tirsdag den 18. maj 2010

Fridage i Borlänge og omegn

For første gang – efter 17 dages Chicken Camp over 3 omgange, har jeg denne gang haft et par fridage, og de blev brugt til at være turist! Så her er lidt om hvad jeg har lavet siden den mindeværdige afslutning på Chaining Workshop.
Søndag fik jeg en lækker bøf i The Bishops Arms i Falun, det var belønningen for veludført arbejde. Restauranten er en del af en kæde (meget à propos!), og har et kæmpeudvalg i whiskies og øl. Og jeg kunne beundre flaskerne og tappehanerne mens jeg nød et glas isvand …
Mandag tog jeg først til Uppsala og besøgte Domkirken og gik lidt rundt i byen, for at ende til frokost på Feskarn i Saluhallen. Jeg havde luret på det hyggeligt udseende fiskested, og var der 11:25 og fik den sidste af de 13 pladser. De 12 andre var reserverede. Jeg fik en fantastisk fiske- og skaldyrssuppe, en foræring til 95 SEK.
Så gik turen videre til kennel Doubleuse, hvor jeg havde en aftale med Gunilla Wedeen om at se hendes Golden Retrievers. Det er nogle dejlige hunde, klassiske goldens med gylden strid pels, masser af arbejdsiver og godt temperament. Det er en race, jeg godt kunne blive fristet af :-)
Turen gik derefter hjemad via en dobbelt espresso hos The Pitcher’s i Falun. Jeg sluttede med en udendørs middag hos Dala Indiskt Kök, som er mit favoritspisested i Borlänge.

Dalahestemaler i aktion

Tirsdag gik turen først til Grannas i Nusnäs, som fremstiller de originale Dalaheste. Jeg har lovet Kirsten en, og så måtte det jo være en original, for ligesom at matche den person hun er gift med.

Carl Larsson-Gården

Turen gik tilbage mod Falun, hvor jeg besøgte Carl Larsson-Gården, gennem mange år Karin og Carl Larssons hjem, og fortsat i familiens eje.

Elisabeth foran indgangen - der må ikke fotograferes indenfor

Jeg købte naturligvis en guidet rundtur, og var superheldig: jeg fik helt alene en rundvisning af Elisabeth, som havde sin første dag som guide, og alle de andre der ventede skulle have en engelsk rundtur, jeg ville gerne have den på svensk – og voila! Det er altså et hus som skal opleves, hvis man er det mindste interesseret i Carl Larsson – og Karin for den sags skyld - for det er så personligt præget på alle punkter, i indretning, opbygning osv. Det er et stort kunstværk i sig selv.

Cissi og Siljan

Så gik turen til Falun centrum, hvor jeg havde aftalt at mødes med Cissi og Siljan til frokost. Vi havde ikke aftalt noget bestemt sted, og så gik vi naturligvis bare på en af gågaderne og løb nærmest ind i hinanden. Frokosten (kulmulefilet med rejer i hvidvinssovs) blev indtaget udendørs på Banken, og som man kan få indtryk af på fotoet var det ganske lunt. Efter en lang og hyggelig frokost, mærkelig nok mest med hundesnak, gik turen tilbage til Borlänge, hvor jeg endelig kom på Jussi Björling Museet.
Det er et forbilledligt museum, med en kronologisk opbygget samling fra fødsel til død, dragter, fotos, plakater, malerier, avisforsider, forklarende tekster osv. På førstesalen er der derudover en omfattende samling grammofonplader, Cd’er og Dvd’er med indspilninger, og en lille biograf. Jeg var vist den eneste besøgende på museet, og havde biografen for mig selv og så optagelser af Jussi Björling sammen med Hilde Gueden (Rigoletto) og Renata Tebaldi (La Boheme). Fantastisk!
Og nu det er en hundeblog:

Jussi Björling med skotsk terrier (beklager den dårlige billedkvalitet)

Nu står den på lidt afslapning (=blogskrivning), inden noget let aftensmad, og i morgen er det så alvor igen. Teaching workshop skal i gang. Glæd jeg til daglige opdateringer :-)

1 kommentar:

Unknown sagde ...

Kul att du gillar vår fisksoppa. Välkommenigen nästa gång du är i Uppsala.

Micke Prising
Feskarn