søndag den 29. august 2010

En rigtig hundeweekend

Det var weekenden med DM i rally og LP i Svendborg i dag, og det ville jeg rigtigt gerne have været ovre og se. Men der var bare så meget andet hundemæssigt der skulle klares denne weekend :-) Lørdag morgen lidt i 8 - godt 9 en enetime med en LP’er på vej op.
Rallytræning i Solrød Centret
Derefter havde Sydkystens Hundeskole en stand 10-14 i Solrød Centret i forbindelse med arrangement Fritid i Solrød. Vi havde en placering i den østlige del af centret, og der var ikke mange tilskuere, men Mette, Camilla og jeg havde det hyggeligt, og fik talt en del om hunde, hundeskole osv.
Folkedans på Fuglesangsvej. Og jeg kom også på dansegulvet lige efter :-)
Derefter hastede jeg hjem til Better og Thomas’ sølvbryllup. Det er vores nabos nabo, og de havde rejst stort telt i haven og inviteret 85 gæster og det var vildt hyggeligt. Vi er på den gode måde misundelige på den familie, som er gennemmusikalske, hvor cirka 15 personer (familiekoret) rejser sig og synger en personlig fødselsdagssang, og hvor dans og sang bare er en naturlig del af det at være sammen og feste.
I dag stod den så på Country Days. Nørdklubben havde tegnet sig for 4 LP-opvisninger hver af de tre dage, og i dag var turen kommet til mig. Vi var 7 hundeførere og 7 hunde som dækkede de 4 opvisninger, og det gik flot synes vi, selvom vi kunne have ønsket lidt flere tilskuere …
Om formiddagen var Torben humoristisk speaker, Jytte streng prøveleder, Mette & O'Malley/Coco klarede LP1, Catja & Zazu LP2 og jeg & Megan LP3.
Torben var i denne situation for langsom, og Megan snuppede hans stol!

Om eftermiddagen var jeg speaker, Jytte fortsatte som streng prøveleder, Torben & Uffe/Rico dækkede LP1/2, Camilla & Emma LP3 og Sessa & Keean Eliteklasse.
I sidste præsentation - 16.30 - dukkede en ny ekvipage op i LP1: Mette & Megan!! Vi havde gået og joket lidt med at få en anden til at gå med Megan, Camilla prøvede engang uden held, men Mette havde stadig noget god frikadelle og hun tog udfordringen op. En meget flot lineføring (hold da op en kontakt), perfekt spring og perfekt indkald! I næseprøven løb Megan hen til mig, men da jeg sendte hende tilbage til pindene fandt hun Mettes og afleverede til hende. Flot arbejde af både Mette og Megan :-)))
Det er forhåbentlig ikke sidste gang der er Country Days, om mon ikke Nørdklubben kan lokkes med en anden gang?!

fredag den 27. august 2010

Hundedage

Mandag: Vi var nogle engelske springer spaniel folk der havde aftalt at mødes i Jersie kl. 19, men vejrudsigten gjorde at det allerede først på eftermiddagen blev aflyst (regn & torden). Megan og jeg trænede deroppe i små 10 minutter inden regnen væltede ned … Men vi gjorde det!!
Tirsdag: Rallyhold og LP-hold. Begge en fornøjelse.
Onsdag: Introduktion til klikkertræning. Kurset blev annonceret en uge inden, fordi der var én der efterspurgte det, og så var der lige 11 deltagere :-) Uha, der var nogen der blev RIGTIGT tændte. Men heldigvis går de alle på Sydkystens Hundeskole, så de skal nok lære at bruge den rigtigt.
Torsdag: Rallyhold og LP-hold. På rallyholdet var der nogle afbud og et par udeblivelser, så de to der kom, fik en luksustime. Alle får at vide at kontakt er udgangspunktet, så der var en ren fornøjelse at se kontakt kontakt og nogle blændende gennemgange af banerne. LP-holdet elsker jeg! De er bare så dygtige, disciplinerede og fokuserede alle sammen.
Fredag: Ugens eneste dag uden planlagt hundeaktivitet, men jeg planlagde lige rallybane til Fritid i Solrød i morgen 10-14 (foreningerne i Solrød præsenterer sig i Solrød Centret) og søndag står den på Country Days og LP-opvisninger i massevis.
Og så kom der lige en bestilling på en enetime ind fra højre, det bliver i morgen 8-9.
Det er virkelig hundedage …

søndag den 22. august 2010

Lydighed og engelsk springer spaniel

Mit møde med seriøs lydighedstræning kan jeg datere ret præcist: det var onsdag den 6. august 2007. Lille Bjørn og jeg startede på et hvalpehold hos Hund & Træning med Mette Damgaard Sørensen som instruktør, og Megan og jeg fortsatte på et konkurrencehold med Mette og Karen Frost som instruktører. Samme aften kl. 23:39 sendte jeg en mail til nogle træningskammerater i DKK og fortalte begejstret om de to hold. Og ja, det blev begyndelsen på en passion for at træne med hunde, lære om træning af hunde og undervise i træning af hunde.
Jeg har trænet LP hos de fleste af de bedste trænere man kan opdrive her i landet, jeg har gennemført Hund & Trænings klikkerinstruktøruddannelse, jeg har gennemført 22-dages klikkertræning hos Bob Bailey, jeg har læst en masse litteratur om emnet, deltaget i kurser og konferencer; og været med til at starte Sydkystens Hundeskole, hvor jeg underviser i LP, rally og introduktion til klikkertræning.
Det er næsten ikke til at tro, at det alt sammen er sket indenfor 3 år :-)
Megan og Lille Bjørn er i sagens natur de første hunde jeg har trænet LP og rally med, og i den samme periode har Megan opnået LP2, LP3, DKLPCH, RBM, RØM og to pinde i rally ekspert, og Lille Bjørn LP1, RBM og den første pind i rally øvet.
Der er efterhånden en del der har spurgt mig, hvorfor jeg har en Norwich terrier, når jeg er så interesseret i LP, og ja – svaret fremgår af ovenstående: Vi HAVDE ham inden interessen opstod :-) Og selvom der har været dage, hvor jeg ønskede ham hen hvor peberet gror, så må jeg ærligt sige, at jeg har lært rigtigt meget af at arbejde med ham – og jeg er sikker på at jeg er blevet en meget bedre træner af det!
Der har også været dage, hvor jeg ville ønsker at jeg havde haft en mere samarbejdsvillig hund end Megan, men jeg har efterhånden erkendt, bl.a. takket været nogle af de rigtigt dejlige trænere og træningsmakkere jeg kender, at problemet kun ligger ét sted: hos føreren. Jeg kom til at tænke på det i går, hvor jeg gjorde et rigtigt dårligt opvarmningsarbejde med Megan, og på trods af det fik hun et rigtigt flot resultat i rally, hvad kunne det ikke blive til hvis jeg tog mig sammen …
Næste hund, som jeg så brændende ønsker mig, skal definitivt være en engelsk springer spaniel!
Det kan godt være der er racer der er mere ”oplagte” til LP, men jeg elsker engelske springere og det skal det altså være igen.
Og nu er jeg så heldig at have fået lov til at træne og træne med nogle rigtigt dygtige engelske springere, som er på vej frem i LP. Der er absolut ikke tradition for at spaniels deltager i LP jf. denne beskrivelse, men der er heldigvis en hel del rigtigt gode ekvipager på vej frem. Jeg skal nok vare mig for at fremhæve den ene frem for den anden, men jeg kan roligt sige at jeg glæder mig til at følge dem alle de kommende år.
Og så må jeg altså nævne at Marie & Chelsea, som deltager i DM i LP1 på næste søndag, i dag fik 176 point i LP1 under ret svære forhold. Jeg citerer: ”Det starter med at regne og der stod i det tilsendte at området var meget vådt når det regnede, da området var opdæmmet mose, så jeg tænkte at det blev nok en våd fornøjelse. Da prøven så gik i gang, begyndte et voldsomt skyderi. Det viste sig så, at der lå en skydebane ved siden af og det afholdte også et arrangement, så skyderierne fortsatte. Lidt efter begyndte der så også at flyve modelfly ind over pladsen. Og da jeg så var oppe begyndte det at blæse voldsomt, så der fløj en stor parasol ind i ringen midt i vores stå. Heldigvis var Chelsea så optaget af mig, at hun hverken opfattet parasol eller de mennesker der løb efter den.” At få 176 point under sådanne vilkår vidner om en ganske særlig kontakt mellem fører og hund. Dem glæder jeg mig virkeligt til at følge!!

lørdag den 21. august 2010

Rallyprøver i Border Collie Klubben 21. august 2010

I dag gik turen så til Sorø, og til Border Collie Klubbens klubmesterskaber i diverse discipliner. Rallyprøverne var dog åbne for alle racer, så Megan og Lille Bjørn var meldt til.
Nørdklubben var i rally repræsenteret ved Anita med Django, Annie med Tira og undertegnede, Conni som var ringsekretær for LP3 og Eliteklase, og Dil som var oppe i LP2.
Rally startede med championklasse (5 hunde), hvorefter Ekspertklassen skulle i gang med 11 hunde med Tira som nr. 7 og Megan som nr. 8. Jeg havde selvfølgelig ikke fulgt mine egne formaninger om opvarmning af Megan, så hun hang lidt i starten, men så var kontakten der, og selvom jeg ikke synes det gik helt super, var det ok. Tidtageren roste mig så for den flotte prøve, og flere andre syntes det var rigtigt flot, så jeg fik en fornemmelse af at det var bedre end jeg selv havde troet. Og så endte vi sørme med flotte 96 point, blev 3. vinder, og Megan fik dermed sin 2. pind til rally championtitlen.
Tak til Anita, som filmede.
Banegennemgang:


Æresplads:


Tira bestod ikke. Citat Annie: ”Tira står til pelsning efter total gøen og vælten over skiltene”

Så var det tid til øvet klasse, hvor Lille Bjørn skulle op som nr. 2 og Django som nr. 3. Føreren havde ikke forberedt sig optimalt, så Lille Bjørn havde brugt en del energi på at gø af irriterende Border Collie-hanner, og dem er der altså en del af sådan en dag. Og så syntes han også det var varmt. Og hans fører er ikke dygtig nok til at få ham i gang, hvis Lille Bjørn ikke vil. Så efter 14 af de 17 skilte stoppede prøven bogstaveligt talt, fordi Lille Bjørn ikke ville gå videre.

Tak til Annie som filmede:



Anita og Django gik en rigtigt flot bane, og endte med 93 point, 4. vinder og titlen Rally Øvet Mester. Et stort til lykke herfra!

Annie skulle også filme dem, men nåede ikke at få starten med, fordi hun skulle kommentere Lille Bjørns prøve, som var lige inden Djangos.



Derefter flyttede vi over til en af LP-ringene for at se LP1 og lidt LP2, og jeg filmende Tove og Spunk, som I kan se her:

Fællesdæk:



Resten af programmet:


Jeg véd ikke hvor mange point de fik, men mon ikke det var til en pæn 1. pr.?

En meget hyggelig dag i godt selskab.

fredag den 20. august 2010

Sydkystens Hundeskole - og opladning til rally

Torsdag var der endnu en runde rally og LP i Sydkystens Hundeskole. Vi havde – som kompensation for det vilde regnvejr ugen inden - en dejlig sommeraften.
Det er altid spændende når der kommer en ny til holdet, og i går var det en sheltie på rallyholdet. Det er en, som Charlotte Worm fra vores bestyrelse træner agility med, og Charlotte kom også for at være med. Sheltie og fører skal nok nå langt i rally! Kontakten er flot, og det så ud som om både hund og fører nød at gå banerne – og så er det jo aldrig helt galt :-) Jeg er også sikker på at Charlotte, som ikke har gået rally med sine dygtige cockere i flere år, fik lysten tilbage, for hold da op hvor CJ gik flot!!!
LP-holdet er ret tæt på et drømmehold for mig. Der er en fin blanding af garvede og nye, de supplerer hinanden godt, og der er en god energi på holdet.
Dagens bedste forstærkning fik jeg, da en af de nye på holdet skulle vise indkald i LP2. Det var ret perfekt, for at sige det som det er. Og når føreren siger til mig, at hun kun har trænet det en uge, og præcis som jeg har beskrevet hun skal gøre, ja så kan jeg ikke forlange mere!!!


Perfekt fællessit.

Vi sluttede med fællesøvelser, og det er nemt at være instruktør når der er en fællessit som i går. Jeg kan ikke mindes at have oplevet så perfekt en øvelse, selv ikke til en prøve. Alle hundene sad flot, og der blev forstærket perfekt undervejs.


I dag var der ren afslapning.. Kirsten spurgte om jeg ikke skulle træne lidt, men nej, vi er klar til rallyprøverne i morgen, som man kan se på billedet ovenfor :-)

onsdag den 18. august 2010

11 minutter

Jeg synes det hele går lidt hurtigt lige nu. Der er rigtigt mange bolde i luften både arbejdsmæssigt og hundemæssigt, så det gælder om at være effektiv :-)
I mandags var det officielle langøretræning aflyst, men det forhindrede naturligvis ikke at jeg skulle til Jersie og træne. For en gang skyld kunne jeg give en troværdig tidsplan til Kirsten for hvornår jeg ville være tilbage: ”Jeg træner alene!”. ”Skal du ikke have Megan med???” Jo, ikke sådan alene, men der var ikke Camilla, Susanne eller andre mennesker, som jeg skal tale med, så jeg havde planlagt 6 elementer jeg ville træne:
  • Fri ved fod i almindelig gang
  • Stillingsskift (hvert skifte for sig)
  • Dirigeret apport :-)
  • Stå, sid, dæk (hvert moment)
  • Indkald med stå (stoppet)
  • Fremsending (stop + dæk)
Jeg kørte ud, lod Megan blive i bilen mens jeg gjorde klar. Hentede hende, gennemførte det planlagte, gav Megan fri og tjekkede tiden. 11 minutter. Det er sådan hun og jeg godt kan lide det. Derefter legede vi lidt, men det var lummert 20+ og luftfugtighed 90+ så det var godt at komme hjem.
Det jeg specielt hæftede mig ved i træningen, var stillingsskiftet stå-dæk. Fra træningsdagbog: ”stå-dæk minus 10, ok 5, ok 5+ uden verbal … aha. Er det verbale poisoned?!”
Det betyder på dansk: Jeg lavede stillingsskift på 10 meter, Megan rykkede frem. Jeg gik tilbage, stillede hende, gik ud på 5 meter (der var keglemarkeringer af afstand), skiftet gik fint, jeg stillede hende og dækkede af uden verbal kommando, som jeg normalt bruger. Hun lavede det flot. Og jeg overvejede straks, om det nu endelige langt om længe var forklaringen på at det skifte ikke duer: forgiftet dæk? Det arbejdes der videre med (udskiftning af signal).
I går var der anden runde i tirsdags rally- og LP, og med behersket regn, og ingenting i forhold til i torsdags!! Vi har nogle små, dygtige og ambitiøse hold, og det ser meget lovende ud!
Sydkystens Hundeskole fortsætter sin positive udvikling, vi udbyder flere sporkurser, et ekstra klikkerintroduktionskursus, blev annonceret i går og har allerede 5 tilmeldinger, vi overvejer om vi skal tilknytte yderligere instruktører. Sikken en udvikling siden vores første hold for 1 år siden!
Spaniel Klubbens LP- og rallyprøver den 12. september er vi en del, der glæder os til! Krier og jeg har til aften talt om detaljer vedr. rosetter og pokaler (der bliver mange!), papirerne er klar hos DKK – vi henter dem i morgen – og de sidste penge er ved at komme ind …
Jeg glæder mig allerede vildt til LP2 med 8 spaniels, heraf 5 engelske springere – tænkt at man kan samle så mange til én prøve :-)))))

søndag den 15. august 2010

Canis seminar dag 2

Michele Pouliot på podiet

Det som ærgrer mig mest efter weekendens seminar er de spildte muligheder. Canis har haft tre topnavne til rådighed, og som kursist har jeg en oplevelse à la følgende: man har fundet en weekend hvor de tre kunne; man har lavet et program, hvor der var sat 70 minutter af til hvert indlæg, og så bedt hver af foredragsholderne om at komme med fire indlæg.
Min oplevelse er et lidt rodet arrangement med to spændende bekendtskaber: Ken Ramirez og Michele Pouliot, nogle meget ringe indlæg fra Kathy Sdao, og et program som kunne har været disponeret meget bedre.
Kathy Sdao stod igen for dagens to absolut dårligste indlæg.

6 Kathy Sdao: So many choices - for trainers and for dogs
Handlede om at hundetræning består af en masse valg, som både træner og hund skal foretage. Vi skal beslutte os hvordan den færdige øvelse ser ud, hvordan vi får adfærd, hvordan vi vil træne, hvordan vi vil forstærke osv osv. Hunde træffer hele tiden valg. Og føreren skal klikke for at hunden foretager de rette valg.
Intet nyt og kedeligt præsenteret.

5 Kathy Sdao: What’s that I Fear?
Jeg skal indrømme, at mine tanker var lidt på flugt under dette indlæg. Men essensen var jf. programmet:
”Fear both creates and complicates behavior problems in dogs. Resolution of these problems requires that the consultant understand the basic tenets of desensitization, classical counter-conditioning and differential-reinforcement techniques. We’ll review the scientific terminology, compare operant- & classical-conditioning approaches & list some practical tips.”
Kathy Sdaos formål tror jeg var at beskrive 10 måder at løse frygtproblemer hos hunde, 6 baseret på klassisk betingning og 4 på operant betingning.
Men fokus blev lidt anderledes.
Jeg kunne se af dokumentationen, at hun havde 25 plancher til 70 minutter, det er ikke ualmindeligt.
Der var 4 med nogle eksempler på frygt.
Der var 2 med definitioner af operant og klassisk betingning.
Der var 1 med beskrivelse af et eksempel på frygt.
Og så 18 med beskrivelse af de 10 måneder at løse problemerne på.
Kathy Sdao brugte 30 minutter på de første 4, 10 minutter på de næste 2. Så var der 30 minutter til de sidste 19. Det hang naturligvis ikke sammen, og selvom hun overskred med 5 minutter blev de sidste plancher jappet igennem.
Hvis indlægget havde været disponeret ordentligt kunne det være et interessant indlæg. Nu blev det endnu et tydeligt eksempel på hvor dårlig Kathy Sdao er til at disponere sit stof. Hun vil meget hellere fortælle om specifikke situationer (gerne med egne hunde), og selv når hun direkte fortæller, at indlægget er teoretisk og videnskabeligt er det tydeligt, at hun ikke har styr på den del af det. Jeg synes det var direkte pinligt, og jeg vil gå i en stor bue om seminarer med hende fremover.

4: Michele Pouliot: Training Litters of Puppies
Michele Pouliot beskrev og viste videoklip af, hvordan hun har klikkertrænet to hvalpekuld fra de var 4-4½ uge til de var 8 uger. Snudetarget og platformtræning 5 minutter pr. hvalp pr. uge.
Ja, man kan træne hvalpene tidligt, men en af hendes konklusioner var, at hun startede for tidligt. Måske når de er 5 uger og så et par gange inden de bliver 8 uger. Det var et rigtigt godt element i en hvalpetest.
Jeg synes det var et godt eksempel på, at arrangørerne ikke har støttet indlægsholderen. Michele Pouliot havde fået 70 minutter, som der var sat af til ALLE indlæg, og havde svært ved at fylde dem ud, så vi så ret lange sekvenser med klikning af hvalpe, og det gav egentlig ikke så meget at se på det.

3 Ken Ramirez: Problem Solving
Ken Ramirez beskrev en systematisk metode til at håndtere problemer. Den bestod af 5 trin:

  1. Identifikation af problem
  2. Identificere årsag til problemet
  3. Finde ud af hvad balancen mellem forstærkere og straf var i den konkrete situation (motivationen for problemadfærden)
  4. Implementere plan for afhjælpning
  5. Løbende monitorering
Ad. 2. Tjekliste til at finde årsager: omgivelser, sociale, psykologiske, fysiske, træner, session use, regression og desensibilisering.
Ad. 3. Hvis problemet er mere af en adfærd, så find ud af hvad belønningen er. Hvis problemet er mindre adfærd, så find ud af hvad straffen er.

2 Michele Pouliot: Platform Training
Michele Pouliot har gennem et par år arbejdet systematisk med platforme, som værktøj i hundetræningen. Hundene er generelt glade for platforme, de har et begrænset areal og giver mange muligheder for at hunden tilbyder adfærd. Platformene tilvirker hun individuelt (størrelse og form), så de passer til den endelig adfærd, fx bagpartskontrol, forpartskontrol, stop og bliv i fremsending, stillingsskift, plads, højre plads, foran, bagved mv. Platformen skal være højere end en måtte, så hunden kan mærke at der er forskel på at ligge udenfor og på.
En specifik platform forbeholdes en specifik øvelse, og hunden bliver magnetisk tiltrukket af de forskellige platforme.
Lille eksempel på anvendelse: Når hunden er klikket for at stå perfekt i plads på platform, stilles hunden i forskellige positioner væk fra platform, fører står i korrekt konkurrenceposition ved platform, giver kommando, og hunden KAN kun gøre rigtigt. Når denne adfærd er stærk nok kan platform fjernes, kriterierne skal måske sænkes en smule, men kommer hurtigt op på niveau med platforms adfærd.
Spændende, det skal jeg bestemt prøve!

1 Ken Ramirez: Evolution of the Zoo Trainer: A Personal Perspective
Fra programmet: ”As a training professional, Ken`s journey began in the 1970’s. Through the course of his career he has worked with guide dogs, marine mammals, birds of prey, primates, big cats, and eventually went full circle back to dogs. The trajectory of his career has followed and mirrored the changes taking place in the world of professional training. Ken will use his personal experiences to describe the unique changes he has witnessed in the training profession. This presentation will focus on several of the highlights including husbandry training, remote training, chaining, unique animal applications and much more.”
Ken Ramirez var den store åbenbaring for mig ved seminaret. Jeg burde nok have kendt ham, men havde kun hørt om ham via Bob Baileys anbefalinger.
Ken Ramirez er entusiastisk og brænder af engagement. Jeg vil ikke forsøge at gengive hans fantastiske indlæg men meget billigt henvise til hans hjemmeside.
En flot afslutning på seminaret.

lørdag den 14. august 2010

Canis seminar om hundetræning

Ken Ramirez på scenen

I denne weekend afholder Canis seminar i Roskilde med Kathy Sdao, Ken Ramirez og Michele Pouliot..
Fra foromtalen: ”14.-15. august i Roskilde kan du opleve tre af verdens førende hundeinstruktører på samme seminar. Velkommen til to dage tætpakket med nyttig information for seriøse hundetrænere!”
”Målgruppe: Seminaret egner sig for de allerfleste hundeejere eller andre som er interessert i træning af dyr. Alle tre foredragsholdere er meget engagerende og dygtige til at formidle vanskelig teori på en enkel måde. Både erfarne og nybegyndere vil derfor have stort udbytte af seminaret.”
Det er virkelig et tætpakket program, hvor hver af de tre indlægsholdere har indlæg hver dag både før og efter frokost, i alt 12 indlæg à cirka 70 minutter!
Forventningerne fejlede ikke noget. For to år siden deltog jeg i et tilsvarende seminar
http://paulmegan.blogspot.com/2008/10/canis-seminar-om-lydighed.html, og var meget begejstret for Kathy Sdao. Bob Bailey havde omtalt Ken Ramirez meget positivt, så der var ikke noget at betænke sig på, da seminaret blev annonceret.
Efter dag 1 er begejstringen kølnet en del. Ken Ramirez havde det første indlæg, og nævnte indledningsvis at han ikke vidste hvorfor det kom først, for det var det træningsmæssigt sværeste … Og som dagen skred blev det desværre klart, at der ikke var en linie. Hver instruktør kom med sine to indlæg, men det var isolerede indlæg, ikke nogen der knyttede sig sammen og udgjorde en helhed. Det er da lidt ærgerligt, når man har tre kapaciteter at gøre godt med.
Og jeg var meget skuffet over tre af indlæggene. Så i stedet for at omtale de seks indlæg kronologisk – hvilket der heller ikke er nogen begrundelse for jf. ovenstående – omtaler jeg dem i omvendt rangorden efter min vurdering.

6. Kathy Sdao: A critical look at "Nothing in Life is Free" protocols
Som nævnt var jeg meget begejstret for Kathy Sdao i 2008, men i dag var hun en meget stor skuffelse. Hun er levende og engageret, men det er kammet noget over og hun virker skabagtig og selvfed. Det kunne man leve med hvis indholdet var godt, men det var det desværre ikke.
Dette indlæg er et opgør med NILIF (nothing in life is free), jeg forstod der var der en masse godt i NILIF men også nogle elementer af lederskab. Det blev der gået kraftigt i rette med, og det 80+ minutter indlæg sluttede med råd om hvordan man skulle træne sin hund korrekt.
Jeg forstår simpelthen ikke hvorfor sådan et indlæg ikke er sorteret fra af Canis, for det er da totalt uinteressant i forhold til det som jeg opfatter som Canis’ målgruppe.

5. The consequence of mixing consequences: Reinforcers and punishers don’t mix
Et MEGET omstændeligt indlæg. Vi skulle helt tilbage til Pavlov og klassisk betingning, og jeg forstår ikke hvorfor. Og hvorfor skal vi præsenteres for en planche med denne tekst ” Pavlov conditioned dogs to feel happy when they heard a bell which had been followed many times by food”, hvem har nogen sinde hørt at Pavlovs hunde var glade??? Pointen i indlægget var, at vi ved dårlig (måske ubevidst) træning, kan få byttet om på det vi normalt opfatter som forstærkere og straf. Så når vi belønner (fx med godbid) må der ikke umiddelbart efter komme noget, som hunden ikke kan lide. Og hvis hunden gør noget uønsket skal det aldrig efterfølges af en belønning.
Øh ja, det fortæller vi på vores hvalpehold som en linje på en planche om klikkertræning. 70 minutter om det er bare for meget.

4. Michele Pouliot: Clean Training ("Cure the Lure")
Nu er jeg rigtigt strid :-) Hvis jeg kort skal opsummere dette indlæg er det: ”Når du træner, må du gerne lokke, men du skal være opmærksom på, at alt det du gør, som ikke er en del af den færdige øvelse, skal du træne væk.” Det får mine kursister at vide cirka en gang til hver træning, og det er bare basalt i al slags træning.
Grundlæggende handlede indlægget om, at vi skal sørge for at træningen minder mest muligt om konkurrencesituationen.
Så vi skal sørge for at alle vores træningsforberedelser: klikker frem, godbidder gøres klar, godbidspose placeres osv. osv. ikke bliver en del af det billede hunden får af starten af træningen; den skal have samme billede, som når vi starter til prøve.
Vi skal præsentere godbidderne ordentligt. Vi skal videoptage os selv. Vi skal løbende vurdere os selv.
Som en del af præsentationen viste Michele Pouliot nogle videoer af sin træning, og det var ærligt talt lidt pinligt. Jeg sad med Johanna Allanach og Bob Bailey på ryggen og græmmede mig over dårlig timing, dårlig belønningsstrategi og for lange træningspas.

3. Michele Pouliot: The Leash - The forgotten tool
Normalt forbinder vi linen med et redskab til at sikre at hunden ikke løber fra os, men Michele Poilot beskrev hvordan den kunne bruges som et ekstra redskab i træningen. Ved ganske lette træk mod venstre, højre, kunne man lære hunden at bevæge sig i den ønskede retning, som start på en adfærd. Det kunne så videreudvikles til at bruge en line under hundens brystkasse som hjælp til at igangsætte adfærd. Interessant!

2. Ken Ramirez: Recipe for Becoming a Top Trainer
Ken Ramirez fortalte om sin roadmap for at uddanne toptrænere. Den indeholder følgende trin (samme bogstav = tidsmæssigt samtidigt):

A - Know the species/breed
A - Know the individual
B - Build relationship
B - Awareness of non-formal interactions
B - Marker & simple basics
B - Develop mechanical skills (timing, criteria, reinforcement)
C - Understand basic incorrect response plan
C - Expand basics and foundational skills
D - Advanced basics
E - Grasp of all training/shaping techniques
E - Start specialized training
F - Approximate toward schedules of reinforcement
F - Advanced incorrect response plan
G - Learn use of problem solving plans
H- Grow new skills and games throughout career
H - Always review basics – self evaluate
Det vil føre for vidt (= jeg kan ikke overskue det nu!) at gennemgå dette i detaljer, men en væsentlig pointe er, at det at lære en person at træne dyr er den samme proces som at træne et dyr: planlægning, etablere solid basis, bygge videre på basis, løbende selvevaluering, løbende udvikling.
1. Ken Ramirez: Concept Training
Dagens første og suverænt bedste indlæg! Koncepttræning er fx
  • Space conceptualization – guide dogs [fx at hunden kan finde ud af, at selvom den kan gå under en gren, så kan den blinde ikke]
  • Modifiers: right or left, over or under – search and rescue dogs [dirigering højre/venstre, over/under osv.]
  • Matching to sample – research technique used with service dogs & tracking dogs [finde narkotika, sprængstof, penge, = finde en tilsvarende genstand, som den, der er blevet præsenteret]
  • Adduction - combining established cues to create new instructions [sammensætte eksisterende adfærd på signal i ny sammenhæng, så hunden forstår det første gang]
  • Mimicry as a behavior – new research being done by the Navy [efterligning af anden adfærd]
Udgangspunktet for at gå i gang med ovenstående er en ventrænet hund, som er kreativ, samt en dygtig træner. Planlægning er endnu vigtigere her end ved sædvanlig træning.
Et eksempel: Ken vil lære en hund at hente den store bold – han bruger syntaksen navneord, størrelse, udsagnsord her ball, large, retrieve.
Vi så nogle MEGET spændende videoer relateret til Mimicry. Setup er to ekvipager: en hund udfører adfærd, og den anden skal udføre samme adfærd på kommando. Startindlæringen er at hund 1 udfører adfærd på fører 1’s kommando, fører 2 siger copy og kommando på adfærd og hunden belønnes for rigtig adfærd. Kommandoen udfases for hund 2, og den udfører til sidst den anden hunds adfærd på kommandoen copy. Udgangspunktet er at begge hunde kan den samme adfærd. Ved ny adfærd er det ikke helt oplagt at det fungerer, men vi så både delfin og hund gøre gode tilnærmelser vedr. helt ny adfærd.
Det var en meget spændende præsentation!
Vi så en videooptagelse af en 10 måneders spaniel fra et internat, som på tre dage på kommando kunne gå venstre eller højre om en stol, og hente en genstand svarende til den, som føreren havde vist (der var 7-8 forskellige at vælge imellem). Ken havde skaffet hunden til afprøvning af øvelsen, og havde beholdt den, da han fandt ud af hvor lærenem den var :-)

En dag med en pose meget blandede bolsjer, men Ken Ramirez’ to indlæg var dagen værd.
Jeg håber på et højere niveau i morgen.

Singin’ in the Rain

To dygtige rallyekvipager i Jersie

Torsdag aften begyndte to ”nye” hold i henholdsvis rally og LP i Sydkystens Hundeskole. Vejrudsigten var ikke gunstig, og der kom da også en del regn både før, under og efter træningen. Og ja, der findes bedre vejr at træne i, men ”When the Going Gets Tough, the Tough Get Going” så der var 3 på rallyholdet og 6 på LP-holdet, en skøn gang træning og en meget våd træner.
Rallyholdet endte med 3 deltagere: 2 garvede og 1 helt ny. Jeg havde stillet 5 temabaner: gå & kontakt, plads ved stop, foran stop, dæk i forskellige varianter og ditto med stå. De to garvede har jeg fulgt på en del hold, og som jeg sagde til dem: Jeg ville sådan ønske at jeg havde vidoer fra da de havde deres første timer, så de kunne se hvor store fremskridt de har gjort!
På LP-holdet var der et par nye, som jeg glæder mig rigtigt meget til at følge. Der er (endnu) en lækker sheltie med (endnu) en ambitiøs og dygtig fører. Fællesdækken gik tæt på perfekt for alle hunde, og sheltien debuterede med at ligge I samtlige 4 minutter, med passende belønninger undervejs og en forståeligt meget glad og stolt fører.
Jeg tror hun var en af flere der kørte syngende hjem fra den våde træningsdag!

onsdag den 11. august 2010

Sydkystens Hundeskole, engelske springer spaniels og masser af hundeaktivitet

Der sker en masse hundemæssigt lige nu.
Mandag trænede jeg på ESS-holdet i Jersie, og det ER altså noget særligt når det kun er ESS’er der træner. Jeg havde kun Megan med, og det gik fint med træningen – indtil vi til allersidst skulle prøve en dirigeret apportering. Susanne dirigerede, det var en venstre apport, og hvad skete: Megan gik til højre. Jeg afbrød naturligvis, stillede Megan ved keglen, gik tættere på og dirigerede igen. Hun løb nu til venstre men frem mod mig … Da jeg stod lige foran hende i 3. forsøg gik hun rigtigt. Jeg var rigtigt glad for situationen, for det var typisk prøveoplevelse. Og det er jo dejligt at stå med Susanne, som ikke har oplevet det i praksis, og nøgternt kunne erkende, at det er Megan der dæmper helt vildt. Hun er da ikke i tvivl om hvad øvelsen går ud på, men hun kan ikke lide apporten. Så jeg fulgte Susannes råd og legede apport med Megan, kastede, hun hentede, smed en ny osv. og belønning ind imellem. Der kom tempo på og Megan synes det var sjovt.
I går startede jeg to nye hold i Sydkystens Hundeskole, et rallyhold og et LP-hold. Jeg talte lige, det er hold 17 og 18 jeg sætter i gang i Sydkystens Hundeskole, og det føles bare rigtigt godt. Jeg har max 6 deltagere på mine hold, der er få ledige pladser endnu, og der var desuden afbud på begge hold, så vi endte med tre på hvert hold. På det første 3 ESS, på det andet 2 ESS og en Pomeranian. Det er bare en fornøjelse at arbejde med totalt engagerede, ambitiøse, lærevillige kursister. Der er stjernepotentiale i alle hundene!
Vi er kun tre instruktører i Sydkystens Hundeskole endnu, men ambitionerne fejler ikke noget, og senest har vi hyret Vibeke Gyldenkærne til at holde et sporintroduktionskursus. Det blev annonceret i går aftes, på under et døgn er der kommet 6 tilmeldinger, og med et max på 7 regner jeg med snart at skulle lukke. Vi har heldigvis en aftale med Vibeke om endnu et kursus, for det er der vist brug for.
Ellers er jeg i gang med diverse administrative og andre opgaver i forbindelse med andre hunderelaterede aktiviteter:
  • Nørdklubbens deltagelse i Country Days 27.-29. august 2010 på Gisselfeld
  • Sydkystens Hundeskoles deltagelse i præsentation af lokale foreninger i Solrød Centret 28. august
  • LP-præsentation på Store Hestedag 4-5. september på Dyrskuepladsen i Roskilde
  • Og sidst med ikke mindst alt det praktiske med Spaniel Klubbens LP- og rallyprøver den 12. september. Vi har lukket for rally med i alt 82 deltagere, og håber på lidt flere spaniels til LP, der er 14 pt. Vi lukker på søndag …
I weekenden står den på Canis seminar både lørdag og søndag med Kathy Sdao, Ken Ramirez og Michele Pouliot.
Så der er virkelig hundeaktivitet for alle pengene :-)

lørdag den 7. august 2010

Klikkertræning

Jeg skrev i forrige blog, at jeg ville skrive lidt mere om det introduktionskursus i klikkertræning, som jeg holdt i onsdags i Sydkystens Hundeskole.
Jeg synes naturligvis klikkeren er et genialt værktøj, og med 9 dages klikkerinstruktøruddannelse hos Hund & Træning og 22 dages træning hos Bob Bailey i bagagen føler jeg mig virkelig godt rustet til at undervise i klikkertræning.
Mine kurser varer tre timer og er opdelt i tre dele:
  • den teoretiske del med lidt baggrund om operant betingning, klikkerens historie og diverse spørgsmål og svar på bl.a. almindelige indvendinger mod klikkertræning
  • den praktiske del med anvendelse af klikker, typer af belønninger, hvordan man belønner, introduktion af klikker for hund osv.
  • den operationelle del om hvordan man får adfærd, timing (hvornår skal der klikkes?), kriterier (hvad skal der klikkes for?), frekvens (hvor ofte skal der klikkes?), kvalitet af forstærkning samt ændring af egen adfærd
Det er meget koncentreret, men jeg er ikke i tvivl om at kursisterne lærer noget. Og jeg kan konstatere at jeg selv lærer noget hver gang. Bob Bailey har evig ret i at det ”simple, but not easy”.
Jeg prøver, både når jeg træner kursister og træner hunde, at skære alt det overflødige væk. Basis er – tak til 22 dages hønsetræning! – at man som træner har to ting at gøre godt med: Hvornår der klikkes, og hvor der belønnes.
Så det er virkelig lækkert at kunne skære alt fedtet væk og konstatere at træning grundlæggende handler om:
  • at fremkalde adfærd
  • at beslutte hvilken adfærd der skal belønnes
  • at fastlægge hvordan adfærden skal udvikles
  • at hæve kriterierne i overensstemmelse med foregående
Og når der så kommer uønsket adfærd, så stop, og analyser hvordan der kan forstærkes inden den uønskede adfærd og belønnes i overensstemmelse med det man ønsker.
Og det viser sig heldigvis tit at der er enkel forklaring på, hvorfor noget ikke fungerer, nemlig at kriterierne er hævet for meget.
Der er fotos fra kurset 4. august på Sydkystens Hundeskole.
Og så vil jeg gerne afsløre at min absolut foretrukne blog er Anne Kews! Hun skriver fantastisk, hun har humor, og hun har en skarp analytisk sans, så hun ser lige igennem alt det overflødige og skriver nogle kloge, tankevækkende og inspirerende tanker. Jeg vil gerne opfordre alle til at læse hendes blog Det urørlige menneske.

torsdag den 5. august 2010

Hundedage

Fem engelske springer spaniels i fællesdæk

Ferien er slut, både arbejdsmæssigt og hundemæssigt.
Min egen træning begyndte i mandags sammen med den gruppe som entusiastiske Susanne Jervin har samlet. Der er noget særligt ved at der kun er engelske springer spaniels på træningspladsen :-)
Jeg er frygteligt disciplineret, og følger min træningsplan til punkt og prikke. Det indebærer lidt fællesøvelser, fri ved fod (kun almindelig gang med vendinger), stillingsskift (stå-dæk og stå-sit), sid og dæk under gang samt udlagt apport. I sidstnævnte var Susanne prøveleder, og jeg havde sagt at mit kriterium var at Megan gik mod den rigtige apport, og jeg tror jeg fik rost godt nok (for Megan gjorde rigtigt), men jeg fik vist rost lidt sent …
Tirsdag havde jeg sommerrally og –LP i Sydkystens Hundeskole, og Megan var som sædvanlig med for at afprøve dagens 24 skiltes rallybane (opdelt i 5 dele, men kunne gennemføres samlet), og hun var supergod.
Onsdag havde jeg så en introduktion i klikkertræning i Sydkystens Hundeskole. Jeg synes det er et meget spændende emne at fortælle om, og med mange herlige minder, fordi jeg bruger klip fra mine kurser hos Bob Bailey til at illustrere en del af teorien. Jeg vil gerne skrive lidt mere om kurset og nogle læringspunkter for mig, men det bliver i næste blog.
I dag havde jeg en aftale med Lone Sommer om at give hende en introduktion til rallylydighed. Hendes hunde er vanvittigt dygtige og efter en kort gennemgang af regler og skilte kunne Lone gennemføre to begynderbaner blændende med Kizz Me!
Aftenen sluttede med sidste runde sommerrally og –LP. 5 deltagere med 7 hunde, og meget fokus på detaljer, det elsker jeg :-)))) Jeg synes det er fascinerende at iagttage adfærd, finde ud af hvornår den skifter fra ønsket til ikke ønsket, og sammen med føreren diskutere hvordan vi kan få forstærket adfærd inden skiftet. Ja, det handler om at være bevidst om sine kriterier, og være klart il at sænke kriterierne for at få mulighed for at forstærke … Simple but not easy …
Megan var ikke tilfreds med ikke at være mere på, men hun var med i en fællesdæk – et pragtfuldt syn med 5 hunde der bare lå perfekt i samtlige 3 minutter. Man skal vist være hundenørd for at nyde det, men det er jeg jo også!

søndag den 1. august 2010

De sidste feriedage


Lørdag startede med morgenbrød i haven, og som man kan se var der en der straks slog til, da vi havde båret ind :-)
Kirsten og jeg havde aftalt at tage på Thymes Planteskole for at få nogle ideer til haven, og da vi ikke skulle købe noget stort, kom Megan med.
Så da vi besluttede at smutte ind omkring Havnen i Køge på vej hjem, kom hun for første gang med på Brasserie 33! Hun fik sin egen servering vand, og også noget at Kirstens fiskefilet. 5 kødben fra Megan til Brasserie 33!!
Vi skulle til sølvbryllup/60-års fødselsdag hos Ulla og Peter om aftenen, så der blev lige lidt madsøg i haven inden vi tog af sted.
Peter er en af filmnørderne, og festen manglede naturligvis ikke hans specialiteter: Tre sange om sig selv (!) og en quiz, hvor vi skulle gætte årstal ud fra forskellige oplysninger om Ulla, Peter, film, mv.
I dag stod den på lidt havearbejde.
Og så læste jeg rutinemæssigt nogle blogs, du kan læse til højre hvilke jeg følger fast. Jeg synes det er hyggeligt, og ofte lærerigt. Jeg får af og til gode træningstips, når jeg har skrevet om problemer i min blog, og jeg prøver også at give gode råd, hvis jeg synes jeg har noget at bidrage med.
Om eftermiddag, da Kirsten og Otto gerne ville hvile sig, tog Megan, Lille Bjørn og jeg til Karlstrup Skov. Det var 24 grader og det er lige på grænsen af hvad Lille Bjørn synes er sjovt at gå tur i. Selvom en del af turen er i skov kommer man også ud i moseområdet, og det var ret varmt, men heldigvis kunne vi komme ned til noget vand på et tidspunkt, som Lille Bjørn straks kastede sig ud i. Så han holdt hele turen på godt 1 time i godt tempo.
Til aften havde vi aftalt at spise middag med Lis og Poul på Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov, indbegrebet af tradition, hygge, miljø og kvalitet. En sommer uden at have spist enten frokost eller middag dér, er ikke en rigtig sommer for os :-)
Næste uge begynder hundeaktiviteterne for alvor. Mandag skal jeg træne en gruppe engelske springer spaniel folk. Tirsdag og torsdag er der sommerrally og -LP i Sydkystens Hundeskole. Og onsdag holder jeg introduktion til  klikkertræning i Sydkystens Hundeskole.
Ferien er forbi!