søndag den 27. januar 2013

Lammetæv og lammerack


Det blev en herlig hundedag i går. Først selvtræning med Lille Bjørn og to andre. Det lyder måske lidt helligt, men det føles godt at træne fra 7.45 en lørdag morgen :-). Lille Bjørn er ikke helt tilbage på toppen hvad apportering angår, men det går fremad. Måske er det hallen, jeg skal også have testet det udendørs. Fokusøvelsen indkald med stå skrider rigtigt godt fremad, stadig på ret kort afstand (max 15 meter), men virkeligt skarpe stop. Og vi sluttede med fællesøvelser, som gik flot.

Derefter havde jeg konkurrencehvalpeholdet, som er det mest alternative hvalpehold jeg har haft. Tre deltagere med meget forskellige ambitioner og tilgange til træningen. Så der bliver talt mindst ligeså meget som der bliver trænet, og det er gevaldigt spændende!

Om eftermiddagen deltog jeg med Max på Connis Think-Plan-Do. Vi arbejdede med en anderledes tilgang til fællesøvelserne, hvor førerne stod samlet ét sted, og hundene var spredt i en trekant, og der var også en alternativ tilgang til stillingsskiftene. Max klarede det fint, men lyden i fællesøvelserne er der altså stadig …

Vi trænede disse øvelser hvor vi fik Connis feedback:
  • springapport - med forstyrrende ekstra springspring lige bag ved den udkastede apport. Max ignorerede det ekstra spring og kom flot ind med apporten, pyt med at han tabte den i afslutningen (det var metalporten), det plejer ikke at være noget problem
  • positioner under gang – en masse førerfejl, men bundlinjen er at jeg skal fokusere på positionsindtagelsen i de enkelte positioner, ikke at gå fra og vende osv.
  • indkald med stå – jeg arbejder med Frolic i stedet for legetøj, og det gik fint. Jeg skal eksperimentere lidt mere med det, og først og fremmest huske at variere afstanden
Så var der to timers bestyrelsesmøde i Sydkystens Hundeskole, og det er godt nok en fornøjelse at arbejde i den bestyrelse. Kreativiteten blomstrer, problemer løses og mulighederne skal afprøves. I går fik vi bl.a. godkendt den tiende instruktør i Hundeskolen, vi fik aftalt generalforsamling, vi aftalte yderligere en rallyprøve 31. marts, vi fik lagt en strategi for hal efter 31. marts, vi fik aftalt et LP-kursus med en ny, spændende instruktør. Og en masse andet. Herligt.

I dag var der ingen træning, men nogle friske ture i det kolde vejr.

Selvom hverken Kirsten eller jeg er de store håndboldentusiaster skulle vi se VM-finalen, men spændingen forsvandt desværre ualmindeligt hurtigt :-( Det danske nederlag bliver og vil blive analyseret i alle detaljer. Ok, en VM-finale er noget særligt, men mon ikke mange af os der konkurrerer på mere ydmyge niveauer kender det at have en dårlig dag, hvor bare det meste af det, der plejer at fungere, ikke virker? Og hvad er der at gøre andet end at klø på igen?

Aftensmaden hjemme hos os var til gengæld til den store guldmedalje: lammerack af irsk lam, bagte rodfrugter og blomkålspuré. Dertil Barolo. Så bliver det ikke meget bedre!

fredag den 25. januar 2013

Sagen er bøf


Hvad betyder overskriften? Hvordan går det med Max og bakning? Vil Lille Bjørn få lyst til apporten igen? Hvordan går det med Hundedagene 2013? Er der nogen der selvtræner lørdag morgen kl. 7.45? Få svar på disses spørgsmål i denne blog!

I dag har vi så haft en af vores sjældne træningsfri dage, og dermed en god anledning til at gøre status over effekten af den intensiverede træning.

Den korte udgave: Det går rigtigt godt.

Den lidt længere udgave …

Onsdagens mindre vellykke træning med Lille Bjørn blev skubbet i baggrunden, og jeg mødte frisk til første runde af Johannas LP-træning med Max og Lille Bjørn. Max udvikler sig fantastisk, og jeg oplever større sikkerhed og bedre præcision i de fleste momenter. Han piber stadig i fællesøvelserne, men mindre; og han holder positionerne.

En af dagens udfordringer var næseprøve, hvor Johanna havde lagt et rektangel med 50+ næseprøver, et spring ved siden af, og muligheden for at lave en springnæseprøve. Jeg valgte en ”almindelig” med Max :-) Han søgte og fandt … ikke den jeg havde lagt ud, men anden som jeg havde markeret specielt (brugt for et par dage siden), og lå i genbrugskassen. Så fandt han igen en anden, men der stod søreme Max på, så det var også en, jeg havde brugt tidligere til ham. Så kom han med en forkert, og i fjerde forsøg den jeg havde lagt ud. Flot arbejde og imponerende vilje til at søge videre.

Som dagens øvelse valgte jeg bakning ved siden af, en rally øvelse, som jeg har haft store problemer med at komme i gang med med Max. Johanna greb det an på sin sædvanlige målrettede facon. 1) Hvordan ser to skridt bagud ud? Han bakker, men slår også ud med bagparten. 2) Få ham i setup og gå baglæns (der vidste jeg han kunne bakke), og han bakkede flot. 3) Jeg skulle belønne ham i bakningen i setup, som om han var i plads position, dvs. lidt til venstre for hovedet (så det blev en lige bak). Bortset fra lidt kludren med timing af klik og præsentation af belønning gik det fint. 4) Så ud i pladsposition; der så det også godt ud, og inden timen var omme lavede han den skønneste bak. Jeg har tjekket i dag, og det ser fint ud!!!

Lille Bjørns største problem i fællesøvelserne er at iagttage nabohundene blive belønnet, så han forlod positionen i fællessitten af den grund, men bortset fra det gik de begge flot. Fokusøvelsen var dirigeret apport, og naturligvis gik Lille Bjørn fint i dirigeringen og tog apporten. Afleveringen var lidt sløset, det arbejdede vi separat med og jeg tror at Lille Bjørn er frisk på apporten igen!

Han gennemførte også den store næseprøve flot, og var rigtigt god at arbejde med.

Efter træningen havde Johanna og jeg møde om Hundedagene 2013 . Det ser godt ud med tilmeldingerne, men de hurtige kan stadig nå at få en plads med hund hos Cecilie Køste, Mona Kjernholm eller Helle Damkjær.

I dag var som nævnt træningsfri, så vi blev lige forkælet derhjemme med flamberet peberbøf – så sagen er bøf i mere end én forstand.

I morgen bliver til gengæld en rigtig hundedag igen igen. Selvtræning 7.45 med Max, og ja, der er to andre der er tilmeldt, og stadig plads til 2-3 stykker. Derefter skal jeg undervise på konkurrencehvalpeholdet, hjem med Max, tilbage med Lille Bjørn og deltage på Connis Think-Plan-Do, og så har vi bestyrelsesmøde i Sydkystens Hundeskole.

onsdag den 23. januar 2013

Masser af træning

Bortset fra mandag, hvor jeg selv underviser, er det blevet til en masse gode træningsseancer de sidste 5 dage. Lørdag morgen havde jeg arrangeret selvtræning 7:45-8:45 før hvalpekonkurrenceholdet, og vi var 5 i alt. Jeg havde Lille Bjørn med, og kom alle øvelser igennem, og var specielt tilfreds med fællesøvelserne og positioner under gang.

Søndag morgen havde jeg ikke fået lokket nogen med … Jeg skulle åbne hallen 8:45 og benyttede lejligheden til at træne Max fra kl. 8.00. Vi kom også her igennem alle øvelser, og specielt, dæk, fri ved fod og springapport gik flot.

Tirsdag var jeg i hallen med Lille Bjørn fra 15:30-15:55, og her var fokus på nogle detaljer. Generelt positionen i fri ved fod. At gå mod den rigtige apport efter at have drejet sig korrekt i dirigeringen (jeg arbejder nu med reduceret afstand), sit under gang og visning af felt (i åbenbart vanskelig placering på tofarvet underlag og med flere distraktioner tæt på).

I dag stod den så på rallyhold og LP-hold hos Anita med Max. Da jeg havde fritime mellem de to hold, og dermed kunne komme hjem og spise, valgte jeg at tage Lille Bjørn med også, og trænede med ham inden det første rallyhold.

Jeg har lånt en Manners Minder af Johanna, og den blev introduceret i dag. Det gav nogle gode muligheder i fx indkaldet, men også noget frustration i andre øvelser, da han ville hen til den. Det lykkedes mig at få gjort noget, så han ikke ville komme hen til mig med apporten. Da Anita kom, ville han gerne hen til hende med den. Vi glemmer lige apporten for denne gang, og gør det bedre i morgen, når vi skal træne hos Johanna.

Positioner under gang gik fantastisk, og indkald med stå (bakning + Manners Minder) var et hit!

Max gjorde en masse godt i rallytimen, men der er bestemt også områder vi skal arbejde meget med. Der er en del snusen, skiftet sit-stå var ret skævt, hans tempo når han går på ydersiden i fx slalom og spiral er for langsomt. Og så skal vi have arbejdet seriøst med bakningen. Det bliver kampagnen den næste uge. Og så gik vi i gang med træning af ærespladser, alle fire muligheder, og det kom fornuftigt i gang.

Efter hjemturen og aftensmaden vendte jeg tilbage med Max til LP-holdet. Han blev også introduceret til Manners Minder og den synes han godt nok er fascinerende :-) Der var rigtigt meget der gik godt, og også en masse, hvor jeg skal fundere over kriterier: Han bliver fx siddende og liggende i fællesøvelserne, men der kommer ret hurtigt lyd på; så belønner jeg for at holde position OG lyd? Jeg skal have arbejdet med stillingsskiftet stå-sit (bevægelsesmønstret skal være på plads helt tæt på). Og jeg skal arbejde med antisnus i fri ved fod, hvor hans fokus i øvrigt generelt er rigtigt godt.

Springapporten veksler mellem træapport og metalapport, og er en superfavoritøvelse. Og det er fremsendingen også. I den ene fremsending blev der kastet en apport, som ramte på den anden side af feltet, han ville være fortsat igennem feltet, men reagerede prompte på min stopkommando, og endte superflot bagest i feltet. Lækkert.

I morgen starter næste runde af Johannas LP-hold, og der deltager jeg igen med først Max, derefter Lille Bjørn.

Vi ligger bestemt ikke på den lade side :-)))

lørdag den 19. januar 2013

Årets rallylydighedschampion

Den 2. april 2012 lancerede Johanna Allanach og jeg konkurrencen Årets rallylydighedschampion med. Citat fra bloggen 2. april 2012: ”Og så har Johanna Allanach og jeg et stykke tid talt om, hvordan vi kunne fremme interessen for rally championklassen. Springet fra ekspertklasse til championklasse er stort, og en pind til superchampion er ikke nem at få. Men med dette tiltag Årets rallylydighedschampion håber vi at kunne øge interessen.”

Jeg er så optimistisk at tro, at konkurrencen har gjort en lille forskel. Det er i hvert fald uden for diskussion, at der er rigtigt mange der deltager i championklassen nu.

Jeg har gjort status efter årets første rallyprøve i dag. I alt 56 rallyprøver siden 1. maj 2012 indgår i konkurrencen. 55 ekvipager har bestået en eller flere prøver. Stillingen kan ses her. Nederst på siden er der link til et regneark med detaljer vedr. prøverne.

Der er i alt 21 racer som har fået point samt nogle hunde uden stambog.

Top 10 er pt.

Nr. Race Navn Fører Født Point
1 Uden stambog Nemo Pia Fischer-Henrichsen NA 491
2 Islandsk Fårehund Sælgæti’s Bylgja (Bylgja) Sidsel Rytcher Lauridsen 28.03.2009 490
3 Hvid Schweizisk hyrdehund Horsebo 7 Eleven (Seven) Keld Brun 12.12.2005 488
3 Shetland Sheepdog Ophian Giggly Gucci Go-Getter (Gucci) Annette Klink Dalgaard 28.10.2003 488
5 Islandsk Fårehund Ishundur's Tyra (Tira) Annie Larsen* 07.04.2005 486
5 Shetland Sheepdog Poulsgaards Lonely Blue Star (Mikkel) Pia Fischer-Henrichsen 08.02.2004 486
7 Border Collie Kløverbakken's Jack Sparrow (Neo) Annette Klink Dalgaard 22.06.2007 484
8 Chesapeake Bay Retriever Holckenhus' District Attorney (Spot) Charlotte Lia* 14.12.2003 477
9 Collie Tvingsfields Elektric Dancer (Daisy) Susanne Sørensen 18.09.2005 474
10 Gronendael A-Te-Ell's Madame Viola (Viola) Ulla Høm 15.06.2005 471

Det er meget sigende med den spredning af racerne, for rallylydighed domineres ikke af bestemte racer. Selv om jeg måske kunne komme i tanker om et par ejere af islandske fårehunde, som mener at deres race dominerer :-)

Og så er det dejligt at se, at der er mange hunde, som er over den første ungdom, som kan klare sig på topniveau i denne disciplin.

Der er MEGET tæt i toppen. Det er de fem bedste resultater der tæller, man kan opnå 100 point til en prøve, så ekvipagen på tiendepladsen har på fem prøver sat 29 point til, den førende 9 point til. Nemo har et gennemsnit på 98,2 på fem prøver, det er vildt imponerende.

Der er 12 prøver tilbage (ud fra hvad der pt. står opslået), så der kan ske en del endnu.

Min egen Megan ligger på en beskeden 15. plads, og jeg skal vist være glad hvis jeg kan beholde den plads. Men vi er tilmeldt tre prøver endnu, og vi vil bestemt kæmpe for at forbedre placeringen.

fredag den 18. januar 2013

Det rykker

Jeg var den eneste til dagens selvtræningshold, så Lille Bjørn fik en halv time hvor vi arbejdede alene med alle øvelser på nær fællesdæk, og specielt havde fokus på overgange mellem øvelser, og nogle momenter, der driller. Det blev en kombination af (næsten) færdige øvelser, momenter og overgange.

Træningen af fri ved fod er blevet SJOV efter enetimen i tirsdags! Lille Bjørn tjekker hurtigt ind, der er større intensitet, og han synes det er meget sjovere at blive belønnet med en godbid, der bliver kastet end med en godbid lige ned i munden. Og han søger straks tilbage til pladsposition.

I (fælles)sit har han nu to gange rejst sig, når jeg gik tilbage, ups - et mønster?!

Stillingsskiftet kører jeg på 12-13 meter nu, og accepterer en ekstra kommando midt i forløbet, og der er en god intensitet i skiftene, og jeg prøver omhyggeligt at trække tiden mellem kommandoerne.

Den dirigerede apport virker mere og mere overbevisende, men jeg skal fortsat arbejde med udgang og forstærkning for at stå ved keglen.

I springapporten arbejder jeg bevidst med at holde udgangspositionen, for han vil rigtigt gerne springe.

Stå, sid, dæk under gang er blevet er rigtigt hit, hvor vi nu arbejder med at forstærke det at blive i positionen (modsat selv at gå når jeg kommer tilbage).

I indkaldet fortsætter jeg med shaping af bakken (går fint), og øge afstanden.

Fremsendingen går fantastisk.

Og ligeså næseprøven, men jeg skal have arbejdet med fastholdelsen, for han holder meget yderligt og taber derfor ofte til sidst (i pladsen).

I forhold til planen fra 9. december 2012 har jeg i dag gjort op, at vi er rykket (dvs. har skiftet farve) i 5 øvelser: fællesdæk, stillingsskift, dirigeret apport, springapport og fremsending. Det kan betale sig at træne :-)

torsdag den 17. januar 2013

Daglig træning


Onsdag var det min tur til at stå for et øvet + hold i rally. De blev udfordret med fristende 8-taller en masse. Derefter havde jeg et lille luksusbegynderhold, som sluttede i går efter to gange, fordi deltagerne er klar til øvet holdet, sådan!

Hver anden uge træner Max med på det første hold (når Anita underviser), og har så pause i den anden time inden LP-holdet. Jeg synes det var for lang tid for ham at vente i to timer i går, så Kirsten kom forbi med ham inden LP-holdet skulle i gang.

I fællesøvelserne forsøger jeg at variere rigtigt meget, og han sad pænt i 1½ og lå pænt i 2 minutter, men der er lyd på, samme kedsomhedslyd, som når vi ikke laver noget. Anita foreslog at jeg (gen)optog dæk som morgenritual, og ja, det virker. 15 sekunder dæk til morgen og 25 til aften uden en lyd, men belønningen er også et måltid …

I fri ved fod var der fokus på mine venstrevendinger og på langsom gang. Hvis jeg laver buer venstre om får jeg Max med, og gør jeg dem mindre får jeg skarpe vendinger.

Dirigeret apport på halv afstand blev flot. Første gang løb han flot ud og apporterede den rigtige, og fik derefter øje på den anden og løb hen til den. Anden gang blev det flot. Hans tyggen er reduceret væsentligt, den skal nok komme helt væk snart.

Sidste fokus øvelse var fremsendingen, hvor strategien nu er to gange target for hver en gang uden, for at få trækket mod venstre forkegle væk. I øvrigt laver han en drøm af en fremsending, både udløb og dæk.

Jeg har af og til to hunde med til træning, men til daglig synes jeg det er rarest med en, og så holde fokus på den. Undtagelsen er torsdagstræningen hos Johanna, hvor Max og Lille Bjørn deltager på to hold efter hinanden. I dag blev træningen aflyst med kort varsel, Johanna var blevet syg. Jeg var allerede sat op til træning, så det endte med at jeg tog af sted alligevel, og i sidste øjeblik besluttede jeg mig for at tage alle tre hunde med, for de stod alle og kiggede forventningsfuldt på mig. Så jeg tog et kort træningspas med hver.

Jeg lavede en opstilling med 4 kegler til slalom og en 5. kegle til at stille ved og lagde et par apporter ud. Spring og felt lå klar.

Jeg startede med Lille Bjørn. Tjek ind tog lidt tid, men pludselig fandt han ud af at han fik belønning for at gå i plads i stedet for at snuse, og de skæve pladser blev rettet op med et skridt bagud. Så var han klar, gik en flot trippelslalom, ud og blive stillet ved keglen og en super dirigeret og apportering. Verbal ros og fri ved fod med total kontakt (han ventede på belønningen), og klar til springapport. Og så fik han belønning for plads der, og vi var klar til næste øvelse. Ligesådan, ikke belønning efter en igen flot øvelse, men noget fri ved fod og slalom og så belønning. Det er nemt med de overgange, bare jeg er bevidst om det. Lidt leg og Lille Bjørn kom i bur.

Megan træner jeg ret lidt med, så hun var ganske tændt, men alligevel skulle jeg arbejde en del med opvarmningen for at få hovedet op i stedet for at hun snusede. Igen startede vi med en trippelslalom, hvorefter vi lavede diverse fremsendinger til den 5. kegle. Så en lang sekvens af sideskifter, med fokus på springvand og tætte vendinger, samt skift foran og bagved. Derefter bakninger i forskellige situationer og endelig lidt diverse. Jeg tror lige det er noget for Megan med sådan en kort, intensiv træning, en god belønningsrate og så fri. Hun kom ind til Lille Bjørn i buret.

Endelig blev det Max’ tur. Hans tjek ind er langt den bedste – hans slalom ok (dog noget snus), han stod flot ved keglen, men dirigeringen var noget rod. Det trækker simpelthen for meget med et felt i nærheden, så jeg måtte reducere dirigeringsafstand for at han valgte apporten. Et par flotte springapporter, noget pæn bakning ved siden af (både til rally og til 2 skridt bagud) samt en fantastisk fremsending til midt i feltet.

Så kom alle hundene frem og vi legede lidt og jeg fik taget et gruppefoto.

I morgen står den på selvtræning med Lille Bjørn, og ditto lørdag morgen inden konkurrencehvalpeholdet.

tirsdag den 15. januar 2013

Fokus på Lille Bjørn - og ikke mindst hans fører

Til min 60 års fødselsdag havde Sydkystens Hundeskole bl.a. givet mig et gavekort til en enetime hos Christina Ingerslev, og i dag var dagen hvor kortet skulle anvendes. Mit oplæg til Christina var i den korte udgave: ”Så min tanke var at enetimen kunne bestå i at du dirigerede mig i en fuld LP3 (ekskl. fællesøvelser), så på det samlede forløb – herunder hvad der sker mellem øvelserne – og derefter giver feedback til det samlede og til de enkelte dele.”

Louisa Wibroe var med Christina og agerede prøveleder, så Christina havde fuldt fokus på at iagttage og notere. Her er den skriftlige tilbagemelding (karaktererne er bare for sjov, Christina er ikke uddannet dommer, men jeg har alligevel taget dem med, for jeg synes de virkede meget realistiske):
  • Fri ved fod Skæv plads. Hoved nede på P. Superfint følge dog lidt langt fra. P stopper i vending. Skæv plads. Hop i 2 skridt bagud. Skæv pl. i 2 til venstre. Stopper i vending. Holdt efter løb skæv plads. Minus plads højre om på stedet. Venstre om skæv plads. Snuser i langsom, ekstra plads kommando (7)
  • Stillingsskift Stå-sit-dæk-sit-stå-dæk. Fin stå, går fremad i sit, dæk ok, sit ok, stå ok, går fremad i dæk, ellers flot (9-10)
  • Dirigeret apport Hund rører sig efter klarmelding. Fin apportering, skæv plads (9,5)
  • Springapport Fin øvelse. Skæv plads ved afslutning, snus inden øvelse (9,5)
  • Stå, sid, dæk under gang Fin stå, går før plads kommando. Fin sit, går før plads kommando. Fin dæk, P går ind mod hund ved afslutning (9)
  • Indkald med stå Dækker før kommando. Lidt lang stå (8)
  • Fremsending Fint udløb. Placeret tæt på forkant. Skæv plads ved afslutning, ellers flot (9,5)
  • Næseprøve Fint søg, taber på vej mod F, samler selv op. Skæv plads. Rejser sig før PL siger tak. Ellers fint, god fart og sikkert søg (9)
  • Helhedsindtryk Snus mellem øvelser. Retter ind efter hund og kikker meget ned.
Min egen oplevelse var, at det var et meget realistisk prøveforløb, at vi stort set performede optimalt i alle øvelser i forhold til vores nuværende niveau, og at jeg agerede ganske som jeg ville gøre en til rigtig prøve, både før, under og mellem øvelserne.

Lige lidt mere om pointene: Med de 8 karakterer ovenfor (stillingsskift sat til 9,5) ville det samlet give 197 point ud af 220 mulige. Dvs. at jeg har mistet 23 point. Det er ret meget, når vi gik tæt på optimalt. En ikke uvæsentlig del skyldtes skæve pladser. Hvis bare jeg kunne hente ½ point i hver øvelse ville det give 208 i stedet for 197 – og så mangler der oveni købet point for fællesøvelser og helhedsindtryk. Tankevækkende.

Så vi fik set på fri ved fod (hvor der var en del skævsidninger), og hvordan jeg kan arbejde med få Lille Bjørn tættere på, lidt længere fremme og med meget skarpere pladser. Louisa gik lidt med ham som demo, og hold da op en intensitet, det så superflot ud; belønninger kastet til siden/bagud og så i gang igen.

Min sikre 0 – indkald med stå – fik vi også talt en del om. Min mærkelige forkommando (banke med foden bag Lille Bjørn), og indlæring af øvelsen på forskellig vis. Dels fortsætte med bagud belønning (men uden at Lille Bjørn ser den eksterne belønning blive lagt). Dels arbejde med bakning som indlæring, vi startede med shaping af bak væk, og det lærer Lille Bjørn hurtigt. Jeg fik en konkret hjemmeopgave: lave en detaljeret træningsplan for indlæring af indkaldet. Da Louisa hørte at jeg først skulle op med Lille Bjørn i LP den 28. april sagde hun, at planen skulle være opbygget, så der ikke kom et fuldt indkald før 1. april … Så får jeg den tænkt rigtigt igennem og opbygget kontrolleret, så jeg får den stabile bremseadfærd.

Men først og fremmest talte vi om alt der skete uden om øvelserne:
  • mine problemer med at få Lille Bjørn til at tjekke ind: han snuser meget
  • adfærden fra en øvelse slutter til den næste begynder: jeg løber ud og belønner, men mister hans koncentration, jeg har ikke forkommandoer til de fleste øvelser
Så, skåret ind til benet, er det følgende jeg skal arbejde med:
  • At Lille Bjørn tjekker ind (vælger mig til og omgivelserne fra), ligesom Max gør (!). Lige nu gør jeg det, som jeg siger kursisterne på mit hvalpehold ikke må: Jeg beder om at få hundens opmærksomhed. Lille Bjørn vælger ikke mig til, når jeg står i udgangsposition, så det skal vi arbejde med. Jeg skal ikke rette ind efter ham, men han skal rette ind efter mig. Og jeg skal være konsekvent i mine kriterier (lige pladser og tæt på).
  • Jeg skal have forkommandoer til alle øvelser, så jeg får skabt den rigtige stemning og det rette fokus. I fremsending, hvor jeg har en klar forkommando, var der ikke snusen eller andet uønsket, men fokus fra inden øvelsen gik i gang.
  • Jeg skal arbejde med belønningsstrategi, så det ikke bliver et mønster med: øvelse slut – belønning – gå til næste øvelse/miste fokus – ukoncentreret start – øvelse start. Lille Bjørn skal være tjekket ind fra vi træder ind på banen og til sidste øvelse er slut, så jeg skal have arbejdet med det der sker mellem en øvelse slutter og næste øvelse starter, så det bliver en del af træningen, og belønningen fx kan komme for at indtage en god startposition, fremfor efter afslutning af forrige øvelse. Eller to øvelser i træk før belønning. Osv.
Tak til Sydkystens Hundeskole for gaven. Og tusind tak til Christina og Louisa for en meget inspirerende og lærerig enetime!

lørdag den 12. januar 2013

Det går fremad

I torsdags deltog jeg i sidste runde af to af Johannas LP-hold, og de blev heldigvis gennemført i vores hal i Køge. Både Max og Lille Bjørn arbejdede fantastisk, så det var bare endnu en dejlig træningsaften. Fokusøvelserne for dem begge var dirigeret apport, hvor jeg fik 3-4 ideer at arbejde videre med, dels med henblik på opdeling af øvelsen, dels for at gøre den mere spændende (Max synes ikke den er sjov).

I går aftes fulgte jeg op på planen fra 9. december. Det går heldigvis fremad! Jeg kan konstatere at vi bevæger mod det grønne, som vi også bør gøre.

De fleste af Lille Bjørns øvelser er efterhånden ret sikre: Fællesøvelserne, stillingsskift, springapport, fremsending og næseprøve. Fri ved fod halter lidt, ligesom positioner under gang (specielt stå?!) og dirigeret apportering. Indkald med stå er stadig svageste øvelser, men udvikler sig pænt.

Max rykker endnu mere. Der er stadig et overtal af røde øvelser i LP3. Men der sker en gevaldig udvikling specielt i fællesøvelserne, stillingsskiftet, fri ved fod, springapport (også med metal), og positioner under gang. Indfaldet er stadig i en tidlig fase af indlæringen, men det skal nok blive godt.

Til morgen startede jeg med selvtræning med Lille Bjørn fra lidt over 8 til kvart i 9. Fri ved fod med fokus på temposkift og vendinger. Stillingsskift med fokus på afstand og at indtage positioner første gang. Dirigeret apport med fokus på dirigering og aflevering (blive siddende). Springapport med fokus på flow. Stå, sid og dæk under gang med fokus på at fastholde position når jeg går forbi (og at indtage sit …). Indkald med fokus på bremsningen. Ny måde at vise felt på (holde i halsbånd i stedet for at bruge line). Næseprøve to gange i træk for at fastholde fokus.

Han arbejdede virkelig godt, vi kom igennem alle de planlagte detaljer plus lidt til, og kunne være hjemme inden 9 med bevidstheden om at være kommet godt i gang med dagen :-)

Det er dejligt at opleve, at den intensiverede træning specielt med Lille Bjørn resulterer i fremskridt. Der er stadig lang tid til næste prøve, men så kommer der også tre weekender i træk med prøver: 28. april, 5. maj og 11. maj.

onsdag den 9. januar 2013

Max sej

I dag startede en stribe nye hold i Sydkystens Hundeskole. Først et rally øvet hold, hvor Anita og jeg deler instruktøropgaven de 6 gange imellem os, så et rally øvet hold som Anita står for, mens jeg giver enetimer til en enkelt rallybegynder de to første gange, og endelig et LP-hold som Anita også er ansvarlig for.

De tre gange hvor jeg ikke skal være instruktør på det første hold har jeg tilmeldt Max på holdet, og da han også deltager på LP-holdet får han trænet en del. 1 time rally, 1 time i bilen og 1 time LP.

Det var lidt af et eksperiment, og ikke overraskende gik det godt. Max er godt nok en sej ung herre.

På rallyholdet var der to temaer: gå tæt op af væg, og fristende spring. Derudover nogle mindre baner, samt en begynderbane på 13 skilte uden stationære. Det eneste der voldte lidt problemer – bortset fra lidt snus indimellem – var front fra sidde ved siden af. Så det skal vi have arbejdet med. Ellers arbejdede Max superfint og fokuseret.

Efter en times pause blev det så hans tur igen i LP, bl.a. med løbske Zazia, som han dog ikke blev distraheret af. Han arbejdede ualmindeligt flot hele timen, han virkede ikke på mindste måde påvirket af det foregående forløb. Dejligt.

Fællessit gik fint 1½ minut med 3 forstærkninger. Fællesdæk giv ualmindeligt fint, 2 minutter med 4-5 forstærkninger, og jeg var i skjul 3 gange, længst små 15 sekunder. Det går bestemt fremad.

I fri ved fod går det flot, men vendingerne (specielt venstre) skal der fokus på. Springapport går fint, dog skal jeg arbejde med at han ikke knalder. Med træapport blev det ret flot, selvom han skulle kigge langt efter Anaya (Rhodesian Ridgeback) undervejs. Med metalapport knaldede han, men det var ikke kriteriet, resten var flot.

Stå, sid, dæk under gang er ok med lidt hjælp, som er på vej væk, næsten helt i dæk. Fremsending går fint, selvom der er en sælsom dragning mod venstre forreste kegle. Næseprøven troede jeg var løgn, jeg arbejdede med at forstærke at han holdt positionen, sendte ham ud, han samlede en op (tilsyneladende uden søg) og kom tilbage med den, og det var den rigtige. God afslutning!

Vi kørte hjemmefra kvart i fire, og sluttede lidt i otte. Max arbejdede i to timer (lidt pauser undervejs), og han arbejdede mindst ligeså godt til sidst som i starten. Jeg er ret stolt af den lille seje fyr!

tirsdag den 8. januar 2013

Afklaring er godt

I forbindelse med gårsdagens LP-undervisning fik jeg lige vendt mine tanker om træning af tre hunde med Charlotte og Susanne, min enetime med Christina Ingerslev er aftalt, og jeg opsummerede mine tanker og sendte dem til Anita. Som svarede i morges, og hun havde tænkt sådan cirka præcis det samme på mine vegne … Så det er nok ikke helt skævt.

Megan: Jeg arbejder videre med Megan i rally championklasse. Hvis jeg mener det alvorligt skal vi have arbejdet seriøst med højrehandling, så det er hvad der kommer fokus på. Det var lidt romantisk at arbejde med hende i LP, med henblik på at gå til prøve igen, men den tanke er definitivt droppet.

Lille Bjørn: Nu skal den have en skalle i LP. Mere træning, og mere fokus på detaljer. Min enetime bliver en demo af en næsten fuld LP3, og forhåbentlig en masse ideer til hvad jeg kan arbejde med, som munder ud i en egentlig træningsplan. Rally er udskudt indtil videre, jeg gør status til sommer.

Max: Jeg fortsætter LP-træningen, og går i gang med rally ekspertklasse. Han skal have tid til at udvikle sig, bliver mere moden. Jeg har INTET jeg skal nå til en bestemt tid med ham. Da jeg har lidt nemmere ved at motivere mig selv, hvis der er et relativt nært mål, har jeg tilmeldt Max en rally ekspertklasse 26. april.

Jeg er frygtelig god til at lokke mig selv ned til hallen, i dag var undskyldningen at jeg ville hente nøglen, så Susanne ikke behøvede køre omkring os, når hun skulle hjem.

Jeg benyttede lejligheden til noget supertræning med Lille Bjørn. Jeg havde noget luksusoksekød med som belønning, og det var med til at få ham endnu mere på dupperne. Vi lavede en flot fremsending i første forsøg, jeg stoppede ham, han snusede lidt, men da han kiggede op dækkede jeg ham af og gik rundt. Så en tæt på perfekt springapportering (han blev siddende, da jeg tog apporten).

Og så indkald med stå. Jeg har genlæst kapitlet i med sikte på 10:an, men ikke rigtigt fået de der skarpe stop. Susanne kommenterede min træning, og da vi havde talt lidt, kom noget af det gode gamle pivelegetøj frem. Er du vild, Lille Bjørn var totalt på!!! Jeg kunne dårligt få lov at bytte legetøj med det rå oksekød :-) Og hvad fik jeg til gengæld? Nogle flotte stop, og det allersidste var så han næsten lavede hul i gulvtæppet. Jeg fortsætter med det legetøj, kun i den øvelse, og trapper gradvis ned over en periode. Jeg havde helt fortrængt, at jeg jo netop på den måde indlærte øvelsen med Lille Bjørn i forbindelse med klikkerinstruktøruddannelsen. Det bliver rigtigt godt!!!

I morgen starter træningen på Anitas LP-hold med Max, og på torsdag er det Max og Lille Bjørn hos Johanna. Herligt at den organiserede træning også kommer i gang igen.

søndag den 6. januar 2013

Skøn weekend

 
Fredag eftermiddag, jeg skulle åbne hallen, havde Megan med, og vi trænede lidt fremsending, næseprøve, springapport og indkald. Ja, hun kan godt øvelserne, men der gik lidt lal i et par af dem, så de først sad i skabet i andet forsøg.

Lørdag morgen, jeg skulle åbne hallen, havde Max med, og vi trænede lidt fremsending, indkald, springapport og fri ved fod. Indkaldet er blevet ganske skarpt, og resten ok.

Lørdag, færdiggjorde ansøgningen om recertificering som IPMA-projektleder Niveau B (frist 28. januar, så jeg føler mig meget ovenpå!).

Lørdag aften, vi havde en hjemlig diskussion om en film vi ville se sammen, Kirsten er ikke vild med stumfilm og film fra 1930’erne :-( Kompromisset blev Woody Allens ”Midnight in Paris”. En ualmindeligt charmerende film om byernes by, en kærlighedserklæring til filmen som medie og en smuk kommentar til dem, der drømmer at fortiden var bedre end nutiden.

Søndag morgen, hvalpekonkurrenceholdet. Det er nemt at blive forelsket i de skønne hvalpe, og pragtfuldt at arbejde med førerne.

Derefter trænede Anita og jeg, jeg havde kun Max med, han var demohund på hvalpeholdet. Vi fik virkelig vendt vores træningsmæssige problemer. Efter træningen fik vi bl.a. talt om mine planer med hundene, om det at træne tre hunde på én gang, og om mulige strategier til at få rykket virkelig på én af hundene. Jeg er virkelig gået i tænkeboks.

Om eftermiddagen gik turen til Sandy og Chris i Malmø til eftermiddagskaffe og –kage, og derefter en dejlig gåtur i Malmø alle fire samt Max, som fik sin første tur til Sverige, men bestemt ikke den sidste.

Hjemme igen: Pasta carbonara, Borgen (bund-romantisk, selv om den forsøger at give sig ud for noget andet) og skrive blog.

Glimrende weekend!

torsdag den 3. januar 2013

Individuel træning

Max totalt på den 31. december (foto: Winnie West Ørngreen)

Jeg synes jeg er gået helt i stå med træningen efter nytår, så i forbindelse med at jeg skulle lukke hallen op til aften tog jeg Lille Bjørn og Max med og trænede en halv times tid med dem.

I virkeligheden er det kun 6 dage siden jeg trænede, og indimellem har der været 2 x 2 rallyprøver med Max og Megan, så lidt er da sket på hundefronten.

Paul - JR - rydder op efter rallyprøven (foto: Conni Hansen)

Og Merete og jeg gennemførte i går aftes fælles introduktion for vores hvalpehold. Mit hold er et konkurrencehvalpehold, som jeg glæder mig ualmindeligt meget til at gå i gang med – det bliver sjovt, udfordrende og lærerigt for mig selv på mere end én måde. For det er altså rigtigt sundt at komme tilbage til basis engang imellem og blive mindet om hvad det er, vi forsøger at lære nye hvalpeejere … og mærke efter, om vi selv efterlever det.

Dagens træning var et godt eksempel på, at jeg ikke havde gennemtænkt træningen på forhånd og det siger vi naturligvis på introduktionen at man SKAL gøre.

Jeg havde først Lille Bjørn inde. Han har jo ikke været til konkurrencer, så han var virkelig tændt på en god måde. Det var et enkelt stillingsskift, der krævede to kommandoer, ellers kørte alt som smurt: dirigeret apport (udlagt på forhånd), springapport (inkl. afslutning med fastholden), stå under gang (kun den), indkald med stå (cirka 20 meter, fuld fart og et fantastisk stop!!!!!), fremsending og afdækning samt næseprøve inkl. flot aflevering. Det var bare så fantastisk at arbejde med ham i dag. Men jeg nærede mig og stoppede, og undlod også at deltage i fællesøvelserne på selvtræningsholdet.

Så blev det Max’ tur, og jeg tænkte mig ærligt talt ikke om, da jeg ret spontant fandt ud af at han skulle stort set igennem samme omgang som Lille Bjørn. Det var en rigtigt dårlig idé, og der var intet der fungerede første gang (bortset fra stillingsskift). Men når 5 øvelser i træk ikke lykkes første gang er det bare dårligt førerarbejde. Jeg skal huske Camillas idé med at sætte Bob Baileys skilt op:


Jeg var en anelse irriteret på mig selv, og havde ikke engang lyst til at skrive om det i bloggen. Men så fik jeg lige nævnt det for Anita i anden forbindelse og hun skrev ”det er altså ikke nemt at træne to ret forskellige hunde på samme niveau, det tror jeg nok, jeg har skrevet en del om tidligere i hvert fald”.

Og ja, det må være lektionen til mig i dag: jeg skal huske, at det at træne 2 (3) hunde i LP3 stiller store krav til at jeg som fører husker, at alle hundene skal håndteres individuelt.