søndag den 20. juli 2025

Livslang Læring


Master of Mental Training™ (MMT) forløbet er ved at nærme sig sin afslutning. Det har været et fantastisk forløb, som jeg har beskrevet i otte blogindlæg. På den formelle front omfatter certificeringen tre dele:
  • en delcertificering som Certified Practioner hos FirstMind,
  • en skriftlig eksamen (deadline 1. august kl. 23:59) og
  • en mundtlig eksamen den 7. august kl. 10:00. 
I FirstMind-forløbet har jeg anvendt deres værktøjer til at få talentprofiler hos fem personer og gennemgå dem detaljeret med dem. Certificeringen hos FirstMind var en eksamen på en lille time, hvor Head Coach & Senior Insights Consultant Marie Jung – som i øvrigt er medkursist på MMT-uddannelsen – skulle tjekke min forståelse og anvendelse af modellen på en af kandidaterne. Det var en eksamen kvalitetsmæssigt langt over hvad jeg normalt har oplevet, hvor jeg dels blev bekræftet i en masse af det jeg har lært, dels fik spændende input til det videre arbejde med modellen. 


Eksamen blev gennemført i torsdags og kort efter at have bestået den, fik min skriftlige eksamen en sidste gennemlæsning og blev indsendt. 

I dag har jeg lagt en plan for forløbet frem til den mundtlige eksamen, herunder beskrevet selve den mundtlige eksamen – som jo er en oplagt mulighed for at anvende en masse af det vi har lært på kurset i forhold til vores egen performance. 

Der er flere der har spurgt interesseret, nysgerrigt og måske lidt bekymret til, hvad jeg nu vil bruge tiden på, med vineksamener afsluttet og MMT snart afsluttet. 

Det er heldigvis nemt at svare på. Der er INGEN af eksamenerne/certificeringerne der er målet. De er alle sammen trin i et udviklingsforløb. Jeg håber ikke den dag kommer lige med det første, hvor jeg synes at jeg har nået alt hvad jeg vil i livet og ikke vil lære mere. 

På MMT-siden har jeg perspektiver både i forhold til mig selv og andre. Jeg vil blive endnu bedre til at anvende værktøjerne i forhold til mig selv, og jeg vil aktivt (ny hjemmeside 1. september) udbyde ydelser indenfor coaching og mental træning. 


Desuden er jeg blevet meget interesseret i at få en dybere forståelse af hvordan hjernen fungerer I sidste uge er jeg gået i gang med online-kurset Understanding the Brain: The Neurobiology of Everyday Life på The University of Chicago. Det bliver forhåbentlig starten på et længere forløb. Kurset er i øvrigt en perfekt mulighed for mig til at træne grafisk facilitering. 

På vinfronten er hverken sommelieruddannelsen eller WSET Level 3 Award in Wines naturligvis mål sig selv. Det er nærmere startskuddet i forhold til min videre udvikling i vinverdenen. Jeg har skrevet korte omtaler af Pascaline Lepeltier: One Thousand Vines, Elaine Chukan Brown: The Wines of California, Oz Clarke: English Wine og et netop gået i gang med Mads Schyttes: Whisky. Alt sammen for at blive klogere på forskellige aspekter af vinens (og spiritussens) spændende verden. 

The Power of Full Engagement har været en af flere meget inspirerende lærebøger på MMT: ”For at være fuldt engagerede skal vi være fysisk energiske, følelsesmæssigt forbundne, mentalt fokuserede og åndeligt afstemte med et formål ud over vores umiddelbare egeninteresse.” Dette kombineret med vane 3 (gør det første først) har givet disciplineret planlægning af min tid så jeg udover tid til ovennævnte (MMT/Vin) bl.a. får trænet fransk daglig (Duolingo) og har et struktureret program for at træne fitness herhjemme hver mandag, onsdag og fredag, samt daglig meditation. 

Jeg vil gerne specielt nævne den verden, som har åbnet sig for mig, efter at have lært Harry Potter, Lord of Rings og Games of Thrones-universerne at kende. Jeg er nået godt halvvejs i bind 2 af sidstnævnte, og er (naturligvis) for længst suget ind i det univers også. 


Harry Potter fik en ekstra sløjfe, da jeg efter at have læst bøgerne og set filmene fik at vide at jeg ”manglede” Harry Potter udstillingen i London. Det fik ikke lov at blive glemt! Mandag-onsdag sidste uge gik turen til London, med primært mål at opleve Warner Bros. Studio Tour London: The Making of Harry Potter. En kæmpeoplevelse. Tre dage i London blev grundigt anvendt til være turist herunder et par gode middage. 

Hvor længe bliver jeg ved med at være nysgerrig, ville lære mere, nørde osv.? 


Patricia (Jean Seberg): "Quelle est votre plus grande ambition dans la vie?
Parvulesco (Jean-Pierre Melville): "Devenir immortel…et puis mourir.
(Jean-Luc Godard, A bout de soufflé, 1960)

onsdag den 16. juli 2025

Oz Clarke: English Wine (2022)


Undertitel: From Still to Sparkling. The Newest New World Wine Country

Engelsk vin fylder ikke meget i de vinuddannelser jeg har gennemført. Eller rettere: De fylder intet. Hverken på Vinakademiets sommelieruddannelse eller på WSET Level 3 Award in Wines er engelsk vin omtalt.

Jeg har besluttet, at jeg ville blive lidt klogere på hvad der rører sig i England på vinfronten. De første skridt blev taget på en kort tur til London i sidste uge. Foyles på Charing Cross Road var første stop, jeg havde besluttet at jeg skulle købe én bog, og det blev Oz Clarkes: English Wine. Jeg fik på turen lejlighed til at smage Roebuck Estates Rose de Noirs 2019 og Chapel Down Kit’s Coty Blanc de Blancs 2019, og specielt sidstnævnte imponerede meget.


Men jeg skriver dette nyder jeg Simpsons Wine Estate Canterbury Sparkling Rosé Brut 2020. Jeg sidder på terrassen og får den perfekte sommervin. Duft af jordbær, hindbær, citrus, grape, abrikoskerne, marcipan. Tør, fed mousse, fyldig, velbalanceret, frisk. Lang, blød eftersmag. Et fantastisk glas vin.

Tre glas engelsk mousserende vin på højt niveau, det er en beskeden referenceramme, men efter at have læst bogen giver det så meget mening.

Oz Clarke skriver rasende godt. Selvfølgelig kan han stoffet ud og ind. Han får det præsenteret pædagogisk, underholdende, på en uprætentiøs måde. Ikke mindst de 2/3 af bogen ”A Tour of the Regions”, med gennemgang af de engelske (og walisiske) vinregioner er vidunderlig læsning, præget af Oz Clarke detailkendskab til mange af de involverede, hans engagement og hans kærlighed til de mange, der brænder for at skabe fantastisk vin.

England har historisk ikke en stor tradition for at være vinproducerende land. Der er et stort potentiale på mange fronter, men vejret har været den store fjende: for køligt, for meget regn. Men på den front har klimaforandringerne været til fordel for engelske vinproducenter (som det også gælder for danske). De stigninger som er oplevet de seneste 20-30 år har groft sagt gjort, at geologisk og på andre områder meget sammenlignelige områder i Champagne og England har oplevet, at det er ved at blive lidt for varmt (Champagne) og har det helt rette niveau (England). Det betyder at der flere steder i England er ideelle betingelser for at fremstille mousserende vin af tårnhøj kvalitet – og de gør det.

Selvom der også produceres stille vin i England, også på druer som normalt ikke ”regnes for noget” (Bacchus, Rondo, Seyval Blanc m.fl.) er ca. 80 % af den engelske beplantning Champagnedruerne: Pinot Noir (inkl. Pinot Noir Précoce), Chardonnay og Pinot Meunier.

Portrætterne af de enkelte vingårde er skønne, nogle nærmest magiske. Producenter i alle mulige størrelser, nogle mikroskopiske, andre giganter. Men alle drevet af passionerede mennesker. Oz Clarke kender dem, har besøgt dem og har fingeren på pulsen.

Jeg tager Simpsons Wine Estate som eksempel, fordi det ”tilfældigvis” er den jeg har i glasset lige nu. Charles Simpson fortæller, hvorfor han kom til Kent efter 17 år i Frankrig, og troede på at ”in Kent we can have, not the best vineyard sites in England, but the best vineyard sites in the world”. Oz Clarke kender området godt, han har boet i nærheden. Og det hele bliver personligt og meget læseværdigt. Simpsons er topprofessionelt på alle fronter, og jeg glæder mig til at smage andre af deres vine – jeg har netop købt 4 forskellige mousserende fra Gourmet Wine.

På helt samme måde har jeg fået voldsom appetit på andre engelske vine, og mon ikke der pludselig kommer et gennembrud i Danmark?

Jeg har noteret et sted jeg MÅ besøge næste gang jeg kommer til London er London Cru. Jeg fandt netop ud af det ligger tæt på, hvor jeg boede i London. Så er der en god undskyldning for at vende tilbage til London!

søndag den 6. juli 2025

Elaine Chukan Brown: The Wines of California (2025)


Classic Wine Library er en serie fremragende bøger om vin. Den første var Julian Jeffs’ Sherry som kom i 1961. Académie du Vin Library købte Classic Wine Library i 2023 og annoncerede at de dermed var blevet verdens største specialistudgiver inden for vinlitteratur. Kvaliteten er tårnhøj og bøgerne roses til skyerne. Det var derfor naturligt for mig at købe nogle bøger derfra, for at fordybe mig i nogle emner indenfor vinens verden.

Californien var oplagt at starte med. Jeg har tidligere skrevet om Capstone California Wine Certification Programs, hvor jeg gennemførte Level 1-3 i 2024 som beskrevet her. Nu har jeg læst Elaine Chukan Browns The Wines of California (2025). 

Elaine Chukan Brown er en indflydelsesrig amerikansk vinskribent, taler og global vinformidler. Hun anmelder vine fra Napa Valley for Wine Enthusiast. Hun har et meget omfattende cv. Hun er indfødt (Inupiaq og Unangan Sugpiaq) fra det, der i dag er Alaska, har specialiseret sig i amerikansk vin og har viet sin karriere til krydsfeltet mellem bæredygtighed, klimaindsats og nedbrydning af ekskluderende strukturer i vinindustrien.

Bogen er opdelt i tre hovedområder: How we got there, Where we grow og What we’re facing. 
 
How we got there dækker perioden fra 1769 - da de første franciskaner munke kom til det nuværende Californien og etablerede sig fra San Diego op til San Francisco - til 2025 (bogen blev udgivet 14. april i år) og forandringer affødt af ændret indstilling til immigranter, forhold omkring toldsatser mv. En fascinerende historie som bl.a. omfatter behandlingen af det oprindelige folk, guldfeber, Californiens optagelse i USA, Phylloxera, flere depressioner, to verdenskrige, forbudstid, bestandig uro vedrørende immigranter og deres arbejdsforhold, miljøaktivisme, parisersmagningen, Robert Parker, COVID-19, klimaforandringer (herunder skovbrande) for bare at nævne nogle af emnerne.

Where we grow gennemgår dels de generelle betingelser for vindyrkning, dels alle hovedområder inkl. de 154 AVA'er. Geologi, klima, druesorter og betydningen af de teknologiske samspil med virksomheder i Silicon Valley beskrives. De seks hovedområder gennemgås ret detaljeret: North Coast, Santa Cruz Mountains, Central Coast, Central Valley, Sierra Foothills samt far north and southern California. 

Bare som eksempel omfatter North Coast bl.a. knap 30 sider om Napa Valley and County med historik, Parisersmagning, Phylloxeras tilbagevenden i starten af 1980’erne, The French Paradox (tv-program fra 1991 der beskrev paradokset at franskmænd har relativt lav forekomst af hjerte-kar-sygdomme på trods af en kost rig på mættet fedt og det muligvis kunne skyldes deres højere forbrug af rødvin), en oversigt over de 18 AVA’er og en kort gennemgang af 35 vingårde.

What we’re facing handler om den kulturelle betydning af vin, om sociale hensyn (ændret marked, om generationsforhold, om forbudspolitik og sundhed) og ikke mindst betydningen af klimaændringer, herunder spændende stof om røgens indflydelse på vin (skovbrande) og forskning i forhold til det, bæredygtighed.

I epilogen Regeneration and Innovation opsummerer Elaine Chukan Brown bogens optimistiske grundtone. Trods utallige udfordringer gennem tiden, har den californiske vinindustri altid formået at genopfinde sig selv. Bevidsthed om fortidens fejltagelser og nutidens trusler kan håndteres ved at bygge på kollaborative løsninger og mangfoldighed i perspektiver.

Det er en vidunderlig bog skrevet af en fremragende forfatter. Den vidner om et dybtgående kendskab til alt i relation til Californisk vin. Elaine Chukan Brownbrænder for stoffet og hendes engagement er smittende. Udover den ”normale” beskrivelse (Where we grow), er der tydelig historisk perspektivering i bred forstand og grundig fokusering på udfordringer og muligheder. Det giver en dybere forståelse af ikke bare vin i Californien, men i bred forstand. Den kan anbefales på det allervarmeste.

lørdag den 28. juni 2025

Hjørnet, Svaneke


Hjørnet, Storegade 1B, Svaneke åbnede 4. april i år. Det drives af Christina Ivang (konditor) og Mathias Smed (kok og tjener). Jeg havde læst om stedet, og kunne straks mærke, at det var et sted der skulle besøges. 

I dag fik vi frokost på Hjørnet og jeg kan allerede sige, at jeg vildt gerne vil genbesøge stedet! Vi havde reserveret bord, fik valget mellem inde og ude, og vi fortrød bestemt ikke at vi valgte at sidde ude, med udsigt til havnen og det livlige lørdagsliv. 

Frokostkortet er ikke voldsomt stort, men alsidigt og spændende. Udover diverse drikkevarer er der et lille men meget spændende vinkort med vine, der serveres glasvis. 

Som første servering valgte vi:
  • 6 Regaløsters med udvalgte spicy og salte garnitures
  • 3-dags focaccia med pisket urtesmør

Som anden servering valgte vi begge:
  • Ceviche på helleflynder, nye ærter, løvstikke, peberrod & grønne æbler 
Som dessert valgte Kirsten:

  • Citronkage med birkes og mascarpone creme
Maden var fremragende. 

De 6 østers hver med sin garniture, den ene lækrere end den anden, og nej, jeg kunne ikke vælge en favorit. Dertil fik jeg en cava Flama d’Or, druer Xarel-Lo, Macabeo og Parellada, fra Catalonien og produceret på den klassiske metode. Citrus, lime, grønne æbler, tydeligt autolytisk karakter, god struktur og frisk. Et super godt glas vin og perfekt til serveringen.

Cevichen var genialt god, en smagssymfoni hvor det hele gik op i en højere enhed. Dertil valgte jeg Franck Lihour, Autres pentes, Jurancon, Frankrig, druer Petit- og Gros Manseng, Lækker syre, lidt eksotisk frugt, let krydret, let fedme, god struktur – et rigtigt godt match til cevichen. 


Til Kirstens dessert ”nøjedes” jeg med et glas Joiseph, Piroska 2022 fra Burgenland, Østrig på Zweigelt, Blaufränkisch, Pinot Noir. Det var et særligt godt valg, fordi producenten lå tæt på den østrigske servitrices hjemegn 😉 Og jeg var helt enig. Hindbær, kirsebær, urtet, frugtig, saftig – en karakterfuld vin som jeg forelskede mig i. 

God og omhyggelig betjening, dejlige rammer, fremragende mad, spændende og velvalgte vine. Et af de bedste måltider jeg har nydt – bestemt en rejse værd.

tirsdag den 24. juni 2025

Møf | Plan B | Rally | Alkohol | Tænk dig til mindre smerte | Psykiatriske diagnoser | Mikkeller


Jeg var inviteret til at dømme en rallyprøve hos Zakkai Hundecenter i søndags. Det blev til en spændende weekend, hvor jeg udover rallyen fik fantastiske mad- og vinoplevelser og hørt nogle meget spændende podcast afsnit. 


Zakkai ligger i Odder, så hvad var mere nærliggende end at tage til Århus fredag eftermiddag og få aftensmad på Møf


De er netop flyttet til nye og større lokaler i Jægergårdsgade, men naturligvis er betjening, mad, vin og stemning uændret superb. De har meget apropos netop igen fået en Michelin-anbefaling


Jeg fik tre snacks – specielt tuntataren og arancinien var jeg vild med – derefter fyldt pasta med jomfruhummer, tatar og smørstegt rødfisk, og naturligvis lidt spændende naturvin. Jeg var især begejstret for Maxime Francois Laurents Pantomine 2023 på grenache blanc (og lidt bourboulenc). 
Det er mit ottende besøg på Møf og jeg lovede igen igen igen mig selv, at finde en anledning til at vende tilbage - det er genialt godt.


Efter maden blev jeg i det skønneste sommervejr draget mod Fredens Torv og nød et par kultvine på PLAN B Vin & tapas. Jeg er ved at læse Elaine Chukan Browns The Wines of California, så jeg blev nødt til at smage Opus One 2019, den er vidunderlig allerede nu. 

Den betjening jeg fik var bestemt også vidunderlig, jeg siger tusind tak - og jeg vil meget gerne vende tilbage hertil også!


Søndag gik turen til Zakkai og en som altid velarrangeret rallyprøve. Det var en fornøjelse at dømme, der var god stemning og meget flot hundearbejde. Og sørme om der ikke var to i championklasse, der fik deres 10. diamantpind og dermed opnåede titlen Rally Champion Diamant (RLCHD), den højest opnåelige i dansk rally. 

Så var der de podcast afsnit jeg nævnte. En tur til Jylland indebærer naturligt en del kørsel, og den blev udnyttet godt til at høre fire podcast afsnit. 

Ubegribeligt Med Huxi Bach som vært Alkohol (19. juni 2025) med Maja Thiele som gæst. Hun er professor i Medicinsk gastroenterologi på Syddansk Universitet, hun arbejder bl.a. med klinisk forskning indenfor alkoholrelateret leversygdom. Et spændende emne, og en gæst som kunne fortælle om teorier om hvordan mennesker ”opdagede” alkohol, hvad der sker indeni mennesker både fysisk og mentalt, når vi drikker, og hvorfor vi er så gode til at forbrænde alkohol. 

Brinkmanns Briks med Svend Brinkmann som vært Tænk dig til mindre smerte (18. juni 2025) med Bobby Zachariae som gæst, Han er professor ved enhed for psykoonkologi og sundhedspsykologi ved kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital og psykologisk institut ved Aarhus Universitet. Det handler om at man mentalt kan mindske eller helt fjerne oplevelsen af at have ondt. Det er jo præcis det jeg lærer om og arbejder med i forbindelse med Master of Mental Training™, at erstatte en mindre ressourcefuld følelse med en mere ressourcefuld mentalt. Udsendelsen beskriver bl.a. hvordan smerten føles mindre kraftig eller glemmes, hvis man beskæftiger sig med noget andet. 

Hjernekassen med Peter Lund Madsen som vært Psykiatriske diagnoser (17. juni 2025) med speciallæge i psykiatri Ole Mors som gæst. Udgangspunktet er en diskussion af hvad en psykiatrisk diagnose er; det i sig selv er udfordrende, fordi man – i modsætning til somatiske diagnoser ikke kan måle sig til en masse. Man skal spørge og forstå. Der sker arbejde internationalt for at få et ensartet klassifikationssystem. Der er også bestræbelser på at der ikke behandlingsmæssigt skal være to separate spor (psykisk/somatisk) men ét = et menneske fejler noget. 

Visionærerne med Morten Resen som vært Mikkel Bjergsø: Bryggeren, der gik all in (4. april 2024) med Mikkel Bjergsø, som i 2006 sammen med Kristian Keller grundlagde Mikkeller, som gæst. Det er en vanvittigt spændende fortælling om et løbetalent, der drikker sin første øl på scholarship i Kansas, får ølbrygning som passion, bliver uddannet folkeskolelærer og ved et ”tilfælde” fremstiller verdens bedste stout og bliver verdensberømt. En spændende og dramatisk historie, med store menneskelige og økonomiske op- og nedture, og for ikke længe siden på randen af en konkurs. Mikkel fortæller i udsendelsen at der tegner sig et fornuftigt regnskab for 2024 – på daværende tidspunkt havde de haft underskud seks år i træk, samlet omkring 300 mio kr. Meget apropos kom årsregnskabet i går, og der var et overskud på 11,9 mio. kr., det bedste siden 2016. Det er en spændende historie om motivation, innovation, stædighed, perfektionisme osv. Det er meget spændende lytning.

tirsdag den 17. juni 2025

Özlem Cekic, Camilla Dindler, Mie Marcussen, Nanna Holm, Kristine Marie Berg og Katrine Emme Thielke: Inspiration til Dialogkaffe (2024)


Jeg er medlem af Brobyggerne. Forleden blev jeg tilbudt et fysisk eksemplar af Inspiration til Dialogkaffe, det sagde jeg ja tak til. Den kan hentes gratis som e-bog her

Det er en fremragende lille bog (58 sider), hurtigt læst og med masser af stof til inspiration og eftertanke. 

Den er udgivet af ”Brobyggerne – Center for Dialogkaffe”, som blev etableret af Bent Melchior og Özlem Cekic i 2019 ud fra et ønske om ”at fremme dialog, forståelse og tolerance mellem mennesker med modsatrettede holdninger, værdier og levemåder”. 

Bogen er forbilledlig i sin tilgang/opbygning:
  • Definition af vigtige begreber: Dialog, Brobygger, Dialogkaffe, Fordomme, Fjendebilleder, Ekkokammer, Konflikt, Tolerance og Ansvar
  • 4 kapitler, hvor specialister kort, præcist og med eksempler skriver om
    • Dialog
    • At navigere i konflikter
    • Sprog der lukker og åbner
    • Brobygning på sociale medier
  • 6 øvelser i Alt det vi har fælles, Dialog med bagland, Hjørnelig, Lyttetræning, Øv dig i at spørge og få viden samt Du- og jeg-sprog 
Jeg kan ikke lade være med at læse en bog som denne med 7 gode vaner øjne og det harmonerer (naturligvis) fantastisk! 

Vi tror på, at hvis man skal bevæge verden, skal man starte med at bevæge sig selv.” er vane 1, Vær proaktiv

En række af de tiltag, der foreslås er Tænk vind-vind (vane 4), ikke mindst Søg først at forstå, dernæst at blive forstået (vane 5) og Skab Synergi (vane 6). 

Jeg kan kun anbefale ALLE at sætte tid af til at læse bogen, blive lidt klogere og måske ændre en eller flere vaner ud fra bogens anbefalinger.

lørdag den 14. juni 2025

Max 14 år & Sydkystens Hundeskole 16 år



Max fylder 14 år i dag. Det er ikke noget vi fejrer specielt. Men morgenturen tog lidt længere tid end normalt, for Max fik 100 % lov til at styre tempoet, så der kunne blive snuset igennem 😊


Det blev også til lidt træning i haven i eftermiddags; Max og jeg træner ellers ikke, men jeg kan love for at der var energi i ham, så det skal vi da gøre lidt oftere! Og Otto var om muligt endnu mere tændt, da han skulle træne bagefter.

Jeg har kigget lidt i ”Verdens bedste Max”; jeg læser den fra en ende af efter aftensmaden, og mindes en masse dejlige oplevelser Max og jeg har haft sammen.

I dag er det 16 år siden Sydkystens Hundeskole havde stiftende generalforsamling. Det vækker også en masse minder. Jeg var blevet inficeret af en hundebacille og grebet af ”hunde”. Der var masser af træning og prøver med Megan og Lille Bjørn, der var en klikkerinstruktøruddannelse hos Hund & Træning, der var en stribe kurser i Borlänge med Bob Bailey og der var Sydkystens Hundeskole for at nævne nogle vigtige overskrifter. 

Jeg smiler saligt ved minderne, og de, der kender mig, véd, at det er lige mig: når jeg går ind i noget, så gør jeg det helhjertet 😉

I dag fylder hundedelen meget mindre – mental træning, vin mv. har taget over – men Sydkystens Hundeskole er stadig på banen, Otto og jeg træner lige så stille og roligt, og så dukker der nok nogle arrangementer op, hvor vi skal vise flaget.