torsdag den 10. februar 2022

Djævlen er i detaljen

Øjeblikket hvor føreren opdager, hvad der er galt!

Mellem tirsdag kl. 19 og onsdag kl. 19 havde jeg to rallytimer hos Johanna og to rallytimer hos Karina. Da jeg kom hjem i går, fik jeg hurtig aftensmad inden jeg 19:55-20:25 havde en halvtimes online-træning hos Anja med Otto som en del af online fri ved fod kurset.

Vi har holdt træningsfri i dag 😉

Det forhånden værende spejls princip

Max var som altid blændende, fuldt fokuseret og meget præcis. De detaljer, vi vi har haft fokus på gennem et stykke tid er blevet fantastiske, og sjovt nok er der så andet, der pludselig popper op som fejl … det er noget af det fascinerende ved hundetræning, man bliver aldrig ”færdig”!

Fuldt fokus fra Max

Så jeg fik arbejdet med starter. ”Max”, som jeg kun bruger til prøver, hvis der er lidt panik under opsejling, viste sig at fungere fint til at fastholde kontakten ved start. Jeg fik arbejdet med timingen af fodarbejdet frem til vendinger. Timingen af håndsignaler i forbindelse med dæk under gang. Tempo ved sideskift foran. Tempo i det hele taget.

Ottos fokus er også fantastisk, og hans præcision og udstråling i fri ved fod uimodståelig, både på venstre og højre side. Han er også eminent til at fortælle, når noget er svært eller jeg er usikker/uklar, for så finder han øjeblikkeligt på noget, som er mere værd … Karina bemærkede at selv om han tilsyneladende er væk, så hører han det hele, så der var bl.a. et springvand og en tyskervending, hvor jeg helt sikkert ikke havde øjenkontakt med ham, hvor han reagerede prompte på verbalt signal. Så han kan multitaske!

Der er masser at arbejde med, vi fik også her talt om starter, og ikke mindst om belønningsstrategi: levering af belønninger, variation af belønninger, belønningssignal mv.

Den halve time med Anja havde fokus på tre ting: indtagelse af P5 (højre position), P1 (venstre position), hvordan ser den ud, samt indtagelse, samt P1 sidelæns.

Der blev arbejdet intensivt den halve time, det hele blev optaget, jeg har genset det i dag, og jeg har gjort en masse noter. De er her grupperet efter tre overskrifter, men noget af det er selvfølgeligt generelt.

Indtagelse af P5

Vi arbejdede med baljen, og forskellige teknikker til at få den ønskede bevægelse, hvor det er Otto, der skal gøre arbejdet. Jeg skal være skarpere til at belønne ham, så han ikke skal løfte hovedet. Jeg skal også belønne for stilstand. Hvis jeg venter, kommer han i tvivl og går mod uret (som har en meget længere belønningshistorik). Anja kunne se en tydelig udvikling i forhold til sidst hun så os, så jeg blev kraftigt opfordret til at føre dagbog evt. med videoer, så jeg selv kan konstatere udviklingen. Vi er godt på vej, jeg skal bare logge det, så jeg kan følge det.

Meget bedre uden vest

P1 og indtagelse af P1

Vi arbejdede først med indtagelse af positionen, og Anja kunne hurtigt se, hvad der gør, at jeg har svært ved at få Otto rigtigt ind, og ikke mindst fastholde positionen … han har en tendens til at bevæge sig lidt ud/tilbage. Jeg bevæger mig for hurtigt, når jeg giver belønninger/fjerner hånden og min vest skygger for ham, så han ikke kan se mit ansigt. Da vesten kom af, og mine bevægelser blev rolige og kontrollerede, indtog han positionen superflot og blev stående, så han kunne blive forstærket flere gange. Problemet med at han sætter sig (min default P1 er stå), er ganske enkelt løst: han kommer i tvivl, fordi min sit-kommando/kropsbevægelse minder ret meget om min kropbevægelse når jeg bare ser om han står.

Der skal arbejdes med meget forstærkning af positionen, max 3-4 forstærkninger i træk, og afbryde med kast af godbid, hvis han fx flytter en fod.

Sidelæns P1

Otto har ikke haft en chance for at forstå hvad jeg forventer i P1, fordi jeg hele tiden har accepteret noget, der var godt nok til rally, men ikke lever op til det jeg ønsker nu. Hvis han forstår, hvad jeg vil, skal han nok tage ansvar, det viser han i alt andet. Forstærkningen i sidelæns skal være for mikrobevægelser/stilstand. Han skal forstå, at det at blive i positionen uden bevægelse også er korrekt. Han skal have godbidden præsenteret lige oppe fra så han ikke flytter sig.

Den korte og enkle (simple but not easy) opsummering: indøv i små, tydelige trin; log udviklingen i dagbog gerne med video; beløn kontrolleret og roligt; korte sekvenser; bryd ved kast af godbid hvis Otto flytter sig uønsket.


Jeg havde det som jeg skulle efter alle fem træningsomgange, tre med Otto og to med Max: jeg følte mig flyvende! Alle tre instruktører er kanondygtige+++ og er fantastiske til at forstærke føreren på en fed måde.

Den halve time hos Anja var ekstraordinær. Der var fuldt blus på nogle detaljer, som har drillet en del, og nogle enkle måder at håndtere dem på. Så jeg har et fantastisk udgangspunkt for den videre træning. Og der er stadig fire gange med mulighed for at få feedback på videoer, hvilket er ekstra motiverende.

Ingen kommentarer: