søndag den 1. november 2015

When I get older losing my hair, Many years from now

Nordic Swan

Der var dømt træningsfri dag, Kirsten og jeg fik Brunch på Europa for første gang i 4½ måned, vi løb ind i Anne og Jenny på Strøget (de havde været på Europa før os!), vi var i Magasin – åh nej, allerede julemusik – og vi kom forbi Thomas Dambos Nordic Swan.

Jeg benyttede lidt af morgenen inden vi tog afsted til at se live streaming fra de nordiske mesterskaber i LP, mange flotte øvelser, men sikke nogle variationer i bedømmelserne.

LP har fyldt rigtigt meget i de godt 9 år jeg har konkurreret i forskellige DKK-discipliner. Efterhånden kom rally også ind i billedet og i år også HTM og fra næste år FS.

Det er skønt, at der er mange discipliner, mange andre end de nævnte, man kan arbejde med og konkurrere i.

Jeg har ikke nogen favoritdisciplin, jeg synes det er sjovt at træne og konkurrere i alle de nævnte discipliner, og heldigvis er jeg ikke i en situation, hvor jeg er nødt til at vælge fra.

Men hvis jeg skulle vælge, er jeg sikker på at LP ikke ville blive valget.

Jeg har enorm respekt for de mange dygtige udøvere, der arbejder med at raffinere detaljerne i de 10 øvelser, som LP3/Elite-programmet består af, og hvor der forventes militærisk disciplin af fører og hund, hvis man skal opnå top-point.

Sammenlignet med LP kan det virke helt anarkistisk at opleve, hvordan man nå top point i rally :-)

Rammerne i bedømmelserne er betydeligt mere fleksible og det har bestemt også sin charme, omend det kan afføde usikkerhed i bedømmelserne. Jeg kan ikke dokumentere det på nogen måde, men jeg gætter dog på at usikkerheden i rallybedømmelser ikke er større end usikkerheden i LP-bedømmelser.

HTM og FS er to helt andre verdener.

LP-programmet har sine 10 øvelser, som gradvis forfines gennem klasserne.

Rally har sine skilte med øvelser, hvor repertoiret øges gennem klasserne.

HTM har sine 10 positioner, som med stigende præcision, temposkift, retninger mv. skal forfines, men i øvrigt er de skarpe krav stort set ikke eksisterende.

I FS er der – sammenlignet med LP og rally – slet ingen specifikke krav, det handler om tricks som sammensættes til et program, der passer til den valgte musik.

Jeg fortsætter med at træne og konkurrere i alle klasser, men det er helt sikkert at med min næste hund (!), så kommer HTM/FS til at være udgangspunktet.

Jeg sidder midt i planlægningen af dels opgraderingen af Max’ HTM1 til HTM2, dels i Max første FS1-nummer, og det er svært og det er SJOVT.

Jeg kan blive inspireret af en masse kloge hundemennesker, jeg kan se en masse programmer på nettet – men det er MIG der skal sammensætte det endelige program og det skal passe til min hund, mig og musikken. Der skal rigtigt meget til at for at få det til at gå op i en højere enhed.

Jeg véd godt, at slutmålet i alle de nævnte discipliner er, at hund og fører sammen udfører et program med en masse forskellig adfærd, som udføres i en given sekvens. Normalt den samme rækkefølge i LP (fastsat af regler og dommere), altid forskellig rækkefølge i rally (fastsat af dommer) og altid den samme rækkefølge i HTM/FS (fastsat af fører).

Det kan lyde provokerende, men er ikke ment sådan: LP og rally er håndværk, HTM og FS er kunst!

Ingen kommentarer: