søndag den 10. marts 2013

LP Eliteklasse

Sydkystens Hundeskole havde i dag arrangeret en workshop om LP Eliteklassen med Marianne Jensen. Trods 4 afbud var der 18 deltagere, og de fik 5 spændende timer med masser af teori og masser af praktik.

Vi startede med en lille quiz med 12 spørgsmål om Eliteklassen. Den var sørme svær, og jeg tror ikke nogen fik alle rigtige.

Teorien omfattede en gennemgang af de generelle regler, generelt om pointgivning, praktikken før konkurrencen går i gang og derefter en gennemgang af samtlige 10 øvelser med fokus på hvad Marianne lægger vægt på som dommer, hvad der typisk koster point, og masser af gode tips til træning og konkurrence. Marianne er jo perfekt til denne form for kursus fordi hun både er dommer og aktiv LP-udøver på topniveau, og kan beskrive øvelser og bedømmelser fra både den udøvende og den dømmendes synsvinkel.

Derefter kom den praktiske del. Vi har den luksus i Sydkystens Hundeskole at kunne mønstre både bestyrelsesmedlemmer og instruktører der er på meget højt konkurrenceniveau i LP, og Susanne Bach og Bastian (som er nybegyndere i Eliteklasse) og Christina Ulrich Pedersen og Tempo (som er en af de allerbedste LP3-ekvipager i landet, men har sin debut i Eliteklasse til gode) var dagens demoekvipager. Jeg havde fornøjelsen at være prøveleder, og efter korte udgaver af fællesøvelserne blev de hver især på skift dirigeret gennem de enkelte øvelser i et fuldt LP-program. Efter hver øvelse skulle vi som tilskuere give vores bedømmelser og vi fik Mariannes. Det er virkelig lærerigt, og vi så masser af flot hundearbejde, og en masse stof til eftertanke … koster det virkelig så meget at hunde eller føreren gør sådan og sådan? Og hvor er det svært at fange alle detaljer. Og hvor må det være svært at være dommer!

Et af de spørgsmål jeg svarede forkert på i quizzen var ”En af forskellene mellem klasse 1-3 og Eliteklasse er, at Eliteklassen er en konkurrence og de øvrige er en prøve?” Jeg svarede at det var forkert, men det er rigtigt. Og det er vigtigt udgangspunkt for bedømmelsen af de enkelte øvelser. Bedømmelserne starter ved 10, fejl trækkes der for og karakteren 8 er 1. præmieniveau. Og afhængig af en enkelte øvelses niveau kan den samme fejl koste forskelligt: Hvis det er en fejl som indgår i en øvelse der i øvrigt er til 10, får man måske 9½. Hvis man er nede på 5-6 stykker koster den samme fejl måske intet. Det er en helhedsvurdering fra dommerens side, med en stribe objektive regler, men også en høj grad af subjektive skøn.

Fx fremsending til kegle: Hunden skal stoppe indenfor en radius af to meter, jo tættere på keglen jo bedre. Det er ok med to meter og man kan stadig få 8, men det er flottere at stå helt tæt på, og derfor giver det mere (hvis øvelsen i øvrigt er til det).

Jeg skal ikke komme ind på alle detaljerne, men jeg vil lige nævne nogle pointer, som jeg særligt hæftede mig ved:
  • Hvis hunden er ved at begå fejl, så stop den (fx hund der er på vej ud i felt, i en anden øvelse), og støt den i hvad den faktisk skal gøre
  • Tab af apport ved aflevering er dyrt (max 5)
  • Tygning af apport eller næseprøve koster 2-3 point, meget tyg = max 5
  • Næseprøve koster 1 point hver gang den rigtige prøve passeres
  • Ekstra kommando til søgning af næseprøve = max 5
  • Springes en position over i stillingsskift mistes øvelsen, så selvom man halter bagefter så er det bedre at forsøge at indhente skiftene end at springe det ene over
Mariannes motto for workshoppen var ”Viljen til sejr skal være større end frygten for nederlag!”

Og det er præcis hvad Eliteklassen handler om: Der er masser af ting der kan gå galt og kan koste (mange) point. Men et godt og harmonisk førerarbejde bringer en langt, og hvis man synes det er sjovt at træne detaljer, og hvis man kan motivere hunden til at synes det er sjovt at træne detaljerne, så er Eliteklassen en spændende klasse, som alle LP-udøvere bør stræbe efter. Og tilrettelægge deres træning ud fra helt fra hunden er hvalp.

Tak til Marianne for en spændende og underholdende dag, Christina og Susanne for flot og energisk førerarbejde og alle deltagerne for stort engagement og entusiasme.

Ingen kommentarer: