mandag den 1. august 2022

Helhed, detaljer og perfekte starter

 

Til Ottos prøve i lørdags havde jeg slet ikke tænkt på at bede nogen om at filme (dumt!), men jeg var heldig at Karina gjorde det, tusind tak for det!

Videoen kan ses ovenfor. Min egen kommentering: ”Fedt fokus fra Otto. Han var varmet op efter planen og jeg troede det havde taget toppen af energien 😜 Han skal belønnes meget mere bagud, han trækker hele tiden frem, jeg skal belønne i ro og uden han hopper, og fortsætte med variabel belønning både tid og type. Hold da op der er potentiale i den unge herre når jeg lærer at kontrollere energien.

Jeg har taget tid, første leg er efter 7 sekunder, og det var en af de skønneste baner, jeg har gået med ham. Masser af leg undervejs, udnyttelse af banen til sidst ved at gå den lange vej ud, og Otto havde en fest af den anden verden. Jeg har noteret, at han skal have en slip-kommando, jeg er vant til at bytte legetøj med andet legetøj eller godbid, og det skal jeg havde bedre styr på, når jeg vælger at belønne på banen næste gang.

Derudover indgår i læringen til den kommende detailtræning: fri ved fod uden hoppen, belønning bagud, variabel belønning.

Max’ bane i lørdags er blevet dissekeret af Liv og mig. I perfekt kombination af mine iagttagelser fra nordisk træning torsdag og de to DKK-prøver fredag er der fokus (igen igen) på de perfekte starter. Der var nogle detaljer, som er noteret på træningsplanen, men starter topper suverænt.

Timingen var perfekt i forhold til en enetime i morges hos Karina, hvor vi primært havde fokus på starter, og fik endevendt mine starter, ritualer, belønningsstrategi mv. Derefter trænede vi/gjorde status på øvelser med sidelæns.

Formlen for starterne er følgende:
  1. Opvarmning uden line (i opvarmningsområde, inden for 2 meter fra banen, hvad der er godkendt til prøven)
  2. Tre nemme op med halen øvelser med 1-2 belønninger. Jeg har eksperimenteret med hvilke øvelser, det skulle være, og i dag lagde jeg mig fast på setup-bakke ud, spin og bakke tre skridt
  3. Line på
  4. Gå hen til eller tæt på kantbånd
  5. Line af (mulighed for belønning)
  6. Op med halen øvelse, bakke tre skridt (mulighed for belønning, men pas på at han kan tygge af inden vi går i ringen)
  7. Ind i ringen (mulighed for belønning)
  8. Sit ved start (mulighed for belønning)
  9. Gå i gang (afvent dog starttegn i DKK 😊) 
  10. Gå del af bane, med variabel afslutning med belønning
Under træning skal jeg være meget fokuseret på at sørge for variabel belønning. Med en bagage på tæt på 300 officielle prøver, heraf næsten 200 i championklasse, har Max meget lidt (som i næsten aldrig) erfaring med at legetøj kommer op på banen, så det mønster skal brydes, for at få endnu mere energi i starten.

Min erfaring er, at det der koster, det sker i starten, vi havde brudt mønstret, men er vendt en smule tilbage til det, og det skal brydes igen, og ovenstående formel bliver nu træningsmønstret, og der skal virkelig være styr på den variable belønning, og der skal arbejdes med seriøse forstyrrelser.

Der er INTET epokegørende i det, det er faktisk superenkelt, det er bare at gøre det.

Tusind tak til Liv for som altid knivskarpe analyser. Hun fik videoen af Max og min prøve (tak til Amanda for at filme), skrev ”Interessant video” og den forstod jeg straks, der var noget der krævede en samtale, så prøven, ikke mindst starten blev analyseret lige efter prøven.

Tusind tak til Karina, for en superinspirerende enetime med Max. Et nyt, spændende område i Albertslund, en kritisk spørgen ind til, hvordan vi ”plejer” at gøre, og et forløb som gav mig indtil flere ahaoplevelser, og gjorde, at jeg lige da jeg kom hjem, kunne skrive ovenstående 10-punktsplan for indgange og opdatere træningsplanen.

Og så vil jeg da gerne skrive, at det er vidunderligt at kunne træne en time, som nok nærmere var halvanden, med Max, med fuldt fokus fra ham. Det kan godt være at dåbsattesten siger 11 år, men hans træningsiver, hans fokus og hans intensitet er som en ung hunds, og jeg elsker det 💓💓💓

Ingen kommentarer: