke mindst fra Louise Vig (tak!) og lagt en meget overordnet træningsplan. 

Jeg har naturligvis også, nu jeg er i gang med Master of Mental Training™ uddannelsen, har læst Stephen R. Coveys ”7 gode vaner” og er i gang med Darren Hardys ”The Compound Effect”, tænkt den nærliggende tanke, at jeg selvfølgelig kunne coache mig selv. 

Vendepunktet kom i dag, hvor jeg havde booket en hal til en times træning. Jeg havde en træningsplan i stikord, faktisk kun med FS-punkter. 

Jeg holdt en peptalk for mig selv på vejen og var topmotiveret da Otto og jeg ankom. 

Vi trænede i omkring 50 minutter. Meget varieret, nogle nye øvelser er startet op, nogle gamle er pudset af – og min underbevidsthed havde mindet mig om at have en targetplade med. 

Otto var en stjerne hele vejen igennem. Der var en masse fantastiske fremskridt. Jeg tror det mentale click kom da target kom frem. Otto var ved at vælte mig for at det skulle blive brugt, og da det kom ned indtog han de smukkeste højrepositioner. 

Jeg troede det var løgn, da jeg kiggede på uret undervejs, for tiden fløj afsted, som den gør når tingene er allerbedst. Otto synes godt vi kunne være fortsat endnu længere, jeg måtte puste ud i bilen mens jeg noterede efter træningen. 

Summen af træningen er, at vi selvfølgelig fortsætter med at træne FS, en udvikling af FS1-nummeret. Samme længde men med flere tricks og større sværhedsgrad. Målet er i 2025 at rykke i FS2 og bestå FS2. 

Derudover, som ren bonus, vendte lysten til rally tilbage. Vi arbejdede lidt med nogle rallymomenter, inkl. punkter der ikke stod på træningsplanen. De fungerede! 

Fra mandagens rallytræning hos Hund og Glæde Hundeskole

Så vi er tilbage i rally, træningen bliver helhjertet og målene pudset af. Det første er at få et certifikat i ekspertklasse. Jeg har et meget præcist billede af, hvad der skal til, for at vi kan nå målene. Det bliver synliggjort i træningsplanen. 

Jeg har husket at klappe mig selv på ryggen for flot coachingarbejde.

søndag den 1. december 2024

Stephen R. Covey : 7 gode vaner – Personlig udvikling og livskvalitet

Copyright

Oversættelse af ”The 7 Habits of Highly Effective People – Powerful Lessons in Personal Change, 1989, af Bruno Christensen.

Jeg har netop genlæst 7 gode vaner, som jeg læste første gang i 2008, var begejstret for og … ja, intet seriøst (bevidst) gjorde for at tage til mig.

Det gør jeg nu.

Dels er bogen pligtlæsning i forbindelse med Master of Mental Training™-uddannelsen, dels kan jeg mærke at jeg mentalt er det helt rigtige sted til at tage imod.

Alle kan Google og finde omfattende omtaler af bogen, gennemgang af og tilbud om undervisning i de 7 vaner. Det er en fremragende bog; at anmelde den giver ikke rigtig mening, jeg vil nøjes med kort at beskrive hvad jeg har taget til mig ved anden læsning. For god ordens skyld vil jeg nævne, at bogen er spækket med gode eksempler, tankevækkende eksempler, eksempler som har berørt mig rigtigt meget. Jeg har kunnet genkende mig selv i mange af beskrivelserne, og ønsket at jeg havde været klogere dengang jeg stod i en af de pågældende situationer.

Jeg kan ikke ændre på fortiden, men jeg kan i den grad tage ansvar for nutiden og fremtiden.

De 7 vaner beskriver et udviklingsforløb, hvor man udvikler sin personlige og menneskelige effektivitet. De er udtryk for en modenhedsskala, hvor man udvikler sig
  • fra at være afhængig af andre,
  • over de første tre vaner, som succesfuldt implementeret gør os uafhængige (jeg-paradigmet),
  • implementering af vanerne 4-6 som skaber gensidighed (vi-paradigmet) og
  • den syvende vane, som omslutter alle de øvrige vaner og handler om at fastholde og udvikle det, vi har opnået 
Når jeg opsummerer nedenfor kommer det til at lyde ganske enkelt, og det er det også 😊 Men at komme dertil kræver træning, meget træning, fordi mange – måske de fleste af os – har brugt år af vores liv på at træne noget andet, så vi skal ændre adfærd.

1 Vær proaktiv - Be Proactive®

Vi skal kunne adskille det, vi har indflydelse på (vores indflydelsessfære) fra det vi ikke har indflydelse på (vores interessesfære). Proaktive mennesker arbejder med indflydelsessfæren, der kan man påvirke og gøre en forskel. Hvis vi beskæftiger os med ting indenfor interessesfæren, hvor vi ingen indflydelse har, kommer omgivelserne til at styre os, vi bliver reaktive.

2 Begynd med slutningen - Begin With the End in Mind®

Starten af dette kapitel kunne jeg huske lige så tydeligt, da jeg genlæste den. Den handler om at man skal forestille sig at man kommer til en begravelse, genkender alle dem, der er kommet, kigger ned i kisten og ser, at det er en selv, der er død. Og det gode spørgsmål er: Hvordan vil du huskes?

Han foreslår at man skriver en personlig hensigtserklæring (en filosofi, en trosbekendelse), som – hvis man følger den- vil gøre, at man forhåbentlig opnår at de efterladte vil betragtet en, som den man ønskede at være. Hensigtserklæringen vil være rettesnoren, når man skal træffe små og store beslutninger i livet.

3 Gør det første først - Put First Things First®

Covey beskriver en tidsstyringsmatrice:

Copyright

Hvor skal vi bruge vores tid? Primært skal vi stræbe efter at bruge den i kvadrant 2, vigtige aktiviteter som ikke haster. Kvadrant 1 aktiviteter, er dem der skal løses først, fordi det er vigte aktiviteter med deadline; derefter er mange er tilbøjelige til at bruge tiden i kvadrant 3 eller 4, fremfor 2. Men 2 er den vigtigste, den handler om fx forebyggelse, udvikling af produktionsevne, opbygning af venskaber, opbygning af nye muligheder, planlægning og afslapning, alt sammen noget man kan være tilbøjelig til at skubbe foran sig, men er vigtigt i forhold til ens hensigtserklæring.

Noget jeg virkelig har taget til mig er planlægningen af kvadrant 2 aktiviteter, Covey anbefaler en ugentlig planlægning ud fra de forskellige roller man har; jeg har selv defineret 10 roller: Paul (mig selv), Ægtefælle, Far/farfar, Hundeejer, Ven, Husejer, Rallydommer, Formand for Sydkystens Hundeskole, Investor, Mæcen. Hver uge gennemgår jeg listen med roller i forhold til min hensigtserklæring og identificerer vigtige opgaver den kommende uge; de kommer i kalenderen, så er de prioriterede.

4 Tænk vind/vind - Think Win-Win®

Covey beskriver de 6 paradigmer for menneskeligt samspil: vind/vind vind/tab, tab/vind, tab/tab, vind og vind/vind eller ingenting. Vind/vind (og delvis vind/vind eller ingenting) er det eneste paradigme med langsigtet værdi. Det handler om gensidig respekt og at sikre langsigtede løsninger, fremfor kortsigtede.

5 Søg først at forstå, derefter at blive forstået - Seek First to Understand, Then to Be Understood®

Måske den sværeste af alle vanerne. Langt de fleste reagerer pr. refleks modsat, de lytter ikke for at forstå, men for at kunne svare, de filtrerer gennem deres egne paradigmer: ”Jeg ved nøjagtigt hvordan du har det.”

Hvis du har lyttet og din modpart kan høre, at du har forstået, hvad hun mener – lytning med indlevelse, med den hensigt at forstå - så kan du begynde at fortælle hvad du vil sige.

6 Skab synergi - Synergize®

Synergi handler om at anvende forskellige perspektiver til at løse problemer, at kombinere menneskers styrker gennem positivt samarbejde, at se nye muligheder og opnå mere end man kunne alene.

7 Slib saven - Sharpen the Saw®

Denne vane handler om at bevare om forbedre sit største aktiv, sig selv: fysisk, socialt/følelsesmæssigt, åndeligt og mentalt.

Jeg er først startet på denne udviklingsproces, kan allerede mærke betydelig forskel og jeg kan mærke at jeg brænder for at fortsætte forløbet.