tirsdag den 3. december 2013

Skemaer – eller en Nørds bekendelser

Jeg har så længe tilbage jeg kan huske været fascineret af tabeller, skemaer mv. En fantastisk måde at få struktur på data på. Jeg bruger tjeklister til alt muligt. Jeg holder styr på restaurantionsbesøg, sete film, læste bøger, Wordfeudspil osv. ved hjælp af regneark. Og hundetræningen har i årevis været dokumenteret i en træningslog, som efterhånden er vokset til at omfatte prøveresultater mv.

Da jeg havde enetimen med Nette for 1½ uge siden slog det mig, at selve træningsdelen af træningsloggen er meget fokuseret på færdige momenter, hvor jeg i teksten beskriver delmomenter, men overskriften er en færdig øvelse. I denne periode, hvor jeg træner mindre, men mere fokuseret på glæde, står der bare en overskrift, og så en tekst i fristil. Jeg vender sikkert tilbage til den gamle stil igen, men lige nu føles det rigtigt godt på den mindre formfaste måde.

Weekenden var fin, selvom den ikke indeholdt træning af egne hunde.

Fredag var Kirsten og jeg på l’Education Nationale, det var syvende gang i år jeg var der inde og tredje gang jeg fik deres fantastiske skaldyrsfad. Bestyrelsen i Sydkystens Hundeskole skal have julefrokost der fredag den 13., så det var en lille generalprøve 

Lørdag var jeg med til en rallydommereksamen i forlængelse af Border Collie Klubbens rallyprøver.

Søndag var Lone Sommer og jeg sammen i Nr. Broby Hallen for at dømme rally. Det var 6. gang jeg dømte rally og jeg kan naturligvis også se hvor mange hunde jeg har dømt i min træningslog (i særskilt faneblad!). Der var 2, der var oppe i ekspertklasse hos mig, som blev DKRLCH (tidligere er 1 blevet det hos mig). Osv. Som en særlig nørdet detalje noterer jeg hvilken æresplads, jeg benytter, så jeg er sikker på at variere den. Jeg vil være sikker på at det ikke altid er den samme.

Mandag stod den på undervisning på to LP-hold. Sjovt nok er det noget af det jeg ikke fører log over, men jeg kunne faktisk godt lave en oversigt over alle de hold jeg har undervist på via Sydkystens Hundeskoles holddatabase. Men det gør jeg nu ikke 

På det sidste af de to hold var der en, der skulle prøve en eliteøvelse, og pludselig stod der elite over det hele og de sidste træningsrunder kommer til at køre med fokus på to eliteøvelser hver gang og meget kig på detaljer, som ikke er nørdede i eliteklasse, men nødvendige, hvis man vil have fornuftige point.

I dag havde jeg meldt mig til noget selvtræning for at få arbejdet med de nye rallyskilte med Megan, men det endte med at Megan, Max og jeg kunne komme lidt før selvtræningsholdet, så jeg trænede 20 intensive minutter med hver alene i hallen.

Megan og jeg var forpustede efter de første 20 minutter, Max var bestemt ikke efter de næste 20, men det var jeg til gengæld rigtigt. Vi havde også fået leget en del.

Jeg havde lagt alle de skilte jeg ville træne ud på gulvet, og Megan og jeg kom derefter ind i hallen. Hun løb hen, rodede i en bunke et sted og fandt et trækkelegetøj frem, så jeg lige blev mindet om hvad HUN synes er sjovt. Og så fik vi 20 minutter for fuld skrue.

De fleste af de nye øvelser synes vi er ”nemme”, men det er de andre som det er sjovt at arbejde med. I 1 skridt til venstre har jeg arbejdet lidt med at få sideskridtet ved at hun stod med front mod mig med sine poter på et bræt og så blev klikket for sidebevægelser. Det gik lidt langsomt (utålmodighed …) og så prøvede jeg Megan på siden, op og stå, kropsbevægelse fra mig fik hendes bagbart lidt til side og håndtegn forparten, så det blev til en sidebevægelse, den arbejder jeg videre med.

Cirkel om fører er vi også ved at have styr på, jeg har opgivet mærkelige håndtegn, så nu laver jeg starten som en walk-on, dvs. jeg lader som jeg drejer modsat hende samtidig med et lille håndtegn, og så retter jeg op straks hun er kommet over på den modsatte side; det virker.

Dobbeltspringet snyder lidt, fordi Megan hver anden gang vil springe tilbage efter det første spring, så jeg har nu introduceret en viderespringskommando.

Den sværeste øvelse var mærkeligt nok Hund bagved rundt; den er jo ligesom skift side bagved, bare uden bevægelse, og det er netop udfordringen, for håndtegnet ”virker ikke” når vi står stille, så jeg fik introduceret noget med den modsatte hånd bagom ryggen.

Megan og jeg klør på med krum hals, det er sjovt at arbejde med alle de nye momenter. Megan fylder 10½ år i dag, og er stadig vild med at arbejde og lære nyt.

Med Max blev det mindre struktureret, vi tog nogle spring, fremsending, positioner under gang og lidt højrehandling. Fremsending til kegle + felt (to øvelser med fart), og lidt bamse og kryds pote. Masser af leg med pibekødben og to slags trækkelegetøj. Og klap som sekundær forstærker er ved at blive rigtigt godt. Han var på på den rigtige måde!

Ingen tvivl om at både Megan og Max rigtigt gerne vil være fortsat med at træne, men 20 minutter hver, det var det og så hjem til aftensmad.

I morgen står den på 2 rallyhold sammen med Anita. Torsdag er det Lille Bjørns tur til en gang selvtræning.

Ingen kommentarer: