onsdag den 3. august 2011

Simple, but not easy

Solrød Strand onsdag aften
I går havde jeg fået lov til at være substitut på sommerhvalpeholdet i Sydkystens Hundeskole, og det var en skøn oplevelse :-) En broget flok førere og hunde, en masse energi og entusiasme og vilje til at lære noget. Det er virkeligt sjovt at være instruktør på sådan et hold. Der er stadig mange ting at holde styr på for førerne med klikkere, liner, godbidder og en masse konkurrence om hundenes adfærd. Men der er mange der er kommet rigtigt langt og har meget fin kontakt - herligt at se.
Bagefter var vi allerede nået til sidste runde af sommer LP-holdet, og det er bestemt også et meget inspirerende hold. Fra nogen der måske vil prøve LP engang til deltagere der dyrker LP3 på højt niveau. Det er forskellige detaljer der bliver arbejdet med på de forskellige niveauer, men basalt er det præcis det samme som at undervise på hvalpeholdet: find ud af hvad for en adfærd du er ude efter, klik når den er der, og beløn så det giver dig en fordel. Hæv kriterierne når succesraten er over 80 %. Det bliver måske sagt med andre ord, men det er essensen :-) Og det er simple, but not easy, hvad enten man er nybegynder eller garvet – det er bevægelsen, ikke slutpositionen vi klikker for – det arbejdede vi virkelig intensivt med på begge hold.
Derefter var der med kort varsel arrangeret noget specialtræning i fællesdæk, for et par hundeførere der havde haft nogle dårlige oplevelser i fællesøvelserne i Vejen. Eksempel på problem: hunden følger med føreren stort set med det samme, føreren vender sig idet det første skridt tages for at holde hunden tilbage – konsekvens: vi får opbygget en uhensigtsmæssig kæde.
Eksempel på løsningsmodel: Føreren går fra hunden som om der ingen tvivl er om at den vil blive liggende, instruktøren klikker inden hunden når at tænke tanken at den skal gå med. Vi forsøgte dette med en af hundene, og hurtigt (3-4 starter) kunne føreren komme ud på fuld længde vende sig og jeg kunne klikke og belønne. Med nogle gentagelser i andre sammenhænge tror jeg på, at vi igen ser en sikker hund i denne øvelse.

Ingen kommentarer: