søndag den 27. februar 2022

Rally for alle & noget om alder


Rally fylder en del hos mig pt., jeg har illustreret resten af 1. halvår 2022 i denne rallykalender:
   

Der sker en del internationalt og det er efter min bedste overbevisning en overordentlig positiv udvikling der er i gang.

I NKU-regi har vi naturligvis evalueret NM 2021 grundigt og vi har talt om, hvor vi ser behov for at ændre noget. Det er fuldstændigt transparent, hvad vi aftaler, referater af møderne kan findes her.

I referatet fra 22. december 2021 kan man læse nogle kommentarer til NM 2021. I referatet fra 30. januar 2022, kan man læse om nogle af de ændringer i bedømmelser, som er besluttet, og som gerne skulle blive officielle og gældende fra NM 2022. Uden at gå i detaljer, dem kan interesserede selv læse, lægger vi op til, at der dømmes mindre stramt på en række områder: Vi ønsker at rally også på topniveau skal være en sport for alle.

I FCI’s rallyudvalg har vi haft møde tirsdag og torsdag i denne uge. Referater herfra er ikke officielle endnu, men jeg afslører ingen hemmeligheder ved at sige, at vi fra nordisk side er meget interesserede i at FCI-rally kommer til at ligge meget tæt op ad NKU-rally. Da vi i Norden er langt fremme i rally i forhold til de andre medlemslande, bliver der også lyttet til os, og samlet set er der en meget spændende fremtid for international rally.

Mødet i torsdags startede meget følelsesladet, da vores ukrainske medlem meldte afbud, pga. skyderier i forbindelse med den russiske invasion. Så bliver rally pludselig meget ubetydelig.

I går afholdt Sydkystens Hundeskole dobbeltprøve for championklasse og seniorklasse i Sjællands Agilitycenter.

Mine kriterier for prøverne ligger her, og de blev fuldt ud opfyldt. Jeg var, og skal være, ekstremt fokuseret ved starten af begge prøver, og det gik godt. Det kan ses på Max at jeg er anspændt, og halen kommer op lige efter skilt 1, når jeg trækker vejret lidt friere, har jeg fået at vide 😊

I går var prøverne helt normale prøver, med en væsentlig ændring: Liv, som dømte, havde Amanda som dommersekretær, og skulle under prøven diktere fratræk til Amanda. Der blev ikke givet feedback, i stedet kunne man fotografere sin dommerseddel efter præmieoverrækkelsen. Det vender jeg tilbage til.
 
Max fik sin 1. sølvpind til prøve 1

Prøve 1. Jeg synes jeg skulle arbejde hårdt for at holde Max’ opmærksomhed, men det lykkedes. Jeg fornemmede en anelse snus, men kunne i bund og grund ikke afgøre om det var snus eller han bare sænkede hovedet. Jeg kom ud med en fed følelse og skyndte mig ud og lege.

Bonus: Vi fik 97 point, og dermed vores 1. sølvpind, og blev 2. vinder.
 
Championklasse prøve 2

Ved prøve 2 havde jeg samme følelse som til prøve 1, men der var noget kludder ved to øvelser, fremsending til kegle og bakke væk fra fører, som måtte laves om.

Bonus: Vi fik 89 point og blev igen 2. vinder.
 
Seniorklasse prøve 2

Der var 6 deltagere i championklasse og 10/11 i seniorklasse, og det var en fornøjelse at opleve begge klasser. Seniorklasse er i sagens natur for ældre hunde, i går mellem 7½ og 14½ år, men også hundene i championklasse er oppe i årene, fra 7½ til 10½ år.

Ovenstående foto er fra seniorklasse ved den anden prøve. Signe & Sitka debuterede i klassen i går og vandt med 100 point; fantastisk flot efter en rallypause på 2½ år; Sitka er 11½ år og dermed præcis midt i seniorfeltet aldersmæssigt. Tina & Woody blev nr. 2 med 99 point, han er en årsunge i seniorklasse med sine kun 8½ år. Nr. 3 blev Christina & Tempo, som gik til 97 og 99 point, og dermed fik to certer., og har en championtitel i snarlig udsigt til Tempo på 12 år. 11 hunde i klassen, en gennemsnitsalder på 10 år og 9 måneder, det er fantastisk at se førere og hunde stråle, selvom hundene ikke er helt unge længere.

Max er med sine 10½ år overhovedet ikke klar til seniorklasse, vi bliver i championklasse, så længe det fungerer for os, og det gør det da i den grad i øjeblikket 😊

Så er der det med dommersekretær.

Det var en afprøvning af et koncept, som vi kender fra svensk rally og nordisk rally, og det bliver også modellen i FCI-rally. Deltagerne og officials i går er blevet bedt om at evaluere, og jeg er spændt på at læse kommentarerne.

For mig er der tre væsentlige synsvinkler på det: arrangørens, dommerens og deltagernes.

For arrangøren betyder det umiddelbart en ekstra omkostning, og det kræver en sekretær med kendskab til dommersedlens udformning. For dommeren betyder det, at de kan holde 100 % fokus på at iagttage ekvipagen, men de skal også løbende kunne fortælle præcis hvad der skal trækkes i hvilken øvelse, så sekretæren ikke er i tvivl. For deltagerne betyder det, at de kan sammenholde dommersedlen med banen, og dermed se præcis hvor de er trukket for hvad.

Her er det illustreret med vores anden bane i går:
 


Af dommersedlen kan man se, at der er trukket for: En berøring af kegle i øvelse 2, en mindre førerfejl i øvelse 5, en gentagelse i øvelse 7, en gentagelse i øvelse 18 og en skæv position i øvelse 18. Netto 11 point i fradrag og 89 point.

Som sagt, det er KUN en afprøvning af konceptet! Min oplevelse i går, som udøver, var at det fungerede perfekt 😊 Jeg synes ikke det er fedt at få feedback lige når man går ud af banen. Jeg vil gerne gå ud med en (forhåbentlig) god følelse, og lege med Max; for essensen af rally – og al anden hundesport, jeg dyrker med mine hunde – er at opleve den fede samhørighed med hundene, glæde mig over følelsen og feste med den følelse indeni. Hunden er bedøvende ligeglade med feedbacken, og hvorfor skal de mærke min skuffelse, hvis jeg får feedback, som gør mig mindre glad? Nu måtte jeg afvente præmieoverrækkelsen, som i sig selv var mere spændende, fordi ingen anede hvordan det var gået, for at få pointene. Først derefter kunne man fotografere dommersedlen, og se hvad der var trukket. Det kunne jeg bruge til nøgternt konstatere, hvad der var trukket hvor, uden de følelser, som kører rundt, når man lige er kommet ud fra banen.

Jeg synes i øvrigt der var en supergod stemning ved prøven i går. Det synes jeg generelt der er ved rallyprøver, men der var lidt ekstra i går, så jeg tog meget glad hjem – naturligvis først efter at Dumle og Max var blevet luftet, mens Liv, Amanda og jeg foretog en første evaluering af dagen 😊

PS: Jeg vil da også lige nævne, at Livs baner var skønne at gå; fedt flow og god plads!

2 kommentarer:

noaposon sagde ...
Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.
sesloo sagde ...
Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.