onsdag den 29. januar 2020

Minder om den store Lille Bjørn

Den bedste Lille Bjørn i hele verden
I går var en meget sørgelig dag. Det er forfærdeligt at tage afsked med én, som har været en del af familien i næsten 13 år, og ovenikøbet været en markant personlighed.

For markant og en personlighed, det var Lille Bjørn bestemt.

Jeg fik vildt mange søde hilsener i går, og hold da op hvor betyder det meget på sådan en trist dag: at blive mindet om, at Lille Bjørn var så kendt og respekteret i hundeverdenen.

Hans logrende hale og hans selvstændige væsen tog man ikke fejl af.

Mette Andreassen mindede mig om, at Lille Bjørn var min hund på klikkerinstruktøruddannelsen … det burde jeg da have nævnt i går! Jeg kan huske, at jeg oprindeligt havde tænkt at Megan skulle være hunden på den uddannelse, men fandt ud af at det ville være meget mere lærerigt at have Lille Bjørn med. Så sådan blev det fra starten den 22. august 2008, da han var knapt 1½ år.

Så sent som i dag kom Kirsten og jeg til at tale om Fri shaping øvelsen, hvor Lille Bjørn lærte at kigge til venstre, når jeg stod foran ham. Det var smadderflot, men jeg må indrømme det gav lidt problemer, da vi skulle indøve bakke væk fra fører i rally 😉

Foto: Trine Rafn
Trine Rafn skrev ”jeg har et billede på min nethinde af en skøn Lille Bjørn, som sad stolt og rank inde i Fars bil - selvfølgelig på førersædet og kiggede ud på os andre”. Jeg fandt det, det er fra 9. april 2012.

Jeg husker rallyprøver, hvor han nedlagde arbejdet 😊 Jeg kan huske en video, hvor man hører Annie Larsens kommentarer, men jeg kan ikke finde den.


Jeg kan huske prøven, hvor han blev champion den 3. juni 2012, video ovenfor. Han fortjente bestemt titlen, men måske ikke lige på dagen 😊

Jeg husker Lizzie bisættelse, hvor jeg hilste på hendes søster Ulla, og præsenterede mig, fortalte at jeg var hvalpekøber og havde Lille Bjørn … og pludselig blev stemningen en helt anden, for Lille Bjørn havde alle hørt om ❤️

Jeg husker den LP-prøve, hvor han fik sin LP3-titel, og han lavede den flotteste fællesdæk i skønt solskinsvejr. Og min største bekymring var, at han skulle falde i søvn i solen, og vågne med et spjæt, når jeg kom tilbage.

Jeg husker træningen, hvor han gøede ad Knud Djernes som kælede med sin hund, og jeg måtte forklare Knud, at Lille Bjørn mente, at når nogen kælede andre end ham, var det noget han blev snydt for.

Lille Bjørn og Megan, vinter 29. januar 2010
Jeg husker vinteren for præcis 10 år siden, hvor jeg gik med ham og Megan på isen.

Jeg husker, at han elskede tomater, og Kirsten havde lovede ham hans egen tomatplante i drivhuset i år.

Jeg husker, at han var altid helt tæt på, når vi lavede mad, og elskede at få snutter af gulerødder, tomater, al slags kål mv. Det bliver ikke det samme at lave mad længere.

Jeg kunne fortsætte og fortsætte.

Hvor er det dejligt at have så mange glade minder om skønne oplevelser med en fantastisk hund. Alle hunde er noget særligt, men Lille Bjørn var noget ganske enestående særligt ❤️

Han var en skør skid på mange områder, fuldstændig som mig selv, og jeg elskede ham så højt ❤️❤️❤️

tirsdag den 28. januar 2020

Lille Bjørn 9.3.2007-28.1.2020

Den sidste tur til stranden og det allersidste foto
Kære Lille Bjørn,

Vores 2020 blev slet ikke, som jeg havde drømt om. Jeg havde håbet, at vi skulle fortsætte vores hyggelige Nose Work træning og glædet mig til at vi skulle til prøve den 12. april.

I stedet måtte vi sige farvel til dig i dag, og du skal afsted på din sidste rejse alene.

Foto: Grafiko.dk
Vi har haft så mange fantastiske oplevelser sammen, så jeg slet ikke kan overskue det. Hvis nogen spurgte mig, hvad den eller de bedste oplevelser har været, vi har haft sammen, ville jeg komme meget i tvivl.

Foto: Vicky Bjerring
Foto: Grafiko.dk
Vi har haft en masse gode oplevelser til LP-prøver, og jeg glemmer aldrig den dag du blev LP3, og de sidste prøver vi gik sammen, hvor vi var uheldige, at vi ikke fik 1. præmier. Vi tog rigtig fusen på folk, der ikke troede Norwich terriere kunne lære ret meget 😊 

Foto: Grafiko.dk
Kan du huske kurset hos Nina, som fik mig til at tro på, at vi skulle gå Eliteklasse?

Foto: Grafiko.dk
Jeg kan huske en masse fantastiske rallyprøver. Fx den dag du blev RØM og vi var i fjernsynet. Og den dag du blev champion i Osted. Og din debut i championklasse.

Juniorklasse 27. april 2018. Mathilde og Lille Bjørn (foto: Mette Thomsen)

Du var til DM 5 gange, til Årets Hund 4 gange og i finalen til jubilæumsprøven 2016. Flere gange har det været med Mathilde som fører, og det har været skønt at opleve jeres samarbejde – I passede fantastisk sammen, og det var dejligt at hun kunne gå med dig, da vi ikke længere kunne gå grund af din dårlige hørelse.

Vi kom meget sent i gang med HTM, men hold da op, hvor var det lige noget for os 😊 Vi kørte lige igennem HTM1 og HTM2, og du blev ovenikøbet Årets Hund i HTM2, du kan tro, jeg var stolt.


Lille Bjørn i HTM senior (foto: Louise Vig)

Vores allerbedsteprøve er nok alligevel ret nem at nævne. Det var HTM senior den 17. december 2019, juleafslutningen hos Anja og Johanna. ALT kørte perfekt, du gjorde alt det vi havde trænet, du var totalt fokuseret og mit hjerte bankede af stolthed. At vi ovenikøbet blev nr. 2 ud af 31 og med vores allerbedste point nogensinde, det var den skønneste måde at slutte af på.

Foto: Grafiko.dk
Selvfølgelig kunne vi have nået mere, men det er jo lige meget nu. Vi har nået meget mere end nogen kunne have drømt om. Jeg har lært utroligt meget af dig og din stærke vilje. Vi nåede stjernerne sammen.

Foto: Grafiko.dk
Tak for alt Lille Bjørn.


Titlerne: DKCH KLBCH LP1 LP2 LP3 RBM RØM DKRLCH RJM RLD-N (SE) RLD-F (SE) HTM1 HTM2 HTM2HIF18 ÅHHTM218 Wessex Paddington. Årets LP2-terrier og årets rally ekspert terrier i DTK 2011. Danmarksmester i LP3 i DTK 2012. Årets LP3-terrier i DTK 2012 og 2013.

søndag den 26. januar 2020

Administrativt arbejde


I dag havde jeg ingen planer, udover at klare noget administrativt arbejde. Det lyder kedeligt, men det er det bestemt ikke 😊


Morgenturen var samme rute som sidste søndag, men det var diset, så ikke helt så hyggeligt, men stadig en skøn mental renselse.

Efter morgenturen med hundene gik Kirsten og jeg vores morgentur, en ny rute på godt 5 kilometer. Uden hunde betyder noget højere tempo, og at vi kan have fokus på andet end hundene.

Efter morgenmaden startede det administrative, hvor jeg dels skulle samle op på Rallyinstruktøruddannelsen i går, dels færdiggøre årsregnskabet for 2019 for Sydkystens Hundeskole.

En del af opsamlingen er at skaffe ekvipager til næste runde, hvor kursisterne for første gang skal møde ”rigtige” kursister, og det lykkedes som altid at få interesserede nok.

Årsregnskabet har drillet lidt, men jeg fandt ud af, at et fortegn var sat forkert!!! Da det blev rettet, balancerede regnskabet fint, og det er jo dejligt, at jeg med ro i sjælen kan overdrage det til revisoren.

Max, Otto og jeg tog til parkeringspladsen ved Trylleskoven og gik en eftermiddagstur.






Vi fik, som altid 😉, dejlig aftensmad.

Til aften var der nogle opgaver vedrørende rallyøvelsesbeskrivelserne, der skulle klares, og det blev de, og de er sendt til udvalget til kommentering.

#Livsnydelse

lørdag den 25. januar 2020

Rallyinstruktøruddannelsen version 6.0

Der bydes velkommen (foto: Neel Ane Smed)
I dag havde Amanda og jeg første kursusdag på 6. udgave af Rallyinstruktøruddannelsen.

Den første udgave i 2014 stod Merete og jeg for, i 2016 gennemførte Anita og jeg 2. og 3. udgave og i 2017 og 2019 har Amanda og jeg gennemført 4. og 5. udgave.

Jeg synes uddannelsen er blevet bedre og bedre. Ikke at de første udgaver ikke var gode, selvfølgelig var de det! men 6. udgave er specielt forbedret ved, at vi i stedet for opdelingen af skiltegennemgangen efter klasser har grupperet efter ”den røde tråd”. Hermed kommer progressionen fra klasse til klasse i fokus, og det bliver tydeligt, hvordan de fleste øvelser i de højere klasser kommer i naturlig forlængelse af tidligere øvelser.

Der er ingen af de 6 runder som har været kedelige. Deltagerne på denne runde er ekstraordinært fantastiske 😊 Energien og engagementet er uovertruffet, og så er det ekstra sjovt at være instruktør.

Som altid er det en udsøgt fornøjelse at undervise med Amanda, jeg håber og tror at vores gode kemi smitter!


Jeg belønnede mig selv med en American Pale Ale fra Small Batch, da jeg kom hjem.



Kirsten og jeg belønnede os begge med Mandefavoritten og den skønne 2015 Tinto Oro Negro til aften. #Livsnyder

fredag den 24. januar 2020

Basistræning og Quiz 2020

For 10 år siden

I går var Otto og jeg til anden runde Basistræning hos Julie Kræmmer.

Det et skøn træning, og jeg får virkelig fokus på huller i osten. Julie giver fin feedback med tips til at hæve/sænke kriterier efter behov, og der er virkelig noget at arbejde med.
  • Vi startede med at holde position (vi brugte sit), som jeg ikke har trænet systematisk før. Jeg skal virkelig være skarp på kriterierne, for Otto er ved at eksplodere for at få lov at lave noget.
  • Træning med forstyrrelser (godbid i skål), fristelsen trækker enormt, men vi kom godt i gang, og han vælger mig til.
  • Lidt klassisk klikkertræning: Mindre genstand der kan rulle, klikke hunden til at få den til at rulle et stykke. Flashback til Bob Bailey, lektion 1, skarphed på kriterier og at hæve dem. Jeg fik lynhurtigt Otto til at berøre og så kigge op på mig 😊 Det er meget godt at få frisket op på det med kriterierne!
  • Target. Gode fremskridt. Jeg har roen, og han er med på at begge forpoter skal stå på target, og han skal blive på den. Jeg træner på afstand.
  • Giv pote, med fornuftigt setup undgår jeg at få et slik på hånden før poten kommer op, men slikkeadfærden er udpræget og helt tydelig på …
  • Håndtouch. Jeg arbejder med ganske kort afstand, og bagside af hånd, men det at få en anelse fastholden er ikke opnået endnu.
Hvordan 2020 kommer til at gå kan kun tiden vise. Men min quiz 2020, giver selvfølgelig en indikation af, hvad jeg sidst i december gættede på, kom til at udgøre en del af 2020. I alt 8 personer (hvoraf jeg selv er den ene) har svaret på quizzen og her er en sammenfatning 😊
  • Lille Bjørn består NW1 (8-0) og får titlen NW1 (6-2)
  • Max kvalificerer sig til DM i rally (7-1) og Årets Hund i rally (6-2) i championklasse, men kvalificerer sig ikke til landsholdet (1-7) og bliver ikke svensk champion (0-8).
  • Max får en 1. præmie i NW2 (7-1) og måske titlen NW2 (4-4).
  • Max får måske FS2-titlen (4-4).
  • Otto består en rally begynderprøve (8-0), bliver RBM (8-0), består en øvet prøve (5-3) men bliver ikke RØM (2-6).
  • Otto kvalificerer sig ikke til DM i begynderklasse (3-5), men til Årets Hund i begynderklasse (6-2).
  • Otto består en NW1-prøve (7-1) og får NW1-titlen (5-3).
  • Otto består færdighedsprøve 1 (8-0), men ikke færdighedsprøve 2 (3-5).
  • Max får flest point til en rallyprøve (6-2), får bedste placering til DM (6-2) og bedste placering til Årets Hund (5-3).
Så er der spørgsmål, hvor man skal forudsige et antal.
  • Hvor mange officielle rallyprøver deltager Max i? Mellem 10 og 38, gennemsnit 23
  • Hvor mange officielle rallyprøver deltager Otto i? Mellem 6 og 30, gennemsnit 6
  • Hvor mange officielle HTM-prøver deltager Max i? Mellem 2 og 6, gennemsnit 3,5
  • Hvor mange officielle NW-prøver deltager Max i? Mellem 2 og 5, gennemsnit 3,5
  • Hvor mange officielle NW-prøver deltager Otto i? Mellem 2 og 5, gennemsnit 3
  • Hvor mange officielle rallyprøver dømmer Paul i Danmark? Mellem 10 og 20, gennemsnit 15,3
  • Hvad vejer Paul den 31.12.2020 om morgenen? Mellem 74,9 og 80 kg., gennemsnit 77,9 kg.
Det sidste spørgsmål:
  • Går Paul på pension i 2020 (har opsagt sin stilling i Nets til fratræden senest 31.12.2020)? Svaret er Nej (3-5).
Om godt 11 måneder er der svar på det hele 😊

tirsdag den 21. januar 2020

Otto og Max i topform

Hvor der er vilje, er der vej
I dag var det bordernes tur til at træne Nose Work hos Merete. Området var det samme som Lille Bjørn trænede på i går.

Otto skulle jeg nok have varmet mere op (noteret!), han var ved at eksplodere af energi. Det er tydeligt at han synes NW er fedt (godt!), så vi fik lejlighed til at arbejde med videre-kommandoen, for det går nogle gange meget stærkt med at komme tilbage og markere ”gamle” fund, og det skal helst ikke blive en vane (noteret!).


Han kom op på kanten af springvandet.



Han var oppe på bænken.




Det er en kæmpefornøjelse at se ham arbejde. Specielt da vi var på hos Merete, og han tog nogle ordentlige buer for at fange færten og så zoomede direkte ind på kilden. Han er nok den, af de fire hunde jeg har trænet NW med, som arbejder mest systematisk, han er også den første som har trænet NW meget tidligt. Jeg glæder mig vildt til at fortsætte samarbejdet med ham ❤️



Max behøvede jo ikke banegennemgangen, så inden vi kom ind hos Merete havde vi en ren rus taget stort alle selvtræningssøgene. Max gik som en drøm, og jeg ville ikke stoppe ham, og han lavede de mest fantastiske søg og markeringer.



Den måde han kom op på bænken, afsøgte området i og omkring skraldespanden og kom mellem indkøbsvognene var fede at opleve. Han giver ikke så let op!



Vores udfordring er helt klart de høje søg, hvor der kommer frustration ind, når han ikke rigtigt kan pege kilden ud. Det var tydeligt, da vi afsøgte et område med flere ret svære søg hos Merete. Hvis Merete ikke havde været der, var der nok en håndfuld markeringer, som jeg ville have godkendt, men som ikke var korrekte … Der kommer frustration, pib, og han søger hjælp. Det kan ikke helt udelukkes (host host) at der kan have været noget med træthed også, men det er helt klart noget vi skal arbejde med (noteret!). Og huske, at han skal have en masse klasse søg, for det er enormt motiverende for ham.

Jeg kørte hjem i virkelig høj stemning, tre gode NW-timer på to dage, alle tre hunde er virkeligt dygtige, det er virkelig lise for sjælen.

mandag den 20. januar 2020

Lille Bjørn i topform


I dag var Lille Bjørn helt på toppen til Nose Work træningen hos Merete i Solrød Centret. Der var en stribe bjørnevenlige søg, og da vi gik i gang, var der ingen slinger. Jeg fik også stillet mig ordentligt, så jeg iagttog ham fra siden, og dermed kunne belønne umiddelbart efter hans hurtige kig på mig, når han markerede.


Vi var nummer to hos Merete og valgte det store område med x kilder.

Jeg havde en plan klar. Efter første markering valgte Lille Bjørn at ændre planen ved at skrå tværs over området for at tjekke et område og lave en flot markering. Tjek!


Han fandt det hele, bortset fra et højt klasse 2 søg, som vi valgte at springe over.


Det flotteste var måske det søg, hvor han pga. vinden søgte på et cykelstativ, som lå uden for søgeområdet, kom tilbage og det var så tydeligt, at han fangede færten og markerede.


Vi fortsatte på flotteste vis og hold da op hvor jeg bare nød den skønne træningstime med Lille Bjørn, som om mindre end 2 måneder fylder 13 år.

Nose Work er bare den perfekt disciplin for os ❤️

søndag den 19. januar 2020

En dejlig weekend


Ordet livsnyder har jeg virkelig taget til mig. Jeg har egentlig ikke tænkt på mig selv som en livsnyder, men det er da det, jeg er, og det var godt set af Anja ❤️ Og en fed indfaldsvinkel til dette blogindlæg om en skøn weekend.


Fredag kom jeg hjem, så jeg kunne nå at gå med Max og Otto inden det blev mørkt, det er ren mental optankning med sådan en tur. Kirsten havde købt østers til mig, og jeg åbnede en flaske Moët & Chandon Impérial til. Det er noget af det bedste jeg véd: Østers og Champagne.

Derefter afslapning i sofaen med udsigt til Max og Otto:


Enhver hundeven vil give mig ret: Det bliver ikke bedre!

Lørdag havde vi det årlige rallydommermøde på Fjelsted Skov. Den ligger fast på lørdagen i uge 3, og i år startede vi med DKK-dommermøde og efter frokost havde vi to timers fællesmøde med DcH-dommerne.

Jeg fulgtes som sædvanlig med Anita og Amanda, det er altid tophyggeligt.

Som vært for DKK-dommermødet havde jeg naturligvis sørget for dagsorden og præsentation, og jeg synes det var et rigtigt godt møde. Masser af informationer, diskussioner i en god og konstruktiv stemning, og en stribe opgaver at arbejde videre med.

Desværre var der også et meget sørgeligt islæt. Anette Christensen døde i tirsdags. Irene, hendes gode veninde, holdt en smuk og bevægende mindetale inden Anette på begge møder blev æret med 1 minuts stilhed.


Fra eftermiddagens møde har Lone taget dette skønne foto af Iben og mig, vi har netop illustreret skæv bakning, og jeg var ikke helt tilfreds med min hund 😉


I morges gik jeg en lidt længere morgentur end normalt - Lille Bjørn er ikke længere til så lange ture – men han var hel frisk og vi gik i det skønneste måneskin ned til badebroen ved Jersie Strandpark. Da vi gik tilbage, blev det lysere og lysere og det var bare en fantastisk morgentur.

Kirsten og jeg gik en morgentur sammen, og da vi kom hjem lidt i 10 havde jeg allerede gået dobbelt så langt som i går.


Vi var i Meny for at handle til aftensmaden, og vi fandt bl.a. nogle rødspættefileter, og besluttede spontant at vi skulle have citronrødspætte med persilleolie til frokost, en af mine favoritretter, som vi ikke har fået i mange år.


Eftermiddagsturen blev fra parkeringspladsen ved Trylleskoven (det var lige ved, at jeg ikke kunne få en parkeringsplads!), på turen mødte vi bl.a. en masse gæs.

Kirsten sørgede for at vi fik en gang fysisk træning, cirka 20 minutter tror jeg, herunder tre planker så længe jeg kunne. Nummer 2, der visualiserede jeg Anitas rallybane fra 4.1, god træning! Nummer 3, der visualiserede jeg Amandas bane fra 4.1, jeg kunne ikke huske skilt 15, så afslutningen blev noget rod, og jeg fik ikke udredet det før jeg ikke kunne holde planken længere … fed træning.


Jeg forkælede mig selv med en Allinga's Ejing Lânga- Bent fra Small Batch inden aftensmaden.


Aftensmaden var svinemørbrad asian style, som vi fik en Svaneke Julebryg til, perfekt match. Det gav også associationer til en masse dejlige oplevelser på Bornholm, og flere besøg på Bornholm i 2020.

Vi skal nyde livet, mens vi er i stand til det ❤️

torsdag den 16. januar 2020

Livsnyder


Livsnyder: ”person der (ubekymret) nyder livet og dets goder, fx mad, kunst og fester” (ordnet.dk)

I går var jeg til min 17ende coachingsession hos Anja. De er gennemført over en periode på over 4½ år, og det er første gang der er gået så langt mellem to coachingsessioner. Den forrige var 21. maj 2019 Magisk aften – om energi i makkerskabet og udløste dagen efter Fabula auricula (Øreflippens fortælling), med ovenstående illustration.

Jeg fortalte om det fantastiske der er sket siden da, om en masse, der lige så stille er rykket fra at være noget jeg gjorde bevidst, til noget jeg gjorde ubevidst. Jeg fortalte om talrige dejlige oplevelser, som mange, der følger med i denne blog, kender 😊

Endelig gennemgik jeg mine planer for 2020, som beskrevet i Tanker om 2019.

Jeg er kommet vildt langt siden jeg startede på forløbet, og Anja mindede mig om, hvor vigtigt det var indimellem af at minde sig selv om, hvor jeg kom fra. Selv om det kan virke banalt, hvad jeg var igennem ved tidligere sessioner, har det jo aldrig været tilfældet. Det har været det allervigtigste på det tidspunkt, ellers havde jeg jo ikke taget det op.

Hele coachingsessionen kørte derudaf, på et tidspunkt nævnte Anja, at hun undervejs havde spekuleret på, hvorfor jeg overhovedet skulle have den nu …

Men hun fangede en enkelt detalje. En lille negativ ting, som jeg nævnte i forbindelse med en prøve. Det gav anledning til, at vi fik talt om håndtering af – med mine ord – min uønskede mentale adfærd i visse situationer (som ofte fører til uønsket adfærd i øvrigt).

Overskriften på dette indlæg, Livsnyder, var Anjas idé, hun sagde at hun oplevede mig som livsnyder (ingen protester herfra 😉) og hvem ville ellers illustrere et blogindlæg med champagne???

Så idéen var oplagt, da først Anja nævnte den: Jeg skal fange den negative tanke i flugten, beslutte hvad jeg vil tænke i stedet for – noget positivt, noget med livsnydelse måske, noget som kan bruges til at forstærke mig selv. Det bliver helt metaagtigt: Jeg tænker noget negativt, lærer mig selv at vende det til noget positivt (1. klik/godbid) og roser mig selv = styrker mit selvværd (2. klik/godbid). Hvis jeg fanger situationerne inden ”det går galt”, så rykker jeg endnu en gang.

Så hjemmeopgaverne var lige til højrebenet:

1. Beskrive mindst 3 typer situationer, hvor jeg reagerer negativt, og skal beskrive hvad jeg vil gøre i stedet for.

2. Komme med mindst tre konkrete eksempler på, hvad jeg vil gøre mere af (mere af det samme er for tyndt 😉)

Vildt spændende!!!

Jeg talte meget om Max og mig, men kom også ind på Otto og mig, og den anden tilgang til træning med ham, livsnydertilgangen, hvor jeg kan finde på at droppe noget træning, for at sidde og hygge med ham.


Meget apropos fortalte jeg om et hold, Otto og jeg skulle starte på i dag, Hverdagslydighed og basistræning for voksne hunde, ren livsnydelse for os begge. Julie Kræmmer er instruktør, et helt nyt bekendtskab, og meget positivt!

Dagens fire øvelser var: kontakt, targetplade, håndtarget og spin foran fører. Til alle fire fik jeg virkelig god feedback, og fine tips til det videre arbejde, bl.a. vedrørende variation af kriterier, variation af energiniveau (fordi Otto og jeg spejler hinanden) og timing af verbalt signal vs. håndtegn.

Otto var meget oplagt og virkelig fokuseret, som altid, og en fornøjelse at arbejde med.

Julie kommenterede Ottos og min kemi, og det var skønt at én, der slet ikke har set os før, kommenterer Ottos og mit samspil.

Han er en nydelse at arbejde, og det er ren livsnydelse med sådan en træningstime.

Jeg glæder mig til fortsættelsen.