mandag den 9. januar 2017

Opfølgning på Motivations- og forstyrrelseskursus


Søndag den 21. august 2016 deltog jeg i et Motivations- og Forstyrrelseskursus hos Anja, som er beskrevet i Guld. Opfølgningskurset blev afholdt i dag, og der var desværre kommet flere afbud, så vi var kun 4 deltagere til 3 timers kursus.

Altså desværre for dem, der ikke kom, og heldigt for os, der kom, for der blev godt nok arbejdet igennem i samtlige tre timer – nå ja, vi fik 5 minutters pause efter de første 2½ time – og til gengæld gik vi også over tiden :-)

Selvom de tilbagemeldinger Anja havde fået, om ønsker til indhold, ikke var imponerende – de var faktisk meget tynde – var der masser af kød på indholdet, som i al sin gribende enkelhed handler om at arbejde med at bevare hundens fokus (intensitet) under diverse forstyrrelser, sværere og sværere. Hunden (og ikke mindst føreren) skal arbejde med at holde fokus, og lære at det, der giver de allerbedste belønninger, er at holde fokus, det er bedre end alt andet, som kan friste i omgivelserne.

Vi skal skabe fundamentet for at kunne arbejde med hunden i længere og længere perioder med fuldt fokus. Vi skal udvikle fra at hunden fx kan sidde i plads og kigge på os, til den kan gå en fuld rallybane eller et fuldt HTM-program eller hvad vi nu ønsker, og have fuldt fokus på os.

Vi skal betragte det, at hunden holder fokus, som en øvelse om alle andre, hvor vi gradvis bygger den op, skruer op for forstyrrelser, lærer hunden, at den kan håndtere det, og gradvis faser godbidderne ud. Vi skal huske ikke at gøre det for svært (så er vi gået for hurtigt frem). Det afgørende er, at hunden forstår konceptet: at arbejde med forstyrrelser er fedt, for hvis jeg holder øje med min fører, så kommer alt godt til mig.

Som alle andre øvelser er det en øvelse, der skal vedligeholdes.

Simple but not easy at all.

Vi var igennem følgende øvelser:
  • Kaste ”dårlig” godbid, kalde på hunden lige i splitsekundet før den snuppede godbidden (som den tager), og belønne med ”gode” godbidder og leg hos os. Resultat: fuld intensitet og fart for at komme tilbage til fører
  • Holde position, belønning (massiv) for at holde den (i mit tilfælde plads) og holde fokus, selvom hjælper (Karin) fristede mere og mere. Perfekt til at lære hunden, at det er bedst at holde fokus, og perfekt til styrkelse af alle HTM-positioner. Hundene kunne lynhurtigt klare mere og mere forstyrrelse og blev mere og mere intense. Dette kan uden videre udbygges til ikke stationære øvelser.
  • Så var vi på én ekvipage ad gangen, hvor de andre førere skulle være mere og mere forstyrrende. Hvis hunden (undtagelsesvis) valgte os fra, skulle vi fortsætte – uden at kalde – og når den så valgte os til, vild jubel. Vi skulle virkelig give en masse af os selv for at få den maximale opmærksomhed, og det var netop pointen. Hold op et fokus Max havde!
  • Så skulle vi arbejde med selvvalgte øvelser i en opstilling med 9 kegler, som udgjorde 4 kvadrater. Så vi gik tæt på hinanden, i et relativt lille område, Anja spillede musik, og stop for musikken var signal om intensiv belønning. Til sidst var Anja selv inde og forstyrre, og jeg opdagede hende næsten ikke, for Max og jeg havde godt nok et fantastisk samarbejde.
  • Så kom en øvelse, hvor vi skulle arbejde med intensitet i 2 minutter, og det opfattede jeg som fri ved fod, højrehandling og frem og tilbage, løb, almindelig gang og langsom gang,bakning, og en succesrate på cirka 95 % (fokus). Max arbejdede fantastisk, og jeg kunne godt have belønnet lidt mere og lidt sjovere = givet mere af mig selv.
  • Endelig en øvelse, hvor vi skulle lave noget ikke stationært, og hjælperen skulle distrahere med tre forskellige genstande, og i takt med at de blev brugt, skulle de overdrages til føreren. Så sådan endte jeg på billedet øverst med at have fuldt fokus fra Max, med tæppe over hovedet, en balje i hånden og Karin har netop kastet en hulahopring
  • Og til aller allersidst skulle vi i et lille opvarmningsområde gøre klar til en meget vigtig prøve, mens vi blev forstyrret af to andre, som stillede spørgsmål, og vi skulle svare på den enes og ignorere den andens. Og derefter gå ind og starte. Jeg holdt fokus på Max næsten hele vejen igennem, dét har jeg trænet.
Fantastisk kursus. Tak til Karin for gode forstyrrelser, Helle , Helle og Karin for hyggeligt selskab, og Anja for som altid fantastisk sprudlende, inspirerende og givende undervisning!

Ingen kommentarer: