lørdag den 9. maj 2009

Chicken camp, dag 3

Det bliver en ganske kort blog om endnu en spændende dag. Der var været noget teori om de grundlæggende principper for operant betingning ifølge Bob Bailey: stimuli, forstærkning, udslettelse (extinction), straf og generalisering; samt afledte principper.
Men primært gik dagen med intensiv træning. Johanna og jeg var absolut ikke tilfredse med vores udvikling i går eftermiddags, og fra morgenstunden tog vi fat i Bob Bailey, for at få råd i forbindelse med nogle problemer, vi var løbet ind i. Og det var en god strategi, som vi fastholdt og fastholder resten af kurset: For at få effektiv læring og fremdrift skal vi ikke selv tumle ret længe med problemerne, når vi har Bob Bailey at trække på.
De to høns der sluttede i går med at arbejde med det lille target, skulle i dag i gang med farvediskriminering (rød, blå og gul), mens de to høns der sluttede i går med at arbejde på diskriminering mellem to former, skulle fortsætte op til fire former. Som bekendt skal begge diskrimineringsøvelser ende med, at det hotte target fjernes og hønen skal stå stille i 20 sekunder, mens Bob Bailey provokerer den.
Alle fire høns nåede i løbet af formiddagen op på at arbejde på alle tre farver/fire former, og i løbet af eftermiddagen nåede vi gennem successiv hævning af kriterierne op på 8-10 sekunder i ro for de to formdiskrimineringshøns, 12-15 sekunder for farvediskrimineringshønsene.
Og det var virkelig en dramatisk forbedring i forhold til det lidt seje arbejde i går.
Der er en stribe forklaringer, og i bund og grund handler de om, at vi som førere er blevet meget meget bedre. Det mekaniske begynder nu virkelig at fungere, så vi ikke skal stå og tænke over fx præsentation af godbidden eller flytning af brikkerne. Vi kan have fokus på at iagttage adfærd, holde fokus på kriterier og time klikkene. Det rykker virkelig.
Jeg glæder mig helt vildt til at bearbejde de mange informationer og gøre dem operationelle i forhold til mig egen hundetræning. Jeg har allerede en masse ideer, men dem skal jeg have styr på, før jeg præsenterer dem :-)
Nedenfor lidt videoklip fra i dag. I kan igen opleve Johanna Allanach, Mette Andreassen, Laila Pedersen og mig selv.
Der er flere der har efterlyst flere videoklip, og jeg lover: De kommer, men først i næste uge!

Ingen kommentarer: