fredag den 14. maj 2010

Chicken Camp – 14. maj 2010

Dag 3 af Chaining Workshop.
Først tak for alle de søde og humoristiske hilsner jeg har modtaget i Borlänge og en masse positiv feedback på bloggen!
Der er åbenbart mange der kan huske børnesangen ”Poul sine høns”, der er flere der synes jeg er ved at få et personligt forhold til mine to høns (nr. 17 og nr. 299) og Conni venter med spænding på at Megan og Lille Bjørn får numre :-). Sofie nævner ideen om at bruge høns ved klikkerintroduktion for hundeejere, fordi ingen vil begynde at tale til høns og tro, de forstår det, hvad mange tror deres hunde gør!!!
Vedrørende det sidste: Hver morgen er der en halv time, hvor vi kan spørge Bob om hvad som helst – han får løbende spørgsmål om alt muligt dyretræningsrelateret, og for ikke at spilde undervisningstiden med det, er der en halv times fri spørgetid. Og det gav mig mulighed for at spørge om råd ved valg af race, hvis man vil gå i gang med hønsetræning. Anbefalingen er Bantam høns/Seabright i standardstørrelse. De kan trænes et par timer om dagen uden at gå død (= blive mætte). De høns vi anvender på kurset er meget større og kan tåle meget mere, fordi vi skal kunne træne dem en hel dag.

Og ja, man får et nært forhold til hønsene!!! I dag havde vi 6 træningssessioner på i alt 110 minutter pr. kursist, dvs. vi arbejder en lille time effektivt med hver høne. Til hver træningssession har vi træningsplaner, så der bliver virkeligt arbejdet intensivt med at finde ud af hvordan de enkelte høns udfører de enkelte øvelser, hvor der skal trænes mere eller mindre osv. Vi skal arbejde mest med den svageste adfærd, men samtidigt sikre at det, der fungerer, holdes ved lige.

Indimellem får vi både egentlige lectures og gennemgange baseret på hvad Bob aktuelt observerer. Nogle af dagens tips:
  • Skelne mellem klik/godbid og godbid. Klikket bruges til at markere den ønskede adfærd, og efterfølges altid af godbid. Godbid (uden forudgående klik), bruges til at opmuntre hønen for et godt forsøg eller lignende, som ikke er lige i øjet (og derfor ikke skal have klikket).
  • Prøv selv at arbejde med ideer, før I kommer og spørger, får derhjemme er der ikke en Bob Bailey man lige kan spørge :-)
  • Bob beder os være opmærksomme på, hvad vi klikker for. Han anser sig selv for at være bigger og smarter end hønsene, og hvis han ikke forstår hvad vi klikker for, gør hønsene formentlig heller ikke …
Dagens længste lecture er om Behavioral Economics, hvordan får man mest ud af belønningen. Man kan få en masse foræret mellem klikket og godbidden, fx ved at klikke for bevægelse mod bommen, og så placere foderkoppen på den anden side af bommen – hønen får markering for rigtig adfærd, og kan se belønningen og kommer hurtigt hen til den. En hund ville savle og det ville blive en del af belønningsforløbet, der afsluttes med at godbidden spises.
Alle led i en kæde skal have cirka samme forstærkningsværdi, ellers er det meget nemt at få kæden til at bryde sammen, fordi et element overskygger de andre i værdi. Fx ville det være rigtigt dumt at indlægge element hvor hønen skal skrabe, fordi det har så stor værdi for den, at alt andet vil miste forholdsmæssig værdi.
Når vi har en færdig kæde, skal vi ikke bare gå ud fra at den virker med en belønning til allersidst. Det er rigtigt meget adfærd for en belønning, så derfor skal vi under træningen vedligeholde med mindst 1-2 forstærkninger undervejs i kæden, på forskellige tidspunkter, så det er uventet for hønen, hvornår de kommer.
Og åhh ja hvor det bare minder om hundetræning …

videoen kan man se forskellige klip fra dagens træning.
Først dagens største bommert fra min side. Høne 299 skal op ad stigen og vælte en blå kegle og så videre. Jeg har før keglerne kom på apparatet bemærket en tendens til, at den blå væltes og så den hvide – det er en anden diskrimineringsøvelse – i stedet for at den bare vælter den blå. Så hvad gør jeg i det første klip på videoen: Hønen vælter den blå kegle, jeg gør ingenting, Torun kigger undrende på mig, hønen vælter den hvide kegle, jeg kigger, klikker og belønner. Og banker hovedet ind i væggen. Himmel noget rod!!! Det er dog kommet i orden igen.
Ellers er der høne 17 der diskriminerer (orange bil er hot), noget af en banegennemgang hvor den orange bil skubbes ned, og hønen scorer et mål til sidst (og Bob roser den meget!).
Høne 299 ses i nedgang hvor den diskriminerer (blå trekant, en ekstra øvelse jeg lige proppede ind for at forstærke nedgangen), en opgang til den blå kegle (korrekt!) samt lidt træning med Elgen.

1 kommentar:

Sofie Fjeldsted Olsen sagde ...

Bantam-høns, "seabright"... jeg vil kigge lidt på det sammen med Google...
:O)