lørdag den 18. juli 2015

With Winning in Mind - en anmeldelse og en udmelding

Lille Bjørn og Osseau - to dygtige LP3-hunde i eksemplarisk fællesdæk 17. juli

Den 26. april i år gik jeg den værste prøve i mit liv … (blog). Det var det jeg opfattede den som på dagen og dagene derefter.

Det har vist sig at være den vigtigste af alle mine prøver indtil den dato. For den fik mig til at erkende behovet for at få hjælp til det mentale – og dermed få en afgørende dimension i spil i forhold til hundetræning og konkurrencer.

Rådhuspladsen i august 1914 - fra Mosede Fort 17. juli

De direkte konsekvenser var, at jeg begyndte at bruge en professionel coach (Anja Christiansen), blev anbefalet af Johanna Allanach at læse Lanny Basshams With Winning in Mind – og blev 110 % overbevist om at det mentale er helt afgørende for at kunne træne og konkurrere succesfuldt på topplan.

Jeg har lovet at skrive en anmeldelse af With Winning in Mind, det er denne blog. Jeg har læst bogen to gange, og véd, at der er mange kapitler jeg kommer til at læse mange gange endnu.

Bogen beskriver et sammenhængende system til at skabe vindermentalitet og dermed vindere. En fair anmeldelse er at efterleve bogens forslag og se om de virker. Og det er hvad jeg har tænkt mig at gøre.

Kirsten og jeg fik en fantastisk aftensmad i dag

Bogen er letlæst, alle overvejelser, refleksioner, råd mv. kan jeg direkte forhold mig til og er enig i. Jeg tror på, at konceptet virker – der er masser af succeshistorier, som dokumenterer det.

Min implementering bliver så den passer til mig og min situation.

* * *

Den meget korte anmeldelse: En bog om at vinde, skrevet af en vinder, der har lært det hele af egen erfaring. En letlæst bog, godt struktureret, med gode, operationelle råd og simple trin til at gennemføre forløb, og masser af gode og letforståelige eksempler.

Principperne i Mental Management ®
  1. Din bevidsthed kan kunne rumme én ting ad gangen – så hvis du vælger at tænke på noget positivt (fx at noget lykkes), kan du ikke samtidig tænke på noget negativt
  2. Det er ikke vigtigt hvad du siger. Det er afgørende, hvad du får dig selv eller andre til at forestille sig – hvis du siger: ”Lad være med at ramme ved siden af”, giver det forestillingen at ramme ved siden af. Hvis du i stedet siger ”Ram”, så er det billedet du skaber.
  3. Underbevidstheden er kilden til al mental energi – på et tidspunkt i træningen tager underbevidstheden over, og udfører arbejdet. Lad det ske!
  4. Din selvopfattelse (Self-Image) får dig til at gøre det din bevidsthed forestiller sig – og da du selv styrer, hvad din bevidsthed forestiller sig, er det vejen til udvikling
  5. Selvopfattelse og performance er altid lig hinanden. For at ændret performance skal du ændre din selvopfattelse.
  6. Du kan erstatte den selvopfattelse, du har, med den selvopfattelse du ønsker, og dermed permanent ændre din performance – intet ændrer sig, hvis du ikke ændrer dig selv først.
  7. Forstærkningsprincippet: Jo mere vi tænker, taler og skriver om, hvad der vil ske, jo mere øger vi sandsynligheden for at det sker
  8. Selvopfattelsen kan ikke skelne mellem hvad der faktisk sker og hvad man livagtigt forestiller sig. Generalprøve (rehearsal) – man kan træne hvor som helst, når som helst og det er et fantastisk effektivt værktøj. Man kan fx bruge det til at træne den attitude man ønsker i givne situationer
  9. Værdiprincippet: Vi værdsætter ting direkte proportionalt med hvad vi betaler for dem – vi lærer mest af fejl. Modstand gør os stærkere. Hvis du ikke har problem er målene for lave
The Mental Management® Goal Setting System
  1. Sæt et mål som er dit liv værd
  2. Beslut hvornår det skal være opfyldt
  3. Notér hvad du får ud af det
  4. Evaluér ærligt forhindringerne for at nå målet
  5. Hvad er planen for at nå målet?
  6.  Evaluer planen før du går videre
  7. Tidssæt planen (i kalenderen)
  8. Start nu
  9. Før du når målet, skal du altid sætte et nyt mål i stedet
  10. Fortsæt til du når målet, eller justér målet
En opgaves tre faser:
  1. Forestillingsfasen – hvad man tænker over lige inden selve opgaven
  2. Aktionsfasen – udførelsen af selve opgaven
  3. Forstærkningsfasen – forstærk succesfuld udførelse, korriger hvis der er behov for det – modsat at blive irriteret på sig selv
Det mentale program er en serie tanker, som man tænker for at få underbevidstheden til at udføre det nødvendige i en given situation. Det mentale program kontrollerer tankerne i bevidstheden, så den ikke gør noget uønsket – hvad der er en typisk fejl for mange i konkurrencesituationer.

Pres (pressure) er normalt, det er godt og noget man kan kontrollere. Hvis det kommer ud af kontrol er det godt med strategi for at vende tilbage til normal, fx trække vejret dybt nogle gange, afslappe bestemt muskelgruppe og visualisere at være i kontrol (gabe!).

Det største mentale problem er at prøve for hårdt (over-try). Man skal finde den rette balance. Mange performer optimalt, når de skal demonstrere noget for deres elever: der er intet pres, ingen konkurrence. Du skal mentalt komme i den situation.

Retningslinjer for at opbygge underbevidste færdigheder:
  1. Fang dig selv i at gøre noget rigtigt - hvad gjorde jeg rigtigt, fremfor fejlsituationer – hvad gjorde jeg galt?
  2. Træn 4-5 dage om ugen
  3. Uanset hvor du er, så vær der (hold fokus på det, du er i gang med)
  4. Træn prøvedagen ofte, som en del af træningssessionerne
  5. Når det går godt i træning, så fortsæt – lad være med at træne tabersituationer
  6. Vi hæver os selv til det niveau, som vi er omgivet af (træn med nogen der er bedre end dig)
  7. Planlæg dit år
Performance analyse. Formålet er:
  1. at måle fremdrift
  2. at det er et krav fra din coach (du kan ikke styre det, du ikke kan måle)
  3. styrkelse af selvopfattelse – det er en performance analyse, ikke mangel på performance
Indholdet af performance journalen:
  • Konkurrence log – datoer, resultater
  • Udstyrslog – anvendt udstyr
  • Generelle data – dato, sted, situation (træning/konkurrence), tid på dagen, varighed. Hvad lærte du, hvad opnåede du? Hvor mange forsøg? Hvor mange timer? Hvordan brugte du tiden? Hvad var resultatet/scoren?
  • Løsningsanalyse – løsninger på udfordringer, eller notere ting, som man ikke har løsning på lige nu
  • Succesanalyse – hvad gik godt – det øger sikkerheden for at succesen gentages. Afsnittet tvinger en til at være positiv
  • Dagligt mål (daily goal statement) – notér det mål, det du regner med at nå
Styrkelse af selvopfattelsen Vi har typisk en komfortzone. Da vores selvopfattelse og vores performance er ækvivalente, skal vi rykke komfortzonen for at nå bedre resultater. Vi skal derfor ændre selvopfattelsen for at ændre vores performance. Vi ændrer selvopfattelsen ved at forestille os (imprint) gode resultater – føle dem, ikke se dem, Det gøres bedst lige før og lige efter den konkrete aktion – vi forestiller os set godt slag, vi udfører det og vi forstærker det. Lanny Bassham vandt den olympiske finale tusindvis af gange inden det skete i virkeligheden, man skal KUN tænke på det man ønsker.

Hvordan gør man så?
  1. Man skal ønske at ændre selvopfattelsen
  2. Man skal identificere de attituder/vaner man ønsker at ændre
  3. Man skal identificere ny selvopfattelse som er i direkte konflikt med den gamle
  4. Udskift den gamle selvopfattelse med den nye alene ved at forestille sig den ønskede
Feast or forget. Glem fejlene og forstærk succeserne

The Directive Affirmation – et afsnit beskrevet i første person nutid, som beskriver en persons mål, hvad hun/han får ud af det, planen for at nå det, ændre vaner/attituder som indvirker på målet. Det repeteres løbende, så selvopfattelsen ændres.

Beslutsomhed (decisiveness). DIN beslutning, som gør at du fremstår med det ønskede selvopfattelse til konkurrencer.

Become a Promoter. Husk at fremhæve det positive – foreninger, arrangører, sponsorer, konkurrenter, dig selv. Ros fremfor at korrigere. Ros offentligt, korriger i enrum.

* * *
Drengene på Solrød Strand lørdag morgen

Jeg er i fuld gang med at implementere en masse af ovenstående. I bund og grund er jeg er let at begejstre, men denne gang er det ikke bare begejstring – bogen beskriver en meget operationel og overbevisende vej til succes. Det er bestemt ikke en nem vej, det er noget man skal ville, hvis man ønsker at forbedre sin performance – og her taler jeg ikke bare om hundesportskonkurrencer, men i det brede perspektiv. Man skal ville det tilstrækkeligt, til at man vil ændre sig selv, for at opnå målene.

Jeg har set mig selv i øjnene, og besluttet at det er det, jeg vil.

Jeg laver nødvendige tilpasninger. Jeg skal ikke nå til de Olympiske Lege, og jeg skal/kan ikke træne 4-5 timer daglig 5 dage om ugen.

Max lader op

 Det jeg kan og vil gøre, og som jeg er i fuld gang med, er at ændre min selvopfattelse, ændre min måde at tænke træning og konkurrencer på, ændre min måde at fastholde PERFORMANCE på.

Det er en lang proces, men jeg er godt på vej.

Min coach, mine træningskammerater og venner vil bakke mig op.

Den 26. april 2015 er blevet en positiv milepæl i mit liv.

Ingen kommentarer: